fbpx
14.2 C
София

Nikon Coolpix S9500

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Гамата от компактни фотоапарати Nikon Coolpix S получи нов флагман – моделът Coolpix S9500. Този фотоапарат е не само интересен със своя мощен 22-кратен обектив и 18-мегапикселова матрица, но и със съвременните си комуникационни възможности. Вграденият Wi-Fi-адаптер Ви позволява бързо да обменяте файлове с други устройства, а GPS приемникът ще следи маршрута Ви и ще показва, къде е направена тази или онази снимка.
 


\"\"

Конструкция
Coolpix S9500 разполага с достатъчно голям корпус, но благодарение на тънкия си профил изглежда много елегантно и лесно се побира в джоба на панталона или якето. Изпълнението на устройството не е идеално – при натиск се чува скърцане, въпреки че това не влияе по никакъв начин на здравината на джаджата. Благодарение на достатъчната си големина, фотоапаратът е удобен за носене в ръката.
 


\"\"

Предният панел е изцяло метален. Над него се намира пластмасова лента с разположените на нея необходими бутони за работа, а от ляво на лещата е разположена специалната лампа, подпомагаща подсветката на автофокуса.
 


\"\"

Вградената светкавица е скрита в горната част и \“изкача\“, само когато няма достатъчно светлина или принудително е активирана от менюто.
 


\"\"

Тук също има и стерео-микрофон, GPS антена, бутон за включване на захранването, както и за освобождаване на затвора с пръстен за трансфактора и механичен барабан за режимите на снимане. Ръчни настройки в Coolpix S9500 за съжаление няма, но е наличен стандартния авторежим и многобройните сценични програми, като например нощен пейзаж, нощен портрет и задно осветление.
 


\"\"

А 3-инчовият дисплей на фотоапарата е изпълнен по OLED-технологията с добри ъгли на обзор и се характеризира с висока контрастност. Матрицата е с резолюция от 614 000 пиксела, което е достатъчно за удобното кадриране и правилната преценка за качеството на заснетото изображение.

В страничната дясна част на фотоапарата е разположено капаче, под което се намират 2 интерфейса: USB-A/V, и micro-HDMI.

Отдолу можете да намерите и мястото за поставянето на батериите, а там се поставя и картата памет, която е от типа SD. Батериите могат да бъдат литиево-йонни с капацитет от 1050 мАч. При пълно зареждане, те позволяват на устройството да заснеме около 400 снимки, а като се има в предвид, че е включен и GPS-а, това е още един много добър показател за автономността.

Меню
Структурата на менюто и интерфейса в Coolpix S9500 са същите, като тези в предишното поколение, с изключение на уголемените графични икони и нови пунктове, появили се с разширяването на функционалността.

Сензор
Фотоапаратът е снабден с чувствителен към слабата светлина 18-мегапикселов сензор, а диапазонът ISO се регулира от 125 до 3200.

Цветовият баланс в Coolpix S9500 е отличен и това най-добре се забелязва при снимането на закрито или на флуоресцентна светлина.
 


\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

Шумове започват да се появяват при ISO 800, но те са видими само при увеличаване на снимката. Максималното ISO 1600 и 3200 показват умерено ниво на шума и все още значително нарушена детайлност на изображението. Като цяло това е добър показател за компактен фотоапарат с размер на матрицата от 1/2,3 инча.
 


\"\"ISO 1600

Снимките с максимална резолюция от 4896×3672 имат голям размер, а зумирането им с компютър позволява да се видят максимално детайлите на всеки кадър.
 


\"\"оригинална снимка


\"\"100% зумирана снимка

Обектив
Главната особеност на Coolpix S9500 е неговият 22-кратен обектив. Диапазонът на фокусното разстояние е от 25 до 550 мм, което прави този фотоапарат изключително универсален. Използвайки широкоъгълното положение на обектива можете да заснемате чудесни панорамни пейзажи, да правите снимки на архитектури или портрети в помещения. Зумът също Ви позволява да приближите много отдалечени обекти в близък план, което не всеки компактен фотоапарат го позволява.
 


\"\"\"\"

Фотоапаратът се фокусира върху обектите, които са почти в близост до предната леща, което ви позволява да снимате много малки обекти.
 


\"\"\"\"

В днешния фотоапарат присъства и страхотна система за оптична стабилизация на изображението (VR) – повечето от снимките излизат ясни дори и в условията на ниска осветеност и използването на максималния зум.

Скоростни показатели
Устройството бързо се активира и реагира незабавно при прехода между пунктовете на менютата. Скоростта на серийното заснемане е 7,5 кадъра/секунда с лимит от пет снимки при пълна резолюция. Това е достатъчно за заснемането на малки репортажи.
 


\"\"

Допълнителни възможности
Сюжетната програма \“Проста панорама\“ позволява създаването на снимки с ъгъл на видимост от 180 ° и 360 °. За да направите това, натиснете спусъка на затвора и придвижете фотоапарата в желаната посока.
 


\"\"

Освен това, устройството има и програмата \“3D-фотозаснемане\“, която позволява създаването на триизмерни изображения, които могат да бъдат преглеждани на телевизор или монитор, поддържащ 3D.

В режим \“интелигентен портрет\“ самия фотоапарат разпознава лицата и може автоматично да направи снимка, когато засече усмивка. Ако сте активирали функцията, ще бъдат направени две снимки, но ще се съхрани тази, в която човешките очи са отворени.

Ако е активирана функцията \“бързи ефекти\“, към всеки направен кадър ще Ви бъде предложено да приложите различни варианти на стилизация. Оригиналното изображение се запазва.
 


\"\"\"\"\"\"\"\"

Комуникационни възможности
Coolpix S9500 е оборудван с вграден Wi-Fi адаптер, който ви позволява да свържете фотоапарата към таблет/смартфон на базата на Android или iOS. За целта е необходимо да инсталирате на мобилното си устройство приложението Wireless Mobile Utility. След това ще стане достъпна функцията Take Photos, чрез която ще можете да преглеждате снимките на отделен монитор, а също така ще се появи и View Photos, за копиране на снимките от картата памет към вашия смартфон.

Вграденият GPS приемник може да следи движенията Ви и да ги съхранява в един журнал. По нататъка, тези данни могат да се синхронизират с фирмения софтуер ViewNX 2, а маршрутът ще се показва на интегрираната карта Google Earth. Благодарение на услугата EXIF-файл, в която се съхраняват GPS-координатите, ще можете да определяте точното място на снимките, а също така и да отбелязвате на снимката много друга полезна информация.
 


\"\"

Видео
Максималната разделителна способност на видеото е 1920×1080 пиксела, а скоростта – 30 кадъра/сек. Качеството на картината е прилично.
 


Изводи
Фотоапаратът показа добро качество на снимките, което в комбинация с мощния оптичен зум му дава предимство пред конкурентните устройства от същата ценова категория. Въпреки, че функциите GPS-проследяване и електронния компас не са твърде належащи в ежедневието, те могат да Ви помогнат при екскурзии или пътувания. Ако сте фен на екскурзиите, походите или просто на ходенето пеш – Nikon Coolpix S9500 е за вас!


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини