fbpx
7.8 C
София

Sony Cyber-shot DSC-H100

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Продуктите на Sony винаги са били асоциирани с \“иновативна\“, но и скъпа техника. Подобна е ситуацията и на пазара на ноутбуковете, таблетите и другите мултимедийни устройства. Що се отнася до фотографската техника, то в последно време японците пускат не само страхотни камери за професионалистите и ентусиастите, но и доста достъпни компактни фотоапарати за любителите и начинаещите фотографи. Именно точно за едно такова устройство ще стане дума в днешното ни ревю – суперзум с 21-кратно приближаване – Sony Cyber-shot DSC-H100.
 


\"\"

Конструкция
Апаратът има доста големи размери, но в същото време се позиционира от производителя формално, като компактен фотоапарат. Въпреки това, благодарение на своите размери и отлична ергономичност, този фотоапарат лежи много удобно в ръката, което е много важен фактор при продължително снимане.
 


\"\"

Устройството има стандартен за класа си набор от контроли: освобождаване на затвора с лостче, механичен барабанн за превключване на различните режими и допълнителен блок от бутони с четирипозиционен джойстик. За съжаление, за видеозапис отделен бутон няма.
 


\"\"

DSC-H100 е оборудван с 3-инчов LCD-екран с разделителна способност от 460 800 пиксела. Слабо забележимата пикселизация не позволява точно да се направи оценка на остротата на изображението, но по принцип за кадрирането на сцените е достатъчна.
 


\"\"

От лявата страна се крие единствения интерфейс USB/AV

Отдолу се намира резбата за монтирането на статива и отделението за батериите. Фотоапаратът работи с четири стандартни АА батерии. Алкалните батерии могат да бъдат намерени във всеки един търговски обект на страната, а благодарение на сравнително ниската им цена можете да се запасите с няколко комплекта, ако планирате пътуване за дълго време. Тук е важно да обърнем внимание, че батерия и зарядно в комплекта на самия апарат не присъстват, така че ще трябва да си ги купите отделно, което и минус за това устройство. По принцип, батерия с капацитет от 2800 мАч е достатъчна за създаването на 300 снимки, така че с автономията на DSC-H100 всичко е наред.
 


\"\"

Също така в отделението за батериите се намира и слотът за картата памет, която в случая е в SD формат или Memory Stick Duo.
 


\"\"

Изненадващо е доброто качество на изработка на корпуса в DSC-H100, което е нехарактерно за устройствата от начално ниво.

Меню
Интерфейсът на менюто е прост и интуитивен. Пунктовете са достатъчно малко, така че няма да е сложно разгадаването и разучаването на софтуера. В настройките можете да избирате от три варианта за цветово оформление по ваш вкус.

Обектив
Основната особеност на DSC-H100 е 21-кратния му обектив. Диапазонът на фокусното разстояния е от 25 до 525 мм, което прави фотоапарата универсален. С помощта на широкоъгълното положение можете да заснемате чудесни панорамни гледки, да правите снимки на архитектури или портрети в помещения.
 


\"\"

Фокусно разстояние 25 мм (широкоъгълно положение)
 


\"\"

Фокусно разстояние 525 мм (максимален зум)

При използването на по-дълго фокусно разстояние и при най-малкото разклащане на апарата, когато го държите с ръка, може да предизвика \“размазване\“ на изображението. За да отстранят този нежелан ефект, инженерите на Sony са оборудвали DSC-H100 с оптична стабилизация на изображението Optical SteadyShot.
 


\"\"\"\"\"\"

Наличен е и ръчен режим \“М\“, позволяващ използването на техники за професионалните камери.
 


\"\"

Ръчен режим: забавяне 1/1500 с
 


\"\"

Ръчен режим: забавяне 1/25 с

Минималната дистанция за фокусното разстояние е 10 см за програмния режим и 2 см за iAuto. Последният дава най-добри резултати, когато снимате в близък план малки обекти.
 


\"\"\"\"

Сензор
DSC-H100 е оборудван с подобрена версия на сензора CCD – Super HAD с разделителна способност от 16,1 мегапиксела. А специална фирмена технология позволява да се увеличи количеството на попадащата върху матрицата светлина, чрез наличие на специални микролещи, което следва да осигури и по-висока чувствителност.

Сравнително ниското ниво на шума се запазва до ISO 400, но при ISO 200 детайлизацията се губи в резултат на работата на системата за намаляване на шума. При максимално значение на чувствителността, качеството на снимките силно се влошава, така че ISO 1600 и 3200 трябва да се прилагат с повишено внимание.

Както при бюджетните суперзуми на другите производители, така и при Sony DSC-H100 – това не е най-добрият избор за снимане в условията на слаба осветеност.

Максималният размер на изображението може да достигне до 4608х3456 точки. Тази резолюция дава определен запас за кадрирането, а също позволява да се видят и най-малките детайли от изображението при максимално зумиране, особено ако това става през компютър с качествен монитор.

Скоростни показатели
Устройството се включва и реагира на прехода между менютата много бързо. Скоростта за серийно заснемане е 1 кадър за секунда, но няма ограничение за броя на снимките в серията, което също е добре. Разбира се, DSC-H100 не е репортажен фотоапарат, но ако добре го насочвате и използвате зума, когато обектът се намира достатъчно далеч, можете да получите добри снимки с различни динамични сцени.
 


\"\"

Допълнителни възможности
Sony DSC-H100 позволява създаването и на панорамни снимки, състоящи се от 5 кадъра. Изображенията се записват автоматично, когато местите фотоапарата в предварително определена посока от специалния за целта индикатор. На картата памет се съхранява завършената панорама и не изисква обработка чрез редактора.
 


\"\"

А четири оригинални цифрови филтъра ще направят вашите снимки да изглеждат още по-впечатляващо.
 


\"\"\"\"\"\"\"\"

Видео
Видеозаписът се извършва с резолюция от 1280×720 пиксела, но дори и при добра светлина, качеството на картината е ниско.
 


Изводи
Достатъчно ниската цена на устройството компенсира недостатъците на Sony Cyber​​-SHOT DSC-H100. Това устройство е подходящо за тези, които ценят преди всичко удобството и лекотата при работа. Устройството ще бъде добър избор, ако за първи път ще работите с цифров фотоапарат, тъй като той е с опростен режим на снимане и не изисква никакви специални познания от страна на потребителя. Мощната и универсална оптика открива пред вас широка гама от жанрове – от \“уличен\“ до пейзажен и макро.

Важна роля играе и достъпността на елементите за захранването на устройството, а добрата автономност на този модел най-вероятно ще се хареса туристите и хората, които често им се налага да пътуват.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини