Ревю на Sony DSC-QX10: допълнителен фотомодул с оптическо увеличение за смартфони

0
292

Както знаем, в съвременните смартфони, обективите са с фиксирано фокусно разстояние. Цифровото увеличение – не се брои. Но има и накрайници: широкоъгълни, теле и макро. Но относно качеството на изображението все още има какво да се желае. Също така, това не е трансфактор, а фокусното разстояние се променя дискретно.

В някои смартфони, фотомодулите създават изображения с отлично качество, а в други – това е само някаква имитация, която да присъства в списъка с техническите спецификации на устройството. Сега обаче, Sony реши да промени ситуацията и да създаде универсален, работещ с всеки смартфон или дори таблет, аксесоар, който е оборудван с оптичен трансфактор и фото-модул.

Когато първите слухове за това решение изпълзяха в интернет пространството, мобилографите от целия свят стояха в напрежение и със затаен дъх. Дали този инструмент ще се появи скоро за творчески амбиции?

За съжаление, реалността не е толкова розова. През септември 2013 изтече официална информация за QX-10 и QX-100, която породи много въпроси.

Модулите QX-10 и QX-100 се отличават с различните си матрици, електроника и обективи, но са създадени по абсолютно един и същи начин. Фактически, тези фотоапарати са без LCD-екран и ограничен брой контролни органи. Те използват дисплея на смартфона и могат да предават в него заснетите кадри.

Конструкция
В днешното ревю ще се запознаем по-отблизо със Sony DSC-QX-10. Това е малък подвижен модул с технологични възможности, правещ значително по-качествени снимки от някои фото-камери в различните бюджетни смартфони.

В горната част на устройството се намира бутона за включване и изключване, както и чифт микрофони. Отляво – там е разположен бутона на затвора и лоста за управление на трансфактора. В дясно – има миниатюрен символичен LCD-дисплей. Едната от издатините е предназначена за закачването на каишка, а втората скрива конектора микро-USB под специално капаче. На същата площ се намира и стативното гнездото.

Инженерите на Sony трябва да обмислят и възможността за работа на QX-10 с различните модели смартфони от други производители. Физическият монтаж на камерата върху смартфона се извършва чрез универсален адаптер – покрийте с подпружинен плъзгащ се механизъм.

За използването на QX-10 в някои смартфони на Sony е създаден и друг адаптер, изпълнен във вид на капаче на задния панел на смартфона, което е оборудвано със заключващ механизъм за прикрепване на фотомодула.

Под пластмасово капаче пък се крие батерията, която може да осигури енергия на апарата примерно за около 220 кадъра. Зареждането й се извършва вътре в устройството от компютър или от всяко USB-зарядно устройство. Нивото на заряда се показва на специалния за целта индикатор.

Под същото капаче се намира и гнездото за поставяне на картата памет, която може да бъде във формат microSD, MicroSDHC, microSDXC и Memory Stick Micro.

В изключено състояние размерите не са големи – 33 мм височина и малко над 60 – диаметър. Теглото с батерията и картата памет е 105 грама.

Обективът е подвижен, предната леща в прибрано положение се скрива под метални щори, а използването на светлинни филтри не е предвидено.

Вътре е монтирана 18-мегапикселова матрица Exmor с обратна засветка и размер 1/2,3 инча, както и процесор Bionz за графичната обработка. Електронната конфигурация в устройството ви позволява да снимате без връзката със смартфона, но кадрирането е доста приблизително, а в телеположение се получават приемливи резултати.

Безжичният модул 802.11b/g/n осигурява връзката със смартфона, а също така се поддържа и NFC. Връзката със смартфона се създава автоматично, като трябва само да изберете устройството и да въведете парола (или да сканирате QR-код).

Програмен пакет
За да започнете работа със Sony DSC-QX-10 е необходимо използването на специален софтуер. От момента на излизане на пазара, изборът на мобилографа се ограничаваше само до приложението Sony PlayMemories Mobile. Поглеждайки напред обаче, трябва да отбележим, че в края на 2013 и началото на 2014 година беше добавено и приложението Camera360, което вече е достъпно и за трите мобилни платформи.

Видеото по-долу показва как работи приложението PlayMemories.


Първият проблем се крие в начина, по който се смартфона се свързва с модула. Използвайки Wi-Fi, какво означава това на практика? Най-малкото – голяма консумация от батерията на смартфона. Това е особено важно по време на студения сезон. Разбира се, закупуването на външна батерия ще реши проблема, но на практика това ще се окаже скъпо удоволствие.

Фактически, устройство е предназначено да подобри мобилните снимки, но на практика има само едно предимство – оптическия трансфактор.

Вторият проблем се крие в изключително ограничената функционалност на фърмуера във фотомодула. Режимите за снимане са три: софтуерен, авто-суперинтелектуален и авто-суперинтелектуален +. Приоритетът на диафрагмата при тези параметри на обектива и размер на матрицата би бил безсмислен. Също така, вие не можете ръчно да настройвате чувствителността.

В програмен режим, можете да настройвате баланса на бялото (автоматично, слънчева светлина, облачно, лампа с нажежаема жичка, а режимите на луминесцентните лампи са три) и да въвеждате експопоправка (+/-2 степени при стъпка – ½).

Другите два напълно автоматични режима не позволяват да се коригира нищо.

Ръчното фокусиране в отсъствието на механични контроли е пожертвано, но по принцип, това е правилното решение, особено като се вземе предвид функцията за избор на произволна точка на фокусиране от екрана.

По-долу можете да видите интерфейса на приложението Camera360 на Android-таблет:
 


Всички описани по-горе недостатъци са решени при първия ъпдейт на фърмуера, който от Sony вече анонсираха, но според наличната информация, в DSC-QX10 е разширен само диапазона на чувствителността на матрицата.

Качество на снимките
Въпросът, който все още не сме разгледали – какво е качеството на крайното изображение направено със Sony DSC-QX10? Като “донор“, фотомодулът представлява бюджетен компактен фотоапарат, резултатът от който е очакван.

Примери за необработени файлове от фотомодула, които можете да свалите за самостоятелен преглед са качени тук.

Ако ще преглеждате заснетите материали на Full-HD телевизор (особено, ако при снимане сте избрали формата 16:09 или предварително сте обработили кадрите на вашия компютър/таблет/смартфон), то при ярко осветление, резултатът е най-добър и ще задоволи средния потребител на смартфони. Единственият момент – това е сдържаното цветопредаване, което може и да не се хареса на всички. Разбира се, файловете след това могат да бъдат обработени дори и директно на мобилното устройство и да станат “по-красиви“.

На смартфоните, кадрите изглеждат добре – тук значително влияние има намаления размер на изображението, което визуално “добавя“ острота. При преглед върху екрана на таблет, ситуацията е подобна.

Но при компютъра трябва да бъдете внимателни. При мащабиране на 25% няма сериозни поражения. При 50%, дори, когато кадрите са направени при добра светлина, се наблюдава малък шум и леко размазване. При 100% – не е гледка за хора със слаби сърца. Дори небето е пълно с артефакти, а около ръбовете на контрастните обекти се виждат следи от работата на вътрекамерните алгоритми за повишаване на остротата.

Само за споделяне в социалните мрежи и Instagram, качеството е повече от задоволително.

В условията на ниска осветеност обаче, дори и по-малките снимки могат да бъдат разочароващи.

Обобщение
Време е да обобщим всичко написано до тук. Sony DSC-QX10 – това е първият продукт от този род, но той навлиза в много агресивен пазар. На единия фланг са остатъците от бившото величие на “цифровото увеличение“, а от другия само нарастващия топ клас от компактни фотоапарати със сменяеми оптики, но смартфоните с висококачествени фотомодули държат все още фронта в центъра.

Идеята за създаването на универсален продукт за потребителите на всички смартфони или дори таблети – недвусмислено е положителна.

Качеството на снимките, като цяло е приемливо. А наличието на десет-кратно оптическо увеличение значително разширява творческите граници, което веднага изпраща QX-10 в по-благоприятно положение в сравнение с вградените в смартфоните камери.

Въпреки това обаче, използването на софтуерно приложение слага край на всички достойнства – снимането не доставя удоволствие … няма големи възможности за подобряване на крайния резултат.

Ако наистина имате нужда от трансфактор в смартфона – обърнете внимание на този фотомоул, но ако просто искате да фотографирате и имате нужда от камера, която да носите непрекъснато със себе си – изборът е доста по-широк и има много повече решения от това.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари