Ревю на огледалния фотоапарат Canon EOS 700D

0
908

Компанията Canon условно разделя своите огледално-рефлексни фотоапарати на три групи – за начинаещи, за ентусиасти и професионалисти. Нашият гост днес оглавява групата на начинаещите – това е най-добрият любителски фотоапарат на Canon, който можете да си купите още днес, а това е именно моделът 700D.

Дизайн и ергономичност
Поглеждайки за първи път Canon 700D, ясно се вижда, че сме изправени пред представител на цифровата фотокласика. Черният му корпус изглежда строг, без излишни украси и разцветки. Материалът на външното оформление е похвален: пластмасата е приятна на допир, без намек за бюджетност.

Апаратът е базиран на класическата схема за любителските фотоапарати – без допълнителен LCD-дисплей на горния панел. Отгоре в дясно се намира колелото за избор на режимите за снимане  и бутона на захранването. Както и в другите съвременни модели на Canon, така и този има режим за снимане на видео.

За избора на ISO е предвиден отделен хардуерен бутон, колело за промяна на параметрите и бутона за затвора.

Блокът за изкуственото осветление се състои от светкавица и гореща обувка за допълнителна светкавица или синхронизатор. Има и стерео микрофон.

На задния панел се намира въртящият се сензорен LCD-екран с две степени на свобода: в походно положение екрана може да бъде защитен от повреда.

Другите хардуерни бутони, които са достъпни за оперативни корекции: експопоправка, баланса на бялото, управление на автофокуса, включително и ръчен избор на точките за фазовия сензор.

Картата с памет има отделно отделение, изнесено в долния десен панел на корпуса – можете да смените картата, дори и ако устройството е монтирано върху статив.

На предния панел има само индикатор за таймера и бутон за издигане на светкавицата, които се намират от лявата страна на обектива.

На левия панел се намират две тапи, които закриват гнездата за включване на жичното дистанционно управление (IR приемникът за инфрачервените сигнали е само един и той се намира на дръжката за батерията отпред), микрофона, HDMI и USB.

Теглото на фотоапарата без обектив с батерията и картата памет е 580 грама.

Гумирани елементи има не само при батерията, но и под палеца.

Разположението на елементите за управление е напълно обмислено и дори собствениците с доста големи ръце ще могат спокойно да държат устройството с една ръка без да си помагат с другата, а в същото време ще могат да променяте почти всички важни параметри.

Функционалност
Canon 700D е снабден с 18-мегапикселова (5184 х 3456) CMOS-матрица с размер от 22,3 х 14,9 мм и вградена система за получаване на информация за нуждите на фокусирането. Кроп-факторът е 1,6.

Диапазонът на ISO чувствителността се простира от 100 до 6400 във видеото и от 12 800 до 25600 при снимките.

За обработка на данните отговаря 14-битовият процесор DIGIC 5.

Затворът е с електронно управление и осигурява диапазон от 30 до 1/4000, което дава възможност за създаването на по-големи творчески техники, с изключение може би на супер-бързото снимане. Ако при ярко слънце е необходима максимално открита диафрагма на обектива, просто трябва да си купите един добър неутрален филтър, който е полезен при снимане с ниска скорост на затвора, при нормални условия на осветеност.

Скоростта при серийно заснемане в RAW и JPEG формат достига до 5 к/с – резултатът не е на ниво, но за репортажи и спортни фотографии ще трябва да си купите друг фотоапарат, като 700D отлично обработва “битовите“ ситуации.

Разликата е в капацитета на буфера. За RAW това са 6 кадъра (т.е. повече от секунда за събитие), а за JPEG – 22 (почти четири секунди, което е наистина много). След запълване, скоростта пада до 1.2-1.5 к/сек, като проверката е извършена с бързата карта Kingston 64 GB SDXC UHS-I U3.

Оптичният визьор е с диоптърна корекция, показваща примерно около 95% от площта на бъдещия кадър, а увеличението е x0,85. Визьорът е достатъчно светъл, макар и по краищата яркостта малко да намалява. Ако тези показатели не ви устройват, просто превключвате в Live View режим, където увеличението е десеткратно и можете временно да повишите чувствителността.

Сензорът за приближаване на лицето на фотографа изключва LCD-екрана, когато поглеждате през оптичния визьор.

Фазовите сензори за автоматичното фокусиране всъщност са два.

Класическото “огледало“ е девет-точково, като аналогичния фотоапарат от по-висок клас 60D, а всички точки са кръстообразни. Тяхното разположение в кадъра е удачно, обхващайки цялата площ. Можете да се доверите и на автоматизацията, а може да правите и ръчна настройка чрез колелото при натискане на бутона, като индикацията се появява и на оптичния визьор.

Основното ни оплакване се отнася до подсветката: лампата не винаги светва, а вместо нея се използва светкавицата в режим на стробоскоп, което може да изплаши едно дете или да привлече нежелано вниманието към фотографа.

Вторият сензор е в самата матрица, в която е интегриран елемент за определяне на светлината.

Както вече споменахме, системата за автофокус в Live View режим и при видеозаснемане не е напълно фазова, а е хибридна, т.е. фазовата информация се използва грубо, а окончателната острота се настройва по контрастния метод.

Скоростта и точността на фокусиране в огледален режим заслужава всячески похвали – дори и при слаба светлина, фотоапаратът показва добри резултати. Но над хибридната система, инженерите все още трябва да поработят. Същото важи и за скоростта, която е лоша.

Процесорът DIGIC 5 е позволил на инженерите на Canon да добавят редица интересни функции, като “изчислителна“ фотография – HDR, снимане без статив в условията на ниска осветеност, корекция на изкривяванията от обектива (засенчване, хроматичната аберация).

Намаляване на шума при високи стойности на ISO се наблюдава при създаването на четири последователни къси кадъра. Главното условие е отсъствие на движещи се обекти.

TFT-дисплеят е 3-инчов и е с Clear View II TFT матрица. Качеството на изображението е отлично, ако се повиши яркостта на максимум, а при снимате на ярка слънчева светлина, той не създава никакви проблеми.

Сензорът е изпълнен по капацитивната технология. Чувствителността е висока, както и точността на позиционирането. Поддържат се прости жестове, като се разпознават докосванията с два пръста едновременно.

Батерията LP-E8 позволява създаването на примерно 550 кадъра с едно презареждане.

Качество на снимките
Автоматичният баланс на бялото дава правилния цвят в повечето ситуации на снимане. Наситеността по подразбиране е нормална, само при червените цветове понякога се наблюдава малко по-висока консистенция.

Шумовете са престанали да бъдат проблем на цифровата фотография при ISO по-ниско от 3200. Ето защо някой примери за снимките са с ISO от 200-1600. Виж при ISO 3200, деградацията на качеството започва да става видима. Характера на шума е традиционен за апаратите на Canon – мек и ненатрапчив. Ако обичате “лъскав“ образ, просто настройте максимално силата на шумоподтискането от менюто: примерите са направени със средни параметри.

JPEG-файловете ви позволяват да запечатате нормално качество при ISO 6400, при формат от 20×30 см. Единственият проблем е в ограничаването на динамичния диапазон в сенките, което означава, че малките детайли ще бъдат загубени там.

При RAW ще можете да получите твърдо копие на същия размер на файла, направено с ISO 12800. Да, шумът се вижда, а общата слабост се дължи на стесняването на динамичния диапазон. Само, че преди около пет години подобен резултат се наблюдаваше при ISO 800, а това са цели четири степени на експозицията!Видео
Устройството снима Full HD-видео със скорост до 30 кадъра/секунда с прогресивно сканиране. На големия екран, картината изглежда добре, цвета е естествен и ненатрапчив. Когато снимате при високо ISO естествено шумът става забележим, но без да разваля изображението.

Комплект
На пазара се предлагат няколко варианта на комплекта. Те се отличават с наличието/липсата на обектив и неговия модел.

При подготовката на материала е използван комплекта с отличния универсален обектив 18-135/3,5-5,6 с оптичен стабилизатор и STM, осигуряващ безшумно и плавно фокусиране при снимане на видео.

Той е идеален избор за тези, които не са готови да купуват няколко обектива: диапазонът на еквивалентното фокусно разстояние обхваща най-често използвания интервал от 28-200 мм, а размера и теглото в сравнение с професионалните оптики изглеждат много привлекателни.

Обобщение
Canon EOS 700D – страхотен SLR-фотоапарат за любителите, който потвърди репутацията на Canon като производител на най-висок клас оборудване.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари