fbpx
3.6 C
София

Acer Predator Triton 300 SE: Готов за работа и игра

Никога геймърски лаптоп не е изглеждал толкова елегантно

Най-четени

Геймърските и професионалните лаптопи започват да се сближават и Predator Triton 300 SE на Acer е пример за тази тенденция. Това е голям и мощен лаптоп с 16-инчов екран, процесор Intel Core i7-12700H и графична карта Nvidia RTX 3070 Ti. И все пак той предоставя този сериозен хардуер в сравнително тънък, елегантен дизайн, който тежи 5,29 кг и е снабден с огромна батерия с капацитет 99 ват-часа. Резултатът е преносима „електроцентрала“, макар че няколко грешки я оставят на крачка зад най-добрите в тази категория.

Спецификации и характеристики на Acer Predator Triton 300 SE

Разглежданият Acer Predator Triton 300 SE е снабден с най-добрия хардуер, който в момента се предлага в списъка за този модел. Той включва 14-ядрения процесор Intel Core i7-12700H и бързата графична карта RTX 3070 Ti на Nvidia. Графичният чип обаче е ограничен до скромните 115 вата мощност, което има последствия в тестовете за игри.

Процесор: Intel Core i7-12700H
RAM Памет: 16 GB DDR5
Графична карта/GPU: Nvidia RTX 3070 Ti
Дисплей: 2560 x 1600 IPS 240Hz без тъчскрийн
Съхранение: 1TB PCIe Gen4 M.2 SSD
Уеб камера: 1080p
Свързаност: 1x Thunderbolt 4/USB 3.2 Gen 2 Type-C с алтернативен режим на DisplayPort и 65 W Power Delivery, 2x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 1x HDMI 2.1, 1x Ethernet
Работа в мрежа: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
Биометрични опции: Четец на пръстови отпечатъци
Капацитет на батерията: 99 ват-часа
Размери: 14,1 x 10,3 x 0,86 инча
Тегло: 5,29 кг
Цена на дребно (от производителя): 2,199.99 щатски долара

Официалната цена от 2 199,99 щатски долара не е задължителна, тъй като е възможно модела да се намери и по-евтино при различните търговци на дребно. Цената му, макар не ниска, го поставя под конкуренти като Razer Blade 15 и Alienware X15 R2. Acer предлага и по-скромна алтернативна конфигурация, с графична карта RTX 3060 и само 512 GB памет, за 1749,99 щатски долара.

Дизайн и качество на изработката

16-инчовият Predator Triton 300 SE на Acer е елегантен и изчистен лаптоп със сребристо покритие и почти нулеви обозначения. Всъщност логото Acer не се вижда никъде върху лаптопа (като изключим етикета с модела и серийния номер на дъното на моделя). Този елегантен, изчистен вид има за цел да привлече професионалисти и творци, които виждат геймърските лаптопи като страхотни машини „всичко в едно“, които могат да се справят със всяка поставена задача.


За съжаление Predator Triton 300 SE стига твърде далеч в стремежа си към елегантност и простота. Липсва му по-отличителният заден капак на дисплея, който се намира в по-малкия 14-инчов Predator Triton 300 SE.
Резултатът е малко по-скучен дизайн, който не успява да се отличи особено от конкурентите като другите модели на Acer. Качеството на изработката също допринася за проблема. Лаптопи като Razer Blade и Apple MacBook Pro извличат максимума от простотата с висококачествени материали, които изглеждат и се усещат първокласни.


Predator Triton 300 SE използва метални панели за повечето външни елементи, но все пак се усеща крехък на допир. Както капакът на дисплея, така и долната част на шасито позволяват видимо огъване при работа. Някои може да сметнат тези компромиси за приемливи в името на по-ниската цена, а Predator Triton 300 SE наистина значително подбива цената на Razer Blade 15 и Blade 17.

Клавиатура и тъчпад

16-инчовата версия на Acer Predator Triton 300 SE има достатъчно място за голяма клавиатура. Липсата на нъмпад само подобрява ситуацията.
Разположението на клавиатурата обаче не се възползва от пространството. Отделните клавиши са малки, като между тях остават значителни пространства.


Някои клавиши от лявата страна, включително Tab, Caps Lock, Shift и Control, са забележимо намалени. Това е странна ситуация, като се има предвид голямото пространство, с което разполага лаптопа. Подсветката на клавиатурата е включена в модела, който представяме, и може да се персонализира в три зони чрез софтуера PredatorSense на Acer. Той е привлекателен и лесен за използване. Въпреки че подсветката на клавиатурата поддържа пулсиране, шарки и друго динамично осветление, Acer разумно оставя тази разсейваща функция изключена по подразбиране.


Тъчпадът реагира бързо и е голям, с размери около пет инча в диаметър и три инча в дълбочина. Това е по-малък размер от тъчпада на Voyager a1600 на Corsair и XPS 17 на Dell, но все пак е добър размер за геймърски лаптоп. Има достатъчно място за използване на мултитъч жестовете на Windows, които се оказаха лесни за изпълнение по време на нашите тестове.

Дисплей и звук

Acer избира 2560 x 1600 IPS дисплей без тъчскрийн за 16-инчовия Predator Triton 300 SE. Освен това той има честота на опресняване 240 Hz, максимална яркост 500 нита и поддръжка на Nvidia G-Sync и Nvidia Advanced Optimus.


16-инчовият размер на дисплея и съотношението на страните 16:10 са отлични за висока продуктивност. Това е голям, практичен дисплей с допълнително вертикално пространство, което е удобно при разглеждане на документи, таблици или уеб страници.


Много от конкурентите на Acer също са минали по този път, така че съотношението от 16:10 не е непременно предимство. Все пак това е полезно подобрение в сравнение с широкоекранния 16:9. Геймърите със сигурност ще оценят честотата на опресняване на дисплея от 240 Hz. Тя предлага чудесна яснота на движението, когато играете игри с честота на кадрите от или близо до 240 кадъра в секунда.


Бързо движещият се текст остава четлив, а детайлите на интерфейса, като лентите за здраве, обикновено са отчетливи. Детайлите се запазват и при завъртане на камерата, което позволява да се видят отделни обекти, които биха били затъмнени на обичайния 60Hz LCD екран.


А дисплеят се отличава не само с високата си честота на опресняване. Той също така поддържа Nvidia G-Sync за плавно преместване на кадрите и Nvidia Advanced Optimums за подобряване на живота на батерията.
Тези функции не са необичайни, но със сигурност не са гарантирани, така че е чудесно да видим, че и двете се появяват тук. И все пак дисплеят има и недостатък.


Качеството на изображенията е добро. То е рязко, живо и цветно, но му липсват контрастът и тъмните, детайлни нива на черното, налични при OLED и Mini-LED дисплеите. Има голяма разлика в качеството между този 16-инчов модел с неговия IPS LCD дисплей и 14-инчовия му събрат, който е с OLED екран с максимална честота на опресняване 90 Hz.
Насочените нагоре високоговорители се намират над клавиатурата на Predator Triton 300 SE и осигуряват силен и ясен звук, който няма да бъде заглушен от повърхността, върху която е поставен лаптопът.
Звукът е солиден, с ясен, отчетлив диалог и нотка на бас в музиката. Максималната сила на звука също е висока, така че лаптопът лесно може да озвучи домашния ви офис добре.

Уеб камера, микрофон, биометрични опции

16-инчовият Acer Predator Triton 300 SE, както и 14-инчовият модел, имат уеб камера с резолюция 1080p. Тя осигурява забележимо повишаване на качеството в сравнение с типичните уеб камери за лаптоп с резолюция от 720p. Картината изглежда по-остра и по-детайлна, особено при добро осветление. Разбира се, то не е близо до „истински“ DSLR или безогледална камера, но е солидно за уеб камера.


Същото можем да кажем и за микрофона. Той улавя добра сила на звука и отчетливи вокали. Остава осезаемото, кухо качество на микрофоните на повечето лаптопи, но гласът ми се чуваше лесно, дори когато намалих значително силата на звука на записа. Това е добър знак. Включен е четец за пръстови отпечатъци, който е интегриран в повърхността на тъчпада.
Някои може би няма да харесат това, тъй като то заема част от използваемото пространство на тъчпада в замяна на едно предимно надеждно, но понякога неудобно средство за биометрично влизане в системата. Четенето на пръстови отпечатъци работи при идеални обстоятелства, но не може да се справи с мокри, мазни или умерено замърсени пръсти.

Свързаност

16-инчовият Acer Predator Triton 300 SE има един порт Thunderbolt 4/USB-C с алтернативен режим на DisplayPort и 65 W захранване. Хубаво е да видим използването на Thunderbolt 4, но е разочароващо, че Acer предоставя само един такъв порт. Повечето лаптопи от среден и висок клас предоставят поне двойка от този вид. По-старите устройства се обслужват от чифт USB-A портове. Лаптопът осигурява също HDMI 2.1, 3,5 мм аудио жак и Ethernet порт. Това е добър набор от възможности за свързване, но просто недостатъчен за лаптоп с цена над 2000 долара. Особено се усеща липсата на четец за SD карти. Той е стандартен за Corsair Voyager a1600 и Razer Blade 15, наред с други, и би имал смисъл за лаптоп, насочен едновременно към геймъри и професионалисти.


Разположението на портовете е проблем. Подобно на 14-инчовия Predator Triton 300 SE, 16-инчовият модел разполага много портове близо до предната част на лаптопа. Това означава, че кабелните връзки са очевидни и заемат значително място на бюрото.


Тези, които обичат чистото бюро с малко излишни кабели, ще открият, че организацията на кабелите в този случай е трудна задача. Безжичната свързаност предлага някои добри новини, тъй като лаптопът поддържа както Wi-Fi 6E, така и Bluetooth 5.2.


Това осигурява поддръжка на съвременни устройства и отлични Wi-Fi скорости, когато сте свързани към Wi-Fi 6E рутер. Производителността на Wi-Fi 6 също изглеждаше чудесна при нашите тестове, като изтеглянето в Steam достигна до 60 мегабита в секунда.

Производителност

Тестваният от нас 16-инчов Acer Predator Triton 300 SE беше модел от най-висок клас с процесор Intel Core i7-12700H и графична карта Nvidia RTX 3070 Ti. Разполага със 16 GB DDR5 RAM и 1 TB PCIe Gen 4 SSD. На хартия това очевидно е способна система, но не повече от своите конкуренти.


Acer постигна разочароващ резултат от 6925 точки в PCMark 10. Това е най-ниският резултат в сравнение с подобни лаптопи, като се намира под нивото дори на Corsair Voyager a1600. От друга страна обаче, разликата между най-добрия и най-лошия резултат е доста малка. Това дава надежда, че Acer може да навакса изоставането си в други бенчмаркове.

Cinebench R15 потвърждава тази надежда, тъй като Predator Triton 300 SE постига най-висок резултат от всички подобни лаптопи, тествани наскоро. Той успява да постигне това последователно, с изненадващо скромен шум от вентилатора и въпреки по-тънкия си профил от много конкуренти. Това е впечатляващ резултат.


Добрите новини продължават и в Handbrake, където Predator Triton 300 SE се доближава на една секунда от постигането на първото място. Той е изпреварен само от по-големия си и дебел брат Acer Predator Helios 300.
Acer явно прави нещо правилно с решението си за охлаждане, тъй като лаптопите им очевидно осигуряват по-добра производителност при продължителни натоварвания.

Сега преминаваме към графичната производителност. Има причина да се притесняваме, че Predator Triton 300 SE няма да е на ниво, тъй като осигурява само 115 W мощност на своята RTX 3070 Ti. За разлика от него Predator Helios 300 и Lenovo Legion 5 Pro осигуряват 150 вата. Има ли значение?

Връзката между доставянето на енергия и производителността не е веднага ясна в 3DMark Time Spy, тъй като Predator Triton 300 SE постига приличните 10 289 точки.


Това е зад Lenovo Legion 5 Pro и Alienware X15 R2, но преди Acer Predator Helios 300 и Razer Blade 15.

Predator Triton 300 SE на Acer започва да показва слабости в Shadow of the Tomb Raider, тъй като при 1080p и най-високи настройки има средно само 126 кадъра в секунда.


Това, разбира се, е изключително удобен за игра резултат, но забележимо изостава от някои подобни лаптопи. Тук най-много се открояват Acer Predator Helios 300 и Lenovo Legion 5 Pro, тъй като и двата предоставят чудесни резултати на малко по-ниска цена.

Подобна е историята и в Metro Exodus, където Predator Triton 300 SE постига незадоволителни средно 42 кадъра в секунда. Това не е твърде далеч от темпото на подобни лаптопи, но очевидно не е възможно най-доброто в този ценови диапазон.


Подложихме Predator Triton 300 SE и на няколко любими игри, сред които Total War: Warhammer III и Cyberpunk 2077. Той запази относителната си позиция в тези тестове, осигурявайки добри игрови резултати малко над 60 кадъра в секунда при разделителна способност 1080p и настройки Ultra, но все пак изоставайки с няколко кадъра в секунда от стойностните лидери като Acer Predator Helios 300 и Lenovo Legion 5 Pro.

Резултатите от представянето на Predator Triton 300 SE са добри като цяло. Той се представя добре в тежките многонишкови процесорни тестове, но малко изостава в игровите бенчмаркове.


Това може да е разочароващо за геймърите, но има смисъл, ако искате лаптоп както за продуктивност, така и за забавление. Predator Triton 300 SE може да се справи както с редактирането на видео, така и с взискателните игри без особени проблеми.


Трябва да похвалим и термичните характеристики на лаптопа. Вентилаторите се чуват лесно при тежки натоварвания, но никога не се превръщат в удрящо ухото жужене. Слушалките над ушите правят вентилаторите незабележими.

Живот на батерията

16-инчовият Acer Predator Triton 300 SE е снабден с огромна батерия с капацитет 99 ват-часа, което е максималната стойност, която обикновено се среща в лаптоп, поради ограниченията на авиационните власти за размера на литиево-йонните батерии, разрешени в ръчния багаж.


Издръжливостта осигурява очевидно предимство за Predator Triton 300 SE, тъй като той издържа почти осем часа в нашия стандартен тест на батерията. Повечето геймърски лаптопи издържат между четири и шест часа.


Подобният Voyager a1600 на Corsair, който също има батерия с капацитет 99 ват-часа, издържа по-малко от пет часа работа, а Razer Blade 15 постигна малко повече от пет часа.


Това е важна победа за Acer. Геймърските лаптопи, които са насочени и към професионалисти и творци, често осигуряват добра производителност, но тя твърде често е съчетана с наистина ужасен живот на батерията.
Животът на батерията на Predator Triton 300 SE не е невероятен, но е добър, а това му е достатъчно, за да осигури предимство пред конкурентите си.

Заключение

16-инчовият Predator Triton 300 SE на Acer в крайна сметка предоставя същите силни и слаби страни, които се срещат в много геймърски лаптопи на Acer. Той е на разумна цена за предлагания хардуер,
постига добри резултати в повечето бенчмаркове и осигурява добър живот на батерията (за тази категория лаптоп). Това е лаптоп, който, ако се оценяваше само по резултатите от бенчмарковете, щеше да е лесно да се препоръча.


Качеството на изработката и дизайнът са местата, където Predator Triton 300 SE отстъпва. Той се опитва да придаде професионален вид, но му липсват качеството на материалите и твърдостта на някои конкуренти.
Клавиатурата е недомислена, със странно тясна подредба предвид размера на лаптопа. Все пак не може да се отрече цялостната производителност и стойност на Predator Triton 300 SE.


Геймъри, професионалисти и творци, които искат силна и способна машина на по-разумна цена, трябва да го включат в списъка си.

Експертна оценка:

Плюсове:
• Голям, ярък, 240Hz дисплей
• Добра камера и микрофон
• Висока производителност на процесора
• Дълъг живот на батерията

Минуси:
• Качество на изработката
• Странно тясно оформление на клавиатурата
• Ограничен откъм портове, неудобно разположени

Нашата присъда:
Predator Triton 300 SE на Acer се представя добре и осигурява дълъг живот на батерията, въпреки че производителността му е помрачена от качеството на изработката, което няма да се хареса на всеки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Производителност
Екран
Свързаност
Клавиатура и пад
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини

Геймърските и професионалните лаптопи започват да се сближават и Predator Triton 300 SE на Acer е пример за тази тенденция. Това е голям и мощен лаптоп с 16-инчов екран, процесор Intel Core i7-12700H и графична карта Nvidia RTX 3070 Ti. И все пак той...Acer Predator Triton 300 SE: Готов за работа и игра