Acer Swift 3 (SF315) – тънък лаптоп с брутален AMD процесор, който няма да ви разори

0
3424
Преди да се заемем с ревюто на Acer Swift 3  (и в частност конфигурацията R7M8), правим една бърза справка с класацията на най-продаваните процесори в Amazon, тъй като традиционно това е един добър ориентир за съотношението на силите между Intel и AMD. А защо изобщо си правим труда? Защото имаме за цел да ви убедим, че едно от големите предимства на Acer Swift 3  е именно AMD Ryzen 5 (Raven Ridge) процесорът, даващ внушителна производителност на този лаптоп.

И така – AMD държи 9 от 20-те позиции, най-висока от които е третото мястото на AMD Ryzen 5 1600X Desktop CPU. Прибавете към това отчетите за 2017 година на компанията и повече доказателства за бавното, но уверено завръщане на AMD в играта, не са необходими. Нека просто кажем, че Ryzen e дълго чаканият коз в ръкава на AMD, чието пропадане започна някъде през 2006 година и кулминира в началото на настоящото десетилетие.

Какво се случи с AMD през последните години? Как се стига дотам, че по инерция да дискриминираме опцията за закупуване на конфигурация с процесор, различен от Intel? В AMD ли е проблемът или в производителите, които компилират процесорите им със слаб хардуер, за да се класират в ниския и средния ценови клас? Това са все въпроси, на които нямаме за задача да отговорим в това ревю – не тук и не сега. Важното е, че оценките за появилата се в края на 2017 година серия Ryzen 5 Raven Ridge са отлични и захранваният с този процесор Acer Swift 3  е великолепен пример за много балансирана конфигурация в блестяща (буквално) опакова.

Преди да преминем към останалите компоненти на Swift 3, нека разгледаме по-обстойно четириядреният Ryzen 5 2500U – 2 в 1 процесор, който обединява CPU и GPU в една архитектура (APU) с тактова честота от 2.0 до 3.6 GHz, произведен с 14 nm технология и 4MB кеш памет. Какво показват тестовете и какво ще усетите вие, ако сте свикнали и ще сравнявате производителността с Kaby Lake Refresh чиповете на Intel?

Ryzen 5 2500U е не просто равностоен, а изпреварва Intel Core i7-8550U при CPU Multi 64Bit тест. Отстъпва незначително на Intel Core i7-8550U в Dell Inspiron 15 5579 и има сериозно предимство пред Intel Core i7-7500U в Lenovo ideapad 720S (Fritz chess benchmark).

Едночиповата система (SoC) работи при температурен лимит до 75 °C и разполага с 8GB DDR4 памет на 2133MHz, която, уви не може да бъде заменяна или увеличавана – един от сериозните недостатъци на системата (но не и за средния потребител, който иска висока производителност и безметежно ползване на ноутбука си за работа и развлечение)

И все пак, това означава ли, че Acer са конфигурирали мощен, лек, надежден и определено красив лаптоп на съвсем достъпна цена, който става и за видеоигри? Няма как да отговорим на този въпрос, преди да разгледаме вградената в Raven Ridge чипа видео карта AMD Radeon RX Vega 8, за която без да навлизаме в излишни подробности може да обобщим, че превъзхожда NVIDIA GeForce 940MX, но не и от новата MX150.

Комбинацията от този процесор, SSD диск и карта, или още по-точно графично ядро, което не разполага със собствена памет и харчи 256 MB от основната DDR4 памет, все пак представлява повече от приемлива конфигурация за геймърите, които не държат да играят (само) най-новите и взискателни откъм технически спецификации игри. League of Legends, Dota 2, Overwatch, CS:GO и Quake Champions, например, са напълно постижими.

Имайте предвид, че тънкият корпус на този лаптоп се дължи до голяма степен именно на Radeon RX Vega – едно от големите предимства на чипсетовете тип APU, демонстрирани от Intel на тазгодишния CES, когато лидерът в производството на процесори представи новите си продукти, разработвани в партньорство с AMD (според някои изненадващо поради това, че Intel и AMD се явяват конкуренти, но съвсем логично, като се имат предвид хегемонията на NVIDIA и посредствеността, за да не използваме по-силни думи, на вградените GPU на Intel).

Тогава без излишна скромност от Intel обявиха, че възможностите на новите процесори са съпоставими с параметрите на видео картите на NVIDIA (с архитектурата Pascal) от серията GTX 10. И докато сме на тази тема, да не пропуснем да споменем, че Radeon RX Vega 8 поддържа DirectX 12_1 и има оптимизиран енергиен разход – какво по-добро от това за устройство, захранвано с литиево-йонна батерия.

Видео

Нека преговорим, този път и с малко примери: интегрираната в четириядрения APU видео карта на AMD в Swift 3 не отстъпва на NVIDIA GeForce 940MX (4GB GDDR5) в Dell Inspiron 15 7570 и NVIDIA GeForce 940MX (2GB GDDR5) в Lenovo Ideapad 720s и има по-добро представяне пред Intel UHD Graphics 620 в Dell Inspiron 15 5579 според бенчмарк тестовете на 3D Mark Fire Strike, UnIgIne Heaven 3.0, UnIgIne Heaven 4.0 и UnIgIne Superposition. Разглеждайки конкретно наличните конфигурации на Swift 3, от гледна точка на видеото с AMD Radeon RX Vega 8 отстъпва единствено на варианта с NVIDIA GeForce MX150 (2GB GDDR5).

Памет

По-горе мимоходом споменахме, че паметта на Acer Swift 3  е SSD, което обяснява и размерът от едва 256 GB – наистина много по-малко от пространството, с което вече сме свикнали да разполагаме на компютъра, но не бива да забравяме многото предимства на SSD пред HDD, в това число светкавичното зареждане на OS и приложения. От друга страна SSD дисковете остават много по-скъпи от HDD, така че конфигурирането на ултрабука с 256 GB памет е интелигентен компромис, позволяващ позиционирането на този мощен лаптоп на долната граница на средния ценови клас.

Процесор

Мощен процесор, добро видео и бърз твърд диск – чудесно, на Swift 3  може и да се играе, и да се възпроизвежда 4K видео, и да се работи с графичен софтуер, макар и не професионално. Но за да се вземе максимума от всичко изброено е не по-малко важно какви характеристики и евентуално недостатъци притежава дисплеят на машината.

Екран

Лъскавият 15,6″ (1920×1080) IPS дисплей с изключително издръжливо предпазно стъкло Gorilla Glass на Corning има пикселна плътност от 142 PPI („Retina“ видимост на мин. 60 см разстояние), добър контраст (1,247:1), наситени, плътни и достоверни цветове, в т.ч. черно, комфортни (широки) зрителни ъгли. За намаляване на осветеността от Acer са използвали Pulse Width Modulation (PWM) с висока честота (21000 Hz), така че дори по-чувствителните хора не би трябвало да изпитват дискомфорт като главоболие или сълзене на очите.

Аудио

По отношение на аудиото Acer Swift 3 предлага качествен звук с отчетливи ниски, средни и високи честоти, възпроизвеждани от вградените стерео говорители посредством технологията TrueHarmony на Acer. Производителят претендира за толкова добър звук, че „може спокойно да изключите външните говорители“. Адмирации заслужават и Dual микрофоните на Acer, с които можете да записвате собствения си глас докато се разхождате из стаята. Очевидно за разговори в Skype и излъчване в Twitch няма да ви трябва нищо допълнително. Ако обаче искате да записвате или стриймвате прилично видео, вградената 720p HD уеб-камера няма да ви свърши работа – качеството на картината е меко казано посредствено, а при по-слаба светлина е неприемливо.

Дизайн и клавиатура

Започвайки с някои от най-силните страни на Acer Swift 3 , смятаме така и да завършим. А именно – с усещането от съприкосновението с този стилен, изящен, лек, забележително тънък (едва 18.8 mm) и същевременно солиден (солиден като антоним на крехък, а не като синоним на масивен) лаптоп с изцяло алуминиево, сребристо на цвят шаси. Клавиатурата на лаптопа сама по себе си допринася за удоволствието от употребата му, както поради мекото туше (всъщност по този параграф няма как да чуете единодушна оценка – въпрос преди всичко на навик, защото ако идвате от твърда и дълбока клавиатура, късият път и неопределеността на клавиатурата на Swift 3 може да бъде изнервяща), така и поради факта, че свети!

Тук не става просто за тунинг – подсветката на клавиатурата е безценна екстра за хора, които обичат да работят в тъмните часове единствено на сиянието на монитора. Тук геймърите биха възразили, че бутоните със стрелките не са достатъчно удобно позиционирани, но нека припомним, че Swift 3 не е предназначен специално за игри. Ако смятате да използвате предимно тракпада на лаптопа, вместо да включите мишка, вероятно ще останете доволни от дизайна и много добрата му реакция, освен ако не сте свикнали на MacBook. Още нещо полезно, за което можете да използвате някой от пръстите на ръцете си, е четецът за пръстов отпечатък, с който разполага този модел. Удобство, което човек оценява едва след като е започнал да го използва.

Портове

Няма как да не похвалим ултрабука и заради многото и перфектно позиционирани портове, в т.ч. HDMI, два USB 3.0, USB 2.0 и особено заради USB 3.0 тип C – все още относително новият USB порт с реверсивен куплунг, който вероятно ще се превърне в единствен стандарт за всякакви видове устройства. В него включвате USB кабел с еднакви конектори в двата края, като под еднакви имаме предвид наистина напълно еднакви.

Що се отнася до свързването с интернет, то е възможно единствено чрез Wi-Fi модула – MIMO 2×2 module Atheros/Qualcomm QCA6174, който има отлични характеристики и това е важно не само поради факта, че преносимите устройства най-често се ползват за безжична свързаност, а и защото Swift 3 не разполага с RJ45 LAN порт (Ethernet). Четецът на карти SD е още нещо, което предизвиква по-скоро недоумение и недоволство, тъй като е доста бавен – прехвърлянето на снимки отнема повече време, отколкото човек би очаквал от съвременен лаптоп с подобни характеристики.

Батерия

Завършваме с батерията – 4-клетъчна, литиево-йонна, която може да се зарежда по-всяко време, тъй като няма мемори ефект – респективно има по-дълъг живот. Тя е с капацитет от  48 Wh 3220 mAh и на практика позволява продължителна работа, особено ако разчитате за т .нар. „офис“ задачи. Разбира се – пробвате ли да играете на игри, да гледате или обработвате видео – нещата се променят.

И така, кои са силните страни на Swift 3?
  • Стилен и солиден дизайн
  • Изцяло алуминиево шаси с много добро качество
  • Добър IPS дисплей
  • Мощен чип с нисък волтаж
  • Четец за пръстов отпечатък
  • Ефективна охлаждаща система – като цяло лаптопът е тих и хладен на допир, освен при максимално натоварване на процесора, но дори тогава шумът от вентилатора и повишаването на температурата са незначителни

Конфигурация

Процесор: AMD Ryzen 5 (Raven Ridge) 2500U (2.0/3.6 GHz, 4MB)

Брой ядра – 4; Технология процесор 14 nm

Видео карта: вградена AMD Radeon RX Vega 8 – 256 MB, Core: 837 MHz, Memory: 933 MHz, DDR4, Crimson 17.7

Памет: 8GB DDR4 2133MHz (single-channel)

Диск: 256GB SSD

Дисплей: 15,6″ (1920×1080) IPS лъскав

Аудио: Аcer TrueHarmony, две вградени стерео колонки

Камера: 720p Web camera

Тегло: 2.1 Kg

Дебелина: 18.8 mm

Свързаност:

WI-FI модул MIMO 2×2 module Atheros/Qualcomm QCA6174 802.11 ac/b/g/n

Bluetooth 4.2 – ДА

Клавиатура: Островен тип 1 x M.2 SATA 2280 с подсветка

Четец на пръстов отпечатък – ДА

Батерия: 48 Wh 3220 mAh

Портове:

1 x HDMI

2 x USB 3.0
1 x Jack 3.5 мм

1 x USB 2.0

1 x USB 3.0 type C

Четец на карти SD

Операционна система: Windows 10 Home 64-bit

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари