fbpx
27.1 C
София

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида си

Най-четени

Бърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина

През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато на много хора – от учащи до бизнесмени, които се доверяват на ергономичността и лекотата на използване на този вид машини. Независимо дали сте обикновен потребител, който сърфира в интернет, или сериозен професионалист, който изисква най-добрия хардуер, Chromebook може да ви свърши работа.

И макар че Chromebook-ите имат репутацията на евтини, това не означава, че не може да има мощни Chromebook-ове. Има ясни аргументи в полза на по-хубав хардуер, какъвто е Asus Chromebook CX9. Това е мечтаният Chromebook на потребителя, който търси мощ. Той разполага с най-добрите възможни спецификации, но ето какво установихме ние след неговото използване

Дизайн, хардуер и съдържание на кутията

Дизайнът на Asus Chromebook CX9 е в собствена лига, като пренася мотивите на ултрапремиум дизайна от серията Zenbook на компанията. Очевидно е, че е устройство от висок клас със своя тънък тъмносив цвят и метално лого. Шасито от магнезиева сплав дава гладка текстура, която се усеща определено първокласно, и въпреки тънкия и лек дизайн, твърдият му корпус определено ще издържи и на тежки условия при използване. Стерео високоговорителите са сертифицирани от Harmon Kardonи едно от първите неща, които прави впечатление е висококачественият звук от този Chromebook. Той е повече от добър за видеоконферентна връзка и според моите уши звучи по-добре от много конкурентни модели. Едно от нещата, които ми харесват в дизайна на CX9, е, че е лесно да отваряте капака му с една ръка, което го прави още по удобен за използване във всякакви условия.

Не позволявайте на тънкия профил на CX9 да ви заблуди, че това е бавен лаптоп. Сърцето на Chromebook-а е изключително бърз процесор, който в различните конфигурации достига до Intel Core i7-1165G7 Tiger Lake, 16 GB RAM и 512 GB PCIe NVME SSD. Тестовата ни бройка беше малко по-скромна с i5, но честно казано това по никакъв начин не пролича в ежедневната употреба. На практика и с по-слабата конфигурация имаме невероятно бърза машина, което означава, че се нуждае от вентилатор на процесора, за да го охлажда. Има един изходящ вентилационен отвор до пантата и един входящ вентилационен отвор в долната част, което поддържа лаптопа хладен въпреки малкия му размер. В нито един момент от ползването му, дори когато бе натоварен с по-тежки задачи не усетихме кой знае какво загряване, въпреки летните жеги, които вече започнаха.

CX9 разполага с богат избор от входно-изходни портове и няма да са ви необходими отделни аксесоари. От лявата страна на устройството има три порта: два USB-C с Thunderbolt 4 – и двата с възможност за 45W бързо зареждане и 40 Gbps трансфер на данни. Има и един HDMI с възможност за извеждане на 4K видео.

От другата страна лаптопът има един USB-A 3.2 Gen 2, слот за microSD карта и комбиниран жак за слушалки и микрофон. Подобно на Acer Chromebook Spin 713, няма да можете да зареждате Chromebook от двете страни – Google е проектирал референтната платка Volteer за едностранно зареждане.

14-инчовият IPS LCD сензорен екран на Chromebook CX9 несъмнено ще ви хареса. Дисплеят е почти без рамка, като съотношението на екрана към тялото е 92%, което ви потапя в дисплея. Панелът с разделителна способност 1920×1080 е кристално ясен и достатъчно рязък и с точни цветове. Повечето ще се задоволят с 1080p, но за тези, които имат нужда от повече пиксели, Asus предлага и 4K модел на CX9. Гланцираният екран е напълно видим благодарение на яркото LED осветление, а изображенията продължават да изглеждат добре дори при гледане под голям ъгъл. Той също така поддържа стандарта USI на Google – което означава, че всички писалки USI ще работят веднага след изваждане от кутията, но вероятно е по-добре да изберете конвертируем модел като Spin 713 за нуждите си от ръкописен текст. Със съотношение на страните от 16:9 на CX9 той е много удобен за редица задачи.

Върху тънката рамка на CX9 е разположена 720p уебкамера с капак за защита на личните данни и въпреки че качеството е достатъчно добро за ежедневните ви Zoom разговори, не очаквайте все пак нещо невероятно.

Заедно с CX9 очаквайте 45W PD Type-C зарядно устройство и обичайната хартия (ръководство и гаранционна карта). Признавам, че съм привърженик на добрата опаковка и за разлика от това, което получавате от много други компании в наши дни, Asus абсолютно се справи с премиум изживяването при разопаковането на CX9. Още по-приятно е че от кутията му лесно можете да направите много удобна стойка, както можете да видите и на нашите снимки.

Клавиатура и тъчпад

Прекарвам доста време в натискане на клавиатурата – около пет-шест часа всеки ден – в писане на статии и новини. Непрекъснато се разочаровам от множеството лаптопи, които предлагат недостатъчно удобна клавиатура. За щастие Asus Chromebook CX9 не разочарова, предлагайки приятно преживяване при писане със своята клавиатура с подсветка. Пантата на CX9 подпира лаптопа, като дава на клавиатурата лек наклон, който я прави малко по-удобна по време на дългите часове писане. Пантата стърчи надолу от иначе гладката повърхност на лаптопа и макар че определено я усещате в скута си, тя едва ли е неудобна благодарение на лекия корпус на CX9.

Тракпадът е друг проблем, който имам при повечето лаптопи, който тук е решен отлично. CX9 предлага достатъчно пространство за плъзгане на пръста ви – той е и достатъчно прецизен и с малко свикване можете да го ползвате спокойно и без мишка. Asus интегрира в него цифров блок, който можете да включвате и изключвате чрез продължително натискане на икона в ъгъла на сензорната повърхност. През деня той става изненадващо ярък и можете да движите курсора, когато е включен. Макар че включването му на теория изглежда като мечта на счетоводителя, липсата на тактилност и бърза реакция го прави хитроумно. CX9 е снабден със скенер за пръстови отпечатъци от дясната страна на тракпада, който се представя добре за малкия си размер.

Софтуер, производителност и батерия

CX9 не е обикновен премиум лаптоп. Той работи с Chrome OS 94 вместо с Windows. Отдавна съм фен на операционната система на Google и това наистина се свежда до три причини. Тя е уникално лесна за използване, стабилна и сигурна. Вируси и зловреден софтуер не съществуват и за разлика от Windows не ви подтиква да актуализирате. За човек, който често сменя машината на която работи – това също е много много добро решение. Имахме възможност да тестваме два Chromebook-а и преминаването между двата не костваше никакви усилия – всичко си беше на мястото.

След като включих CX9 за първи път, лаптопът откри нова актуализация на Chrome OS и я приложи веднага, спестявайки ми неудобството да рестартирам Chromebook-а си по време на работа. Процесът на конфигуриране е безболезнен и с малко усилия от моя страна бях влязъл в Chromebook с достъп до всичките си данни. Приложенията за Android и Chrome PWA от другите ми устройства се появиха в лентата със задачи секунди по-късно и точно така моят Chromebook беше готов за работа. Настройката без усилия е една от любимите ми характеристики на Chrome OS – лесна работа в сравнение с конкурентите ѝ от Windows и macOS.

Не мога да говоря за софтуерните характеристики на CX9, без да засегна и неговата производителност – точно там този лаптоп блести. Той работи с най-новия четириядрен процесор от 11-то поколение i5, 16 GB RAM и 512 GB светкавично бързо PCIe NVMe хранилище. Всичко това означава, че CX9 е мощна машина, и това е очевидно по време на използването му в реални условия. Повечето приложения за Linux и игри за Android работят на тази машина, а копирането на файлове е изключително бързо.

CX9 има съвместимост с Android 11 от кутията, което е един от малкото Chrome лаптопи, предлагани на пазара с него. За разлика от по-голямата част от Chromebook-овете с Android 9.0 Pie, Android 11 използва предимствата на виртуалната машина Linux на Chrome OS, което позволява още по-голяма сигурност и по-малък риск от счупване при появата на голяма актуализация.

Asus Chromebook CX9 се справя отлично с приложенията за Linux, като работи без проблеми с Firefox, Kdenlive и Visual Studio Code – и трите програми работят гладко. Дори използвах Blender, за да визуализирам тежка 3D сцена, която щеше да постави на колене по-слаб лаптоп, и той все още успяваше да се справи – макар и с известна мудност. Разбира се, вероятно не бива да купувате този Chromebook за сериозна 3D работа, но фактът, че успях да визуализирам сцена с него, наистина показва колко далеч сме стигнали с Chrome OS. Тук няма да намерите обичайните приложения на Adobe – въпреки че компанията наскоро пусна Photoshop и Illustrator за уеб, а инсталирането на приложения за Linux без специален магазин за приложения е малко трудно. Google, крайно време е да създадете официален магазин за приложения за Linux.

Целият този хардуер, който изисква много енергия, означава, че CX9 се нуждае от достатъчно количество батерия, за да издържи цял ден. Asus твърди, че батерията издържа до 14 часа, но при нормалното ми натоварване – около 20 раздела в Chrome при 50% яркост – обикновено издържа около 7 часа. Вероятно мога да използвам батерията цял ден, ако деактивирам приложенията за Android и намаля яркостта до най-слабата, но за всички останали трябва да помислите за опаковане на зарядното устройство.

Дали Chromebook е за вас?

Зависи. Ако сте power user, който няма нищо против няколко компромиса, тогава CX9 трябва да е на челно място списъка ви за нова машина. CX9 е един от най-бързите  на пазара, който с лекота се справя с мощните приложения за Linux и Android. Усещането за писане е страхотно и дори има скенер за пръстови отпечатъци. Всичко това се допълва от издръжливото шаси на CX9, което крещи за премиум качество под всеки ъгъл.

Но всичко си има цена и той е едно от най-скъпите подобни решения. Ако можете да пренебрегнете цената му, това е обективно най-добрият Chromebook за потребители, които искат да използват Chrome OS до краен предел.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Екран
Свързаност
Умни функции
Звук
Софтуер
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини

Asus Chromebook CX9 – един от най-добрите от вида сиБърз софтуер, мощна конфигурация и интелигентен дизайн са част от предимствата на компактната машина През 2022-а Chromebook от екзотика се превърна в нещо добре познато на много хора – от учащи до бизнесмени, които се доверяват на ергономичността и лекотата на използване на този вид...