fbpx
17.7 C
София

ASUS ProArt StudioBook Pro 16- красив и мощен лаптоп за професионалисти

Най-четени

Когато решите, че искате да си купите лаптоп, е много важно да сте наясно за какво ще го използвате, тъй като не е едно и също да използвате лаптоп с общо предназначение за игри, лаптоп за игри за работа или лаптоп, специално предназначен за професионалисти.

Такъв е случаят с ASUS ProArt StudioBook 16, на който спираме вниманието си днес, тъй като това е лаптоп, специално разработен за професионалисти, който има огромно количество функции – освен хардуерните – за които обикновените лаптопи не могат дори да мечтаят.

Основни характеристики
 • 16-инчов OLED 4K дисплей
 • Процесор Intel Core i7-11800H
 • RAM 32 GB DDR4 3200 MHz
 • 1 TB PCIe NVMe SSD за съхранение
 • Графична карта NVIDIA RTX A3000
 • Батерия 90 Wh
 • Размери 362 x 264 x 19,6 мм
 • Тегло 2,6 кг

Да започваме

Трябва да кажем предварително, че това не само е продукт, специално разработен за професионални потребители, но е и лаптоп от много висок клас. И ако продуктите за професионалисти обикновено са по-скъпи, можете да си представите, когато става въпрос за TOP продукти. В случая с лаптопа, който ще анализираме днес, разглеждаме междинен модел от гамата, защото, както ще видим по-нататък, имаме няколко опции по отношение на хардуера му, които могат да превърнат оборудването в истинска мобилна работна станция.

ASUS ProArt StudioBook 16: технически спецификации

Най-мощната спецификация на машината, която можете да срещнете в интернет е меко казано невероятна. В нея можете да разполагате с процесор Intel Xeon W-11955M, с до 64 GB RAM, до 4 TB SSD и до NVIDIA RTX A5000.

ASUS ни изпрати доста по-разумен модел, който е достъпен за по-широк кръг потребители – вариантът W7600H, който в този случай разполага с процесор Intel Core i7-11800H, придружен от 32 GB DDR4 RAM на 3200 MHz, 1 TB SSD и NVIDIA RTX A3000 като специален графичен процесор.

Въпреки това, ако има нещо, което се откроява в хардуера на този бизнес лаптоп на ASUS, това е невероятният 16-инчов OLED дисплей с 4K резолюция в съотношение 16:10 (което означава резолюция 3840 x 2400 пиксела).

Този дисплей се отличава с динамичен контраст 1 милион към 1, време за реакция 0,2 ms и е сертифициран по VESA DisplayHDR 500 True Black, като поддържа до 550 нита максимална яркост. Според производителя той също така предлага 100% покритие на цветовото пространство DCI-P3 (и 133% от sRGB), с потвърдена от PANTONE точност на цветовете Delta E<2.

От друга страна, това оборудване включва Hi-Res Audio благодарение на вградения DAC Sabre HiFi и високоговорителите, подписани от Harman/Kardon, има Thunderbolt 4 свързаност (USB-C), HDMI 2.1 изход и като цяло всички възможности за свързване, от които може да се нуждаете. Специално трябва да споменем иновативния ASUS Dial, който няма да разглеждаме сега, защото ще го разгледаме подробно по-късно, но който вероятно вече сте видели на изображенията, които публикувахме.

За да завършим с техническите спецификации на ноутбука, трябва да споменем, че ASUS е интегрирала своето термично решение IceCool Pro, за да осигури работа при ниски температури и минимално ниво на шум. Системата за охлаждане включва пет топлинни тръби, разпределени между CPU и GPU, и не по-малко от четири отвора за горещ въздух за по-ефективно разсейване на топлината.

Може би сте забелязали на горната схема, че охладителната система включва два радиатора тип „духалка“, но в този случай те са доста специални, тъй като според ASUS това е първият в света ноутбук, който интегрира двоен 3D дизайн със 102 лопатки, за да увеличи максимално въздушния поток, който е с 16% по-добър от нормалния (отново по данни на производителя), и да намали шума, който е максимум 40 dBA.

Разопаковане и първи впечатления

Моделът идва опакован в черна кутия от твърд картон с дръжка, от чиято външна страна не откриваме много: стикер с модела отпред и друг отзад с доста оскъдна информация за хардуера, с който разполага този конкретен модел.

Вътре ще открием две кутии – една продълговата, която ви показваме по-долу и която съдържа захранването, и една по-голяма, защитена с черен полистирен, която съдържа лаптопа и която ще видим по-нататък.

Максималната мощност на захранването е 240 вата, така че можете да добиете представа за мощността на ноутбука. Между другото, то е произведено от самата компания ASUS.

Ето и кутията, в която идва лаптопът, на чиято външна страна не откриваме абсолютно нищо друго освен „ProArt StudioBook“ (дори не ни казва, че това е модел 16 вътре, така че съм сигурен, че тази външна опаковка се използва повторно от всички модели в семейството).

Тази кутия се отваря като сандък, а вътре логично има лаптоп, добре затворен и защитен с пластмаса. От вътрешната страна имаме и малък мек картон с основните характеристики на лаптопа. В предната част има само малък процеп в средата, през който да поставите пръстите си и да отворите капака. В тази област се намират и светодиодните индикатори за състоянието.

От дясната страна на лаптопа има четец на карти, комбиниран аудио жак, USB порт, изход за въздух и RJ-45 Gigabit, а от лявата страна – ключалка за сигурност Kensington, още един USB, изход за въздух, конектор за захранване, HDMI 2.1 и два Thunderbolt 4 USB-C.

И накрая, на гърба на машината имаме двата входа за въздух и пантите, като тук няма нищо допълнително.

Преминаваме към долната част, където има гигантски гумени крачета, включително едно, което обгражда периметъра на долната решетка за всмукване на въздух.

Бъдете внимателни, тъй като това може да е недостатък на дизайна, тъй като когато лаптопът е поставен на масата, фактът, че решетката е изцяло заобиколена от гума, може да доведе до задушаване, а въздухът да не навлиза или да създава турбуленция.

Поглеждайки към лаптопа отвън, отваряме капака и първото нещо, което ни прави впечатление, без съмнение е огромният тракпад с три бутона и циферблата на ASUS в горния ляв ъгъл на лаптопа, както и дисплеят с много тънки ръбове и много лъскаво покритие, което отразява много от това, което е пред него.

Ето един по-подробен поглед към тракпада с неговите три бутона, ASUS Dial и клавишите. Те изглеждат чудесно дори без подсветка, въпреки че както бихте очаквали подобен ноутбук има подсветка. HD уебкамерата е разположена в центъра на горната част на екрана, където има и микрофон, скрит зад капак, който можем да плъзнем, за да закрием уебкамерата, и сензор за светлина.

Тук можете да видите гореспоменатата зона за поставяне на пръсти и отваряне на капака, където ASUS е инсталирала три светодиодни индикатора за състоянието (включено захранване, свързано захранване и активност на диска). Като последен детайл ASUS е отпечатал на екрана от дясната страна, че звукът е произведен от harman/kardon.

Контроли

Една от основните нови характеристики на този лаптоп ProArt StudioBook 16 без съмнение е ASUS Dial – това „малко колело“, което ще ни позволи да работим по-удобно в много професионални приложения, особено в тези, свързани с редактиране.

Идеята е, че това малко колелце с бутон ни позволява да имаме пряк достъп до инструментите, които са ни най-необходими във всеки един момент, така че да можем да конфигурираме поведението му в едно или друго приложение, така че системата автоматично да разпознава какво правим и циферблатът да се държи по съответния начин. Разбира се, всичко това може лесно да се конфигурира чрез софтуера на ASUS.

Разбира се, можем да конфигурираме не само конкретни действия за основните приложения за редактиране, като Lightroom, After Effects или Photoshop, но има и общи функции, които можем да конфигурираме за случаите, когато нито едно от тези приложения не е отворено или не е на преден план.

Например можем да конфигурираме колелцето така, че да ни позволява да променяме яркостта на екрана, силата на звука на системата или да превъртаме, както и да изпълняваме други видове действия, като например отваряне на приложения или изпълнение на макроси.

По подобен начин софтуерът ProArt на ASUS ни позволява да конфигурираме конкретни комбинации от клавиши, точно както можем да направим със софтуера на клавиатура от висок клас.

Говорейки за софтуера, той също така ви позволява да извършвате калибриране на цветовете на екрана, тъй като въпреки че екранът е OLED и възпроизвеждането на цветовете вече е много вярно, това може да бъде доста необходимо за професионалните потребители за редактиране. Той също така ви позволява да запазите няколко профила за тази цел, което е идеално, ако използвате различни приложения за редактиране.

Работа

Без съмнение най-забележителната характеристика след включване е 16-инчовият 4K OLED дисплей, който показва впечатляваща разделителна способност и точност на цветовете.

CPU-Z ни показва информация за процесора, дънната платка и RAM паметта. В този случай, както споменахме в началото, разполагаме с 11-о поколение Intel Core i7-11800H – процесор, който въпреки че има TDP от 45 W, осигурява 8 физически ядра и 16 нишки при максимална скорост от 4,6 GHz. В този случай той е придружен от 32 GB DDR4 RAM на 3200 MHz.

По отношение на GPU-Z, както можете да видите, тази система поддържа както интегрирания графичен процесор Intel UHD Graphics, така и специалния графичен процесор NVIDIA RTX A3000. Системата е оборудвана с технологията NVIDIA Optimus, така че когато не правим нищо, системата автоматично ще използва iGPU, за да пести енергия и да генерира по-малко топлина.

NVIDIA RTX A3000 е професионална видеокарта на NVIDIA с 8nm архитектура Ampere и според NVIDIA е позиционирана в средния клас (над нея са A4000 и A5000, видеокарти, които, между другото, както споменахме, могат да бъдат инсталирани в този лаптоп).

Според NVIDIA в сравнение с непрофесионалните графични процесори този RTX A3000 предлага 1,3 пъти по-висока производителност в CAD, 1,4 пъти в M&E и до 1,8 пъти по-висока производителност при рендиране на изображения и видео.

Инсталираната в това устройство 32 GB RAM памет е DDR4 на 3200 MHz, което по принцип изглежда повече от достатъчно за типа натоварване, на което ще подложим устройството. Според данните на Aida64 оперативната памет работи на същото ниво като в геймърски компютър с DDR4 RAM със същата скорост, така че в това отношение няма недостатъци.

Като се възползваме от пакета UL Benchmarks, нека разгледаме производителността на това устройство в 3D приложения; въпреки че това не е геймърско устройство, това не означава, че няма да е полезно за игра на игри в свободното ни време, нали? За тази цел няма нищо по-добро от 3D Mark.

За да представим този резултат в перспектива, трябва да ви кажем, че в същия тест с настолна RTX 3050 получихме 3640 точки, докато RTX 3060 постигна около 5000 точки. Това поставя RTX A3000 в тази машина между RTX 3050 и RTX 3060 по отношение на гейминг производителността, което не е никак лошо и със сигурност ще ни позволи да играем много игри на тази машина без никакви проблеми.

В крайна сметка

Този ASUS ProArt StudioBook 16 е отличен лаптоп за работа, ако използвате графични програми или обработвате видео. Като начало установихме, че 16-инчовият 4K OLED дисплей има завидна разделителна способност и точност на цветовете, с HDR, ниска латентност и почти перфектно цветово покритие и калибриране.

От друга страна, един от акцентите на това устройство е ASUS Dial – малко колелце, което може да бъде много полезно за професионалните редактори и което, разбира се, се представя много добре. Недостатъкът е, че е необходимо известно време, за да свикнете с работата му и, разбира се, с неговите настройки. От друга страна, няма какво да се оплакваме от тракпада, който е толкова прецизен, че може да се използва дори със стилус благодарение на своите 1024 нива на натиск.

ASUS ProArt StudioBook 16 е машина, която се представи доста добре по отношение на производителността. По време на нашия тест машината се поддържаше на доста прилична температура и въпреки че не можем да кажем, че е била шумна дори при пълно натоварване, си струва да се отбележи, че дори когато работи на празен ход, можете да я чуете да работи, не е напълно безшумна в нито един момент. Смятаме, че този ASUS ProArt StudioBook 16 е преносим компютър с отлична производителност, особено за професионални редактори, на графично съдържание.

Плюсове
 •     Удивителен 4K OLED дисплей
 •     Добро цялостно представяне
 •     Възможност за ъпгрейд
 •     Много полезен ASUS Dial
 •     Отлична свързаност
Минуси
 •     Цена
 •     Отражения на екрана
 •     Малко тежък

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Екран
Клавиатура
Свързаност
Умни функции
Контроли
Софтуер
Цена/качество
Удобство при работа
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Когато решите, че искате да си купите лаптоп, е много важно да сте наясно за какво ще го използвате, тъй като не е едно и също да използвате лаптоп с общо предназначение за игри, лаптоп за игри за работа или лаптоп, специално предназначен за...ASUS ProArt StudioBook Pro 16- красив и мощен лаптоп за професионалисти