fbpx
11.4 C
София

Asus ROG Strix Scar 18 – тежката артилерия в гейминга

Най-четени

Едно от най-хубавите нещата на това да работиш в сайт, посветен на технологиите, е това, че можеш да се докосваш често до различни „чудеса“ на техниката. В редакцията ни не рядко влизат продукти, които ни карат да се вълнуваме, но има и такива, надминаващи всичко останало. Точно това беше случаят и с огромния  Asus ROG Strix Scar 18, който имахме възможност да „тестваме“ този март. Честно казано пишем тестваме в кавички, защото предимно играхме на него и гледахме филми, но неведнъж той доказа, че е чудесна машина дори за работа.

Този Asus ROG Strix Scar 18 с най-висок клас хардуер е забележимо по-мощен при взискателни работни дейности и игри в сравнение с предишните поколения Scar, както и значително по-добре охладен с преработения си термичен модул. Като добавим красивия 18-инчов дисплей, разнообразните портове, познатия дизайн на ROG и здравото шаси, този лаптоп е ясна препоръка в своя клас.

В същото време обаче това е доста голямо и тежко устройство, което предлага някои интересни дизайнерски решения, които оказват влияние върху ергономичността му при ежедневна употреба.

Ето какво можем да споделим за Asus ROG Strix Scar 18 series, най-мощният лаптоп на ROG – Republic of Gamers, наличен към 2023 година.

Нашата ревю единица е конфигурацията от най-високо ниво, налична за тази линия, с процесор Intel Core i9-13980HX и Nvidia RTX 4090 Laptop dGPU, работещ с до 175W TGP. Накратко, това е отличен широкоформатен лаптоп за работа и игри, предназначен предимно за настолна употреба. Той изглежда и се усеща като предишните лаптопи ROG Scar, но 18-инчовият дисплей предлага по-голяма реална площ на екрана, отколкото предишните 17-инчови варианти, а целият пакет от възможности и термични характеристики е по-добре балансиран в това актуализирано шаси, отколкото при предишните модели Scar. В същото време този Scar 18 е малко по-голям и по-тежък от предишните модели Scar, но ако търсите малко по-компактен, тази година Asus предлага и ROG Scar 16.

Налична е и малко по-достъпна конфигурация – вариантът ROG Scar 18 G834JZ, който предлага същите характеристики, но съчетава същия процесор Core i9-13980HX с RTX 4080 12GB dGPU. Спецификациите от среден и по-нисък клас не са налични за Scar 2023, но се предлагат в линията ROG Strix G18, която разгледахме тук и ще разгледаме и в бъдещи ревюта.

Дизайн и конструкция

ROG Strix Scar 18 е пълноразмерен лаптоп с голям 18-инчов 16:10 дисплей. Площта му е приблизително 400 x 295 мм, дебелината му е до 1,2″ (31 мм), а теглото му е 3,1+ кг, като идва и с доста обемисто зарядно.

Освен промяната в размера и теглото, има още няколко важни актуализации на серията Scar 2023:

  •     екранът е заменен с формат 16:10, което се изразява в по-голяма реална площ и по-малки рамки, особено в долната част на брадичката;
  •     в горната част на дисплея вече има прорез, който включва камера и микрофони и действа като лост, от който можете да вземете екрана при отваряне на лаптопа;
  •     клавиатурата е с леко променен дизайн и е използван по-голям тъчпад;
  •     целият заден ръб на лаптопа е преработен, за да се вгради новият термичен модул;
  •     в резултат на това на гърба вече няма портове, а всички входно-изходни устройства са разположени на страничните страни.
Ето един по-задълбочен поглед към входно-изходните устройства:

Повечето портове са отляво, където ще намерите мястото за захранване, LAN порта, пълноразмерния HDMI 2.1 и двата USB-C порта. Единият от тях поддържа Thunderbolt 4 с 40 Gbps USB, без зареждане и DP през iGPU, а другият е обикновен USB-C 3.2 с 10 Gbps USB, 100W зареждане и DP през DGPU

Шасито на 2023 е подобно на предишните варианти, но с няколко леки промени. Капакът все още е от солидно парче алуминий с черно анодизирано покритие и голямо лого с характерните RGB-очи.

Ако изключите осветлението, този лаптоп е с доста приглушен черен дизайн и би трябвало да е приемлив в по-строги работни/училищни среди. Елементите на марката също са доста приглушени и можете да отлепите стикерите, които иначе се открояват. RGB светлинните ленти са леко обновени, като сега има една светлинна лента на предния ръб и ъглите и още една на задния ръб, зад дисплея. Те могат да се управляват поотделно и да се изключват и в софтуера Auro.

Основното шаси на лаптопа все още е изработено от пластмаса, с меко покритие, ефективни прозрачни страни и по-грубо покритие за долната част. Качеството на изработката е отлично, като не се наблюдава огъване на клавиатурната плоча или където и да било другаде, както и не се чуват скърцащи звуци при хващане и преместване. Въпреки това това е голям и тежък лаптоп, така че не бих го вдигнал от ъгъла.

Основният дек е частично прозрачен към горния край, а не в ъгъла, както при предишния дизайн. Това гладко пластмасово покритие обаче все още се цапа лесно и изисква сериозно избърсване, за да се поддържа чисто.

Ергономията тук е доста добра. Лаптопът седи добре закрепен върху равна повърхност благодарение на големите гумени крачета с добър захват. Тези крачета всъщност са малко по-високи сега, отколкото в предишните модели Scar, и имат специален дизайн, предназначен да насочва въздуха към вентилаторите, което позволява по-добър въздушен поток и охлаждане.

Като оставим това настрана, пантите са здрави и в същото време гладки, което позволява регулиране с една ръка и запазване на екрана като настроен при преместване на лаптопа. Ъгълът на наклона на гърба все още е ограничен на около 135 градуса, което не е идеално, но и не е толкова важно за този вид дизайн, предназначен за използване на бюро.

Това поколение на Scar все още прилага система от 4х високоговорители (два под екрана, два на дъното) и няма биометрични данни: няма инфрачервена камера и няма сензор за пръсти.

Като цяло, този Asus ROG Strix Scar 18 от 2023 г. се усеща и изглежда много подобно на Scar от миналите години, въпреки леките промени и усъвършенствания. Актуализираният размер на екрана е поразителната новост тук, докато от негативна гледна точка фактът, че целият ръб сега е запазен за охлаждане и в резултат на това всички портове са подредени по краищата, може да не се хареса на някои от вас. Въпреки това този аспект позволява по-добро охлаждане на вътрешните елементи и забележителен скок в мощността и възможностите, така че това е компромис, който мога да приема при такъв вид устройство с висока производителност.

Клавиатура и тракпад

Клавиатурата на този Scar 18 е с дизайн с гумен купол, получен от последната итерация на ROG Scar 17 от 2022 г.

Разположението включва пълен набор от основни клавиши, по-тясна NumPad секция и пет допълнителни мултимедийни клавиша в горния десен ъгъл, характерни за лаптопите ROG.

Изживяването при писане не се е променило по някакъв забележителен начин и това е нормално. Това е добра клавиатура със средна дълбочина на удара и добра обратна връзка с клавишите.

Клавишите са с RGB подсветка, с контрол на всеки клавиш и различни ефекти, които могат да се избират в приложението Armoury Crate и Aura Creator. Светодиодите са достатъчно ярки и равномерни, като малко светлина се прокрадва изпод капачките на клавишите, но не забележимо или дразнещо.

Екран

Asus предлага един-единствен вариант на дисплея за този 2023 ROG Scar 18, с 18-инчов 16:10 матов и недосегаем IPS панел.

Ако сте любопитни, този 18-инчов 16:10 дисплей е с размери 383 x 242 мм, докато 17,3-инчовият 16:9 дисплей е с размери 381 x 214 мм. Така че този 18-инчов екран е предимно по-висок с почти 3 см, но иначе е с почти същата ширина.

Всъщност това е добър IPS панел, с QHD+ резолюция 2560 x 1600 px, 450 нита яркост, контраст 1000:1 и 100% покритие на цветовете DCI-P3. Освен това предлага 240Hz опресняване и 3 ms време за реакция, както и поддръжка на GSync, което го прави отличен вариант за игри.

Хардуер и производителност

Нашият тестов модел е конфигурацията с най-висока спецификация на ASUS ROG Strix Scar 18, кодово име G834JY, изградена на базата на процесор Intel Core i9-13980HX, 32 GB DDR5-4800 памет в два канала, 2 TB бърз SSD диск за съхранение и двойна графика: Nvidia RTX 4090 16GB dGPU и Iris UHD iGPU, интегриран в процесора на Intel.

От гледна точка на спецификациите този ASUS Strix ROG Scar 18 2023 е изграден на базата на най-новия наличен към момента хардуер на Intel и Nvidia.

Core i9-13980HX е най-добрият мобилен процесор в платформата Raptor Lake от 13-то поколение на Intel, с 24 ядра и 32 нишки. Той е с хибриден дизайн с 8 високопроизводителни и двунишкови ядра и 16 допълнителни ефективни ядра, които работят заедно или поотделно при различни натоварвания. Дизайнът и термалният модул на този белег също така позволяват на процесора да работи с ~140-150 W постоянна мощност при взискателни натоварвания на процесора, в профилите Turbo или Manual (максимална производителност).

За графичния процесор серията 2023 Scar 18 се предлага с чипове RTX 4000 от най-високо ниво. Това, с което разполагаме в тази извадка, е RTX 4090 Laptop dGPU, работещ с мощност до 175 W с Dynamic Boost. Asus повиши настройките на мощността на графичния процесор спрямо предишните поколения Scar (150 W при обикновения Scar 17, 175 W при последващия Scar 17 SE Special Edition).

При този дизайн все още има MUX за безкомпромисна производителност при игрите, но новото за годината е поддръжката на технологията Advanced Optimus на Nvidia и GSync на основния дисплей. Изглежда, че Advanced Optimus работи добре тук, с изключение на това, че системата замръзва за 1-2 секунди при превключване между режимите на GPU, което ми се стори странно, но след известно време свикнах. Надявам се, че Asus ще успее да реши този проблем в по-късните софтуерни актуализации.

Що се отнася до опциите за оперативна памет и съхранение, лаптопът все още се предлага с два достъпни DIMM модула за памет и два M.2 SSD слота. Нашата бройка беше доставена с 32 GB DDR5-4800 RAM в двуканален режим и два SSD диска Samsung gen4 в Raid0.

Влизането вътре до компонентите е елементарна задача, просто трябва да повдигнете задния панел, който се държи на място с няколко винта Philips. Светлинната лента отпред вече не е разположена на D-панела, което означава, че вече не трябва да се притеснявате за прекъсването на този лентов кабел, използван при предишното шаси.

Вътре ще откриете всички компоненти, голямата батерия и термичния модул. Все още има известно неизползвано пространство и това е така, защото Asus прилага същия вътрешен дизайн между този Scar 18 и по-компактния Scar 16, но с по-дълги топлинни тръби от страната на графичния процесор за 18-инчовия модел и по-голям вентилатор на графичния процесор. Все пак би било хубаво това пространство около батерията да се използва по някакъв начин, може би за някои по-мощни високоговорители.

Като оставим настрана спецификациите, Asus предлага стандартните си профили на захранване в приложението за управление Armoury Crate: Тих, Производителност, Турбо и Ръчен, с различни настройки на мощността и профили на вентилатора между тях, обобщени в следната таблица.

Освен тези основни профили на захранване има и някои опции за графичния процесор, от които да избирате: Ultimate (само dGPU, изисква рестартиране, когато бъде избран), Standard (активира Advanced Optimus), Optimized (активира обикновения Optimus) и Eco (обикновения Optimus, но деактивира dGPU). В повечето случаи държах лаптопа на Standard за ежедневна употреба и тестове, а за игри избрах Ultimate.

Преди да преминем към раздела за производителността, ето как този лаптоп се справя с ежедневната употреба и многозадачната работа в профил Silent (Тих), изключен от електрическата мрежа. За това, което си заслужава, вентилаторите поддържат предимно празен ход на този режим Silent при ежедневна употреба, тъй като dGPU е неактивен и процесорът остава под 60 градуса C.

Производителност и бенчмаркове

Преминаваме към по-взискателни натоварвания и започваме с тестване на производителността на процесора, като изпълняваме теста Cinebench R15 над 15 пъти в цикъл, със забавяне от 1-2 секунди между всяко изпълнение.

Процесорът Core i9 се стабилизира на ~145 W постоянна мощност при настройка Turbo, с температури около 90-92 С и резултати от ~5000 точки. Вентилаторите се въртят с ~48 dB на нивото на главата в този режим.

Процесорът работи на висока мощност през цялото времетраене на този тест и термалният throttling никога не е проблем. Вместо това системата ограничава мощността на процесора след няколко изпълнения при около 140-145 W. Въпреки това това все още е много голяма мощност за шаси на лаптоп.

Контролът на напрежението е заключен както с XTU, така и с Throttlestop, но в BIOS има опция за undervolting, която позволява до -30 mV undervolt. Undervolt позволява на процесора да се стабилизира при малко по-висока мощност и води до 2-3% увеличение на резултатите в теста Cinebench R15. Също така не съм забелязал никакви проблеми със стабилността при този -30 mV undervolt по време на работата ми с този лаптоп – никога не съм получавал син екран или сривове в някое от приложенията.

Съществува и възможност за използване на профила Manual (Ръчен) и повишаване на оборотите на вентилаторите до 100%. Това води до повишаване на шума (53 dBA) и минимално увеличение на производителността (1-2%). В този режим процесорът все още е с ограничена мощност и работи при ~85 градуса по Целзий.

Silent Performance Turbo Manual
CPU only, PL1/PL2 TDP 65/100W 90/120W 135/175W 140/175W
GPU only, max TGP 55W 160W 175W 175W
Crossload
Max GPU TDP + GPU TGP
85W,  30 + 55 W 195W, 45 + 150 W 230W, 55 + 175 W 240W, 65 + 175 W
Noise at head-level, tested 35 dBA ~42-43 dBA in games ~50 dBA ~53 dBA, max fans

Преминаването към профил „Производителност“ води до стабилизиране на процесора на ~115 W и температури от 70-те години, като вентилаторите се въртят по-тихо – ~42 dB на нивото на главата. Още веднъж системата ограничава мощността на процесора, а производителността спада с 10% спрямо профила Turbo.

При профила Silent (Тих) процесорът работи с около 90 W за няколко цикъла, а след това се стабилизира на около 70 W, с едва чуваеми вентилатори (под 35 dB) и температури в средата на 70-те градуса С. i9-13980HX все още постига 3800 точки в теста Cinebench, около 70% от производителността в Turbo и все още отличен резултат за платформа за лаптоп, както ще видите след малко.

И накрая, процесорът работи с ~70 W на батерия, в профила Performance, с все още респектиращи резултати от около 3600 точки. Подробности по-долу.

Като цяло това са отлични резултати в сравнение с която и да е от другите мобилни платформи, които сме тествали в миналото. Нещо повече, за разлика от предишните поколения Scar, това шаси Scar 18 с обновения хардуер и охлаждане вече не е термично ограничено по никакъв начин в този тест за продължителна работа на процесора.

За да представим тези резултати в перспектива, ето как тази реализация на Core i9-13980HX се справя с други лаптопи с висока производителност в този тест, както на Intel, така и на AMD.

Първо, то е с 30% по-бързо от Core i9-12950HX в Asus ROG Scar 17 SE и с 60% по-бързо от Core i9-12900HX в Lenovo Legion 7i 2022. А след това е почти 2 пъти по-бърз от стандартния хардуер Core i9-12900H от 2022 г., внедрен в Scar 15/17 и много други производителни лаптопи.

След това продължихме и допълнително проверихме нашите констатации с по-натоварващия тест за цикъл Cinebench R23 и Blender – Classroom, което доведе до подобни констатации на това, което обяснихме по-горе (140W граница за Turbo, 110W за Performance, 70W за Silent).

След това стартирахме целия набор от тестове и бенчмаркове в профила Turbo с графичен процесор, настроен на стандартен режим (MUX на Advanced Optimus), и с екран, настроен на естествената QHD+ резолюция. При тези тестове централният процесор работи със стандартно напрежение.

Ето какво получихме:

3DMark 13 -Профил на процесора: максимален – 12999, 16 – 9817, 8 – 7542, 4 – 4324, 2 – 2184, 1 – 1154;

3DMark 13 – Fire Strike (DX11): 36036 (графика – 47622, физика – 40243, комбиниран – 12087);

3DMark 13 – Порт Роял (RTX): 13564;

3DMark 13 – Time Spy (DX12): 20350 (графика – 21222, процесор – 16509);

3DMark 13 – Speed Way (DX12 Ultimate): 5514;

Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 12641;

Uniengine Superposition – 1080p Medium: 33326;

Handbrake 1.3.3 (кодиране от 4K към 1080p): 78,73 средни кадъра в секунда;

Handbrake 1.6.1 (кодиране от 4K към 1080p): 120,58 средни кадъра в секунда;

PassMark 10: Оценка: 7232 (процесор: 53897, 3D графика: 27962, памет: 3374, марка на диска: 36486);

PCMark 10: 7662 (Essentials – 11434, Productivity – 9844, Digital Content Creation – 10847);

GeekBench 5.5.1 64-bit: tbu;

CineBench R15 (най-добра работа): CPU 5050 cb, CPU Single Core 308 cb;

CineBench R20 (най-добра работа): CPU 12210 cb, CPU Single Core 818 cb;

CineBench R23: CPU 31664 cb (най-добър единичен пробег), CPU 27730 cb (10-минутен пробег), CPU Single Core 2131 cb;

x265 HD Benchmark 64-bit: 17.93 s.

А ето и някои бенчмаркове за работна станция, при същия профил Turbo:

Blender 3.01 – сцена с BMW – CPU Compute: 1 m 16s ;

Blender 3.01 – сцена BMW – GPU Compute: 10,03 сек (CUDA), 5,91 сек (Optix);

Blender 3.01 – сцена в класната стая – изчисление с процесор: 3 m 02s;

Blender 3.01 – Сцена в класната стая – GPU Compute: 19,68 сек (CUDA), 13,51 сек (Optix);

Blender 3.41 – Сцена с BMW – CPU Compute: 1 м 16 сек;

Blender 3.41 – сцена с BMW – GPU Compute: 9,78 сек (CUDA), 5,28 сек (Optix);

Blender 3.41 – сцена в класната стая – CPU Compute: 1,5 мин: 3 m 02s;

Blender 3.41 – Сцена в класната стая – GPU Compute: 17,64 сек (CUDA), 9,81 сек (Optix);

Pugetbench – DaVinci Resolve: 2007;

Pugetbench – Adobe After Effects: tbu;

Pugetbench – Adobe Lightroom: 1513;

Pugetbench – Adobe Photoshop: 1274;

Pugetbench – Adobe Premiere: 1242;

SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 200,05;

SPECviewperf 2020 – Catia: 112,91;

SPECviewperf 2020 – Creo: 134.65;

SPECviewperf 2020 – Energy: 73,67;

SPECviewperf 2020 – Maya: 517,80;

SPECviewperf 2020 – Медицина: 58,73;

SPECviewperf 2020 – SNX: 34,58;

SPECviewperf 2020 – SW: 434.68.

V-Ray Benchmark: tbu;

Тези резултати в режим Turbo са умопомрачителни, но лаптопът работи с до 48-49 dB в профил Turbo, което може да ви се стори шумно. Следователно, ако сте готови да жертвате до известна степен производителността, за да запазите вентилаторите по-тихи, профилите Performance и Silent трябва да представляват интерес.

Ето как се представя този 2023 Scar 18 в профила Performance, който ограничава вентилаторите до около 42-43 dB на нивото на главата.

3DMark 13 – Fire Strike: 33223 (Graphics – 44342, Physics – 36581, Combined – 11007);

3DMark 13 – Time Spy: 18916 (графика – 19826, процесор – 15013);

Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 12516;

CineBench R20 (най-добър резултат): CPU 11077 cb, CPU Single Core 812 CB;

Blender 3.41 – Сцена в класната стая – CPU Compute: 3 м 16 сек.

При този профил CPU и GPU работят с малко по-ниска мощност, поради което резултатите леко се влошават. Нищо съществено, но трябва да сте наясно, че вътрешните устройства също работят при малко по-високи температури при комбинирани натоварвания в този режим.

Можете също така да изберете безшумния профил, като в този случай вентилаторите няма да надвишават 35 dB. Ето какво получихме в този случай:

3DMark 13 – Fire Strike: 27717 (графика – 39785, физика – 28340, комбинирано – 8379);

3DMark 13 – Time Spy: 9771 (Graphics – 9324, CPU – 13425);

Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 6976;

CineBench R20 (най-добър резултат): CPU 10452 cb, CPU Single Core 792 cb;

Blender 3.41 – Сцена в класната стая – CPU Compute: 3 м 35 сек.

И CPU, и графичният процесор се оказват значително ограничени по отношение на мощността в този режим, но все пак се представят конкурентно, като се има предвид колко тихо работи лаптопът.

Производителност при USB-C захранване

Можете да зареждате този лаптоп чрез USB-C, нещо полезно, когато пътувате, без да носите със себе си обемистото основно зарядно устройство.

При USB-C захранване са налични само профилите „Производителност“ и „Безшумен“. Включих 100W зарядно устройство ROG и лаптопът се справи добре с основната употреба и многозадачната работа в този режим, но беше ограничен във възможностите при взискателни натоварвания.

Хардуерът е с ограничена мощност в сравнение с използването на основното зарядно устройство. Това не е изненада, тъй като основното зарядно устройство е с мощност 330 W, а зарядното устройство USB-C е само 100 W.

Очаквайте до 115 W устойчивост при натоварване само на CPU, 55 W при натоварване на GPU и около 75-80 W при комбинирано натоварване на CPU+GPU.

Ето някои резултати от бенчмаркове в режим Performance (Производителност) при USB-C захранване.

3DMark 13 – Fire Strike: 18402 (графика – 19236, физика – 40022, комбинирана – 8619);

3DMark 13 – Time Spy: 5351 (Graphics – 4796, CPU – 15570);

Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4117;

CineBench R20 (най-добър резултат): CPU 11010 cb, CPU Single Core 803 cb.

Резултатите на процесора са равни на тези в режим „Производителност“ с включено основно зарядно устройство, но резултатите на графичния процесор са много по-ниски, тъй като графичният процесор е ограничен до 55 W при захранване през USB-C.

Въпреки това, за да достигне високата процесорна мощност при продължителни натоварвания, системата черпи енергия както от зарядното устройство, така и от батерията. По този начин батерията се разрежда много бързо при тежки натоварвания на процесора; изчислявам около 30-40 минути на пълно натоварване въз основа на цикъла на теста Cinebench.

При комбинирани натоварвания батерията все още се разрежда, но много много бавно, така че ще получите 10++ часа игра на игри или натоварвания, въпреки че този пробег ще варира в зависимост от това колко тежки за процесора са вашите приложения.

Освен това батерията не се разрежда при ежедневна употреба и многозадачна работа, а тези дейности са предвиденият случай за използване на този лаптоп на PD захранване.

Гейминг производителност

Тъй като ROG Scar 18 е най-мощният лаптоп на ROG (Republic of Gamers) от поколението 2023, нека видим как се справя със съвременните игри.

Тествахме няколко различни вида игри на различните налични профили при естествената QHD+ резолюция на екрана, като всички те бяха с MUX, настроен на режим Ultimate GPU, и с леко занижен процесор.

Тази конфигурация може лесно да се справи с всички съвременни игри при QHD+ резолюция и Ultra настройки, със или без RT. Геймърската производителност на този RTX 4090 Scar 18 е забележително повишение спрямо най-бързите геймърски лаптопи от миналото с процесори Core i9 HX и dGPU RTX 3080Ti 175W.

Производителността на DLSS също е впечатляваща. Nvidia вдигна голям шум около DLSS3 на чиповете RTX 4000 и за това има основателна причина. Засега обаче само шепа игри поддържат DLSS 3 (сред тях са Witcher и Cyberpunk).

След като приключихме с това, нека разгледаме някои записи на производителността и температурата.

Режимът Turbo увеличава вентилаторите до нива от ~49 dB, когато лаптопът е поставен на бюрото. Това е справедливо ниво за профил с най-висока производителност, но все пак в идеалния случай ще искате да използвате слушалки, за да го прикриете.

Процесорът работи доста топло при температура между 80-90 градуса по Целзий между тестваните заглавия, в зависимост от това колко мощност разпределя всяка игра. Графичният процесор работи при 78-80 градуса и между 160 и 175 W мощност на TGP.

Това в никакъв случай не са ниски температури, но са в приемливи граници за този вид мощен компютър.

Можете да повдигнете задната част на лаптопа от бюрото и това подобрява въздушния поток под шасито и във вентилаторите, което се изразява в забележимо намаляване на температурите на CPU и GPU.

В този случай в нашите тестове CPU работи при 78-85 градуса по Целзий, а GPU – при под 75 градуса по Целзий. y препоръчваме тази настройка за по-дълги гейминг сесии.

Можете също така да изберете профила Manual, който позволява персонализиране на настройките на мощността и профилите на вентилаторите. За целите на тестовете натиснах всички вентилатори до 100% обороти, поставих лаптопа на повдигаща стойка и запазих настройките на захранването такива, каквито са по подразбиране.

Този ръчен профил се изразява в разпределяне на допълнителна мощност за процесора, което означава, че процесорът работи с температура между 70 и 95 градуса по Целзий в тези тествани заглавия. Той също така се изразява в увеличаване на шума от вентилатора (53 dB спрямо 49 dB при Turbo) и леко намаляване на температурите на графичния процесор.

Производителността обаче не е засегната по някакъв забележителен начин, като единственото предимство е лекото подобрение на 1% ниски честоти, в резултат на допълнителната процесорна мощност.

Като цяло, този вид профил на максималния вентилатор Manual няма особен смисъл тук. Но други видове настройки биха могли. Ще ви оставя да си поиграете с настройките.

Ако сте готови да пожертвате до известна степен фреймрейта и да получите по-тихо гейминг изживяване, профилите Performance (Производителност) и Silent (Тих) си заслужават да бъдат използвани.

При нашето устройство профилът Performance (Производителност) намалява шума на вентилаторите до 42-43 dBA на нивото на главата и ограничава незначително мощността на CPU/GPU. Това се изразява в намаляване на кадрите с 5-10%, което намирам за напълно приемливо.

Температурите също са отлични при този профил Performance, в средата до високите 70-те за CPU и GPU, когато лаптопът е поставен плоско на бюрото, и под 75, когато е вдигнат нагоре. Радвам се, че най-накрая има функционален профил Performance на Scars.

От това, което мога да разбера, графичният процесор работи с висока мощност за известно време (130-140 W) и след това, след като се достигне определена температурна граница (около 75 C), агресивно намалява мощността си до 55 W. След като това се случи, фреймрейтът получава сериозен удар, така че ще трябва почти да намалите резолюцията до FHD и дори да намалите графичните настройки за прилично гейминг изживяване. Колебанията варират и при различните заглавия, като някои игри поддържат по-висока мощност в този тих режим, а други са по-агресивно ограничени до 55W TGP настройка.

В същото време вентилаторите се държат тихо в този режим – около 35 dBA, а вътрешните температури се запазват ниски.

Накрая ще спомена представянето на игрите при захранване от батерия, в профила Performance (Производителност).

Тази извадка ограничаваше мощността на графичния процесор до около 40 W при този профил, което се изразяваше в ниски кадри при QHD резолюция и 1+ час работа. Ще трябва да разгледам това допълнително в бъдещи тестове, но засега не очаквам много по отношение на игрите с енергия от батерията.

Като оставим настрана игрите, този лаптоп е лесен за ежедневна употреба, с многозадачна работа, сърфиране или видео стрийминг. Технологията 0 dB позволява на вентилаторите да се изключат напълно при лека употреба в профила Silent, стига хардуерът да остане под 60 C, което е през повечето време. И това е както при работа на батерия, така и при включване към електрическата мрежа.

Аудио и камера

Качеството на звука тук е доста добро за високоговорители за лаптоп, с два основни високоговорителя, стрелящи отдолу, и допълнителни високоговорители, стрелящи през решетките под дисплея.

Звукът е доста богат и с някои баси, както и силен – 78+ dB на нивото на главата. Не съм забелязал никакви изкривявания при високи нива, но подлакътникът вибрира при по-високи нива на звука, така че ще искате да използвате слушалки за игрите си, ако това е нещо, което ви притеснява. Слушалките също така ще помогнат да се прикрие шумът от вентилатора при профилите Turbo/Manual. Доколкото мога да преценя, Asus не са пестили от изхода за слушалки тук, но трябва да потърсите и други източници, тъй като слушалките не са съвсем в моята област на компетентност.

И накрая, камерата… е, вече има включена камера, поставена в горната част на екрана и заобиколена от микрофони. Тя обаче е HD, така че качеството на изображението не е кой знае какво. Но поне е там за случаите, когато ще ви е необходима.

Живот на батерията

Във вътрешността на всички модели ROG Scar 2023 има 90Wh батерия, точно както в предишните поколения. Системата също така е настроена автоматично да превключва опресняването на екрана на 60 Hz, когато използвате лаптопа на батерия, така че ако забележите бързо трептене на екрана, когато изключите лаптопа от стената, това е страничен ефект от тази настройка. Ще добавя също, че ако искате да увеличите времето за работа, е важно да използвате лаптопа на всяка опция, освен на режима Ultimate dGPU в Armory Crate.

Ето какво получихме на нашия лаптоп за преглед по отношение на живота на батерията, като яркостта на екрана беше настроена на около 120 нита (~60 яркост) и в режим Standard dGPU.

  • 14 W (~5-6 часа работа) – редактиране на текст в Google Drive, безшумен режим, екран на 60%, включен Wi-Fi;
  • 15 W (~5-6 часа употреба) – 1080p видео на цял екран в Youtube в Edge, безшумен режим, екран на 60%, включен WiFi;
  • 15 W (~5-6 часа употреба) – пълен екран на Netflix 4K HDR в Edge, безшумен режим, екран на 60%, включен WiFi;
  • 22 W (~4-5 часа използване) – сърфиране в Edge, безшумен режим, екран на 60%, включен WiFi;
  • 75 W (~1+ часа използване) – игри – Witcher 3, режим на производителност, екран на 60%, включен WiFi, без ограничение на fps.

Ще добавя също, че тази конфигурация на ROG Scar 18 G834 се предлага с 330W захранване, малко по-голяма и по-тежка от 280W варианта на 2022 Scar. Батерията се зарежда напълно от 10% за около 2 часа, с бързо зареждане през първия половин час, като се поддържа зареждане през USB-C, до 100W.

Няма да можете да използвате лаптопа на Turbo/Manual, докато е закачен през USB-C, но това е достатъчно за ежедневна многозадачна работа и случайни тежки натоварвания на Performance, в случай че не искате да носите със себе си по-тежката основна тухла, когато сте в движение. Тук зарядното устройство за USB-C не е включено в кутията с този модел, но може да е в други региони.

Цена и наличност- 2023 ASUS ROG Strix SCAR 18

Всичко казано до тук обаче има своята цена. Най-високият клас ROG Strix Scar 18 G834JY, с i9-13980HX, RTX 4090 dGPU, 32 GB RAM, 1 TB SSD памет, започва от 9000 лв.

Моделът от среден клас ROG Strix Scar 18 G834JZ със същите характеристики, но с RTX 4080 12 GB dGPU може да се намери за малко под 8000 лв, което е по-малко, но нямам представа каква разлика дава за тези 1000 лв.

В крайна сметка

Що се отнася до производителността и топлинния дизайн, този 2023 ROG Scar 18 е с километри по-добър от предишните модели.Н е само че е по-бърз при взискателни натоварвания на процесора, комбинирани работни дейности и игри, но е и по-пъргав при ежедневна многозадачна работа и при нужда може да издържи 4-6 часа работа на батерия.

Освен това актуализираното охлаждане с три вентилатора се справя отлично с укротяването на мощните компоненти, както в най-високия режим Turbo, така и особено в профила Performance на средно ниво, който все още изхвърля всяка друга конфигурация на лаптоп от миналото, но с отлични температури и нива на шум (средни стойности от 70-те градуса на CPU/GPU, 42-43 dBA шум от вентилатора).

Като добавим и красивия 18-инчов дисплей, разнообразните портове, познатия дизайн на ROG и стабилното качество на изработката, този ROG Scar 18 е ясна препоръка в своя клас, въпреки цената.

Характеристики на модела

2023 ASUS ROG Strix SCAR 18 G834JY
Display 18-inch, 16:10, non-touch, matte,
ROG Nebula QHD+ 2560 x 1600 px IPS, 240 Hz 3ms, 450-nits with 100% DCI-P3
Processor Intel 13th gen Raptor Lake, Core i9-13980HX, 8C+16c/32T
Video Intel UHD + Nvidia GeForce RTX 4090 Laptop 16GB (up to 175W with Dynamic Boost)
with MUX, Advanced Optimus, GSync
Memory 32 GB DDR5-4800 RAM – up to 64 GB (2x DIMMs)
Storage 2x 1 TB SSDs in Raid0 (Samsung PM9A1 drives) – 2x M.2 PCI 4.0 x4 slots
Connectivity WiFi 6E (Intel AX211) 2×2 with Bluetooth 5.2, 2.5Gigabit LAN
Ports Left: power, 2.5G Lan, 1x USB-C with Thunderbolt 4, 1x USB-C gen2 (with video, data, power), HDMI 2.1 FRL, headphone&mic
Right: 2x USB-A 3.2 gen2
Battery 90Wh, 330 W power adapter and 100W USB-C charger, USB-C charging up to 100W
Size 400 mm or 15.75” (w) x 294 mm or 11.57″ (d) x 23.1 – 30.8 mm or .9″ – 1.21” (h)
Weight 3.05 kg (6.73 lbs),
1.12 kg (2.47 lbs) power brick and cables, EU version
.39 kg (.86 lbs) USB-C charger and cables, EU version
Extras rubber-dome per-key RGB backlit keyboard with NumPad, updated touchpad, HD camera, quad speakers, updated tri-fan cooling module

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Производителност
Процесор
Видео карта
Аудио
Камера
Свързаност/портове
Батерия и зареждане
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Едно от най-хубавите нещата на това да работиш в сайт, посветен на технологиите, е това, че можеш да се докосваш често до различни „чудеса“ на техниката. В редакцията ни не рядко влизат продукти, които ни карат да се вълнуваме, но има и такива, надминаващи...Asus ROG Strix Scar 18 – тежката артилерия в гейминга