fbpx
13.8 C
София

Asus Zenbook 14X OLED UX5401 – обратно на работа

Най-четени

Докато се усетим и пролетта вече е тук. А с нея и възможността да излизаме все по-често, да работим на места, на които ни харесват. С това обаче идва и нуждата от хубава машина, с което това е възможно. Пандемията свърши (поне временно) и много хора вече трябва да се връщат обратно в офисите. Желанието за свободна обаче остава и все по-често виждам хора, излезли в парка, може би по време на обедната си почивка, които работят на въздух и приятно слънце.

През последните две седмици имах възможност да прекарам повече време с един много подходящ лаптоп за тази цел – Asus Zenbook 14X OLED. Ултрабукът събира в корпуса си всичко, от което имате нужда, за да свършите работата си, изглежда страхотно и има невероятен екран. Ето какви са моите впечатления от него.

Машината има и AMD вариант, но в Kaldata за тест взехме Zenbook 14X UX5401. Той е изграден на базата на процесор Intel Tiger Lake Core i7-1165G7 с графика Iris Xe. Същият хардуер задвижва обикновената подсерия ултрабуци Zenbook 14 UX425/UX435, но това е нов и много подобрен дизайн, който вече предлага сензорен екран 16:10 с OLED панел с висока резолюция 100% DCI-P3, актуализирани портове и напълно обновена вътрешна част с термомодул с два вентилатора, който вече не издухва горещия въздух в екрана. Това позволява на Asus да зададе много по-високи профили на захранване за хардуерната платформа, което прави този Zenbook 14X най-мощния ултрабук с i7-1165G7, който сме тествали досега. Паметта достига до 16 GB LPPDR4x, вътре има един-единствен M.2 слот за съхранение и има избор между WQHD матов IPS екран или два OLED сензорни екрана.

Дизайн и структура

Общите линии на дизайна на тези модели Zenbook 14X OLED остават в съответствие с предишните поколения, като за цялата конструкция са използвани тъмносиви метали. Asus е избрал гладко покритие без текстура на интериора и емблематичното за Zenbook покритие на капака, с вълнообразен ефект, излизащ от логото на ASUS.

Тези материали изглеждат и се усещат първокласни. Качеството на изработката се е подобрило значително. Виждаме по-твърд екран, който няма огъване, скърцане или скърцащи шумове в основното шаси и долната част.

В същото време моделите 14X са малко по-големи и по-тежки от стандартните Zenbook 14 от миналото – с няколко мм и 0,1 до 0,2 килограма, като теглото варира в зависимост от това коя конфигурация сте избрали.

Asus запази дизайна на пантата Ergolift при тези ултрапреносими компютри Zenbook 14X, като основното шаси се повдига на малки гумени крачета, разположени в долната част на екрана, за да се подобри притокът на въздух към вентилаторите и да се създаде леко наклонена позиция за писане. При тези поколения обаче пантите вече са много по-стабилни, така че екранът не се движи и не се клати на място, и в същото време позволяват на екрана да се накланя до 180 градуса – и двете много желани актуализации спрямо предишните Zenbook.

Освен това тези модели вече имат по-висок панел 16:10, докато обикновените Zenbook 14 OLED получиха панели 16:9. В долната и горната част все още има доста голяма рамка, достатъчна, за да побере уебкамерата и да постави екрана малко по-далеч от компонентите.

Основната промяна в дизайна на 14X обаче е пълното вътрешно преработване. В тези Zenbook вече има термомодул с два вентилатора, като радиаторите са разположени отстрани. Това означава, че горещият въздух вече се изтласква встрани, а не в екрана, както е при стандартните модели Zenbook 14. Вместо това всички тези решетки, разположени под екрана, не се използват единствено за вкарване на свеж въздух в шасито.

На разположение на потребителите има два USB-C Thunderbolt 4 порта (в този модел на Intel), 3,5 мм жак и пълноразмерни USB-A и HDMI 2.0b портове. Двата USB-C са разположени от лявата страна и ако мога да се заяждам, бих искал да са разположени от двете страни, така че да имам възможност да зареждам лаптопа отляво или отдясно, ако искам. В обновения бутон за включване е интегриран и сензор за пръстови отпечатъци, но вече няма инфрачервена камера, а само стандартна HD уебкамера.

Дизайнът на този Asus Zenbook 14X OLED е значително подобрение на предишните поколения по отношение на практичността и ергономичността, като същевременно запазва първокласния вид на ZenBook. Здравата конструкция, актуализираните 16:10 дисплеи, обновените панти, вътрешният редизайн и актуализираният термичен модул – всичко това допринася за един по-модерен продукт като цяло, като недостатъкът е лекото увеличение на размера и теглото, като и двете си заслужават за това, което получаваме тук.

Клавиатура и тракпад

Първоначално не го забелязах, но клавишите на тази серия Zenbook 14X са леко обновени в сравнение с тези на предишните модели Zenbook 14, тъй като по-големият формат позволява малко по-висока клавиатурна подредба и по-висок кликпад. Всички те обаче оказват незначително влияние върху изживяването при ежедневна употреба и това е така, защото обикновените 14-ици вече предлагаха най-доброто в този клас.

Основните клавиши са пълноразмерни и добре разположени, стрелките са малко смачкани, но широки и правилно разположени от клавишите наоколо, а Asus включва функционална колона от клавиши Home/End/PgUp/PgDn в най-дясната част.

Изживяването при писане също е едно от по-добрите при ултрабук в момента, с добре балансирана обратна връзка и тихи активирания, което както можете да се досетите ни накара да работим с удоволствие на машината. Клавиатурата също така е с подсветка, с бели светодиоди и 3 нива на яркост, от които можете да избирате.

Кликпадът представлява голяма стъклена повърхност, която работи безупречно с плъзгания, жестове, докосвания и др.

Екран

Asus предлага три варианта на екрана за серията ZenBook 14X UX5401, но наличността им може да варира в различните региони.  Това, което имаме тук, е гланцираният сензорен екран със средния 2,8K OLED панел. Той е остър и ярък при 14-инчовия размер и е много подходящ за всякакви дейности, свързани с ежедневната употреба. Тъй като е OLED, контрастът, черното и ъглите на видимост са отлични, а 100% покритие на цветовете DCI-P3 помага всичко да изглежда страхотно на този екран. Освен това е и 90Hz панел с отлично време за реакция, което ще забележите както при ежедневна употреба, така и при игри.

Този панел също така беше много добре калибриран от кутията и се оказа с еднаква яркост и цвят. Освен това, тъй като става въпрос за OLED, не е необходимо да се притеснявате от преливане на светлина върху черен фон.

Хардуер и производителност

Нашият тестов модел е конфигурация с най-висока спецификация на Asus ZenBook 14X UX5401EA, с процесор Intel Core i7-1165G7 и графика Intel Iris XE, 16 GB памет LPDDR4x-4266 и много бърз 1 TB PCIe x4 SSD.

Това е устройство за преглед, идентично с тези, налични в магазините, и беше предоставено от Asus за тази статия. От гледна точка на спецификациите, това е базирано на хардуерната платформа на Intel 11-то поколение Tiger Lake от 2021 г. Нашата конфигурация получава основния процесор i7-1165G7, с 4 ядра и 8 нишки, бърз при едноядрени задачи и обикновена многозадачна работа, но ограничен при продължителни многонишкови натоварвания. Тази платформа обаче осигурява на процесора до 40 W мощност при продължителни натоварвания, което е много повече, отколкото при други ултрабуци, и по този начин позволява на i7 да работи с максималния си потенциал. Но дори и при това положение няма как да се заобиколи фактът, че това е само 4C/8T.

За графиката се грижи вграденият чип Iris Xe G7 с 96 ЕС и честота до 1,35 GHz. По-високите настройки на мощността позволяват това да работи с максимален потенциал и при натоварване на графичния процесор и игри. Нашата конфигурация се предлага и с 16 GB памет LPDDR4x-4266, в двуканален режим. За съхранение на данни Asus избра тук изненадващо бърз диск Samsung PM9A1, който се представи отлично в нашите тестове. Само имайте предвид, че показанията по-горе са при включен лаптоп и дискът е с леко ограничени скорости, когато използвате лаптопа на батерия. Освен това моделите на дребно може да се доставят или с този вид PCIe 4.0 диск, но най-вероятно с PCIe 3.0 дискове от средно ниво в конфигурациите от по-нисък клас.

SSD дискът и WIFI чипът са единствените компоненти, които могат да се надграждат тук. За да стигнете до тях, трябва да отстраните задния панел, който се държи на място от няколко видими винта Torx и още два допълнителни винта, скрити зад гумените крачета отзад. Ще трябва да използвате инструмент за молене на пластмаса, за да извадите задния панел, тъй като той е доста силно прикрепен към основното шаси с много упорити пластмасови капачки, които трябва да внимавате да не счупите. Като цяло влизането във вътрешността на този 14X е по-сложно, отколкото при обикновените модели ZenBook 14.

Що се отнася до софтуера, този ZenBook получава стандартното приложение MyAsus, което позволява контрол над профилите на захранване, настройките на батерията и екрана, актуализациите и др.

Има три профила на производителност/термични профили, от които можете да избирате:

 •     Performance (Производителност) – позволява на процесора да работи с мощност над 40 W при продължително натоварване, като вентилаторите се увеличават до 46 dB;
 •     Балансиран/стандартен – позволява на процесора да работи с ~35 W при продължително натоварване, като вентилаторите се увеличават до 38-40 dB;
 •     Whisper – ограничава процесора до ~20 W, за да се постигне по-нисък шум от вентилаторите – под 35 dB.

Режимът Whisper е напълно подходящ за ежедневна употреба, а Standard е това, което бих препоръчал най-вече за взискателни комбинирани натоварвания, и то защото профилът Performance предлага само незначително повишаване на производителността.

Тестове

Машината се представи отлично по време на повечето бенчмаркове, но дори без синтетичните тестове това отлично се усеща в ежедневната работа с устройството.

3DMark 13 – Fire Strike: 4933 (графика – 5348, физика – 14338, комбинирана – 1923);

3DMark 13 – Nigh Raid: 17471 (графика – 20359, физика – 9686);

3DMark 13 – Time Spy: 1799 (графика – 1609, процесор – 5458);

Uniengine Superposition – 1080p Medium: 3122;

Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1066;

Handbrake 1.3.3 (кодиране от 4K към 1080p): 30,07 средни кадъра в секунда;

PassMark10: Оценка: 4275 (процесор: 13145, 3D графика: 3380, диск: 20136);

PCMark10: 5151 (E – 10109, P – 6737, DCC – 5447);

GeekBench 5.3.1 64-bit: Едноядрен: 1485, Многоядрен: 5718;

CineBench R15 (най-добра работа): CPU 1010 cb, CPU Single Core 236 cb;

CineBench R20 (най-добра работа): CPU 2424 cb, CPU Single Core 578 cb;

CineBench R23 (най-добра работа):  CPU 6039 cb, CPU Single Core 1419 cb;

Още веднъж, това са много добри резултати за изпълнение с Core i7-1165G7. Процесорът постига добри резултати в едноядрените тестове и почти на върха на възможностите си в многонишковите тестове, както и графичният процесор Iris Xe, който работи на пълни тактове в повечето от нашите тестове.

Изпълнихме също така няколко заглавия с DX11, DX12 и Vulkan на профила за най-добра производителност на тази конфигурация Core i7 + Iris Xe, при естествената разделителна способност на екрана FHD+ и при FHD 1080p, с ниски/ниски графични настройки. Тествахме и при FHD – 1080p, за да можем да сравним тези резултати с други подобни платформи, тествани в миналото.

Ето какво получихме:

Наблюдаваме над 60 кадъра в секунда в по-старите заглавия и 35-50 кадъра в секунда в по-взискателните AAA игри, пуснати през последните години. Тези ААА игри все още са труден мач за този вид хардуер, но цялостната производителност на игрите тук е най-добрата, която можете да получите в момента извън ултрапреносимите компютри с някаква специализирана графика.

Шум, топлина, свързаност, високоговорители и др.

Тук Asus е избрала термален модул с два вентилатора и две топлинни тръби. Това е най-сложният термален дизайн, който си спомням да съм виждал в ZenBook досега, много желана актуализация спрямо предишните поколения.

Все още гледаме дизайн на тънък лаптоп с тънки вентилатори, но това позволява на ZenBook 14X да работи с до 40 W комбинирана мощност при продължително натоварване, за разлика от приблизително 20 W на обикновените модели ZenBook 14 (един вентилатор, една топлинна тръба) или 35 W в ZenBook 14 UX425QA (също с два вентилатора, две топлинни тръби, но с различен дизайн).

Другото забележително предимство на този дизайн на охлаждащия модул е фактът, че горещият въздух вече не се изтласква в екрана, както при повечето други скорошни ZenBook, а встрани, далеч от потребителя.

По този начин екранът остава хладен, а температурата на шасито също се запазва сравнително ниска – под 40 градуса по Целзий, дори когато вътрешните елементи се нагряват.

Аудиото все още се обработва от комплект стерео високоговорители, които се изстрелват през решетки от долната страна, подобно на предишните серии ZenBook. Наклонената форма на D-панела позволява на звука да се отразява от масата без изкривявания и не позволява лесното им заглушаване, докато използвате компютъра в скута.

И накрая, в горната част на екрана е поставена HD камера, която изглежда малко по-качествена от обичайното, при добро осветление. Тя все още не е страхотна по никакъв начин и ми се иска Asus да беше надградила този нов дизайн с FHD камера вместо това. Микрофоните също са разположени в горната част на екрана, фланкирайки камерата, и вършат добра работа при разговори, със или без технологията за потискане на шума ClearVoice, включена в ZenBook-овете в наши дни.

Живот на батерията

В ZenBook 14x има батерия с капацитет 63 Wh, което е над нормата за този клас. Дори и с хардуерната реализация на Intel Core U и 2,8K 90Hz OLED екрана, този ноутбук ще издържи доста време с едно зареждане.

Ето какво получихме при нашите тестове, като яркостта на екрана беше настроена на около 120 нита (~60 яркост).

 •     15 W (~4+ часа употреба) – редактиране на текст в Google Drive, нормален режим + по-добра батерия, екран на 60%, включен Wi-Fi;
 •     7 W (~9 часа използване) – 1080p видео на цял екран в Youtube в Edge, нормален режим + по-добър режим на батерията, екран на 60%, включен Wi-Fi;
 •     6,5 W (~10 ч. използване) – Netflix на цял екран в Edge, нормален режим + по-добър режим на батерията, екран на 60%, включен Wi-Fi;
 •     13 W (~5-6 часа използване) – сърфиране в Edge, нормален режим + режим на по-добра производителност, екран на 60%, включен Wi-Fi.

Лаптопът се доставя със средно голямо 100W USB-C зарядно устройство. То е с дизайн от две части с два дълги и дебели кабела, които добавят доста допълнителен обем в сравнение с 65W зарядни устройства от една част, предлагани с повечето модели ZenBook 14. В същото време батерията все още се запълва напълно за около 2 часа, с бързо зареждане за първите около 50 минути.

В крайна сметка

Въпреки че не е толкова компактен или лек, колкото други ултрабуци, този 14X е любимият ми дизайн на ZenBook до момента и възможна препоръка за тези, които търсят първокласен многофункционален преносим лаптоп.

С тегло около 1,4 кг той предлага отлично качество на изработката, екран, както и по-мощна реализация на хардуерната платформа Intel 11-о поколение, съчетана с добър термичен дизайн и голяма батерия.

ДОБРОТО
 •     Първокласен дизайн и изработка
 •     добри възможности за избор на екран – IPS матов или OLED сензорен
 •     отлични входове и добър IO
 •     бърз при ежедневна употреба и многозадачна работа
 •     мощна реализация на платформата Tiger Lake 11-то поколение
 •     компетентен термичен дизайн за този клас
 •     63 Wh батерия и дълъг живот на батерията
ЛОШОТО
 •     По-голям и по-тежък от стандартните модели ZenBook 14
 •         по-скъп от другите модели ZenBook 14

Повече за лаптопа можете да научите на: https://www.asusplus.bg/zenbook-14x-oled-ux5401-bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Екран
Производителност
Автономност
Звук
Мобилност
Цена/качество
Защита
Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Докато се усетим и пролетта вече е тук. А с нея и възможността да излизаме все по-често, да работим на места, на които ни харесват. С това обаче идва и нуждата от хубава машина, с което това е възможно. Пандемията свърши (поне временно) и...Asus Zenbook 14X OLED UX5401 – обратно на работа