fbpx
14.1 C
София

Asus Zenfone 10: Най-добрият от един изчезващ вид

Хубавите неща все още се предлагат в малки опаковки

Най-четени

По-възрастните хора помнят, че имаше време, когато мобилните телефони бяха тръгнали към това да стават все по-малки, и все още някои от нас гледат с умиление на онези дни, когато апаратите лесно се побираха в джобовете и чантите ни. В днешно време, ако търсим флагман, сме принудени да ползваме модели с  размер на филия хляб Добруджа, с предимно стъклени предни части и гръб, които са чудесни, разбира се, но понякога малко влудяват с това, че са доста натрапчиви.

За щастие Asus предлага и Zenfone 10, снабден с компактен корпус и 5,9-инчов екран, който запазва малките размери, без да жертва производителността. От процесора до камерите – да не говорим за широката гама от цветови варианти – телефонът е удоволствие както за използване, така и просто за държане в ръка. И макар че трябва да се направят някои компромиси, за да се запазят малките размери и джобното пространство, в крайна сметка, ако сте от хората, които ценят малките форм-фактори, мога да потвърдя, че Zenfone 10 постига тази цел с лекота. Всъщност това е един от любимите ми телефони с Android за тази година. Но да започваме. Ето с какво ни впечатли този мъник, който бе представен в началото на лятото, а през последния месец имахме възможност да използваме.

Ето какво има в кутията

Отваряйки стилната кутийка, с добре познатото лого на серията, ще разберете веднага, че вътре има USB-C кабел и захранващ адаптер, за да зареждате с 30 вата, въпреки че модела може да зарежда безжично с 15 вата. Освен всичко друго можете да очаквате черен твърд пластмасов калъф и ръководство за потребителя. Всичко това прилежно подредено и без много излишно документация и инструкции.

Външен вид

Заоблените ъгли съвпадат добре със заоблените ръбове на телефона и напомнят малко на iPhone отпред, като пълноекранно устройство, заобиколено от метална рамка. Но щом обърнете телефона, е мястото, където веднага ще видите разликата.

На гърба има два огромни и отделни обектива, идеално кръгли, като единият стърчи по-напред от другия. И те са поставени в задната плоча, покрита с меко на допир покритие, което рано се усеща като рециклиран картон при първия допир или нещо като кожа, предлагащ плосък цвят за контраст, избор от черно, червено, синьо, бяло и новото попълнение тази година – зелено, което беше основният гост за нашия тест.

Любимо е усещането и външния вид на задната част на Zenfone 10. Asus заяви, че е работила за подобряване на покритието тази година и това определено си личи – никакво зацапване, никаква амортизация за времето на използване – много приятно на допир.

Връщайки се към предната част, получавате един преден високоговорител в горната част, който изпълнява функцията на слушалка, но долният високоговорител не е преден, което е малко странно. Той е насочен надолу, което води до неравномерен звук. Бутоните за регулиране на силата на звука са разположени отдясно, а бутонът за включване е под него. В него се намира и сензорът за пръстови отпечатъци, който работи отлично.

За разлика от сензорите под дисплея при редица други модели, сензорът на бутона работи бързо и никога не ми се е случвало да се повреди. По протежение на долната рамка е центриран USB-C портът, като вляво се намира таблото за сим карти, а вдясно – насоченият надолу високоговорител. Най-хубавото е, че отгоре има жак за слушалки – една от любимите ми функции.

Като цяло съм фен на дизайна на Zenfone 10. Да, той е подобен на миналогодишния модел, но смятам, че плоските цветове на гърба с големите кръгли камери са поразителни, а предната част предлага ясен, познат дизайн, който крещи „телефон“.

Освен това ми харесва текстурираният гръб. Използвам телефоните си без калъфи и оценявам, когато те не се плъзгат от всяка повърхност, на която ги поставям.

Някаква забележка или поне време за свикване може да има към прореза на камерата и симпатично заоблените ъгли, които ще са нови за вас, особено, ако сте свикнали с големи екрани. Но нали искате компактност? Ето я.

Екран

Бих казал, че звездата на шоуто е 5,92-инчовият 1080p OLED дисплей с висока честота на опресняване. Това е екран с честота 144hz, но Asus е ограничила максималната стойност за редовна употреба до 120 FPS. Все още можете да увеличите до 144Hz в поддържаните игри, но това е единственото място, където ще видите честотата на опресняване да достига тези високи стойности.

Все пак не съм твърде притеснен от ограничаването на честотата до 120 Hz за ежедневна употреба. По предназначение това пести не малко батерия в сравнение с използването на максимална честота по всяко време, а и не е като повечето хора да виждат разликата. Дисплеят на Zenfone 10 не е особено ярък, но работи чудесно и под слънчевите лъчи на плажа.. Както и преди, Asus посочва максимална яркост от 1100 cd/m², което е по-скоро добре, отколкото впечатляващо.

С изключена автоматична яркост регистрирах максимална яркост от 404cd/m² с помощта на колориметър, което е приемливо. По-неприятното е, че през по-голямата част от времето трябваше да работя с телефона на максимална яркост, като видимостта рязко намаляваше веднага щом натиснех плъзгача за яркост надолу. Въпреки това нямах проблеми с точността на цветовете на дисплея на Zenfone 10. Превключих на стандартния цветови режим, тъй като той предлагаше много по-естествено изглеждащи цветове от режима по подразбиране Optimal, и измерих покритие на гамата от 97,1% при обем на гамата от 97,5%, със среден резултат Delta E от 0,93. Силни неща.

Хардуер

С този смартфон можете да получите истинско усещане за производителността и бъдете сигурни, че Snapdragon 8 Gen 2 е също толкова бърз в това малко тяло, колкото и в ROG 7. Може да не успеете да задържите максималната производителност толкова добре, колкото ROG устройството, и неговите технологии за охлаждане (някои от които са си проправили път към Zenfone), но това е цената на свиването на корпуса, цена, която съм повече от готов да платя. Все пак, ако изберете модела на Zenfone 10 с 16 GB RAM, ще дъвчете игри като Genshin Impact за нула време. Дори моделът с 8 GB би трябвало да може да се справи. Аудиото се обработва от двойка стерео високоговорители с настройка Dirac, които излизат с прилична сила на звука предвид размера на телефона.

 Софтуер и производителност

Едно от любимите ми неща за устройствата на Asus е фактът, че на потребителите се предоставя възможност да избират как да тематизират телефона си, като опцията е невероятно близка до стоковия Android. Нещо повече, Asus подобрява дизайна на стоковия с функции, направени да се свържат с него, така че да изглеждат възможно най-естествено, а вие можете да изберете дали да ги използвате вместо обикновената опция.

Дали ще предпочетете чекмеджето за известия на Asus с плъзгача за яркост в долната част, или ще го поставите в горната част на екрана, както в стоковия Android? Хубавото е, че изборът е ваш и дори можете да смесвате и съчетавате стоковите и оптимизираните функции на Asus.

Разбира се, Asus се е постарала да гарантира, че устройството може да се използва с една ръка. Например, има инструмент Edge за бързо изтегляне на бързи клавиши от страната на екрана. След това има неща като двойно натискане на бутона за регулиране на звука, за да направите бърза снимка, докато телефонът е заключен.

Софтуерът работи според очакванията, а допълнителните инструменти се оказаха удобни. Asus дори включи своя софтуер за запис на екрана от ROG Phone. Разбира се, предпочитам да работя с максималните възможности на смартфона, така че увеличавам честотата на кадрите до максимум и изключвам всички функции за пестене на енергия. Asus има вградени опции за изключване на неща като OptiFlex, която е направена, за да ускори стартирането на най-използваните ви приложения.

Този режим е създаден, за да пести енергия, което не искам да правя в стремежа си към максимална производителност при ежедневната употреба. Адаптивната яркост също е изключена, а режимът за заспиване е настроен на десет минути бездействие. Адаптивна батерия? Знаете, че и тя е изключена. Смисълът е, че имам контрол над телефона си; може би част от опита на Asus в областта на компютърните игри се пренася и на територията на Android. Така или иначе, винаги оценявам, че ми е предоставен контрол върху хардуера.

За сега се знае, че ще има две актуализации на операционната система и четиригодишни актуализации на сигурността..

 Камера

Няма съмнение, че камерите на Zenfone 10 се отличават в дизайна. Някои може да ги сметнат за малко крещящи или показни.  Причината, поради която горният обектив се издига над долния широкоъгълен обектив, е, че в него се намира оптична стабилизация, която осигурява стабилни снимки с една ръка. Разбира се, видеото е във фокуса на вниманието, поради което карданът е съчетан с нещо, известно като адаптивна EIS. Тя автоматично регулира FOV, като по същество изрязва кадъра в движение, за да гарантира, че обектът е стабилен и на фокус със стабилно кадриране.

Макар че аз лично не правя много видеоклипове, мога да кажа, че това, което камерата извежда, е повече от приемливо. Asus казва, че разликата ще се забележи най-добре при съпоставяне на видео от конкурентни камери, така че реалната полза е доста малка в сравнение с конкуренцията. Това всъщност означава, че Asus предлага компетентни камери, които могат да се справят с големите момчета, а това е от значение.

Но като усърден потребител, който поддържа телефона през последните две седмици, аз, разбира се, направих няколко снимки, за да покажа как се получиха нещата. За себе си съм повече от доволен от резултатите. Снимките са ясни и цветни, като работят добре както при светли, така и при затъмнени условия. Не, снимките вероятно няма да превъзхождат флагманите на Samsung или Google във всяка ситуация, но са достатъчно добри, което всъщност е всичко, което изисквам от камерите на телефоните си.

Asus е подобрила селфи камерата от миналата година, като сега добавя бели пиксели към RGB, за да създаде RGBW, което в идеалния случай позволява по-добри снимки при слаба светлина.

Батерия и зареждане

Zenfone 10 се предлага с батерия с капацитет 4300 mAh и тя е напълно достатъчна, за да захранва устройството на 120 Hz с изключени всички функции за пестене на батерията за малко повече от един ден. Лично аз не използвам много приложения и затова времето ми в режим на готовност беше феноменално, когато почти не използвах телефона много – говоря за над два дни батерия.

При средна употреба лесно можех да изкарам ден и половина, а при голямо натоварване все още успявах да изкарам над един ден. Достатъчно е да се каже, че животът на батерията е страхотен. В края на краищата трябва да захранвате само 5,92-инчов екран с резолюция 1080p.

Синтетични тестове

Интересно е, че резултатите в Geekbench 5 са по-близки до тези на Xiaomi 13 Ultra, отколкото до тези на Xiaomi 13. Струва си да се отбележи, че Ultra беше пуснат на пазара – и следователно тестван – много по-отдавна от Xiaomi 13 или Galaxy S23, така че това може да е просто резултат от скорошна промяна или поправка в приложението Geekbench 5.

Няма заиграване с физиката и Zenfone 10 все още може да работи горещо, когато наистина го поставите под продължително натоварване. Независимо от това, като цяло задачите са силни и плавни.

Въпреки че запазва същата скромна по размер 4300 mAh батерия като преди, Asus твърди, че е постигнала 12,9% подобрение на живота на батерията спрямо Zenfone 9. Подобрението със сигурност е драматично, когато става въпрос за нашия стандартен тест за видеоклипове в цикъл, при който Zenfone 10 издържа 23 часа и 23 минути. Това е с 5 ч. и 30 мин. повече от Zenfone 9, с почти час повече от Galaxy S23 и с почти седем часа повече от Xiaomi 13.

При по-обща ежедневна употреба установих, че издръжливостта на Zenfone 10 е в общи линии подобна на тази на Zenfone 9. Отново, при 16-часов работен ден с четири часа работа на екрана ми остават около 30% от ресурса. Като се имат предвид компактните размери на телефона, това е доста прилично, но отново, ако увеличите размера си, можете да получите повече.

Asus е доставила 30W зарядно устройство със Zenfone 10, което далеч не е най-бързото. Като се има предвид по-малкият от средния капацитет на батерията обаче, то все пак е достатъчно добро, за да ви изведе от нула до около половината за 30 минути. Далеч по-съществено е осигуряването на 15W безжично зареждане, което се усеща като голям пропуск в Zenfone 9.

 Трябва ли да го купите?

Както всяка покупка, това зависи изцяло от вашите нужди. За мен отговорът е категорично „да“, тъй като ми се иска на пазара да има още повече малки телефони. Изпитвам носталгия по дните, когато техниката продължаваше да се смалява, и макар че обикновено използвам гигантски устройства като телефоните ROG, тази отсрочка с помощта на Zenfone 10 е абсолютна глътка свеж въздух. Сега повече от всякога си припомням, че е имало време, когато телефонът ми не е бил абсолютен център на внимание, изисквайки го с размерите си в джобовете си. Използвайки Zenfone 10, трябва постоянно да проверявам дали изобщо е в джоба ми. Толкова е лек и аз абсолютно го обичам.

Просто знайте в какво се впускате, преди да купите. Големите ръце ще имат проблеми с писането, геймърите няма да виждат толкова много детайли на толкова малък екран и със сигурност няма да искате да извършвате взискателна работа на това нещо, както бихте го направили на нещо по-голямо. Но ако сте запознати с използването на смартфони с такъв размер и ви липсва, тогава е пределно ясно, че това е една от много малкото възможности, с които разполагате, и за щастие Asus е предоставила едно адски добро устройство. Ако ви липсва разцветът на по-малките телефони, които не ви тежаха, Zenfone 10 е лесно най-добрата опция за флагман с този размер, която е налична в страната на Android.

В крайна сметка

Както и при миналогодишния модел, Asus Zenfone 10 се определя от рядката комбинация от първокласна производителност в много по-малък корпус, отколкото сме свикнали. Zenfone 10 вкарва процесор Snapdragon 8 Gen 2 в телефон с малък (по съвременните стандарти) 5,9-инчов AMOLED дисплей. Първият е авангарден компонент, а вторият поддържа до 144Hz честота на опресняване в приложения за игри. Този компактен дизайн е практически идентичен с миналогодишния модел, със същата батерия с капацитет 4300 mAh. Много подобна е и системата с двойна камера на Zenfone 10, която отново разполага с изключително стабилна 6-осова карданна система. Най-значителното подобрение спрямо Zenfone 9 е добавянето на 15W безжично зареждане.

Сертифицирането IP68 се завръща с радост, както и 3,5 мм жак за слушалки на горния ръб. Това не се среща често в съвременните флагмани. Включването му може би отразява факта, че Zenfone е доста дебел – 9,1 мм, но теглото от 172 г помага да се балансират нещата.

Плюсове
 •     Отлична производителност в малък формфактор
 •     Екран с висока честота на опресняване, идеален за игри и приложения
 •     Свобода за персонализиране
 •     Жак за слушалки
Недостатъци
 • Само 30W зареждане
 • Камерата може да се справя далеч по-добре
 • По-висока цена от началната на Zenfone 9

Характеристики

 • SoC: Snapdragon 8 Gen 2
 • Дисплей: 5,92″ AMOLED, 144 Hz
 • RAM:8GB, 16GB
 • Съхранение: 128 GB, 256 GB, 512 GB
 • Батерия: 4300mAh
 • Портове: USB-C, жак за слушалки, слот за SIM карта
 • Операционна система:  Android 13
 • Предна камера:32MP RGBW(Настоящ изход: 8MP)
 • Задни камери: Основна:50MP 6-осов хибриден гимбален стабилизатор 2.0, 1/1,56″, f/1,9 Широка:13MP, f/2,2, FOV 120°
 • Свързаност: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3
 • Размери: 68,1 x 146,5 x 9,4 мм
 • Цветове: черно, синьо, зелено, бяло, червено
 • Тегло: 172g
 • Зареждане: Жично 30W HyperCharge、Безжично 15W Qi cert

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн и изработка
Екран
Производителност
Свързаност
Камера
Звук
Батерия и зареждане
Цена/качество
Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

По-възрастните хора помнят, че имаше време, когато мобилните телефони бяха тръгнали към това да стават все по-малки, и все още някои от нас гледат с умиление на онези дни, когато апаратите лесно се побираха в джобовете и чантите ни. В днешно време, ако търсим...Asus Zenfone 10: Най-добрият от един изчезващ вид