fbpx
22.8 C
София

CISCO MERAKI GO – просто супер и супер просто

Професионално решение за непрофесионалисти

Най-четени

Всеки малък или среден бизнес се сблъсква с изграждането на качествена офис мрежа рано или късно. Въпреки че този аспект на бизнеса нерядко е подценяван, в един или друг момент с наемането на служители или увеличаването на клиентите се стига  до проблеми, които могат да бъдат избегнати с използването на по-сериозни мрежови решения.

Мрежите обаче не са нещо, от което всеки разбира и което до този момент бе лесно да се направи от човек с базови IT познания. Неприятните случаи, на които сме се натъквали, покрай нашата работа и ежедневие са много. Мнозинството малки компании, в това число заведения, семейни хотели, магазини и дори офиси, използват евтините решения на домашните рутери. Кратко след това се изненадват колко често работата им е възпрепятствана от нейното недобро функциониране на мрежата, слабият интернет или тоталната му загуба. Да не говорим за сигурността.

От друга страна използването на професионални мрежови решения не е нещо, до което всеки може да прибегне, а и цената вече е съвсем различна.

Три са основните проблеми, с които се сблъсква малкият и средния бизнес при изграждането на една качествена и добре работеща офис мрежа. Това на първо място са сложността за инсталиране и управление, поддръжката и не на последно място – цената.

С много оптимизъм погледнахме преди известно време, когато разбрахме, че лидерите в областта на мрежовото оборудване Cisco пускат специална серия, която да реши точно тези проблеми. Meraki GO на практика представлява серия от съвременни точки за достъп, , комутатори и вградени средства за защита, заедно с необходимия софтуер, които предлагат управление и възможност за инсталация като за непрофесионалист.

С тази предварителна информация тръгнахме към тест периода, за който ни бяха предоставени няколко устройства от серията Meraki GO, за които по-подробно ще стане дума след малко. Не сме тесни специалисти в изграждането на мрежи и затова ситуацията бе повече от подходяща.

Сред предварителните факти, до които имахме достъп са следните твърдения, верността на които имахме за цел да проверим:
  • Мрежата може да се настрои за 10 минути, дори без да имаме необходимите познания
  • Мрежата може да даде приоритет на бизнес задачите и предлага лесна възможност за ограничаване на трафика
  • Възможност за лесно използване на жичните и безжичните мрежи, възможност за създаване на мрежа за гости и решения, касаещи сигурността.
  • Получаване на статистика и данни за потреблението в мрежата

Приложението е цар

В сърцето на Meraki Go стои едноименно приложение, което може да се изтегли за Android или iOS устройство. То е начинът да управлявате и да се свързване с настройките на вашата мрежа и прави разликата. Meraki Go на практика е облачна услуга, командвана именно от това приложение.

На него разчитате за първоначалната инсталация, мониторинга, както и за самото управление на множество допълнителни функции, които то предлага. След като свалите Meraki Go App, трябва да го асоциирате с електронна поща и сте почти готови.

Оттук насетне в приложението можете да добавяте всички нови устройства на вашата мрежа, а това става лесно със сканиране на QR код, изписан на гърба на моделите

През самото приложение можете да получите помощ за всичко, което може да ви затрудни. Макар че ако имате основни компютърни познания, дори да не сте правили никога мрежа в живота си – това надали ще се случи.

След като свържете в мрежата всички устройства, получавате пълен контрол над много допълнителни неща, които ще са ви полезни точно ако управлявате малък бизнес. Едни от най-интересните неща в Meraki GO App са възможността за поставяне на лендинг страница, ако решите да направите отделна мрежа за гости, както и възможността за лимитиране, на скорост и достъп по принцип. По този начин можете да ограничите скоростта до отделни категории и типове сайтове, а други да забраните напълно.

В реално време имате възможност да видите в каква посока отива трафикът ви, как работи мрежата ви. Можете да взимате необходимите мерки буквално на секундата, при това използвайки само своя мобилен телефон. Непременно трябва да кажем, че приложението е напълно безплатно и с него получавате включена поддръжка и редица допълнителни услуги, включително такива, касаещи сигурността.

Устройства, които използвахме за нашата  мрежа

Wi-Fi Аccess Point GR10-HW

Това е една от най-важните части от мрежата и може би ще е сред най-използваните от вас.  Става въпрос за т. нар точка за достъп, предназначена за използване на закрито. Още с отварянето на кутията ѝ си личи професионалния поглед над продукта.

Той е направен от изключително качествени и издръжливи материали, които със сигурност ще служат вярно доста време. В кутията освен самото устройство намираме кратки инструкции, които буквално в четири стъпки показват как да се инсталира устройството, за да започне да се използва. Идеята е то да се разположи на стена или таван , така че вградените му антени да имат пряка видимост към устройствата, които ще захранва с интернет.

Дизайнът на GR10-HW е много стилен, издържан в бяло. Антените са вградени и достатъчно мощни, както показаха тестовете ни

GR10 позволява изграждането на Wi-Fi мрежи на 2.4 GHz и 5 GHz. По много интересен начин е решен монтажът.

Метална пластина се откача от гърба на устройството. На нея много добре са указани различни места, на които може да се закачи самото устройство. В класическия вариант то може да се постави на стената, но и на много други различни места, които са описани на стикер, който може да служи за макет при пробиването на дупките.

Преди да го монтирате има място за свързване на LAN кабел

Ако той не е направен така че да довежда електричество до устройството (PoE), то отделно има вход за адаптер, който също е включен в комплекта. В него има още подходящи винтове и дори дюбели, които да използвате, така че да закачите здраво пластината. Самата точка за достъп след това лесно се плъзва по пластината и стои много стабилно закачена на стената, вентилационния отвор, върху различни контакти кутии, или където другаде сте решили да го сложите.

В комплектът разбира се има и кабел, който можете да използвате довеждане на мрежата до точката за достъп. Самото устройство е стилно и сравнително компактно. То стърчи малко повече от 2,6 см от стената и представлява правоъгълник 20.2 на 12,3 см. Остава почти незабележимо, където и да го разположените, но гарантира силен сигнал и висока скорост на мрежата.

Усеща се колко много инженерна мисъл е вложена в продукта

Той е лесен за инсталиране и ако ви се наложи да разполагате повече такива точки – това няма да ви отнеме много време. Тук инсталирането в облачната услуга отново става със сканирането на QR кода, който имаме на гърба на модела. Разпознаването е много бързо и нещата се случват за отрицателно време, но за това след малко.  Не сме изненадани колко добре работи устройството – то все пак има 802.11ac Wave 2 и 2×2:2 MU-MIMO

Wi-Fi  Outhdoor Access point GR60-HW

Във всяка една мрежа точката за достъп, поставена на открито, играе много важна роля. Тук в Meraki GO комплекта, не само имаме такава, а и тя се справя отлично. След като отворим семплата, но стила картонена кутия, отвътре се подава самото устройство. То е с вертикален дизайн и има размери от 24.3 на 11.4 сантиметра. Монтажът му също е много лесен, а след него то изпъква на малко повече от 3 см.

Решението къде да го разположите е ваше, но то без проблем издържа атмосферните влияния, тъй като покрива IPX стандарт и може да работи при до 95% влажност на въздуха. Тук вече PoE кабела си е необходимост и отново се поддържа, като освен него отново има адаптер, ако това е вашето предпочитание.

Монтажът е малко по-опростен и е предвиден само за стена

Поставяте специална пластмасова поставка, която трябва да закрепите добре с дюбелите и винтовете в комплекта и след това слагате самата точка за достъп с ринга, който я държи. Тъй като е защитено от атмосферните влияния, мястото на което се включват кабелите е под капаче, което допълнително се отвинтва.

То има гумено уплътнение, което пречи на проникването на вода и прах. Преди да монтирате точката за достъп отново трябва да я включите в приложението си, сканирайки нейния QR код, който се пада скрит под поставката.

Дизайнът също заслужава адмирации, а качеството на изработка си е достойно за Cisco. С външната точка за достъп можете да пускате мрежи на 2.4 GHz, 5 GHz. Устройството отново има две антени за отлично покритие, а сред функциите му са MRC, SU-MIMO, PMK, 2×2 MU-MIMO. Всичко това гарантира качествена връзка 24/7 и отлична работа с останалата част от мрежата.

8 Port POE Switch GS110-8P-HW

В зависимост от нуждите на бизнеса към серията се предлага и този класически за Cisco суич. Като част от много сериозно мрежово оборудване. Така изглежда той, носещ всички професионални нотки на Cisco. Отново обаче e направен така, че да може да се настрои за под 5 минути и да задвижи вашата мрежа. Комутаторът в случая е с 8 порта, но Meraki GO предлага решения с 24 и дори 48 порта.

Дизайнът му е строго професионален, използван е предимно метал, а всички портове поддържат PoE, така че да захраните крайните си точки с ток, без да е необходимо да пускате адаптери към електричеството. Моделът има следните портове – 8 x 10/100/1000 (PoE+) + 2 x SFP (mini-GBIC) (uplink)

Security Gateway GX20

Всъщност едно от най-важните устройства, което носи директно експертизата на Cisco, e именно този Firewall. Той също е част от устройствата Meraki Go. Благодарение на него вие получавате възможност да предпазите цялата си мрежа от различни по вид мауер и други атаки. Със скорости, които могат да достигнат до 250 Mbit/sec и 5 порта, устройството може да залегне в сърцето на вашата мрежа. Самата му настройка и инсталация е толкова лесна, колкото и на останалите части от мрежата.

GX20 е компактен и можете лесно да го разположите, без да се набива на очи. Монтажът му е изключително лесен, включително на стена, а в комплекта отново има кратки инструкции, винтове, дюбели и кабел за захранване.

Устройството предлага базова защита без нужда от допълнителни такси. Постоянно се получават ъпдейти с най-важните и нови заплахи в мрежата, така че да сте защитени. За желаещите по-сериозна защита може да се използва допълнителното решение Cisco Umbrella, което също много лесно се настройва в приложението.

 

Още предимства

Не рядко някои предимства остават неосъзнати, но в никакъв случай няма да пропуснем да ги отбележим. След инсталирането на цялата мрежа и успешното и управление Meraki GO не спира да се грижи за вас.

Тъй като услугата е облачна – вие веднага ще получите известие на електронната си поща, ако интернета във вашия офис, заведение или магазин се срине. Така ще можете да реагирате мигновено. В зависимост от настройките, по електронна поща можете да получите известие и при всякакви други проблеми – ако да речем някой от служителите ви с голям файл задръства мрежата на фирмата. Тук разбира се отново трябва да припомним всички ограничения и рестрикции, които можете да налагате дори само през екрана на мобилния си телефон за цялата мрежа.

Приложението дава отлична информация и ако използвате решението в бизнес от рода на заведение или хотел на речем. Лесно можете да получите статистика за това колко хора използват вашия интернет, колко дълго го използват или колко хора минават покрай устройството и кои остават в помещенията, но без да се свързват с интернет. Лесно можете да разберете кои са най-натоварените часове от  деня и за какво всъщност отива трафика. За търговски обекти тези функционалности може да са от изключително значение при стартиране на промоции, за да се отчита колко е повишаването на трафика.-

 

За кой е подходящ Meraki GO

Изключително симпатичните представители на това решение на Cisco са подходящи за широк кръг потребители. Не бих пропуснал да ги препоръчам дори на домашни потребители, които имат по-големи площи, наематели или повече устройства, които захранват с интернет. Разбира се продуктите са най-подходящи за всеки малък и среден бизнес, който има нужда от лесно и достъпно решение, което да администрира без лице, което да е тесен мрежови специалист.  Още преди да тестваме продуктите, част от Meraki GO серията бяхме наясно, че това е Cisco продукт, който можем да ползваме без да имаме познания, потвърдени с Cisco Certified  Network GURU. Сред предимствата освен изгодната цена е лесното управление и гъвкавата възможност за разширение.

Инсталацията, управлението, сигурността, лесната настройка и пускане в експлоатация са нещо, което определено привлича. То по отличен начин допълва всички технически качества, които оборудването на производител като Cisco има.

В крайна сметка

Ако сте притежатели на малък бизнес като заведение, семеен хотел, място на което много хора се свързват с мрежата или имате офис, в който качествени интернет е важен – Merki Go е отлично решение за вас. С комплексното решение на Cisco, предназначено за хора, които не са професионалисти в изграждане на мрежи, ще можете да гарантирате качеството на връзката и своето спокойствие.

В началото на теста си поставихме за цял да отговорим верни са следните твърдения. Ето какво разбрахме след две седмици използване на мрежа от устройства Meraki Go:

  • Мрежата може да се настрои за 10 минути, дори без да имаме необходимите познания

Напълно вярно. Свързването на самите устройства помежду им, регистрирането в приложението и настройките отнемат не повече от 10 минути. Повече време би отишло единствено в монтажа, прибиране на кабели и т.н. Но това време разбира се не би било честно да включваме.

  • Мрежата може да даде приоритет на бизнес задачите и предлага лесна възможност за ограничаване на трафика

Благодарение на приложението, с което се управлява Meraki GO, това става с едно натискане на екрана. Можете да направите така, че мрежата да работи по най-добрия начин и с най-високата възможна скорост, така че вашите клиенти да са доволни

  • Възможност за лесно използване на жичните и безжичните мрежи, възможност за създаване на мрежа за гости и решения, касаещи сигурността.

Новите точки за достъп и мрежите за гости са чудесно решение. Още по-приятна е изненадата за създаване на специална лендинг страница, с която вашият бизнес ще се представи отлично пред потребителите ви и всичко ще изглежда много професионално.

  • Възможност за получаване на статистически данни, полезни за Вашия бизнес, напълно безплатно, включени в цената на устройствата.

Благодарение на софтуера, който се предоставя безплатно с цялата система, освен да осигурите за себе си, служителите и клиентите си качествен интернет достъп, вие можете да получите много интересни статистически данни, които да са от изключителна полза за бизнеса ви.

Всички предимства на Cisco при качеството, сигурността и поддръжката, облечени в много лесно управление и инсталация – това е Meraki Go.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Инсталация
Свързаност
Умни функции
Здравина
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини

Всеки малък или среден бизнес се сблъсква с изграждането на качествена офис мрежа рано или късно. Въпреки че този аспект на бизнеса нерядко е подценяван, в един или друг момент с наемането на служители или увеличаването на клиентите се стига  до проблеми, които могат...CISCO MERAKI GO - просто супер и супер просто