fbpx
24.8 C
София

D-Link DIR-878 и DIR-882 EXO – високоскоростни рутери за безкомпромисна свързаност

Най-четени

Броили ли сте скоро колко са устройствата, които притежавате? Ще ви дадем един простичък пример – двама възрастни и две деца в общия случай разполагат с минимум четири телефона, поне два таблета, два лаптопа, един (кого заблуждаваме) смарт телевизор.

Нека кажем, че са 10 (а забележете, че дори не споменаваме джаджи като гейм конзоли, смарт часовници, охранителни камери и т.н.). Най-малкото десет устройства, които се редят на опашка пред контактите в дома. И които стават напълно непотребни или най-малкото повод за anger management, ако нямат добра връзка с интернет. Което се превръща във все по-голямо предизвикателство при толкова много устройва и необратимото навлизане на IoT. Само преди 15-тина години 10 беше броят на устройствата в средностатистическите интернет клубове, спомняте ли си? Сега интернет клубът е у дома и се нуждае от наистина добър рутер. Какво значи добър? Смятаме, че сме открили отговора.

Може би е малко необичайно да започнем представянето на новите суперскоростни маршрутизатори на D-Link – DIR-878 EXO AC1900 MU-MIMO Wi-Fi Gigabit Router и DIR-882 EXO AC2600 MU-MIMO Wi-Fi Gigabit Router оттам, но всеки, комуто се налага да избягва определени места в дома си поради лошия сигнал от рутера, ще разбере. Става дума за обхвата на тези елегантни, тънки и супер мощни машинки – обхват, на който можете да разчитате, колкото и солидни да са стените в дома ви.

Със своите четири антени и усъвършенстваната технология AC SmartBeam, и двата модела D-Link ви гарантират оптимална свързаност навсякъде, без „мъртви зони“. Или иначе казано следващото, което евентуално ще поискате да смените, за да се възползвате в пълна степен от новия си D-Link, е апартамента – с по-голям на площ и повече стаи, а защо не и мезонет или къща на няколко етажа?

Четири антени, чудесно, но на какво са способни, ще попитате? Естествено, това зависи най-вече от доставчика на интернет и скоростта, за която плащате.

Що се отнася до възможностите на самите рутери от серията DIR EXO на тайванския производител, те представляват 802.11ac точка за достъп с висока пропускателна способност, която предлага комбинирана скорост до 1.9 Gbps (DIR-878) и 2.533 Gbps (DIR-882), респективно. Тоест и двата модела са точно това, от което имате нужда, ако разполагате с и искате да използвате без досадното ограничение на бавния интернет множество устройства едновременно. 5-гигахерцовата лента е идеална за стрийминг на Ultra-HD видео и онлайн игри, докато 2,4-гигахерцовата е повече от достатъчна за ежедневни нужди като изпращане на имейли и сърфиране в интернет.

Band-steering технологията за насочване на мрежовите ленти – Smart Connect (запазената марка на D-Link за тази технология) – автоматично прехвърля двулентовите устройства към по-широката 5 GHz за по-бързи връзки, като осигурява оптимално балансиране на натоварването. В резултат на това Wi-Fi клиентите, които поддържат и двете честотни ленти, винаги се преместват към по-малко натоварената 5 GHz лента, ако връзката с 2.4 GHz се установява трудно. В същото време това освобождава част от натоварената 2.4 GHz лента. Smart Connect е от функциите, които, ако желаете, можете да изключите и вместо това да зададете ръчно предпочитанията си като посочите конкретна честотна лента за всяко отделно устройство (мулти SSID-режим, при който безжичната мрежа получава различни имена за различните устройства, които я достъпват).

Технологията Multi-User Multiple Input, Multiple Output (MU-MIMO) за пренос на данни позволява на рутерите да изпращат и получават огромни количества данни от и до няколко устройства едновременно, което осезаемо повишава коефициента на полезното им действие, а AC SmartBeam технологията помага да се съсредоточи силата на Wi-Fi сигнала в посоката на свързаните устройства, за да се осигури стабилна връзка дори на дълги разстояния.

Важно е да уточним, че за да се възползвате от MU-MIMO, трябва да разполагате с устройства, които поддържат тази технология. Както вероятно се досещате, по-старите модели телефони, таблети или други джаджи са морално остарели и в това отношение.

Още една ключова технология, интегрирана в DIR EXO, е Quality of Service, или QoS, която оптимизира споделения достъп до Интернет за всички потребители на мрежата и приоритизира (респективно ограничава) заявките в зависимост от вида на данните по време на получаване, осигурявайки висококачествена работа.

Добро решение в случаите, когато един иска да играе, а друг – да гледа 4K видео в Netflix. Йерархията на QoS интерфейса е такава, че само едно устройство може да получи „най-висок приоритет“, две устройства – „висок приоритет“, а на още осем може да бъде даден „среден приоритет“.

Друго безспорно достойнство на разглежданите модели е лекотата, с която се настройват и минималното време между изваждането им от кутията и привеждането им в експлоатация. За конфигурация и настройка можете да използвате интуитивната уеб-базиран конзола или мобилно приложение с версии за iOS и Android устройства – D-Link Quick Router Setup (QRS).

След като веднъж установите връзка с интернет през новия рутер, още с влизането в уеб-базираната конзола ще можете да видите колко и кои са свързаните клиенти, техните IP адреси, да включвате и изключвате функции като родителски контрол, да създадете мрежа за гостите си и т.н. За защита от неоторизиран достъп до домашната ви мрежа можете да разчитате на стандартните протоколи WPA и WPA2-Personal или на WPS (Wi-Fi Protected Setup) за криптирани безжични връзки към нови устройства, при който не е необходимо да се въвеждат настройки и задават пароли. Нещо, което е хубаво да имате предвид, е че и AC1900, и AC2600 нямат модем, което означава, че ще ви трябва отделен такъв, за да ползвате рутера за DSL широколентова връзка.

Тъй като в DIR EXO D-Link са използвали последната към днешна дата, втора ревизия на установения през 2013 година Wi-Fi стандарт 802.11ac, и двата модела поддържат допълнителни честотни канали, а по-мощният модел поддържа 4 (с един повече) потока за трансфер на данни.

От ревизията на Wi-Fi 802.11ac зависи и реалната максимална скорост на трансфер, тъй като ако при теоретичен максимум 1.3 Gbps оригиналната ревизия на практика може да достигне половината от тази скорост, то при втората ревизия достигането и дори преминаването на психологическия праг от 1 Gbps е напълно постижимо (имайте предвид, че реалната скорост зависи от много фактори, не на последно място от ограничението на Ethernet LAN порта).

Практически погледнато един 150Mbits N рутер върши съвсем прилична работа за интернет свързаност на около десетина закачени устройства в тристаен апартамент или малък офис, стига всички да не теглят едновременно през торент протокол. Какво да кажем за десет пъти по-висока скорост и то когато всичко, което ни интересува, е безпроблемният стрийм при гледане на 4K видео, видео игри и трансфер на файлове?

В случай, че имате и ползвате рутер на няколко години, разглежданите тук модели са сериозен ъпгрейд, който със сигурност ще почувствате.

Може дори да ви направи щастливи и да освежи връзката ви (романтичната, за тази към интернет гарантираме). В 5-гигахерцовата мрежова лента например трансферът на файл със скорост над 100MB/s се случва лесно като детска игра.

Дори да отидете в съседна стая със солидна стена между себе си и точката за достъп, пак ще разполагате с много висока скорост от порядъка на 70MB/s, което може да накара човек да подскача или крещи дивашки от възторг, ако до вчера леглото му е попадало в т.нар. мъртва зона с нулев обхват – респективно нулев шанс не просто за трансфер, а за чат. В “по-бавното трасе“ скоростта също е повече от добра (15MB/s ако сте в близост до маршрутизатора и 12MB/s, ако сте в съседно помещение), а освен това можете да разчитате на свързаност от порядъка на 10MB/s дори да излезете извън дома си.

Логично е да се предположи, че за да бъде толкова мощен, един рутер трябва да разполага с добър процесор. И двата модела разчитат на двуядрени процеси, като при DIR-878 чипсетът работи на 880MH, а в DIR-882 магията се случва благодарение на работещият на 1.4 GHz Broadcom BCM4709C0. Бърза справка показва, че тъкмо този чипсет D-Link използваха в своите „Ultra“ модели, TP-Link – в Archer C3150 V2 и C5400, Netgear в Nighthawk X8 (както и Linksys и Asus за някои от своите модели).

Дизайнът на рутера може и да е последното, което ви интересува, предвид предназначението му, но от D-Link са направили необходимото, за да придадат елегантен вид на устройствата от серията DIR EXO.

Освен като технически параметри, AC1900 и AC2600 се отличават един от друг и в това отношение – логично по-мощният от двата модела има по-интригуващ, може да се каже дори футуристичен дизайн с разчупен релеф, дръзки ъгли и атрактивна текстура. Отзад са разположени типичните портове – четири Gigabit Ethernet LAN входа, един Gigabit Ethernet WAN, точков отвор за връщане към фабричните настройки, WPS и Wi-Fi бутони, порт за захранването и бутон за включване, а при AC2600 и единият от двата вградени USB порта (USB 2.0). Отпред се намират иконките с LED индикатори за свързаност – 4 за AC1900 и с две повече за AC2600. Цветът на индикаторните светлини при нормална работа е зелен и червен при проблем. Теглото на устройството е едва 570 грама, а освен в хоризонтално положение, може да бъде разположен вертикално като се монтира към стената.

Освен с USB 2.0, AC2600 разполага с още един вграден USB порт, разположен в основата на рутера под индикаторите – по-бързият USB 3.0, който поддържа външни твърди дискове или флаш памети, осигурявайки достъп до записаното на тях съдържание на всички свързани в безжичната мрежа лаптопи, телевизори или таблети. Донякъде изненадващо, максималната скорост, която може да бъде постигната при възпроизвеждането на съдържание от високопроизводителен USB харддрайв, дори когато устройствата са свързани през Ethernet портовете, е от порядъка на доста посредствените предвид възможностите на хардуера параметри 20-30MB/s.

В заключение, нека преговорим кои са силните страни на DIR-878 и DIR-882 EXO:
  • По-добра Wi-Fi свързаност за по-голям брой устройства – 802.11ac на 5 GHz мрежова лента (802.11ac стандартът е достъпен единствено на 5 GHz честота и е обратно съвместим с 802.11n) означава по-високо качество на свързаността и по-добра производителност на повече устройства. За всеки, който до момента е използвал 802.11n рутер, който и да е от тези два рутера би бил солиден ъпгрейд.
  • Quality of Service – вграден QoS енджин, който позволява приоритизация на трафика, или иначе казано йерархично разпределение на скоростите (с оптимална скорост за най-важните приложения).
  • По-високо представяне и надеждност – Dual-band технологията, в комбинация със SmartConnect, дистрибутира по оптимален начин трафика в двете мрежови ленти
  • 10/100/1000 Gigabit Ethernet портове за Network Attached Storage (NAS) и гейм конзоли, гарантиращи оптимално качество и надеждност на връзката по кабел
  • Незабавно споделяне на файлове – високоскоростният USB 3.0 и USB 2.0 портовете на DIR-882 улесняват допълнително споделянето на документи, филми, снимки или музика между всички устройства в домашната мрежа

Дали да изберете DIR-878 или DIR-882 зависи главно от това какво е обичайното потребление на интернет в дома ви (тази серия рутери е предназначена за домашна употреба и въпреки всичките й предимства има някои недостатъци, поради които може да не е най-добрият избор за бизнеса). Макар да не са отличници в своя клас (за сравнение може да разгледате модели като The Asus RT-AC1900P, Synology RT1900ac, D-Link DIR-885L/R, TP-Link Archer C7 (V2), както и TP-Link Archer C7 (V2) и Synology RT-1900ac, които обаче не поддържат MU-MIMO), тези два рутера са много изгодна и перспективна инвестиция, тъй като са базирани на технологични решения от най-ново поколение.

Спефицикации DIR-878

MU-MIMO

Dual Core Processor

Optimised Antenna

3×3 Data Streams

Advanced AC SmartBeam

Dual Band Wi-Fi Performance (1,300 Mbps on 5 GHz + 600 Mbps on 2.4 GHz)

QoS

 Спецификации DIR-882

 MU-MIMO

Dual Core Processor

Optimised Antenna

4x4 Data Streams

Advanced AC SmartBeam

Dual Band Wi-Fi Performance ((1,733 Mbps on 5 GHz + 800 Mbps on 2.4 GHz)

QoS

USB 2.0/USB 3.0 Port/DLNA Support


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини