fbpx
-1.2 C
София

FreeBuds Studio успешен опит на Huawei в Hi-Fi аудиото

Най-четени

Huawei сериозно подобри своето присъствие в аудио сектора (честно казано, компанията подобри присъствието си във всички сектори, към които има интерес, през последните години), започвайки с FreeBuds 3 миналата година.

През 2020 г. компанията се е заела с представяне на пълноценни слушалки, като FreeBuds Studio. Това е първият подобен продукт на компанията. Моментът е перфектен, тъй като Apple току-що обяви своя собствен подобен продукт – AirPods Max, които наистина са един от основните конкуренти на FreeBuds Studio, както и някои лидери в аудио сектора като Sony, Bose, Shure, Jabra и други.

Имахме възможността да прекараме две седмици с Huawei FreeBuds Studio, като впечатленията си от тях решихме да споделим с вас в това ревю.

Характеристики на Huawei FreeBuds Studio

Слушалките се предлагат в златисто и черно (нашия тестови модел), като Free Buds Studio има тегло от 260 грама, което е доста леко, като се има предвид размера. Рекламираните от Huawei 24 часа живот на батерията с изключен ANC се постигат успешно, благодарение на батерията с капацитет от 410 mAh, която се зарежда през USB Type C порт, позициониран на дясната слушалка.

Звукът излиза от двата 40-милиметрови динамични драйвера, с работна честота от 4Hz до 48 kHz, което далеч надхвърля обхвата на звука, възприеман от човешките уши. Потискането на шума, което е интелигентно и динамично, е възможно благодарение на шестте микрофона в корпуса на слушалките (има общо осем, по четири от всяка страна).

Другите хардуерни компоненти включват интерфейса Bluetooth 5.2, три бутона (два отдясно за захранване и включване/изключване на Bluetooth и един отляво за превключване на режимите на ANC) и тъчпад на гърба на дясната кутия за жестове, в допълнение към микрофонен сензор, IMU сензор, както и премиум аудио кодек чип.

Всеки един детайл на FreeBuds Pro изглежда първокласен (включително и ценовия аспект), от момента, в който се докоснете до слушалките за първи път и ги включите. Те се предлагат с много удобен и естетичен калъф за носене, който не е кожен, но предлага защита по време на пътуванията.

Горната част на диадемата за глава е от мека на допир пластмаса, докато долната част, която има контакт с главата, е от веган кожа (както и възглавниците на високоговорителите, които са в контакт с ушите), които са допълнително меко подплатени в средата.

Самите възглавнички също са меки на допир и много удобни по време на носене. Шасито е изработено от метал и плъзгането на двете слушалки нагоре и надолу, за да регулирате вашите размери и прилягане, е много точно и стегнато. Гърбът на самите слушалки и външната обвивка също са изработени от поликарбонат, но цялостният изглед и усещане на продукта са първокласни.

След като напаснете слушалките най-подходящо за размера на главата ви, трябва да се убедите, че падовете пасват добре на ушите ви. Прилягането се постига сравнително лесно, но от време на време се налагат известни корекции, за да се постигнат максимална изолация и качество на звука.

След като направите всичко това, ще бъдете изненадани колко леки и меки се усещат слушалките. След определен период от време дори ще забравите, че ги носите, което по същество е напълно противоположно на някои други слушалки, които стават неудобни за носене, след определен период от време.

Това може да е по-скоро лично впечатление, но не забелязахме да има никакъв дискомфорт или умора, след като носихме FreeBuds Studio за дълъг период от време, нещо, което понякога срещаме, когато използваме други слушалки.

Отнема малко време докато свикнете с местоположението на бутоните от двете страни, но ще свикнете с тях само след няколко часа на употреба.

Недостатъкът е, че падовете на слушалките не изглеждат сваляеми и заменяеми, което може да доведе до някои проблеми с износване с течение на времето. Почти всички съвременни слушалки, предлагат възможност за замяна на падовете, ако те се износят или повредят, като в този случай моделът на Huawei се явява изключение

Качество на звука и ANC

Качество на звука

40-милиметровите динамични драйвери оправдават очакванията, но както беше споменато по-рано, трябва да се уверите, че прилепването е плътно, за да постигнете максимално качество на звука.

Защо е толкова важно? Huawei са използвали TAT структура (Tee Audio Tube), която е отговорна за свързването на вътрешното пространство на ухото с предната и задната звукова кухина. Освен балансирането на въздушното налягане в ушите, с което предлага удобно изживяване, структурата TAT също филтрира средния и високочестотен шум.

Всичко това, с по-прости думи, означава, че тези слушалки звучат наистина добре. С много широка честотна характеристика можете да бъдете сигурни, че ще чуете дори най-дълбокия бас, както и най-високите тонове.

Huawei са проектирали FreeBuds Studio с оглед на Hi-Fi качеството.

Към потенциала на самите драйвери добавя и аудио кодек чипа, който гарантира по-малко изкривяване на честотите и по-нисък шум, като същевременно осигурява по-висок динамичен обхват.

За да използвате слушалките с пълния им потенциал, трябва да сте сигурни, че източникът (вашата музика) са висококачествени. За да постигнете това, препоръчваме да използвате стрийминг платформи като Spotify и Tidal, които предлагат планове с изключително високо качество на стрийминга.

Също можете да разчитате и на други платформи и библиотеки, в които изпълнителите предлагат на потребителите оригинални аудио файлове с максимално качество на звука. Когато става въпрос за качество на звука, аудиофилите знаят, че цялостното качество на цялата система е толкова добро, колкото е добър най-слабия компонент в нея. Няма значение колко Hi-Fi са вашите слушалки, ако музиката, която възпроизвеждате, е с ниско качество.

Когато обаче възпроизвеждате музика без загуби или кодирана с много висок битрейт, ще бъдете повече от доволни от качеството на звука на FreeBuds Studio. Кодекът с високо качество L2HC позволява на слушалките да прехвърлят аудио със скорост до 960kbps. Това е повече от двойно по-голяма честота и почти четири пъти скоростта на трансфер на AAC кодека за 24-битово аудио.

Ако не те интересувате толкова от технологиите и цялата терминология по-горе, всичко, което трябва да знаете, е, че няма да бъдете разочаровани. Ще ви харесат звуковете, които ще чувате през слушалките, и дори ще можете да чувате звученето на инструменти в любими ваши песни, за които никога не сте подозирали, че са там.

ANC

Подобно на другите продукти от семейството на новите модели слушалки FreeBuds и FreeLace, FreeBuds Studio разполага и със собствена система за активно потискане на шума, разработена от Huawei. Ако имате съвременен модел смартфон Huawei или Honor, можете да настроите нивата на ANC в приложението Al Life, като избирате между Ultra, Cosy и General режими. Те инструктират ANC да бъде повече или по-малко агресивен, в зависимост от обкръжението ви.

Ако използвате FreeBuds Studio с друг телефон, например с iPhone, можете да изберете само един от следните три режима – ANC включен, Awareness и ANC изключен.

Режимът на осведоменост ще позволи на околния шум да преминава, така че по всяко време ще можете да чуете всичко в заобикалящата ви среда, докато слушате музика. Гласовият режим, който можете да активирате от приложението Al Life, ще позволи да се чуват само човешките гласове, докато блокира останалите звуци от средата.

Потискането на околния шум е налично и при телефонните разговори. FreeBuds Studio използва шест микрофона, за да подобри разговорите. Според Huawei, четирите обърнати навън микрофона ефективно улавят човешкия глас от фоновия шум, а другите два микрофона, обърнати навътре, събират гласа в ухото и потискат силни смущения от вятъра.

И тъй като говорим за телефонни обаждания, ще споменем тук, че не сме се сблъскали с никакви проблеми с качеството на звука по време на разговор. Чувахме хората наистина добре и ни чуваха силно и ясно от другата страна, по време на обикновен разговор с WhatsApp, Facetime и Facebook.

Преживяване

Въпреки че цялостното изживяване може да варира, в зависимост от това какъв телефон използвате, като разбира се, най-добро преживяване със слушалките можете да постигнете, ако използвате актуален модел на Huawei, FreeBuds Studio предлагат превъзходен UX.

След като свикнете с жестовете, налични в тъч зоната, разположена на гърба на дясната слушалка, вече няма да бъде необходимо да имате директен достъп до телефона си. Жестовете са интуитивни и точни. Плъзгането нагоре и надолу увеличава или намалява съответно силата на звука. Плъзгането напред и назад сменя към предишната или следващата песен. Двукратното почукване действа като бутон за възпроизвеждане /пауза или отговор на обаждане/ край на повикване, докато докосването и задържането активира гласовия асистент или отхвърля входящо повикване.

Преживяването бива подобрено и от функцията за засичане на носене. FreeBus Studio разпознават дали ги носите или не, като при сваляне на слушалките, музиката автоматично се поставя на пауза, а след това се възобновява, когато ги поставите отново.

Тествахме FreeBuds Studio както с HUAWEI Mate 40 Pro, така и с iPhone 12 Pro Max, както и с настолен компютър, за да тестваме напълно сдвояването и цялостното изживяване. Тук заслужава да се спомене, че студиото FreeBuds разполага с Dual Device Connection, което ви позволява да се свързвате едновременно с две устройства.

С Mate 40 Pro сдвояването е безпроблемно

EMUI 11 автоматично открива и иска да сдвои слушалките, благодарение на изскачащата функция за сдвояване, която търси, намира и предлага да се свърже с FreeBuds Studio. От тук нататък всичко е да промените настройките по ваш вкус в приложението AI Life и Histen в EMUI в настройките на звука, което може драматично да повлияе на вашето изживяване.

Сдвояването с и използването на iPhone и настолен компютър предлага подобно изживяване. Трябва ръчно да поставите FreeBuds Studio в режим на сдвояване (има бутон Bluetooth вдясно) и след това да ги сдвоите ръчно с вашия телефон или компютър. Нямате софтуер, който да служи за настройките, така че трябва да очаквате необработено потребителско изживяване, но въпреки това на премиум ниво. Бутонът ANC от лявата страна все още ви позволява да активирате или деактивирате шумопотискането, както и да превключвате режима на осведоменост.

Животът на батерията не трябва да е проблем. Нашият опит беше доста близо до това, което HUAWEI твърди: 24 часа възпроизвеждане на музика с изключен ANC и близо 20 часа с включен ANC.

Въпреки това отне малко повече от един час, за да ги заредим напълно от 0 до 100 процента, като 10 минути бързо зареждане са достатъчни за близо осем часа възпроизвеждане на музика.

Приложение

Ако искате да използвате слушалките със смартфона си, препоръчително е да си инсталирате приложението на Huawei AI Life. Благодарение не него можете да актуализирате софтуера на слушалките, както и да управлявате функционалностите им.

От въпросното приложение лесно можете да променят режимите на шумопотискане, в които работят слушалките, както и да активирате динамичното засичане засичане и настройка в зависимост от околната обстановка. Huawei AI Life е мястото, от което можете да потърсите слушалките си, ако сте ги загубили близо до вас, а и с него ще се научите много лесно да управлявате слушалките със сензорното управление – от там можете да виждате и нивото на батерията.

Заключение

Huawei FreeBuds Studio са с цена 499 лв., като можете да ги откриете в търговската мрежа на Теленор, Техномаркет, Виваком и при партньорите на дистрибутора Polycomp, а през декември се очакват и в магазините на A1.

Като се има предвид, че FreeBus Studio са първия чифт големи слушалки на Huawei, компанията се представя блестящо във всеки един аспект. С чудесен дизайн, превъзходно качество на звука, отлично шумопотискане и страхотен живот на батерията, FreeBuds Studio са чудесен избор, ако търсите чифт безжични слушалки за празниците, а и не само.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Здравина
Автономност
Умни функции
Звук
Цена/качество
Шумопотискане
Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Huawei сериозно подобри своето присъствие в аудио сектора (честно казано, компанията подобри присъствието си във всички сектори, към които има интерес, през последните години), започвайки с FreeBuds 3 миналата година. През 2020 г. компанията се е заела с представяне на пълноценни слушалки, като FreeBuds Studio....FreeBuds Studio успешен опит на Huawei в Hi-Fi аудиото