fbpx
11.4 C
София

Huawei FreeBuds 5: слушалки каквито не сте виждали

Най-четени

Най-новите TWS слушалки на Huawei, за които на няколко пъти вече писахме, от днес могат да се намерят официално у нас, а това ни подкани да публикуваме и ревюто си, което подготвяхме след няколкоседмично тяхно използване. В следващите редове ще се радваме да споделим с вас всички впечатления от модела, който определено се отличава от всичко, което сме виждали до този момент, още на пръв поглед – със своята форма. Новият член на известната серия на Huawei обаче носи със себе си много повече технологични иновации и интересни неща. Така че, нека започваме.

Позициониране в продуктовата линия и цена

Още когато научихме за първи път за този модел, един от най-важните въпроси, които изникна в съзнанието ни е къде точно се позиционират въпросните слушалки. На пазара вече има доста модели от този производител и въпреки че портфолиото не е чак толкова „раздуто“ то по едно и също време можем да видим модели като FreeBuds Pro 2, FreeBuds 5i и дори FreeBuds SE. По една или друга причина в последните няколко години Huawei се специализира в създаването на подобни устройства, които предлагат страхотни качества на изгодна цена.  Китайската компания вече произвежда отлични лаптопи, рутери, монитори, смарт часовници и, разбира се, безжични слушалки.

Ориентирането в продуктовата гама всъщност е доста лесно. Сред актуалните модели има усъвършенстван топ модел FreeBuds Pro 2 и достъпен модел FreeBuds SE. Що се отнася до средния клас, Huawei традиционно разполага с два модела – за вграждане в ухото (поставяне или поставяне над главата) и „наушници“ (вакуумни, със силиконови накрайници в краищата) с приблизително еднакво ниво на възможности. Така че всеки може да избере това, което е по-удобно за него. В началото на годината пуснахме „тапите“ FreeBuds 5i (и се запознахме с тях подробно), а сега е време за слушалките – FreeBuds 5.

Ето ги и тях

„Петиците“ замениха „четворките“. А ние ги чакахме от дълго време, защото FreeBuds 4 бяха пуснати на пазара през юли 2021 г. Няма смисъл да ги сравняваме, тъй като за две години всичко се е променило – от дизайна до пълнежа.

За тези, които нямат опит с различните видове слушалки, бих искал да отбележа, че слушалките openfit, или без силиконови накрайници, са по-удобни за хората, които искат да чуват какво се случва около тях. Те не запушват ушния канал, улесняват карането на колело, ходенето по тъмни пътища и дори вършенето на домакинска работа и чуването на това, което децата правят в другата стая. Освен това, според много потребители, те седят по-удобно в ушите и не притискат.

За разлика от тях „тапите за уши“ плътно затварят ушния канал благодарение на силиконовите накрайници. По-скъпите модели са оборудвани с режим „прозрачност“, който усилва външните звуци, анулирайки ефекта на тапите за уши. Този режим обаче трябва да се активира отделно, батерията се изтощава по-бързо и като цяло е неудобен. Някои потребители харесват „тапите“, защото те пасивно изолират външните шумове, прилягат по-плътно и в резултат на това произвеждат дълбок звук. Кои са подходящи за вас, е въпрос на вкус.

Ако сравним FreeBuds 5 със слушалките 5i, новият модел сходен живот на батерията, мембраната на високоговорителя е по-голяма, има повече микрофони и зареждането е по-бързо. Стартовата цена на новите слушалки е малко под 300 лв, докато 5i могат да се намерят и под 150 лв. Е, нека разберем какво получаваме за тези пари, освен моден дизайн.

Пълен комплект

В кутията, освен слушалките в калъфа, ще намерите къс кабел от USB към USB Type-C, ръководство за бързо стартиране и – нещо ново – подложки за слушалки, изработени от тънка полупрозрачна пластмаса. Те ви позволяват леко да увеличите размера на слушалките, ако не ви пасват съвсем добре, което е чудесно от страна на производителя. Никога досега не съм виждал такива аксесоари в комплект със слушалките. Бихте могли да си купите нещо подобно отделно, но само за AirPods, които са най-популярни, при това се заплаща допълнително.

Дизайн на Huawei FreeBuds 5

Още по време на анонса в Китай FreeBuds 5 не остави никого безразличен. И така, ако добрите стари FreeBuds 3 и FreeBuds 4 изглеждаха като типични „слушалки със стебло“ и не привличаха внимание, новата версия е нещо съвсем друго. Дизайнът е авангарден, космически или футуристичен. Тук непременно трябва да отворим една скоба, която можете да прескочите, в случай че не искате да обогатите общата си култура.

Външният вид всъщност е вдъхновен от капките на принц Рупърт или, както ги наричат ​​още, батавски сълзи на името на корабостроителницата Batavia на брега на залива Zuidersee, заради което се наричат също холандски сълзи, където първоначално се правят.

Принц Рупърт, внук на Джеймс I, е популярен във военната история на Англия от 17 век като участник в борбите между роялисти и парламентаристи, например, също и в историята на Америка, тъй като братовчед му Чарлз I кръщава на него земя, която днес е в границите на Канада. Принцът става кръстник и на един интересен феномен, наречен “Капката на принц Рупърт” ( “Царски сълзи”). Това е феноменът на “каленото” стъкло, което издържа безпроблемно удари с чук върху капковидната си основна част, но е изключително уязвимо откъм опашатия край. Когато капнем горещо разстопено стъкло в студена вода, се образуват “сълзи” с дълги тънки опашки. Студената вода охлажда много бързо външната повърхност на стъклото, докато отвътре то остава изключително горещо. И когато в крайна сметка се охлади и вътрешността, тя свива към себе си втвърдената вече външна част. Този процес създава много голямо напрежение на повърхността, а отвътре налягане. Това прави капката изключително издръжлива, но не и ако се отчупи част от лесно податливата й опашка. Тогава тя зрелищно избухва, разпадайки се на прашец от кристали. Счита се, че принц Рупърт открива този ефект ок. 1640 г. и тъй като именно благодарение на него добива известностт, най-естествено остава и кръстен на него.

Докато ги използвах се наслушах на най-различни сравнения – някои ги оприличават наистина  на капки, други на слухови апарати, някои ги оприличават на слушалките от старите телефони с шайба, четвърти пък виждат в тези форми секс играчки. Факт е обаче, че няма безразлични към тях. Новата форма е нещо, което прави впечатление и не само е обект на погледи, а и на редица коментари.

Накратко, бъдете сигурно, че хората ще говорят за новите ви слушалки без да съм сигурен дали това е добре или зле. А любопитните неща с дизайна не приключват тук. FreeBuds 5 се предлагат в класическо черно и бяло, както и в ярък коралов цвят, който несъмнено е най-интересен. Във всички версии слушалките са лъскави, отразяват прекрасно слънчевите лъчи, и не събират пръстови отпечатъци.

Калъфът не е толкова ефектен, но той също е нов и е с формата на яйце. Когато извадих новия продукт от кутията, първото нещо, което си казах, беше „Ех, къде беше това за Великден!“. Калъфът е компактен, заоблен и сплескан. На гърба му има плоска повърхност. Не събира пръстови отпечатъци и изглежда устойчив на надраскване.

На предния панел на калъфа има индикатор за батерията. Когато го товорите, той показва нивото на заряд (може да бъде зелен, оранжев или червен) и показва, че слушалките са готови за Bluetooth връзка. В долната част има USB Type C жак за зареждане.

От дясната страна на калъфа има бутон за сдвояване. За да свържете FreeBuds 5 към телефона или друго устройство, трябва да извадите „тапите“ от калъфа и да задържите този бутон за около 3 секунди, докато индикаторът започне да мига в бяло. Можете също така да използвате този бутон, за да възстановите фабричните настройки на слушалките и калъфа.

Изработката на калъфа и слушалките е перфектна. Бих искал да добавя, че слушалките са защитени от влага в съответствие със стандарта IP54. Те не могат да се мият или мокрят, но капки пот, вода или лек дъжд не са проблем.

Ергономичност и лекота на използване

С изключение на „крачето“ с форма на сълза, самите слушалки имат стандартен дизайн за слушалки за поставяне в ушите и са изненадващо удобни. Тук си струва да направим уговорката, че ушите на всеки са различни и ако слушалките пасват идеално, все ще има някой, който ще бъде притиснат или ще изпадне. Huawei обаче уверява, че дизайнът на FreeBuds 5 е толкова добре обмислен, че ще пасне на повечето хора. Е, аз лично нямам причина да не им вярвам.

Слушалките не седят в ушите ми, както FreeBuds 4, с които съм свикнал, крачетата са по-широки. Но няма неприятни усещания, ушите ми не се изморяват. Също така е по-удобно да се управляват с докосвания, защото крачето не е тясно, а широко. Калъфът е приятен на допир и няма да пречи в джоба или малката ви чанта.

Това, което е необичайно в калъфчето, освен че е като яйце, е дизайнът на капака. Обикновено при слушалките той заема по-малка част от калъфа и може лесно да се сгъне. Тук, в името на дизайна, капакът заема повече място. Не мога да кажа, че е неудобен за отваряне, но FreeBuds 4 все пак е по-удобен и изисква по-малко усилия.

Слушалките се задържат на място с помощта на магнити. Отново удобна подробност – не е необходимо да се подменят или специално да се разполагат. Веднага щом ги извадите от ухото си, ги поставяте обратно в калъфа – напълно естествено движение. Отначало дори се изненадах – нали широките „крачета“ на FreeBuds 5 ще се поберат в малки дупчици, но това е оптична илюзия, те се поставят (и изваждат) нормално.

Свързване, управление

Както и при другите устройства на Huawei, потребителят има две възможности за свързване – чрез Bluetooth или приложението Huawei AI Life., а моделът отново е съвместим с Android и iOS устройства.

В първия случай всичко е просто. Отваряте калъфа, задържате бутона отстрани за няколко секунди, докато индикаторът започне да мига, и търсите необходимия модел в списъка с налични Bluetooth устройства. Този опростен вариант обаче не ви позволява да използвате всички функции на FreeBuds 5, затова препоръчвам да инсталирате Huawei AI Life.

В приложението можете да намерите много полезни настройки и да получите необходимата ви информация. Ще видите нивото на зареждане на слушалките и калъфа, текущия режим на шумопотискане и няколко специални настройки. Например: управление с жестове, еквалайзер, тест за прилягане, търсене на слушалките, актуализация на софтуера и настройки за активиране на носенето.

Управлението на слушалките се осъществява чрез докосване. Например двойно докосване за стартиране/спиране. Най-удобният начин е да регулирате силата на звука чрез жестове нагоре и надолу по стеблото на слушалките. Можете да преконфигурирате жестовете в приложението. Те работят ясно.

Добра новина тук е, че FreeBuds 5 работят с две устройства едновременно и лесно превключват между тях. Първо свързах слушалките към смартфона и лаптопа си, след което всичко се случи автоматично. Например, ако смартфонът ми получи повикване, докато гледам видеоклип на лаптопа си, слушалките превключват на смартфона ми. Когато след обаждането отново включих видеото, можех да чуя звука от лаптопа. В крайна сметка не е необходимо да правите това ръчно и не е необходимо да изключвате Bluetooth на телефона си, за да не се опитва устройството постоянно да се свързва със слушалките. Тази функция работи с всяка операционна система – iOS, Mac OS, Windows, Android и е много удобно.

В приложението Huawei AI Life можете да конфигурирате кое устройство да бъде разпознато като основно, така че то винаги да получава приоритет при сдвояване. Слушалките поддържат и режим на забавяне на звука, който е полезен за игри и филми.

Телефоните на Huawei имат „запазени“ опции, като например автоматично сдвояване или автоматично разпознаване кога слушалките са в ушите ви. Но автоматичната пауза, разбира се, работи с всички системи – ако извадите слушалките от ухото си, песента спира, вие ги поставяте обратно и можете да продължите да слушате, без да правите нищо друго.

Сред полезните функции на приложението Huawei AI Life бих искал да спомена възможността за търсене на слушалките. В този случай има две възможности: слушалките могат да ни уведомят със звук, а приложението ще покаже последното им местоположение на картата.

Звук

Слушалките поддържат възпроизвеждане на Hi-Res аудио (кодек LDAC), което е съществена разлика от техните предшественици. Не мога да кажа, че тази функция веднага превръща модела в най-добрия вариант за любителите на музиката, но качеството на звука е доста над средното. Особено в света на този тип слушалки. Това се дължи на динамичния 11 мм говорител с двойна магнитна верига и висококачествена композитна мембрана. Тази конструкция се отразява и на качеството на басите. Този дизайн се отразява и на качеството на басите – те са приятни и дълбоки, включително от 16 Hz.

Границата на силата на звука е отлична, въпреки че бих ви посъветвал да не увеличавате силата на звука, а да използвате ANC, което ще обсъдим по-долу. Приложението разполага с три режима на еквалайзер: стандартен, басов и висок. Има и адаптивен еквалайзер, който автоматично настройва звука в зависимост от плътността на ушния канал.

Активно премахване на шума (ANC)

Малко компании, освен Huawei, произвеждат този тип слушалки с активно премахване на шума. Може да изглежда като сизифовска задача да се опитате да заглушите шума в слушалки от отворен тип. Ползвал съм FreeBuds 3 и FreeBuds 4 с ANC. Да, те заглушаваха нискочестотни шумове като от самолет или кола, но определено можеше още. Със слушалките FreeBuds 5 производителят обяви ново поколение устройство за шумоподтискане ANC 3.0 с отворен корпус. Всяка слушалка има 3 микрофона, два от които засичат околния шум, а един – звуците, които влизат в ухото. Системата работи с алгоритъм на дълбока невронна мрежа (DNN), за да изолира активно нежеланите звуци и да подобри гласа.

Това, което мога да кажа, е, че шумоподтискащото устройство определено е по-мощно, отколкото беше във FreeBuds 4. Когато го активирате, наистина можете да се изключите от повечето чужди шумове, чувствате се като в капсула или в космоса (спомняйки си „космическия“ дизайн). И не бих казал, че има много забележима разлика със слушалките тип наушници. Да, те са по-ефективни поради допълнителната пасивна звукоизолация, но ако предпочитате слушалки от отворен тип и понякога имате нужда от ANC, то FreeBuds 5 е чудесен избор, Huawei се е постарала.

Слушалките предлагат две нива на шумопотискане: Комфорт, което работи в среда с нисък шум, и Общо, което работи в много шумна среда. Можете също така да изберете динамичен режим, който автоматично адаптира ANC към околната среда. Тъй като разглеждаме слушалки от отворен тип, те не разполагат с режим на прозрачност – всичко се чува с изключено шумопотискане.

Активното шумопотискане работи не само по време на възпроизвеждане на музика, но и по време на гласови повиквания. Интелигентната система разпознава околния шум и го блокира, оставяйки ви ясно и лесно разбираемо гласово съобщение без разсейване.

Живот на батерията

В сравнение с FreeBuds 4, времето за работа на FreeBuds 5 се е увеличило значително. Без ANC слушалките възпроизвеждат музика в продължение на около 5 часа, а с шумоподтискане това време намалява до 3,5 часа. Ако говорите по телефона, тези цифри ще бъдат с около 20-30 минути по-малко.

С презареждане в калъфа слушалките ще издържат около 30 часа, а при постоянно използване на ANC това време ще бъде 20 часа. Данните на производителя са приблизителни, на практика всичко зависи от това колко често включвате ANC, колко често говорите по телефона, какво ниво на силата на звука предпочитате и т.н. Във всеки случай резултатите от моите тестове не се различават от данните на Huawei.

Новият модел слушалки разполага с функция за бързо зареждане. Самите наушници се зареждат за 20 минути в калъфа, а 5 минути зареждане са достатъчни за два часа музика. Калъфът се зарежда напълно за около 40 минути, ако го свържете с кабел към захранващ адаптер или лаптоп.

Има и възможност за безжично зареждане на калъфа. То обаче е бавно – калъфът се зарежда напълно за 4 часа. Можете да го поставите за една нощ, аз използвам станция за зареждане 3 в 1.

Можете да зареждате калъфа FreeBuds 5 и от смартфони, които поддържат обратно безжично зареждане с Mate 50 Pro да речем, но едва ли ще го използвате, защото ще трябва да оставите телефона си за 4 часа.

В крайна сметка

Отдавна чакаме ново поколение обиковени FreeBuds от Huawei. А FreeBuds 5 се оказа… необичаен. Да, това са готини слушалки във всяко едно отношение – имат почти аудиофилски Hi-Res звук, великолепен (за модел от отворен тип) ANC, приемлив живот на батерията (до 20-30 часа с презареждане в калъфа) и бързо зареждане, отлични микрофони за телефонни разговори и добре обмислен контрол с жестове. Слушалките са удобни в ушите – и повечето хора най-вероятно ще кажат това.

Интересният дизайн е бонус, който лично на мен ми харесва много, а и меко казано е повод за разговори – бил той авангарден, футуристичен или рационален. Някои могат да кажат, че е прекалено стилен, авангарден, футуристичен и още какво ли не, но е факт че лично аз съм щастлив да видя нещо ново на пазара.

Спецификации на Huawei FreeBuds 5
 •     Bluetooth: Bluetooth 5.2, едновременна Bluetooth връзка с две устройства
 •     Време и метод на зареждане:

около 20 минути за слушалките (в калъфа за зареждане)

около 40 минути за калъф за зареждане без слушалки (с кабел)

около 4 часа за калъф за зареждане без слушалки (безжични)

 •     Батерия: 42 mAh за слушалки, 505 mAh за калъф, 5 V/2 A USB-C порт
 •     Живот на батерията:

Възпроизвеждане на музика с едно зареждане: 5 часа или 3,5 часа с ANC

Използване на калъфа за зареждане: 30 часа или 20 часа с ANC

 •     Честотен обхват: 16 Hz – 40000 Hz
 •     Кодек A2DP: LDAC HD, AAC, SBC, L2HC2.0, LC3 (за игри)
 •     Високоговорител: 11 мм LCP динамичен магнитен говорител
 •     Защита: IP54 (прах, случайно пръскане)
 •     Микрофони: два външни + вътрешен
 •     Тегло: всяка слушалка 5,4 г, калъф 45 г
 •     Размери (височина × широчина × дебелина): слушалки приблизително 32,4 mm x 17,6 mm x 22,8 mm; калъф приблизително 66,6 mm x 50,1 mm x 27,3 mm
 •     Съдържание на опаковката: Слушалки, калъф за зареждане, допълнителни наушници (2 чифта), USB-C кабел, кратко ръководство за употреба

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Звук
Шумопотискане
Свързаност
Батерия и зареждане
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Най-новите TWS слушалки на Huawei, за които на няколко пъти вече писахме, от днес могат да се намерят официално у нас, а това ни подкани да публикуваме и ревюто си, което подготвяхме след няколкоседмично тяхно използване. В следващите редове ще се радваме да споделим...Huawei FreeBuds 5: слушалки каквито не сте виждали