Huawei Mate 40 Pro – мощен хардуер, най-добрата камера и батерия, която се зарежда за минути

9
3582

Един от най-интригуващите смартфони, представени през 2020 година, бе при нас за достатъчно дълго време, така че да можем да се насладим и да изпробваме всички му възможности. Точно преди празниците публикуваме и ревюто, за да споделим с вас впечатленията си от него.

Тазгодишният флагман на Huawei от серията Mate е най-мощният до сега, има характерен за серията дизайн и много иновации, не само спрямо предишния модел, а отнесени към пазара като цяло.

Huawei Mate 40 Pro е наличен и в България, въпреки че се предлага от мобилните оператори в сравнително ограничени количества. Той обаче е ясното послание от Huawei, че ще продължават да разработват и интегрират най-високите технологии в своите устройства, разчитайки на най-добрия хардуер на пазара и стремейки се да предложат на потребителите си най-доброто и в софтуерно отношение.

Външен вид

Новият Mate 40 Pro много прилича на модела от миналата година (Mate 30 Pro), но само на пръв поглед. Той отново има извит екран под 88 градуса и на практика идва при нас почти без никакви странични рамки. Това придава на модела доста изискан и различен външен вид. Една от големите разлики е, че вече има добавени и хардуерни бутони за контрол на звука на профила му, докато преди налични бяха само виртуални.

Решението е много интересно и ще позволи на потребителите сами да избират кое да ползват. Което всъщност се наблюдава и в много други аспекти на Mate 40 Pro, касаещи не само дизайна.

Разглеждайки външния вид, промяна имa i в задната част на апарата. Камерата отново е кръгла, което от Huawei обясняват със симетрията, но сензорите имат ново разположение, което прави външния вид още по-интересен.

Докато разглеждаме облика на устройството, още впечатление може да ни направи наличието на USB Type-C порт, високоговорителя, разположен до него, слота за Sim и картите памет.

Отгоре имаме още един високоговорител, който прави звученето на модела отлично, но за това след малко. Имаме и любимия за нас IR порт, с който можете да използвате смартфона и като дистанционно управление. Не на последно място Mate 40 Pro отново е IP68 сертифициран, което позволява да го мокрите спокойно, както и му носи допълнителна защита от прах.

У нас моделът се предлага в Ceramic Black и Mystic Silver, като в теста е вторият вариант, който на нас лично ни харесва повече.

Поглеждайки телефона отпред виждаме основно екрана

Той заема 94.1% от корпуса, което е почти максималната стойност, която може да се постигне. Новост е наличието на говорител за слушалката, която при предишния модел попадаше под екрана, както и разположението на блока със селфи камерите и сензорите, които е по-малък и е позициониран директно под екрана, както можете да видите на снимките.

Външният вид на Mate 40 Pro отново се характеризира с материали от най-високо качество. Това е истински флагман, направен с комбинация от много стъкло и метал, а крайният резултат е повече от задоволителен.

Въпреки че Mate 40 Pro разчита основно на функционалност и хардуер, а външността все пак е нещо субективно, няма как да не отбележим положителните черти на дизайна. Макар и с много голям екран, моделът е много удобен за използване, дори с една ръка. Многото елементи като камери, сензори, бутони за контрол и т.н. са наредени отлично и са събрани на изключително малко място, което води до доста приятно усещане по време на ползване.

Повърхността на апарата е матова и е третирана специално, така че нито по гърба, нито по екрана не остават твърде много отпечатъци, а това е повече от добра новина.

Екран

И така стигнахме до един от акцентите в модела, който на практика формира и огромен процент от неговия външен вид. Дисплеят, както казахме е двустранно извит, а размерът му по диагонал е 6.73 инча. Това дава възможност при съотношение от 18.5:9 да може да се работи с резолюция 1344 x 2772 пиксела, при това с впечатляващата гъстота на пикселите от 456 точки на инч.

Екранът има отлични качества благодарение на своята OLED матрица и поддръжка на HDR10 цветове. Той достига опресняване от 90 Hz, което прави прелистването на менютата и движението на елементите много плавно и приятно. А това има своето отражение и в игрите.

Дисплеят има много интересни допълнителни функции

Сред тях е Always On Display, който може да се персонализира, а има и интелигентен режим, така че да се активира от поглед или с докосване. Истинско удоволствие е това, колко различни неща можете да настроите в апарата и да го направите така, че да отговаря пределно на нуждите ви.

Реално от екрана можете да регулирате и силата  на звука, ако не искате да ползвате хардуерните бутони. Виртуалните се активират при двойно докосване в горната част на апарата, при това на която и да е от двете страни. По този начин ползващите Mate 40 Pro и с двете ръце ще могат да намират винаги удобно тези бутони. Но както казахме вече – това е само като опция, защото от компанията са решили да оставят този път и традиционните бутони. Които пък заради дизайна се падат почти на гърба, но също са много удобни за използване.

Използвахме апарата в най-различни ситуации и при всички той се справи отлично. Под директни слънчеви лъчи – никакъв проблем, продължителна работа на тъмно – благодарение на защитата, която има устройството – никакво напрежение в очите.

Освен това има и автоматично регулиране на резолюцията, което също помага. Пред екрана можете да прекарате много време, без изобщо да се изморите, а гледането на съдържание, дори на цели филми, при това със субтитри са много приятни, не само заради екрана, но и заради добрите говорители.

Няма как да не дадем висока оценка и на екрана

Със своята OLED матрица и подобрени умни възможности, той е един от най-добрите на пазара. Формата му за някои може и да е малко спорна, не всеки обича извити екрани. Истината обаче е, че с това много бързо се свиква. То дава изключителен вид на устройството, а освен това няма никакви проблеми при държането и използването му. Нито веднъж не натиснахме нещо случайно, или информация остана скрита, което се е случвало при стари модели, особено на някои други производители.

Камера

Разлика между Mate и P серията на компанията е обяснявана неведнъж. И докато P40 Pro по принцип е насочен към по-широк кръг потребители и любителите на мобилната фотография, то Mate 40 Pro е по-скоро бизнес модел. Това обаче далеч не означава, че камерата не е отлична. Тя е по-добра от тази на предишния лидер в DxoMark класацията. Наистина само с няколко точки, но и това е показателно.

Huawei отново са постигнали отлична комбинация в използването на най-добрия хардуер на пазара с много добри софтуерни оптимизации. На ринга, който можем да видим на задния панел, има четири сензора. Най-интересен разбира се е 50-мегапикселовият, който е използван и за P40 Pro. Той предлага изключително висока резолюция и отново по-различна подредба на пикселите RYYB – за да може да се улови повече светлина. Пикселите имат размер от 1.22 µm или 2.44 µm при обединяване на 4 в 1, а размерът на сензора е 1/1.28″.

Добрите новини за камерата обаче не свършват до тук

Следващият сензор е 12-мегапикселов. Той е един от най-добрите на пазара в това отношение и предлага 5 кратно оптично увеличение, с което можете да снимате на много далеч без качеството да се променя, заради специално използваната оптична система в модела.

Той дори има и оптична стабилизация, така че снимайки надалеч няма да правите неприятното размазване. От увеличението на практика се получава 10-кратен хибриден и 50-кратен дигитален зуум, който може да съперничи дори с фотоапарати.

На разположение още е 20-мегапикселов сензор за ултраширок снимки, наречен Cine Camera. Той именно играе основна роля и в подобрените видео възможности на апарата.

Камерата, която отново е направена в партньорство с Leica, вече не ни изненадва с невероятните си възможности. Всички снимки от апарата са с невероятно ниво на детайлите, Mate 40 Prо заснема всичко чудесно, дори когато снимате в движение. Качеството на снимките, дори на тези, които направихме при много лоши условия, ясно ни дава отговор на въпроса защо в момента смартфонът е в челото на класациите при заснемането.

А още по-голяма разлика с останалите модели на пазара е при заснемането в тъмна среда. Там чувствителността на сензора се усеща веднага. Чрез много мощен хардуер и използването на различни оптимизации, в това число и изкуствен интелект, кадрите стават чудесни.

В Mate 40 Pro много подобрения има и при видео заснемането и влогването. Моделът заснемане видео при 4К с цели 60 кадъра в секунда, при това с впечатляваща стабилизация. Много добри за резултатите и при заснемането на тъмно. В софтуера има много интересни неща, на които ще посветим отделна статия. Но при снимането на видеото и правенето на „сторита“ можете да използвате най-различни ефекти. Много приятна е и новата функция Steady Shot за стабилизация и XD Fusion HDR енджинът за баланс на експозицията. Освен това Tracking Shot може да следи обекта, а Story Creator добавя кинематографски ефекти. Телефонът предлага Audio Focus, Audio Zoom и можете да използвате новите Huawei FreeBuds Pro като микрофон в процеса, за записване на Hi-Res аудио към видео съдържанието.

При камерите несъмнен трябва да поставим и селфи камерата

Тя е върху екрана и се състои от 13MP и 3D ToF сензори. Наличието на втория сензор позволява постигането на интересни и разширени функционалности. На първо място лицевото разпознаване е на висота и системата се справя при почти всички обстоятелства. Освен това можете да заснемате качествени селфита и да се възползвате от AR ефекти.

Благодарение на сензора, измерващ разстоянието можете да използвате апарата и само с жестове с ръка. По този начин можете да скролирате. За да го направите ви трябва малко време, но научите ли се е истинско удоволствие. Селфи камерата се използва и от системата за отключване чрез лицево разпознаване. Благодарение на допълнителния сензор за дълбочина тя върши отлична работа в почти всички условия.

Под капака

Без да му се обръща много внимание по принцип, едно от най-важните неща в апарата е неговият чипсет. Моделът работи с последния и изключително мощен Kirin 9000, произведен с  5нм технологичен процес. Mate 40 Pro има осем ядрен процесор със следното разпределение на ядрата – 1×3.13 GHz Cortex-A77 & 3×2.54 GHz Cortex-A77 & 4×2.05 GHz Cortex-A55. Апаратът предлага 8 GB RAM, с което работи много плавно и се справя с всичко, включително и най-тежките игри, благодарение на Mali-G78 MP24 ускорителя. Вградената памет е 256 GB и може да се разширява с картите на компания Nano Memory.

Като флагман от най-високо ниво моделът разполага с множество различни опции за свързване – двулентов Wi-Fi 6, 5G, 4G LTE, Bluetooth, NFC, GPS и USB Type-C порт. Чрез Wi-Fi 6 и 5G технологиите за свързване се предоставят много добри и бързи решения за трансфер на данни. Наличен е и IR предавател, който може да се използва за дистанционно управление на разнообразни уреди, а това е от голямо удобство.

Батерия

Едно от най-големите предимства на телефона, въпреки всички акценти, които споменахме до този момент, е неговата батерия и времето на автономност, както най-вече и времето за зареждате. Mate 40 Pro работи с 4400 мАч. Това спокойно стига за един ден работа с устройството, дори повече. На разположение обаче имате 66 W бързо зареждане и дори 50 W безжично. На практика с кабел можете да заредите от 0 до 70% за около 30 минути, така че проблемът с батерията на мощните флагмани е тотално решен. Дори и да започне да свършва през деня ви трябват само няколко минути на зарядно, за да изкарате още половин ден да речем. Моделът отново поддържа и обратно зареждане на различни устройства по безжичен път, което също е много удобно.

Софтуер

Както може би знаете, това е най-спорната тема през последната година що се отнася до устройствата на Huawei. Заради санкциите от САЩ няма Google Mobile Services. Много пъти сме го обяснявали, но на кратко това означава, че в апарата няма предварително инсталирани услугите на Google, в това число Google Play Store, където можете да намерите приложения. За това обаче има решение.

Освен това апаратът не идва без Android, както не малко хора все още си мислят. Апаратът работи с Android 10, надграден с потребителския интерфейс на компанията EMUI 11. Софтуерът работи много бързо, благодарение на оптимизацията и сами хардуер. В момента на отварянето на апарата той работи с Huawei Mobile Services (HMS) и магазина за приложения AppGallery. Там вече има множество приложения, в това число и локализирани – за България. Има алтернативи на почти всичко, за което можете да се сетите от Google Play Store. Всъщност повечето приложения за идентични. Лесно можете да използвате всички социални мрежи, приложения за стрийминг, офис пакети и т.н. без да правите нещо повече освен да ги изтеглите от магазина на Huawei или APK от алтернативен магазин.

Ако имате малко време, то лесно можете да си инсталирате и сами GMS. Това става все по-малко популярен начин, най-вече заради това, че в моделите на Huawei можете да намерите и без това всичко необходимо, но някои хора го предпочитате.

Така че софтуерът отдавна не е проблем и нещо, което трябва да влияе при покупката на смартфон с Android. Не са малко и хората, които по-скоро се радват, че на разположение имат нещо малко по-различно, защото в една или друга степен всички апарати с GMS си приличат много, независимо от производител и хардуер.

В крайна сметка

Един от последните смартфони, за които пишем през 2020 година абсолютно категорично е едно от най-добрите устройства, които видяхме тази година. Много голяма хардуерна мощ, отличен екран, още по-добра камера, изключително бърза за зареждане батерия и софтуер, в които вече проблеми на практика няма. Трудно ни е да намерим лоша черта на Huawei Mate 40 Pro. Това е чудесно флагманско устройство и само субективни усещания могат да ви спрат да си го вземете, ако търсите най-доброто.

А ето и обобщените характеристики на модела

 • Дисплей: 6.76″ OLED (1344 x 2772), 90Hz, 18.5:9, 456 ppi
 • Чипсет: Kirin 9000
 • Памет: 8GB RAM, 256GB за съхранение, NM SD слот за памет карта
 • Основна камера:
 • 50MP Ultra Vision Camera с бленда f/1.9
 • 20MP Cine Camera с ултраширокоъгълен обектив и бленда f/1.8
 • 12MP с телефото обектив и OIS
 • Предна камера:
 • 13MP Ultra Vision
 • 3D камера за измерване на дълбочината
 • Свързаност: 5G, 4G LTE, Wi-Fi 6 (2,4GHz/5GHz), Bluetooth v5.2, USB Type-C, NFC, GPS/AGPS/Glonass/BeiDou/Galileo
 • ОС: Android 10/EMUI 11
 • Батерия: 4400 mAh
 • Размери: 162.9 x 75.5 x 9.5 мм, 212 г

 

 

 

5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари