fbpx
22.9 C
София

Huawei Mate Xs 2 – ето как изглежда идеалният сгъваем смартфон

Най-четени

От модели, за които смятахме, че ще са нещо в далечното бъдеще, но устройства, към които все повече хора поглеждат – сгъваемите смартфони с огъващи се екрани стават все по-популярни на пазара. И въпреки, че все още са доста скъпи, те все пак печелят не малко потребители.

Бързо отмина времето, в което се смяташе, че това за маркетингови трикове, голяма загуба на пари или просто нещо, което показва статус. Истината  е, че модели като Huawei Mate Xs 2 са нещо супер практично и удобно за работа, с което свикваме все повече при последния си тест, в който имахме възможност да използваме устройството по-дълго време.

Има нещо наистина вълнуващо в използването на такъв апарат. От една страна е ясно – където и да го отворите, винаги ще имате кратък разговор за него. Той обаче предизвиква флагманите много сериозно и в не малка степен ги превъзхожда по удобство – особено както е в нашия случай – за писане или за някаква друга  форма на мултитаскинг.

През последните години имахме възможност да изпробваме повечето сгъваеми модели на пазара, като се започне от първообраза на днешния телефон, мине се през модели като Samsung Galaxy Z Flip и Samsung Galaxy Z Fold в различните им версии и се стигне до Huawei P50 Pocket.

Между двата вида сгъваеми устройства, които съм виждал досега – тези, които се сгъват във формата на мида (Z Flip и P50 Pocket), и тези, които се сгъват навътре в обикновена форма на телефон – моите фаворити са определено вторите. Те дават много повече възможност за работа и големият екран наистина дава разликата.  А сега държа в ръцете си Huawei Mate Xs 2 и той е прекрасен.

Кутия

Както може да се предположени и за толкова луксозен продукт, той пристига в много приятна голяма кутия, която се отличава от всички други подобни на пазара. В нея можем да намерим самия смартфон в отворено състояние, както и 66W зарядно, кабели, инструкции и т.н. Истинско удоволствие е да изваждате нещата от нея за първи път, а едно от хубавите неща е, че в нея можете да намерите и удобен калъф, който да защитава устройството, без да го прави по-голямо или много по тежко от неговите 255 грама.

Дизайн

Първият основен отличителен момент за мен е начинът, по който се сгъва навън, където големият екран обгръща гърба и предната част на телефона. Тази технология не е нова за Huawei, като марката я направи за първи път още през 2019 г. с Huawei Mate X, а след това и в няколко други сгъваеми устройства.

Mate Xs 2 безспорно е най-иновативният сгъваем навън модел на марката досега, тъй като е и най-тънкият, най-лекият и според тях – най-надеждният. Когато го държах за пръв път, бях изненадан колко елегантен е той, когато е сгънат, като е само малко по-дебел от размера на обикновения флагмански телефон – 11,1 мм.

Когато е разгънат, получавате много тънък екран с дебелина 5,4 мм, който е лесен за хващане, подкрепен от карирана кожена текстура (която се усеща малко пластмасова, но работи в полза на запазването на телефона лек – 255 г).

Накратко, той не е толкова обемист, колкото Z Fold3, който беше последният голям сгъваем телефон, който използвах. Благодарение на сгъващия се навън механизъм на Mate Xs 2 получавате основен дисплей с капак, който предпочитам пред тесния дисплей с капак на Z Fold3. За да разгънете Mate Xs 2, първо трябва да натиснете бутон под камерата, който разгъва екрана.

И няма да лъжа – двойно въртящите се панти Falcon Wing от ново поколение са твърди и плавни и предоставят много интересно чувство, особено при сгъване. То изисква повече докосване на екрана.

В основата на дебелата лента от дясната страна на Xs 2 има USB-C порт за зареждане, бутон за регулиране на силата на звука и бутон за включване, който служи и като скенер за пръстови отпечатъци, а на гърба – камерите.

Гърбът на телефона, на обратната страна на екрана, е от кръстосано текстуриран материал от фибростъкло, който според Huawei е едновременно лек и издръжлив, а останалата част от рамката е без бутони и портове.

Едно от нещата, от които повечето хора се опасяват, когато става въпрос за сгъваеми телефони, е тяхната издръжливост, но според Huawei Mate Xs 2 има 2,5 пъти по-голяма устойчивост на падане, 2,8 пъти устойчивост на удар и 1,4 пъти устойчивост на смачкване отколкото на друг подобен модел.

При това положение като потребител все още бих се притеснявал, че красивият екран ще се надраска при редовно износване. За да осигури допълнителна защита, Huawei предлага калъф за телефон в комплекта, който прави телефона още по-здрав.

Едно от предимствата на калъфа е, че в съчетание със сгъваемостта на Mate Xs 2 той действа като стойка за телефона, което означава, че можете да гледате видеоклипове без ръце.

Фантастичен дисплей, който е наслада за очите

Що се отнася до дисплея, тук Huawei твърди, че е повишила неговата издръжливост. Екранът се възползва от четирислойна система, която го предпазва от удари, и изглежда и се усеща повече като стъкло, отколкото по-деформирания Mate Xs.

Екранът е с размери 7,8 инча, когато е отворен, и 6,5 инча, когато е затворен, и превъзхожда Z Fold 3, когато става въпрос за размер и яснота. Фактът, че плъзгате един и същ дисплей, независимо дали сте в режим на телефон или таблет, означава, че получавате едно и също изживяване на екрана, независимо от начина, по който използвате телефона. Това означава 120Hz OLED екран с плътност на пикселите от 424 пиксела на инч.

В реални условия той изглежда сериозно динамичен и цветен, с 10-битови визуализации и дълбоко OLED черно. Има забележима неравност по средата, но тя е по-слабо изразена от гънката на Galaxy Z Fold 3.

Говорейки за видеоклипове, си струва да отбележим, че много приложения все още не са оптимизирани за размерите на разгънатия екран (2480 x 2200), така че вероятно ще получите черни ленти в горната и долната част на екрана.

Все още не съм се сблъсквал с подобни проблеми при игра, но признавам, че напоседъй играя основно Genshin Impact, която се адаптира добре както към основното, така и към разгънатото съотношение на страните.

Честотата на дискретизация при допир от 240 Hz също означава, че той би трябвало да се представя добре за игри, най-вече в шутъри от първо лице (FPS). При играта Genshin Impact установих, че е много отзивчив, като цяло дава чудесно усещане.

Работа

Подобно на P50 Pocket, Huawei е направила гънката на екрана на разгънатия Mate Xs 2 почти невъзможна за забелязване, освен ако наистина не я търсите. Безупречният вид наистина засилва усещането, че използвате мини таблет, а това дава голяма разлика и при работата.

Екранът ви позволява да използвате функцията Smart Multi-window на Huawei, чрез която можете да разделите екрана или да отворите плаващ прозорец. И двете функции са налични, независимо дали телефонът е сгънат или разгънат, но, разбира се, разгънатият екран ще ви осигури по-добро изживяване.

Използването на функцията за разделяне на екрана е удобно, ако си водите бележки, докато четете или гледате видеоклип, или ако искате бързо да копирате и поставите част от онлайн статия в съобщение за някого, например.

За разлика от таблетите и смартчасовниците на Huawei, Mate Xs 2 и цялата телефонна линия работят с EMUI, слой на Huawei върху Android. Подобно на други телефони на Huawei, Mate Xs 2 няма достъп до Google Play Store и услугите на Google Play, но се възползва от някои от подобренията на Huawei, които помагат да се извлече повече от големия му, разгъващ се екран. Лесно е да стартирате многозадачна работа, като са налични както приложения за разделен екран, така и приложения с плаващ прозорец.

Huawei се опитва да компенсира липсата на Play Store, като инвестира много в своята AppGallery, в която е интегрирана функция, наречена Petal Search. Това ви дава достъп до повечето от приложенията, които вероятно ще ви трябват, като са налични такива като Disney Plus, Netflix и Instagram. На разположение има и огромно количество български приложения, включително и това на Kaldata, така е смело можем да кажем, че не липсва нищо необходимо.

Що се отнася до харкатеристиките на телефона, той използва Qualcomm Snapdragon 888 4G – флагмански процесор от 2021 г. с изключен 5G. Тази намалена мощност и свързаност поставят Mate Xs 2 на по-заден план от гледна точка на производителността, а липсата на 5G (която се дължи на санкциите, наложени на Huawei) е още едно трудно за преглъщане хапче, като се има предвид цената на телефона.

Що се отнася до батерията, тя е с капацитет 4600 mAh, като телефонът се зарежда с мощност до 66 W, което ми позволи да заредя телефона от нула до почти 70% само за 20 минути.

Страхотни камери

Хардуерът и софтуерът на камерите на Huawei обикновено са на най-високо ниво, и ще оставя снимките да говорят сами за себе си. Всичко е добро познато, а качеството е на доста високо ниво. Налични са някои забавни функции, с които бихте могли да си поиграете.

Например Dual-View, която включва предната и задната камера за влогване, и Story Creator, което изглежда е софтуер, който автоматично създава нещо подобно на Instagram Story (с предварително зададени теми за избор).

Huawei е известна с отличните си технологии за камерата, а основната камера с 50MP и обектив f/1.8 е водеща за Mate Xs 2. Има и 8MP телефото камера с 3,4-кратно оптично увеличение, съчетана с обектив f/2,4, както и 13MP ултраширока камера с обектив f/2,2.

Благодарение на сгъваемостта на Mate Xs 2 можете също така лесно да си направите селфи със задната камера, тъй като екранът на телефона действа като „огледало“. Въпреки това, ако калъфът на телефона е поставен, това може да попречи на тази функционалност.

В крайна сметка

Няма как да не харесате Mate Xs 2, тъй като той е със свеж, нов и по-елегантен дизайн в сравнение с други сгъваеми телефони, които съм разглеждал в миналото. Като цяло моделът е интригуващ за използване и смятам, че по отношение на формата плюсовете и минусите му се претеглят добре и е въпрос само на свикване с него.

Цена и наличност

Huawei Consumer Business Group в България обяви премиерата на най-новия флагмански сгъваем смартфон HUAWEI Mate Xs 2 на българския пазар. Считано от 19 юли до 19 август 2022 г. включително, HUAWEI Mate Xs 2 ще се предлага в комплект с HUAWEI Watch GT 3 42 mm Leather Edition или HUAWEI Watch GT 3 46 mm Active Edition на препоръчителна цена от 3 699 лв. Офертата е налична за партньорската мрежа на Huawei България, която включва А1, Виваком, Yettel, Технополис, Зора и партньорската мрежа на Polycomp.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Екран
Звук
Камера
Батерия и зареждане
Софтуер
Цена/качество
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

От модели, за които смятахме, че ще са нещо в далечното бъдеще, но устройства, към които все повече хора поглеждат – сгъваемите смартфони с огъващи се екрани стават все по-популярни на пазара. И въпреки, че все още са доста скъпи, те все пак печелят...Huawei Mate Xs 2 – ето как изглежда идеалният сгъваем смартфон