HUAWEI MateBook X Pro (2020): изживяване отвъд границите

1
5472

Както вече със сигурност знаете, едно от най-новите неща при Huawei е това, че компанията започва да става все по-сериозен играч и при лаптопите, включително и в България. От тази година официално на нашия пазар могат да се намерят четири модела с Windows операционна система, които по нищо не отстъпват на най-продаваните модели на далеч по-опитни производители.

Вече имахме възможност да се запознаем с най-компактния от тях и да се убедим в качествата му, а сега дойде ред да погледнем и към най-мощния и реномиран модел. MateBook X Pro у нас се предлага с най-високата конфигурация, включваща последното поколение процесор Intel Core i7-10510U 1.8GHz, 16GB RAM, и 1 терабайт SSD, както и видеокарта Nvidia GeForce MX250 GPU. Както можете да предполагате и само по конфигурацията това е работна  машина, която можете да се справи с всякаква задача, включително има и базови гейминг възможности.  А всичко това е в безупречен и стилен дизайн, насочен към потребителя и създаващ възможност за много лесно използване, включително и заради сензорния си екран.

От смартфони към лаптопи

Huawei още преди няколко години показа своя първи лаптоп и още тогава привлече вниманието с подхода който има към моделите, които създава. От тогава доста неща се промениха, но Huawei продължава да развива създаването на бизнес лаптопи (затова предполага и присъствието на Mate в името, с което по принцип се обуславят и бизнес моделите на компанията) Разбира се – машините могат да се използват и за много други неща, но сигурно е това, че те са много удобни за каквато и да е работа. Същевременно лаптопите на Huawei имат чудесна и лесно работеща интеграция с мобилните телефони на компанията. Потребителите могат лесно да прехвърлят информацията си, да копират екрана си, както и да преминават лесно от смартфона към лаптопа си и обратно, благодарение на Huawei Share, но за това след малко.

Външен вид

Една от отличителните черти на всички модели лаптопи на Huawei, като това особено много важи за Matebook X Pro е качествената изработка и стилният външен вид. Още в момента, в който го пипнете, установявате че това е премиум устройство, леко и с компактни размери. Производителят е заложил на алуминиева конструкция, а потребителите могат да избират между зелен и сив цвят. Моделът има „пясъчен завършек“ на алуминиевата сплав, което създава много добро матово покритие, по което по-трудно остават отпечатъци.

Компютърът запазва портовете си от предишния модел – от дясната страна има USB-A 3.1, а от лявата – 3.5 мм аудиожак, USB-C 3.1 и USB-C

Но нещата с портовете не свършват до тук. За да ги спестят от тънкия дизайн с дебелина от едва 14.6 мм не малка част от портовете са преместени на отделен док, който потребителят получава в комплекта. MateDock 2 идва с различни входове – USB-A, USB-C, HDMI и VGA. С него лесно можете да свържете много допълнителни устройства към модела си, без от това да страда външния му вид.

Разглеждайки по-подробно модела, лесно можем да установим, че единственото нещо, което можем да открием по корпуса му е логото на компанията. След като го отворим виждаме екрана, който е с много тънки странични рамки, както и бутона за включване, който същевременно е и вграден четец за отпечатъци.  За 13.9 инчовият екран, ще стане дума след малко, но освен него под клавиатурата удобно е разположен тракпад, който е голям и удобен за ползване. Клавиатура е с широки бутони и писането на нея не натоварва.

Част от дизайна несъмнено е и камерата, която е скрита между бутоните F6 и F7

Тя също е бутон и е един от патентите на компанията. Докато не я натиснете остава скрита и не ви снима, а за да проведете видео чат да речем трябва да я натиснете, за да изскочи. Много хитро решения, което гарантира и конфиденциалност, като единственото нещо, с което трябва да свикнете, както и вашите събеседници е гледната точка, която от ниско долу към вас.

На корпуса можем да видим още четири високоговорителя, за които ще спомен повече след малко, но всичко това събрано в лаптопа е направено така, че той да не превишава 1.33 кг. Което е отличен резултат за модел, с който ще работите докато пътувате. Той на практика може да се третира и като малко по-голям тефтер, удобно влиза във всяка чанта, а разполагането му, както върху твърда повърхност, така и върху краката ви е много удобно. Въпреки ограниченията около Covid-19 имахме възможност да го тестваме и в самолет, където идеално се побира с на масичката дори в икономичната класа. Спокойно можете да работите и по този начин. А за това помага много и батерията. Но и за не след малко. Много удобно и хитро е измислена долната част на модела.

На не малка част от лаптопите отдолу е поставено охлаждането, така че не е никак добра идея да слагате компютъра си директно върху платнени повърхности. Така охлаждането става неефективно, а във вентилаторите попадат прах и власинки. Тук подобно нещо няма да се случи. Дъното на машината е гладко и където и да го поставите, лаптопът ще се охлажда добре и няма да имате проблеми. Той се закрепя доста добре с четирите си крачета, които все пак го държат на известно разстояние от повърхността, за да не се драска и да е стабилен.

Екран

Първо трябва да ви разкажем за екрана. Той е сензорен и има много добра чувствителност. Той е с резолюция 3000×2000 (3K) и без никакво съмнение е едно от най-отличаващите се неща в модела. Почти безрамковият дизайн го прави да изглежда още по-голям, а покрива и sRGB на 100%. Матрицата е LCD, а заради сензорността си покритието е стъклено, което създава малко проблеми с отблясъците. Екранът обаче е толкова ярък, че това не е почти никакъв проблем, както установихме по време на теста, ползвайки го на плаж при доста силно слънчево греене. Освен че е качествен, добрата новина тук е, че по екрана не остават почти никакви отпечатъци, което е проблем при много от конкурентите на модела. Спокойно можем да кажем, че екранът на MateBook X Pro е сред най-добрите на пазара в момента.

Под капака

Едно от достойнствата на Matebook X е неговата конфигурация, от която не е спестено изобщо. Сърцето на модела е Intel Core i7-10510U процесор в комбинация с видеокарта NVIDIA GeForce MX250, 16GB RAM и 1TB SSD. Комбинацията гарантира висока производителност, която още няколко години ще е абсолютно адекватна на пазара, що се отнася до работа с офис приложения, гледане на мултимедия и дори базова обработка мултимедия – изобщо всичко, което може да ви необходимо,  ако го използвате за работа. В случай, че имате желание да поиграете – това също може да стане, но все пак не надценявайте модела – макар и мощен той няма отделна видео карта за игри и чипът, с който разполага не може да се справи с тежки 3D обработки – но работата на лаптопа е съвсем друга.

MateBook X Pro обаче предлага двубандов Wi-Fi ac за високи скорости на безжичен трансфер, както и Bluetooth и NFC. Моделът предлага силен и плътен звук с високо качество, а освен това е налична функция за шумопотискане при разговори, което е доста полезно при използването му за комуникация.

Батерия

Батерията е с висок капацитет от 56 Wh и по данни на компанията предлага до 15 часа издръжливост при стандартна работа, 13 часа при възпроизвеждане на видео и 11 часа браузинг. На практика това означава, че можете да работите цял ден без да се налага да закачате зарядното за мрежата. Отлични показатели, особено ако не пускате екрана на максимална яркост.

Спокойно можете да изкарате един презокеански полет докато работите и от време на време си почивате с гледане на филми. В случай, че батерията ви свърши по-рано от предвиденото, непременно трябва да имате предвид, че се поддържа технология за бързо зареждане, която предоставя заряд за до 6 часа при зареждане от 30 минути. Зареждането става чрез 65W адаптер с USB Type-C порт, като можете да го използвате и за зареждане на смартфоните/таблетите от компанията с такъв порт.

Софтуер

Лаптопът работи с операционна система Windows 10 Pro и се възползва отлично от всичките и функции. Самата операционна система се държи много стабилно, работя всички драйвъри, които също се предварително инсталирани, а отделно софтуер на Huawei се гриви компютърът ви винаги да е в топ форма.

Благодарение на Huawei Share sамо с едно докосване, вашият смартфон и Huawei MateBook ще се свържат в „Едно“ супер устройство, дори и без интернет връзка. След свързване, екранът на смартфона ви ще се появи на лаптопа. Така можете лесно да местите и управлявате файлове по между им, докато разменяте съобщения с колеги от телефона си, използвайки същите клавиатура и мишка.

Тази мултиекранна колаборация е страхотна функция на Huawei Share, която улеснява живота ви. Тази връзка е активна дори да нямате връзка с интернет. Функционалността е изключително полезна и улесняваща в ежедневието, тъй като можете спокойно да работите на компютъра си и да проследявате какво се случва на телефона ви. Освен това не е необходимо смартфонът ви да да е постоянно под ръка. Тази функционалност работи със смартфони с EMUI 10 или по-нова версия на интерфейса. За споделянето на видео и снимки е необходимо моделът да е с EMUI 9.0/Magic UI 2.0 или по-нова, а за документи EMUI 9.1/Magic UI 2.1 или по-нова. Разбира се трябва и NFC свързаност.

В крайна сметка

Няма как да не сме впечатлени от този модел. Отличната му конфигурация, стилният дизайн е мнозината хитри решение, правят от Matebook X Pro модел, който можем да препоръчаме на всеки, чиято работа е свързана с движение, срещи и му е необходимо високо качество и производителност във всичко. И ако в хардуерно отношение нещата са ясни, то благодарение на Huawei Share лаптопът получава и много голямо предимство и в това отношение и се отличава от конкурентите си. Комбинацията от телефон и лаптоп в едно – така че сами да разпределите задачите си между тях е нещо изключително удобно, което трудно можем да видим при друг лаптоп. Разбира се всичко хубаво има и своята цена, а в случая тя е 3499 лв.

Основни характеристики

Дисплей: 13.9“, LTPS, 3000 x 2000 пиксела, 3:2
Процесор: Intel Core i7-10510U (Intel UHD Graphics)
Видеокарта: NVIDIA GeForce MX250
Памет: 16GB LPDDR3 2133MHz, 1TB NVMe PCIe SSD
Безжична свързаност: Wi-Fi ac (2,4 GHz и 5 GHz), Bluetooth 5.0, NFC
Портове: 2 х USB Type-C, USB Type-A, 3.5 мм жак за слушалки и микрофон
Звукова система: 4 х говорителя, 4 х микрофона
Камера: 1MP
Батерия: 56Wh, до 13/11 часа видео възпроизвеждане/браузинг
ОС: Windows 10 Pro
Размери: 304 х 217 х 14.6 мм, 1.33 кг


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари