Смели иновации, атрактивен дизайн, уникална камера

Последните няколко години Huawei смело се превърна в компанията, предлагаща на пазара едни от най-интересните флагмани. От марка, характеризираща се предимно с бюджетните си решения, китайската марка вече е символ на качество и на топ-технологии в областта на мобилните телефони. Апаратите от P и Mate серията от известно време събират доста внимание, както от нас, така и от представителите на всички медии. Факт, който може би никой не може да отрече е това, че Huawei може би е единствената компанията на пазара в момента, показваща във всеки свой нов модел изцяло нови технологии, иновации и след премиерата на чиито модели наистина има много неща за тестване и дискусия. Така е и сега с P30 Pro, който имахме възможност да тестваме доста време. Предстои да ви запознаем с нашите впечатления от него, а ако вече сте имали възможност да го използвате – ще се радваме да научим и вашата гледна точка.

Каквото и да говорим, каквито и предварителни очаквания да имаме към Huawei P30 Pro, първото нещо, което се набива на очи, когато отворите кутията и извадите апарата – това несъмнено е дизайнът

Телефоните от P серията винаги са се отличавали с дизайна си. Нашият тестове модел бе с цвета Breathing Crystal, който определено хваща окото, а на пазара още може да се намери Aurora, класическо черно и Amber Sunrise. Профилите на модела са доста изчистени. Единият е напълно чист, а на другия има бутони за контрол на звука, както и Power бутон. В долната част на телефона и говорителя, USB Type C порта и слота за SIM картата и тази с памет.

Екранът е едно от нещата, което най-много се набива на очи в дизайна

Просто защото е огромен – имаш чувството, че държиш само един екран в ръката си. Размерът му по диагонал е 6,47 инча извит в двата края. Той работи в резолюция FullHD+ и е OLED. Въпреки че като качества екрана се позиционира малко под този на Mate 20 Pro, който работи в по-висока резолюция, запазена е една от най-приятните екстри. Под екрана има сензор за пръстови отпечатъци, работещ с 30% по-бързо т този в предходния модел.

Към екрана можем да прибавим и Always On екрана, с който можете да гледате известията си винаги когато погледнете към телефона. Към екрана има и още нещо страхотно – говорителят на слушалката също попада под екрана. Което поне за мен решава два проблема. От една страна дизайнерското решение на доста изчистена повърхност, но от друго мястото на всички мои телефони, което се запълва с всевъзможни боклуци. Това тук липсва, а и самата технология е много интересна и по никакъв начин не се различава от стандартната слушалка, що се отнася до звук, който достига до ухото ви.

Камерата е истинската звезда в новия смартфон на Huawei

Това е първата четвoрна Leica камера

Комбинацията гарантира изключително качествени снимки, не малко от постиженията най-вероятно вече сте виждали в мрежата, както и при нас в Kaldata. Основната работа върши 40-мегапикселовия сензор на Sony, който е с 27 мм обектив с бленда f/1.6. Инженерната гениалност тук се дължи на замяна на RGB сензора с RYYB.

Тоест използван е жълт филтър, заменящ зеления – с това се улавя много повече светлина и така снимките стават чудесни, дори в доста по-тъмни условия. На практика при този сензор имате цели 40% повече светлина отколкото при предишната версия на телефона, а с това вече е възможно използването на ISO до 409 600 – нещо, на което могат да завидят и не малко фотоапарати. Както биха потвърдили, запалените по фотографията, повечето светлина означава и по-ярки цветове, повече детайли, при това още преди да бъде използван изкуствения интелект за оптимизация. Какво на практика означава това? Използвайки само основния сензор, при това в стандартен режим, можете да правите снимки в абсолютно тъмна стая. Камерата вижда повече от очите ви.

1/1.7-инчовият HUAWEI SuperSpectrum сензор обработва входящата светлина по фундаментално нов начин

За разлика от традиционните RGBG Bayer филтри, той е с конфигурация RYYB  – заменя зелените пиксели с ключовите жълти пиксели, което позволява постигането на максимална светлочувствителност ISO 204800 и 409600, съответно при HUAWEI P30 и HUAWEI P30 Pro. Тази нова сензорна технология, заедно с използването на по-големи пиксели, позволява създаване на фото и видео съдържание с изключително качество при всякакви условия на осветеност, включително и при изключително слаба светлина.

Имаме обаче още три камери, нали не сте забравили?

Следващата по значение е тази с широк обхват

На практика имате наличен 16 мм обектив с бленда f/2.2 който има ултраширок обхват. Въпреки че обикновено подхождам малко скептично към такива решения, несъмнено трябва да отбележа, че в работата си (тъй като често снимах с телефона) широкоъгълният обектив влизаше доста често в употреба. Когато искате да снимате нещо голямо, до което сте в непосредствена близост – това е иделано. Автомобил да речем. Не е нужно да отстъпвате назад, за да го хванете целия. Така е и със снимането на хора, особено ако се намирате в малко по-тясно помещение, или заведение. Широкият обектив ще ви позволи да хванете всичко, при това с доста добро качество. И въпреки че всичко до тук звучи впечатляващо, а е и наистина така, то най-интересното предстои.

Откакто снимам с мобилен телефон, захвърляйки тежкия си апарат настрани, едно от нещата които най-много ми е липсвало винаги – това е увеличението. Дори най-евтиният фотоапарат, който съм ползвал е имал възможност да увеличи нещо, когато снимам, без да се приближавам до него. Оптичното увеличение е нещо, което поне за мен е незаменимо. И много ми липсваше в смартфоните, дори и тези, които снимат прекрасно. Е, това се промени.

След като за много малко време минахме през 2-кратно и 3-кратно оптично увеличение, в телефон вече имаме и 5-кратно

А това вече е напълно достатъчно да коригирате снимките си, без да се разхождате много. Виждате нещо – увеличавате го с два пръста за секунди и снимате спокойно. Това всъщност става много трудно, тъй като оптиката в телефона, която официално се нарича Periscope Prism design, е наредена перпендикулярно – няма как да се побере иначе. Разположена е настрани а стъклено кубче обръща образа към нея – именно това е причината и една от камерите, които можете да видите на задния панел на телефона да е квадратна, а не кръгла.

Резултатът обаче е отличен. Можете да снимате с 5-кратно приближение с 8-мегапикселовия сензор с бленда f/3.4, който отгоре на всичко има и оптична стабилизация, за да можете да сте спокойни и при по-далечните снимки. Става още по-интересно обаче когато ви кажа, че хибридния зум от 10x работи отлично и можете да го ползвате постоянно.

Едно от приложенията на такава камера е, че можете спокойно да „разчитате“ табели, които не виждате с невъоръжено око.  P30 Pro обаче може да снима с до 50-кратно оптично увеличение. Да, в тези снимки има доста шум, но все пак – това е 50 кратно увеличение с мобилен телефон.

Четвъртата част от системата не е точно камера

Някои го наричат сензор, но в случая е обявено като камера. Това е т.нар ToF сензор, който обаче, както разбрахме в теста също е много по-лезен. С този сензор, който може да измерва разстоянието, работи цяло отделно приложение, което отлично може да се впише в ежедневието ви – няма нужда да носите ролетка или метър, ако често трябва да измервате различни неща – телефонът работи изключително достоверно. Сензорът е незаменим при правенето на снимки с боке ефект.

Фронталната камера също е на много високо ниво

В капката, която елегантно седи в горната част на екрана има 32-мегапикслов сензор, с който можете да правите чудесни селфита. Част от подобренията тук касаят въвеждането на изкуствения интелект чрез системата Ai HDR+. С нея селфитата стават изчистени и пределно ясни. Тук се използва и една хитрина, с която камерата обединява 4 пикселва в един при снимане и така вкарва повече светлина в снимките.

HUAWEI SuperSpectrum сензорът позволява създаването на качествено видео съдържание дори при много ниска осветеност

Това дава възможност за снимане на нощно видео без никакъв проблем. Технологиите Huawei AIS и OIS позволяват надеждна стабилизация, включително и за 4K видео клипове с 60 кадри в секунда.

SuperZoom обективът пък позволява кристално качество на приближените кадри.  Програма за редактиране на видеото с изкуствен интелект пък позволява автоматично да се индифицират най-ключовите моменти и да се добавят ефекти, като звук и таймлапс, за бързи ефектни видеа, които да споделяте с приятелите и семействата си.

Истинско революционното допълнение към P30 серията обаче е HUAWEI Dual-View функцията. Тя позволява заснемането на два клипа едновременно благодарение на мощната система от камери на смартфона. Функцията HUAWEI Dual-View дава възможност, например, за заснемане едновременно на видео в близък план, и на широкоъгълна сцена, като виждате панорама отдясно и близък план отляво на екрана, което отваря много нови възможности за мобилна видеография от най-високо ниво.

Абсолютно категорично камерата е най-големият плюс в модела. Това именно е хардуерната характеристика, която отличава P30 Pro от всичко останало, което сме тествали до сега. След около един месец използване на модела, определено мога да се съглася с рекламния слоган на компанията, гласящ че апаратът променя правилата на мобилната фотография.

Дизайн, камера, но не на последно място трябва да обърнем и на хардуерните възможности на модела, които повтарят донякъде другият много успешен апарат на Huawei – Mate 20 Pro

На разположение тук отново имаме HiSilicon Kirin 980 SoC, направен със 7 нм технологичен процес. Чипът работи с 8 ядра, традиционно разпределени както следва – четири Cortex A55 ядра на 1.8 GHz, две Cortex-A76 на 1,92 и две Cortex-A76 на 2.6 GHz. Разбира се ядрата не работят постоянно, за да може животът на батерията да е по-дълъг, но пък цялата процесорна мощ прави така, че телефонът е ненадминат в използването на редица тежки приложения, при това като мултитаскинг.

За това помага много и наличието на 6 или 8 GB LPDDR4x RAM,  както беше в нашата версия и мощния графичен процесор ARM Mali-G76 MP10. Паметта може да е 128 или 256 GB в двете версии на смартфона. Картата памет тук вече е фирмената nano memory, а отново отсъства и 3,5 мм жак за слушалки, като отново имате преходник към UCB Type C в модела.

Въпреки че официално не попада в сферата на бизнес телефоните, P30 Pro отлично се справя с всички бизнес приложения, които можете да използвате под Android

Успешно замених Mate 20 Pro, който несъмнено е един от най-добрите бизнес телефони на пазара именно с представителя на P серията.  Скоростта на телефона е напълно съпоставима с всичко най-добро, което сте виждали, включително и прословутата iOS и телефони Apple.

В рамките на месецът, в който използвах P30 Pro той не забави работата си нито веднъж, камо ли да забие. Представи се отлично с ежедневната работа и най-вече с мултитаскинга – гледане на видео съдържание, играене на игри, обработване на снимки и видео.

Смартфонът работи с EMUI 9.1 потребителския интерфейс. Ако не сте използвали до момента Huawei телефон някои неща могат да ви се сторят малко особени, но с надграждането на операционната система се свиква изключително бързо, след което работата ви е истинско удоволствие.

Батерията на модела този път е с капацитет от 4200 мАч, като добрата новина е, че тестовете ни показаха, че батерията се справя дори по-добре от тази на Mate 20 Pro

Тук отново имаме и възможност за бързо зареждане посредством 40W зарядно, което е в комплекта. С него на практика за по-малко от половин час имаме 70% от батерията. На практика са ви необходимо само няколко минути зареждане за да можете да използвате телефона спокойно за час-два.

А с един заряд на батерията ще изкарате пълен ден активно ползване и повече от един ден използване, ако не държите телефона цял ден в ръцете си.

В крайна сметка

Още предварителните заявки за устройството сочеха, че нещо подобно ще се случи. Характеристиките, които Huawei обеща и най-вече начинът по който те работят, правят от P30 Pro сериозен претендент за най-добър смартфон на 2019-а. На пазара той въведе не малко неща за първи път, а добрата новина е, че те работят перфектно. Балансът от красив дизайн, иновативни функции, мощен чипсет и несъмнено най-добрата камера, правят от модела доста желана придобивка за всеки, решил да има най-доброто смартфон решение на пазара. Потвърждаваме го и ние.

А ето и пълните характеристики на модела:

Дисплей
ТехнологияOLED
Сензорен дисплейда, капацитивен
Дълбочина на цвета16M
Размер6.47″ инча
Площ на екрана102.8 см2
Съотношение (вис.:шир.)19.5:9
Съотношение (екран/тяло)88.6%
Резолюция1080 x 2340 px
PPI /точки на инч/398 PPI
Други– DCI-P3
Камера
Задна камера, основна40 MP, Четворна камера
Спецификации
-40 MP, f/1.6, 27mm (широкоъгълна), 1/1.7“, PDAF, OIS
-20 MP, f/2.2, 16mm (ултра широкоъгълна), 1/2.7“, PDAF
-8 MP, f/3.4, 125mm (телефото), 1/4“, 5x оптично увеличаване, 10X Hybrid zoom, OIS, PDAF
-TOF 3D camera
ФункцииLeica оптика, двойна LED двутонна светкавица, панорама, HDR
Видео запис2160p@30fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps (gyro-EIS), 720p@960fps
DxOMark Main Score112
DxOMark Photo119
DxOMark Video97
Предна камера, селфи32 MP, Единична камера
Характеристика-32 MP, f/2.0, (широкоъгълна)
ФункцииHDR
Видео запис1080p@30fps
DxOMark Selfie Score89
DxOMark Photo90
DxOMark Video88
Производителност
Операционна система (OS)Android 9.0 (Pie); EMUI 9.1
Чипсет– HiSilicon Kirin 980 (7 nm)
Централен процесор (CPU)
– 8 ядрен (2×2.6 GHz Cortex-A76 + 2×1.92 GHz Cortex-A76 + 4×1.8 GHz Cortex-A55)
Графичен процесор (GPU)– Mali-G76 MP10
HDR10
Външна паметNM (Nano Memory), до 256GB (използва SIM 2)
Вътрешна памет128/256/512 GB, 8 GB RAM 128 GB, 6 GB RAM
Antutu резултат309789
Обща характеристика
Дата на излизане2019, Март
Размери (ВхШхД)158 Х 73.4 Х 8.4 мм
Тегло192 г
КорпусПреден и заден панел от стъкло, алуминиева рамка
ЦветовеAurora, Amber Sunrise, Breathing Crystal, Black, Pearl White
Батерия4200 mAh,  Несменяема, Li-Po
Ориентировъчна цена880 EUR
Комуникация и свързаност
SIM картаЕдна SIM (Nano-SIM)Hybrid Две SIM (Nano-SIM, двоен режим на готовност)
МрежаGSM / HSPA / LTE
-2G – GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 – SIM 1 & SIM 2 (dual-SIM model only)
-3G – HSDPA 800 / 850 / 900 / 1700(AWS) / 1900 / 2100
-4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 6(900), 7(2600), 8(900), 9(1800), 12(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 26(850), 28(700), 32(1500), 34(2000), 38(2600), 39(1900), 40(2300)
СкоростHSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A Cat21 1400/200 Mbps
GPRSДа
EdgeДа
Wi-FiWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, двубандов, Wi-Fi Direct, hotspot
GPSДа, с двубандов A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
NFCДа
USB3.1, Type-C 1.0 реверсивен конектор
Bluetooth5.0, A2DP, aptX HD, LE
Музика и Аудио
РадиоНе
Жак за слушалкиНе
Други
– 32-bit/384kHz звук
-Активно шумопотискане със специален микрофон
-Dolby Atmos sound
Други екстри
Сензори – Скенер за пръстови отпечатъци (на дисплея), Акселерометър, Жироскоп, Сензор за близост, Компас, color spectrum , Инфрачервен порт
– IP68 устойчив на вода и прах (до 2m за 30 мин)
– Версии: VOG-L29, VOG-L09, VOG-L04 (Global); VOG-AL00, VOG-TL00 (China)

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Нямам търпение да ида да си купя новото чудо. Но трябва първо да си изхвърля Galaxy S10+ с 12 GB RAM и 1TB памет. А, и керамичен черен гръб. Пък и ми е жал, че си го взех преди има няма 2 месеца. Сега без шегата. Предполагам че като съотношение цена/качество китайското телефонче превъзхожда с много корейското такова.

Lordoff
Lordoff

За 1400 долара препоръчителна цена и спонсорирано от китайското правителство, си е направо за без пари! 🙂

Станислав
Станислав

По скоро е към $1000.

Кьорав кон
Кьорав кон

Хрърляй го този S10+ и смело си купи този spyphone на годината! 😀
Сега по същество. Ако аз имах S10+ едва ли ще мисля за ъпдейт на телефона в следващите 2-3 години, освен ако не се счупи. Опита ми обаче със S-серията показва, че са издръжливи и служат дълго.

Калоян
Калоян

Ще бъде невероятно да си го ъпдейтнеш с Android 10 в бъдеще.

kanareca81
kanareca81

Само камерата става S10 е в пъти по добър