fbpx
15.9 C
София

Huawei P60 Pro – премиум фото флагман с уникален дизайн

Най-четени

Въпреки всичко, пред което е изправена Huawei през последните години и многото промени, които претърпя компанията, тя все още е неизменна част от най-големите марки, представящи страхотни флагмани на пазара. Нещо повече – тази пролет, с поредния модел от P серията, Huawei до голяма степен надскача всичко, което сме виждали от тях до този момент, а в редица  отношения изпреварва и своите конкуренти, като още с премиерата на устройството независимата класация DXOMARK обяви камерата на модела за най-добра на пазара. Дали обаче това е така и какво представлява всъщност новия Huawei P60 Pro? Ще се радваме да отговорим на този въпрос в следващите редове, след като имахме възможност да го използваме и да правим снимки с него в седмиците преди премиерата.

Ситуацията с флагманите на компанията се промени в последните години, както заради отношенията между Китай и САЩ, така и заради пандемията и ограниченията, свързани с нея. В резултат на това вместо да виждаме по един P модел всяко година, сега ни се наложи да изчакаме почти две, преди да видим новия P60. Това идва да покаже, че в Huawei са имали доста повече време за разработка и на пръв поглед това определено си личи. Първото нещо, което изниква в съзнанието на всеки почитател на марката и особено на специално обособената „фотографска“ P серия се пита –

Каква е разликата между P60 Pro и P50 Pro?

От гледна точка на дизайна новият Huawei P60 Pro има по-изчистена естетика и подобрения във всички области в сравнение с предшественика си P50 Pro. Той е малко по-голям и по-широк, за да побере по-големия 6,67-инчов LTPO OLED дисплей, но е изненадващо по-тънък с 0,5 мм, като достига до минималните 8,3 мм, а в същото време е малко по-тежък с 5 г – 200 г. Това не е просто подобрение на размера, тъй като екранът е по-качествен LTPO OLED дисплей, който също така е защитен от познато ни вече от Mate 50 Pro Kunlun Glass на Huawei, което е устойчиво на изпускане и надраскване.

Задният панел на P60 Pro също е преработен чувствително, като акцентът този път попада над белия модел, който се нарича Rococo Pearl и е наистина ново като покритие, на което ще се спрем след малко, и с доста необичаен дизайн на камерата, подчертаващо нейното значение.

Под капака телефонът има задължителните актуализации на процесора и дори успява да се сдобие с малко по-голяма батерия и по-бързо зареждане. Освен това поддържа сателитни съобщения, въпреки че към момента на писане на статията тази функция не е налична за Европа.

Скокът обаче е чувствителен и не само на хартия, както ще разберете в следващите редове. С P60 Pro Huawei дава нещо много повече от продължение на серията и задава посоката, в която ще се развива тя в следващите години с редица иновации и подобрения и с изцяло нови концепции и технологии.

Какво има в кутията

В кутията, която получихме за тест можеше да се намери мек TPU корпус, 88W SuperCharge бързо зарядно устройство, USB-C кабел, щифт за изваждане на SIM картата, както и обичайните документи. В дни, в които зарядните устройства и безплатните защитни панели са все по-редки, това наистина е добре дошъл бонус, който оценяваме.

Huawei също така предварително е поставила протектор на екрана на дисплея на P60 Pro, въпреки че той е донякъде излишен, тъй като дисплеят е защитен от тяхното собствено стъкло Kunlun Glass, което видяхме да се справя с доста сериозни удари с лице надолу в твърд бетон, когато за първи път беше използвано в миналогодишния Mate50 Pro.

Външен вид

Задният панел на нашия образец на Huawei P60 Pro е в цвят Rococo Pearl и изглежда като изрязан от една перлена плоча и изглежда еднакво отличителен и лъскав. Въпреки че на пазара се появяват множество претенденти с привидно шикозни цветови решения, P60 Pro в цвят Rococo Pearl вероятно е най-престижният дизайн от всички, тъй като уникалният характер на производството му означава, че няма два еднакви телефона, като всеки от тях има уникален модел от стилни шарки по гърба, които имитират естеството на истинската перла.

Истина е. Няма два еднакви екземпляра на телефона с цвят Rococo Pearl, тъй като всеки от тях има случайно и напълно естествено получено перлено покритие, което изглежда изключително премиум, а технологията, по която се получава е толкова интересна, че ще и отделим отделен материал.

Корпусът на задната тройна камера е доста по-различен този път, като основната 48МР камера с променлива бленда е в основата, а вторичните 13МР ултраширокоъгълна и 48МР телефото камери са поставени равномерно отстрани. Освен че изглежда луксозно, перленото покритие Rococo Pearl също така чудесно избягвам пръстови отпечатъци. На пазара има и черен цвят на модела, който също е много интересен и с матовата си повърхност отново не задържа отпечатъци, но наистина не мога да повярвам, че някой ще избере друго освен бялото – толкова е красиво.

В основата на телефона има порт USB-C 3.1 за зареждане, решетка за един от двата високоговорителя, които образуват стерео двойка, както и двоен слот за SIM карта. Дясната страна на P60 Pro е снабдена с бутон за регулиране на звука и бутон за включване, докато лявата е абсолютно изчистена. В горната част има решетки за един високоговорител и слушалка.

Отпред е разположен 6,67-инчов LTPO OLED дисплей, който има извити ръбове от всички страни, придавайки по-премиум вид на устройството. Малък пробит отвор в горната част е домакин на единична 13MP селфи камера, докато долният край на екрана разполага с вграден в дисплея четец за пръстови отпечатъци. Този път биометричните данни са подобрени и освен идентификацията с пръстови отпечатъци телефонът е в състояние да разпознае лицето ви, дори когато носите маска за отключване на телефона.

Сам по себе си новият P60 Pro, особено в цвят Rococo Pearl, е с визуално отличителен дизайн, с тежест, материали и тактилност, достойни за флагмански телефон. От тестваните в последно време флагмански модели, P60 Pro вероятно има най-престижното покритие от всички.

Моделът разполага с  прахо- и водоустойчив по стандарта IP68, което го поставя на нивото на други флагмански телефони, в което също не им отстъпва.

Характеристики и представяне

Под капака на Huawei P60 Pro има малко необичайна комбинация от хардуер поради преобладаващите обстоятелства около марката. Телефонът е изграден около процесор Snapdragon 8+ Gen 1 с 4G модем, работещ със собствения им фърмуер EMUI 13.1, съчетан с 8 GB RAM и 256 GB памет без възможност за разширяване.

Флагманските телефони за 2023 г. използват предимно процесор Snapdragon 8 Gen 2, което означава, че чипсетът, използван в P60 Pro, е леко остарял. Сравнението между по-стария Snapdragon 8+ Gen 1 и Snapdragon 8 Gen 2 разкрива лека разлика в производителността, като последният е по-добър в синтетичните бенчмаркове, въпреки че това в случая изобщо не е забележимо в ежедневната работа, най-вероятно заради софтуера.

По отношение на хардуера нашият образец за преглед на Huawei P60 Pro в цвят Rococo Pearl беше със следните спецификации, които са показателни за устройствата, продавани в България. Понастоящем за продажба се предлага само една конфигурация с 256 GB памет и 8 GB RAM с две цветови разновидности, които включват гореспоменатото перлено покритие и черен нюанс, въпреки че за някои региони съществува вариант с 12 GB RAM/512 GB.

Хардуерът в крайна сметка е внушителен, въпреки че в синтетичните бенчмаркове не успява да се справи с най-новите процесори Snapdragon 8 Gen 2. Докато някои флагмански телефони разполагат с повече RAM, а други имат добавена виртуална RAM, присвоена от вградената памет, P60 Pro се придържа към 8 GB RAM и избягва виртуалната RAM за агресивно ефективно управление на приложенията и батерията чрез своя EMUI фърмуер. Когато беше подложен на синтетични бенчмаркове, нашият преглед на Huawei P60 Pro постигна задоволителни резултати, а в ежедневната работа и дори играенето на по-тежки игри – всичко наистина беше като при флагман.

В практическо отношение той е в състояние да изпълнява безпроблемно игри като Diablo Immortal при 60 кадъра в секунда на високи настройки и Call of Duty Mobile на максимална честота на кадрите и много високи графични настройки при средно 60 кадъра в секунда. Макар че телефонът се загряваше донякъде, той все още беше удобен за работа. За по-обикновени задачи като сърфиране в интернет, имейли и други подобни P60 Pro работеше изключително бързо и гладко.

Както споменахме вече чипсетът, подобно на своя предшественик няма 5G свързаност и е ограничен до 4G LTE. Смело можем да кажем обаче, че това не е толкова голям проблем, тъй като достъпните скорости на мрежата в България в момента са чудесни и съответно телефонът работи чудесно.

Екран и високоговорители

След споменаването  на един от твърде малкото недостатъци идва ред и на следващото голямо предимство – екранът. LTPO OLED панелът не само не разочарова с отлична рязкост, чудесно цветопредаване и яснота при дневна светлина, но може би е един от най-добрите екрани, които сме виждали при този производител. И въпреки че за сега Huawei не предоставя официално максималната яркост на дисплея в нита, тя е повече от достатъчна за четене дори под яркото обедно слънце в Мюнхен по време на премиерата.

През нощта дисплеят е достатъчно удобен за четене в леглото без включена нощна лампа. Стерео високоговорителите, до дисплея, успяха да предложат ясен звук дори при максимална сила на звука без изкривявания, като запазиха добра детайлност.

Батерия и зареждане

Що се отнася до живота на батерията, Huawei P60 Pro е сред най-добрите в теста с 16 часа и 13 минути в теста PCMark за живот на батерията и лесно два дни средна употреба с комбинация от данни и WiFi 6 заедно с редовна употреба на социални медии, имейли, няколко минути гласови повиквания и TikTok.

Зареждането с предоставеното 88W зарядно устройство и кабел е бързо, като 50% заряд се постига за 10 минути, а пълното зареждане – за по-малко от час, въпреки че това зависи от това дали потребителите имат зарядното устройство и кабела на себе си.

Камера

Huawei P60 Pro има ревизирано оформление на камерата в сравнение с предшественика си, наречено XMAGE с голяма основна 48MP камера, която заема централно място и има физически механизъм за променлива бленда с десет стъпки, които могат да преминат от F/1.4 до F/4.0, като същевременно интегрира оптична стабилизация на изображението за по-стабилни снимки, както и RYYB сензор, който за първи път се използва в по-ранната серия P30 и който има по-добра чувствителност при слаба светлина от много други сензори.

До основната е разположена и 48-мегапикселова телефото камера, която също има OIS като основната камера и 3,5-кратно оптично увеличение и 10-кратно хибридно увеличение. В комбинация с това камерата може да прави снимки с 12 MP с комбинирани пиксели до огромно 100-кратно увеличение и да заснема видео до [email protected] Предната 13MP селфи камера също може да заснема подобни кадри с [email protected]

Освен хардуера Huawei усъвършенства и изчислителната си фотография и разработи своя собствена система за изображения XD Fusion Pro след раздялата с Leica, която се основава на огромен набор от наградени снимки, събрани от техните награди за фотография Next Image през предходните години, за да създаде и предложи това, което потребителите смятат за естетически приятни изображения при различни обекти и настройки на светлината.

Впечатляващи са подобренията, включително по-добри видеоклипове и снимки при слаба светлина в тандем със сензора RYYB и променливата бленда. За отбелязване е, че Huawei допълнително е подобрила стабилизацията и алгоритмите си за още по-стабилни снимки с увеличение при 100x, които са съперничат сериозно на съществуващите флагмани на пазара.

Друго подобрение в техния енджин XD Fusion Pro е включването на „двигател за текстури“, който помага да се запазят и в крайна сметка да се възстановят изгубените детайли в изображенията, особено при близко увеличение, като например шарките на листата и фините линии в дървесната текстура. По подразбиране фотоапаратът е настроен на автоматичен режим и системата за променлива бленда се контролира от самия фотоапарат; за да контролирате ръчно настройките на блендата, ще трябва да преминете в режим Pro.

Когато беше подложена на тест в различни сценарии, системата на камерата XMAGE на Huawei P60 Pro не разочарова и тя успя да се представи по отличен начин в множество фотографски сценарии.

Снимките както на дневна, така и на слаба светлина осигуряват добър динамичен обхват, детайлност и цветове, като същевременно запазват добро количество сенки. Вярно е, че снимките с до 100-кратно увеличение не са звездни, особено при сценарии с ниска осветеност, но това може да се каже и за други флагмански телефони с еквивалентен хардуер, както и поради настоящите ограничения на технологиите.

За отбелязване е, че при нашия модел за преглед на Huawei P60 Pro хибридното и цифровото увеличение бяха стабилни чак до 100-кратно увеличение, тъй като го тествахме на най-различни места, където той можеше да увеличава стабилно и да прави снимки в далечината на хоризонта без характерното трептене, което сполетяваше по-евтините или по-ранните поколения смартфони с такова ниво на увеличение. Дори при максимално увеличение камерата успя да заснеме ясен кадър на елементи които се намират на километри от нас като кацащи самолети и пейзажи.

Huawei P60 Pro може лесно да заснема видео с [email protected] кадъра в секунда както с предната, така и със задната си камера, въпреки че то не е стабилизирано, докато при намаляване на скоростта до [email protected] кадъра в секунда се задейства OIS за видео без трептения. Със стабилна ръка 4K видеото предлага отлично цветопредаване и ясни детайли, въпреки че използването му в движение ще изисква кардан. За щастие видеото с резолюция 1080p се оказа достатъчно плавно, за да не се налага използването на такъв.

Мястото, където наистина печели решително предимство, е системата за променлива бленда, която позволява на създателите на съдържание, да създадат още по-автентично боке, а не изкуствените методи, които използват сегментация на изображението, за да имитират ефекта. Към днешна дата P60 Pro остава един от малкото смартфони, които действително разполагат с физическа система за променлива бленда.

Като цяло солидният набор от камери и системата за променлива бленда на P60 Pro достигат пълния си потенциал в ръцете на опитен фотограф, но дори и в автоматичен режим той лесно може да покрие почти всеки сценарий за снимки и видео, изискван от масовите потребители.

Софтуер

Нещата със софтуера са познати и стават все по-добре. Моделът работи с EMUI 13.1  в Европа и ползва магазина за приложения AppGallery. Той се разви до степен в нея да има всички необходими приложения, включително и множество локално разработени апликации.

Налични са множество възможности за персонализация като тук не липсва абсолютно нищо от другите операционни системи, които бихте могли да използвате. Впечатляващо е наличието на огромно количество български приложения, включително такива на банки, мобилни оператори, редица от големите търговски вериги, такива за онлайн търговия и т.н.

В списъка можем да споменем Bulbank Mobile, DSK Smart, DSK Business, UBB Mobile, m-Postbank, MyFibank, KBC Mobile Bulgaria, CCBank Mobile App, ePay.bg, Cardbox, iCard, phyre, A1 Wallet, Pay by VIVACOM и Revolut. Тук са още Моят А1, Yettel BG, My VIVACOM, АБВ Поща, Sinoptik.bg, vbox7, Lidl Plus, Sportal.bg, Play Diema Xtra, Bulsatcom, TaxiMe, Taxistars, Grabo.bg и т.н. Ние от Kaldata също с лекота създадохме приложение за платформата на Huawei, което се ползва ежедневно от стотици притежатели на смартфоните на производителя.

Като потребител на EMUI вече можете да свалите абсолютно всичко, от което имате нужда директно от магазина, интегриран с вашия Huawei телефон като последната новост тук е възможността за инсталиране и на всички познати приложения на Google директно от AppGallery. С това магазинът се превръща в истински „one-stop-shop“, от който можете да вземете всичките си приложения от едно място. А с това и последната софтуерна пречка около приложенията на Google, които притесняваха някои потребители, вече отсъства.

Трябва ли да си купите Huawei P60 Pro?

Huawei P60 Pro наистина ме спечели. Моделът има набор от уникални силни страни, които го отличават от останалите. Цветовата му гама Rococo Pearl е може би най-престижното покритие, налично на пазара, а задната му тройна камера Xmage не само може да се мери с други флагмани, особено при слаба светлина, а и в повечето сценарии ги побеждава категорично и не случайно бе определена от DXOMARK за най-добра в света в момента.

Включването на действителна система с променлива бленда на задните камери в такъв компактен форм фактор му придава по-голяма полезност, особено за създателите на съдържание. Освен това се отличава с превъзходен живот на батерията и отличен дисплей. Макар да разполага с поддръжка на приложенията на Google, P60 Pro не използва най-новия процесор, нито има 4G LTE, въпреки че това не се отразява на ежедневната му производителност, която все още изпреварва тенденциите, но е нещо, което не трябва да се пропуска.

Факт е обаче, че получавате отличен хардуер, най-добрата камера на пазара според специалистите на DXOMARK и наистина уникален външен вид. Моделът е изключително удобен за използване и категорично може да бъде определен като един от най-добрите флагмани на пазара към този момент.

Характеристики на Huawei P60 Pro
 • Чипсет – Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 4G
 • Процесорна архитектура – Cortex-X2 + Cortex-A710 + Cortex-A510, ARM v9
 • Процесорни ядра – осем ядра, работна честота  1x 3.2GHz Kryo 780 Prime + 3x 2.75 GHz Kryo 780 Gold + 4x 1.8GHz Kryo 780 Silver
 • Графичен домейн – Adreno 730
 • Дисплей: 6.67″ OLED 120Hz 1B HDR-P3/VIVID, FHD+ 2700 x 1220 пиксела, 444 dpi, 1440Hz PWM
 • Оперативна памет: 8 GB.
 • Потребителска памет: 256GB
 • Поддръжка на Wi-Fi 802.11b/g/n/ac/6 (2.4 GHz + 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hot-Spot
 • Поддръжка на Bluetooth 5.2, Bluetooth LE
 • Поддръжка на GPS, A-GPS
 • 2G свързване: GSM GPRS/EDGE 900 MHz/1800 MHz/1900 MHz
 • 3G свързване: HSPA, 42MBits
 • LTE свързване: LTE-А GBit
 • Поддръжка 5G: НЕ
 • Основна камера: 48 MP RYYB Variable Ultra Aperture (f/1.4 – f/4.0) PDAF, OIS/EIS; 13MP ultrawide (f/2.2); 48MP (f/2.1) periscope telephoto PDAF + OIS, 3.5x optical zoom
 • Лицева камера: 13MP f/2.4 ultra-wide;
 • Батерия: Li-Polymer 4700 mAh
 • Операционна система: EMUI 13 (Android 12, Huawei Mobile Services)
 • Физически размери: 161мм х 74.5мм х 8.3мм
 • Тегло: 200гр.
 • Особености: HDR-P3/VIVID 120Hz 1B Display, 88W Wired charging, Huawei Mobile Services, Snapdragon 8+ Gen1, 48MP Ultra Lighting XMAGE camera, 3.5x optical zoom

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Екран
Производителност
Камера
Софтуер
Батерия и зареждане
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Въпреки всичко, пред което е изправена Huawei през последните години и многото промени, които претърпя компанията, тя все още е неизменна част от най-големите марки, представящи страхотни флагмани на пазара. Нещо повече – тази пролет, с поредния модел от P серията, Huawei до голяма...Huawei P60 Pro – премиум фото флагман с уникален дизайн