fbpx
11.7 C
София

Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка

Най-четени

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята гама модели и най-вече умни часовници, като този, представен тази седмица прави сериозна заявка да подобри впечатленията ни от Huawei Watch 4 Pro и дори Watch Ultimate, който спокойно може да влезе в категорията на бижутата.

В Барселона компанията представи новите Huawei Watch GT 4, които клиентите ще могат да намерят в общо 8 различни модификации, на база на две основни – условно разделени на мъжка и дамска заради размера им – 46 мм. и 41. Потребителите могат също така да избират от над 10 000 официални циферблата и циферблати на трети страни в HUAWEI Watch Face магазин. С толкова много възможности за избор смарт часовникът се превръща в платно, на което потребителите могат да изразят най-истинската си същност

Този път имахме възможност в дни преди официалната премиера да използваме и двата модела, така че сега ще ви представим нашия обобщен поглед. Семейството GT на Huawei носия своя почерк и въпреки, че името подсказва, че разглеждаме по-спортна или по-ежедневна версия, истината е, че още от първото си поколение то може да се похвали с много изискан дизайн, достигайки впечатляващо ниво с Huawei Watch 3 GT, който дори днес остава много желан умен часовник.

Сега Huawei е направила още една крачка напред и двата нови модела са с още по-красив дизайн, благодарение на своите линии и материалите, от които са изработени. Модификациите на моделите имат редица неща, които ги обединяват и все пак неща, които ги отличават – като времето за живот на батерията, но по-подробно за това – малко по-късно.

Харесва ми много, че и двете версии имат напълно функционална коронка, която ни позволява да я използваме като бутон, но и да навигираме в менютата и приложенията. Тя има тактилна обратна връзка, когато я завъртим, и усещането е много положително.

И върху двата модела пръстовите отпечатъци са сведени до минимум върху полирания корпус. През двете седмици на моето тестване не съм имал никакви проблеми с този материал, както и със сензорите, използвани в него.  Приятна новина е, че тук имаме отново системата за смяна на каишката с натискането на един бутон. Във версиите, които бяха в Kaldata имахме метални каишки, които бяха много удобни и даваха необходимата доза лукс.

Те мисля, че са доста подходящи дори и за спорт, въпреки че мнозина предпочитат силиконова каишка за този случаи. Несъмнено трябва да кажем, че комбинациите, които се предлагат са много интересни и мисля, че няма да е трудно всеки да намери най-подходящото за себе си. Както беше и до сега, лесно можете да регулирате каишката по дължина с допълнителните пластини, включени в комплекта.

Накратко, и двата часовника са много елегантни и няма да изглеждат неуместно на светски събития, но няма да изглеждат неуместно и във фитнеса, ако изберете подходящата каишка.

Освен всичко това получавате и обичайните стандарти за водо- и прахоустойчивост. Класифициран е на 5ATM, така че би трябвало да можете да го вземете на плуване, а също така има и рейтинг IP68. С други думи – освен ако не се гмуркате в дълбоки води – този телефон би трябвало да издържи почти всичко.

Завидни дисплеи в своята категория

Huawei не разочарова в дизайна, но не разочарова и в екраните, а тук откриваме два AMOLED панела, които впечатляват, както по отношение на разделителната способност, така и по отношение на яркостта. Вече няма заоблени покрития и в двата модела имаме напълно плосък панел.  Плътността на пикселите и яркостта определено издигат тези модели над тяхната категория.

Ако трябва да избирам дисплей, бих избрал определено по-големия, но това е въпрос на вкус. И двата са впечатляващи, а по-големият модел има диагонал от 1,43 инча с разделителна способност 466 x 466 пиксела, което дава гъстота на пикселите 326 пиксела на инч. При 41-милиметровия модел диагоналът е 1,32 инча, а разделителната способност остава същата, така че гъстотата на пикселите е още по-висока: 352 пиксели на инч.

Съвсем естествено дизайнът не свършва до тук. Своя роля имат уиджетите на Huawei, а цветните икони изглеждат чудесно на панела. Освен това реакцията на екрана е отлична, а освен това след две седмици с него, го намирам за издръжлив. Когато тренирате, а и в ежедневието ежедневието, лесно е да понесете удар или сътресение.

WATCH GT 4 въвежда подобрен дизайн на Service Widget, който подобрява потребителското изживяване. С просто плъзване по циферблата на часовника потребителите могат безпроблемно да получат достъп до
уиджети, които предлагат бърза информация и незабавен достъп до приложения.


HUAWEI WATCH GT 4 ви позволява да изберете до 7 карти с до 140 персонализирани компонента, от които да избирате, като например планирани известия, сърдечна статистика и др.

С официалните циферблати на часовниците потребителите имат свободата да персонализират различни аспекти, като фон, цвят, тип циферблат, показване на времето и функции. Потребителите могат също така да направят достъпни безброй статистически данни за здравето, като например направени стъпки, изгорени калории, температура и други – което го прави още по-удобно, за да следите здравето си по всяко време на денонощието.

Малкият модел нямаше никакви премеждия, но 46-милиметровият модел понесе няколко удара и е като нов. От друга страна, нивото на яркост ми се струва изключително и при двата модела.

Важен факт е, че няма да имате никакви затруднения да гледате екрана на открито в много слънчеви дни. Автоматичният сензор за яркост работи както трябва. Когато е необходимо моделът се настройва на максимум, а на закрито я намалява до комфортни нива. Това е бърза система и не ми се е налагало да я настройвам ръчно нито веднъж. Много приятен е и режимът на постоянно включен дисплей.

Много гладка работа с HarmonyOS

Ще разгледаме възможностите на батерията по-късно, тъй като сега е време да влезем в „двигателя“ на часовника. На първо място: Watch GT 4 работи изключително гладко. Хардуерът е повече от способен да работи с тази версия на операционната система и както скролирането, така и превъртането, както и отварянето на приложения, плъзгането по уиджетите, известията и и приложението за времето – всичко това се усеща чудесно.

Имаме HarmonyOS 4 като операционна система и това е мястото, където семейството GT ясно се различава както от Ultimate, така и от Watch 4 Pro. Тук не става дума за пълна операционна система. Това означава, че няма да намерите галерия с приложения, интегрирана в часовника, а те по-скоро са типичните, които намираме в спортните гривни.

Имаме календар (който може да бъде синхронизиран с този на Google, което е любопитно), висотомер, таймер, аларма, достъп до различни измервания, като например съня, SpO2, тренировки, управление на камерата на телефона, фенерче, време или важни контакти и т.н.

От друга страна, Huawei Watch GT 4 е съвместим както с iOS, така и с Android. В зависимост от това към коя система го свързвате, ще можете да реагирате на известия или просто да ги преглеждате. При Android имаме възможност да отговаряте в приложения като SMS, WhatsApp, Telegram или Instagram, наред с други, с бързи действия. На Watch 4 Pro можем да отговаряме на каквото пожелаем. В iOS можем просто да разглеждаме тези известия.

Можете да отговаряте на повиквания отлично и в двете системи и всъщност човекът от другата страна на телефона ми каза, че ме чува много добре, сякаш говоря през качествени безжични слушалки, така че можете да отговаряте спокойно директно през часовника. Това е нещо, което ми хареса, защото часовникът също не беше много близо до устата ми, а в някои ситуации това може да бъде много полезно.

Има някои страхотни новини при многозадачността. Повтарящо се оплакване при часовниците, които нямат усъвършенствана система като WearOS, WatchOS, OneUI или собствената на Huawei за нейните по-скъпи часовници, е, че многозадачността се съпротивлява.  Това е нещо, което е много очевидно, когато наблюдаваме тренировка и искаме да оставим екрана, за да погледнем нещо друго. Това просто не е възможно в някои модели.

Huawei са се постарали и това тук се променя, защото можем да тренираме и да отидем да видим уиджета за времето или известията без приложението за тренировки да спре. Когато тренирате, всичко, което трябва да направите, е да докоснете два пъти коронката. Появява се екранът за фонови задачи и можете да отидете на основния екран, да прегледате известия или каквото и да било друго.

Спортуване с Huawei Watch GT 4

Тъй като говорим за спортуване с Huawei Watch GT 4, нека да преминем направо към сесия във фитнес залата. Имаме списък с над сто упражнения които можем да следим индивидуално, но в моите две седмици, наблюдавах само три: ходене на открито, тренировки с велосипед и „други“, в което влизат и силовите тренировки.

Автоматичното разпознаване поддържа ходене, бягане, гребен тренажор и е изключено по подразбиране, но аз обичам да включвам тези неща. Освен това можете да персонализирате екрана, така че да е винаги включен, когато спортувате. Смятам, че това е хубав елемент и е нещо, което ползваме, защото както вече казах, животът на батерията не е проблем.

Huawei актуализира алгоритмите си за проследяване на сърдечния ритъм TruSeen 5.5+. Според компанията това води до по-голяма точност при ниски температури, отчита по-бързо кислорода в кръвта, по-точен при измерване на съня и при сърдечен мониторинг в трудни ситуации.

Следенето на съня е на познатото високо ниво и отделя  отделните фази, като наред с всичко дава и препоръки. От своя страна измерването на кислорода в кръвта е постоянно, като дори при изпотяване продължава да дава коректни стойности.

Важна подробност е, че можем да проверяваме статистиката си за тренировките и съня на самия часовник, без да е необходимо да влизаме в приложението Health на Huawei, което, от друга страна обаче предлага много по-богати данни, ако трябва да сме честни. В часовника можете да видите зоната на действие, в която сте направили упражнението, сърдечния ритъм, времето и сърдечния ритъм, времето и някои други данни, ако използвате GPS,

С всичко което измерва и показва в нанесени данни в графика, която се случва автоматично, без да е необходимо да правите нещо особено, часовникът се превръща в своеобразен помощник, който ви помага да влезете във форма.

След въвеждане на определени данни като например вашата възраст, тегло и цели, устройството ви дава серия от параметри, за да увеличите или намалите приема на калории, както и някои съвети. Това не е нещо, което бих послушал на 100%, а освен това трябва ръчно да въвеждате храната, която ядете, в мобилния си телефон и за някой, който току-що е започнал или иска да започне да живее по-здравословно, мисля, че е добра идея,

Това е добре за повишаване на мотивацията за по-здравословен начин на живот и тук може би е мястото да споменем за класическия процент дневна активност. В зависимост от нашите постижения ще бъдем награждавани с медали, целта на които е да мотивират допълнително.

И накрая, но не на последно място, можете да проследявате менструалния си цикъл. Освен проследяване, той ви позволява да правите оценки на прогнозиране на менструалния цикъл с напомняния и предупреждения, за да се грижите за репродуктивното здраве. За да стигне до тези заключения, алгоритъмът на Huawei кръстосва данните за сърдечния ритъм по време на сън, честотата на дишане и телесната температура. Това е добър пример за какво служи температурният сензор в устройства като това, например.

Живот на батерията от най-високо ниво

Няколко пъти споменах, че няма нужда да се притеснявате за живота на батерията, и ттова ще е добре познат на всички, които са използвали часовници на Huawei. В 46-милиметровия Huawei Watch GT 4 е вградена батерия с капацитет 524 mAh. Това е огромна стойност и според официалните данни, но и нашите тестове, тя позволява до 14 дни използване.

В моя случай, с циферблат, който няма бял зафон, с автоматична яркост, с постоянна вибрация на коронката, с пет тренировъчни сесии седмично, с включен дисплей, три GPS сесии и известия, зарядът ми стига за 12 дни. Мисля, че това е впечатляваща цифра, като се има предвид всичко това.

Ако винаги имате включен AOD режим, животът на батерията може да бъде намален, но може и да бъде удължен, ако имате по-малко известия, не използвате GPS, имате яркост на по-ниска настройка и т.н. Мисля, че това е много добър живот на батерията. Що се отнася до зареждането, имаме магнитен док с USB-A край, който вече сме виждали на много часовници Huawei, но можем да го зареждаме и на всяко безжично зарядно устройство.

Ето и времето за зареждане на 46-милиметровия Huawei Watch:

20 минути: 26%

40 минути: 43%.

60 минути: 58%.

80 минути: 74

100 минути: 89

120 минути: 98%

123 минути: 100%.

Нещата са различни при 41-милиметровия Huawei Watch GT 4.  Тук имаме 323 mAh батерия, а екранът, въпреки че е по-малък, поддържа много висока яркост. С почти същите настройки като на  големия му брат (с изключение на включването на екрана при тренировка), ми стигаше за седемте дни живот на батерията, обещани от Huawei.

С екрана в AOD и повече GPS тренировки, животът на батерията ще бъде по-малък, но може да го разтегне и над седмица с по-ниска настройка на зареждане на часовника. По-долу ще ви оставя времето за зареждане:

20 минути: 34%.

40 минути: 57

60 минути: 77

80 минути: 94

90 минути: 97%

94 минути: 100%.

В крайна сметка

След тези две седмици на тест на Huawei Watch GT 4 заключението е, че компанията е направила крачка напред в областите, които вече е овладяла. Дизайнът блести благодарение на добрите материали, системата за каишки, която работи и най-вече на много изисканите линии.

Фактът, че тялото на 46 мм версия е осмоъгълно, е чудесен, защото го отличава от останалите и също така го доближава до някои аналогови часовници. Същевременно смятам 41-милиметровият за изключително красив. Екранът и на двата е впечатляващ както по отношение на разделителната способност, така и на яркостта, те са здрави, а HarmonyOS 4 се движи като по команда. Мултитаскингът, докато спортувате, е удоволствие, а опциите за проследяване на здравето са успешни, а измерването на активността е доста точно.

Всъщност погледнете пазара на смарт часовници на тази цена и трудно ще намерите нещо с толкова автентичен външен вид като Watch GT 4, независимо дали разглеждате по-малкия, по-закръглен 41-милиметров модел, който има пъргава традиционно женска форма, или по-големия 46-милиметров модел с по-традиционно мъжка осмоъгълна форма.

Батерия, дизайн и екран. Ако това са вашите приоритети, за тази цена тези GT 4 определено трябва да ги погледнете по-внимателно, ако ви предстои покупка на умен часовник.

  Плюсове
  •     Страхотни възможности за проследяване на фитнес
  •     Красив и издръжлив дизайн
  •     Дълъг живот на батерията
  •     Синхронизиране със Strava и Apple Health
  •     Наистина достъпна цена за качеството
Недостатъци
  •     Няма безконтактни плащания или поддръжка на музика от трети страни

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Екран
Софтуер
Спортни функции
Мониторинг на съня
Батерия и зареждане
Софтуер
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята гама модели и най-вече умни часовници, като този, представен тази седмица прави сериозна заявка да подобри впечатленията ни от Huawei...Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка