Huawei Watch GT Active Edition – по-малко понякога значи повече

0
9012

От няколко години смарт часовниците се опиват да се вклинят в ежедневието ни като технология, която е много прогресивна, направо необходима на всички. Постоянно се говори за анализи, вещаещи успех на „носимите технологии“ но за поредна година чудото като че ли не се случва. Причините за това са няколко. Въпреки че пазара на въпросните джаджи става все по-голям, непременно трябва да отчетем факта, че не малко хора просто са отвиканли да носят часовник. При това още преди години, когато се появиха първите мобилни телефони. Но това е само една от причините.

Без да претендираме да сме непременно прави има още няколко неща, които спират развитието на пазара. На първо място поставяме цената. Не малко от моделите, появили се до този момент са на изключително висока цена. Толкова висока, че потребителят има избор дали да си вземе апарат от среден клас и часовник, или с парите от двете направо да си купи флагман. Това може би е и причината фитнес гривните да са все по-популярни и да заменят часовниците. Те пък обаче са насочени само към активните хора.

След цената вторият най-голям проблем на носимите технологии и най-вече на умните часовници е тяхната батерия. С течение на времето на потребителя му се налага да зарежда смартфона си все по-често, а към това от скоро се присъединиха още не малко технологии за зареждане, включително и електронните цигари. Освен всичко друго да започнеш да зареждаш часовника си е нещо, което спира много хора да използват този род техника, дори и да са си ги купили.

Наред с тези причини още можем смело да кажем, че дизайнът на не малка част от часовниците възпира по-смелата им покупка, а и това, че в крайна сметка те не са толкова функционални.

И ако вече се чудите защо публикуваме този кратък анализ в началото на тази статия. То е само защото на пазара вече има продукт, който решава всички тези проблеми и не случайно вече е на едно от първите места по продажби

Той бе представен в края на март, заедно с P30 серията на Huawei. Става въпрос за Huawei Watch GT Active и Elegant Edition – два модела на напълно разумна цена, които имат не толкова какво ново да покажат, а просто да ви предложат удобно устройство, което можете да използвате. Но ето за какво става въпрос. Спираме внимание основно на спортната версия, която ни беше предоставена от Huawei за тест, непосредствено след премиерата.

Едно от най-добрите определения, които успях да чуя за продукта е, че той е отлична комбинация от фитнес гривна и обикновен часовник

Идеята на модела като цяло е да е спортен. Той предлага редица режими, които могат да помогнат за вашия активен и здравословен начин на живот, но същевременно изглеждайки по начин, по който спокойно можете да го носите в ежедневието си. Моден спортен часовник – така също можем да наречем този продукт. Но ето какво наистина предлага той.

Какво има в комплекта

Часовникът пристига при потребители в стилна кутия под формата на куб. Във видеото, което публикуваме можете да разгледате какво има в комплекта, но макар и стилен, той не е много богат. На разположение на потребителите освен самия часовник (който в нашия случай е с оранжева каишка) има кабелче, зарядно и документация.

Моделът идва със специално зарядно, което го зарежда безжично, а към него той прилепва с магнит. То работи с Type-C кабел, така че лесно можете да използвате този и от зарядното за телефона си. Но спокойно. Това е една от най-добрите страни на този модел. Зарядното няма много да ви трябва. Да се върнем обаче на дизайна.

Външен вид

Основна част от дизайна е рамката на екрана. Тя е направена от специален керамичен материал, който според официалните данни е 6 пъти по-здрав от традиционно използваните материали в други часовници като неръждаема стомана. Това прави много трудно оставянето на драскотини по часовника и така той ще остане дълго време в първоначалното състояние, в което го виждате след като го извадите от кутийката.

Самото тяло на часовника е направено от 316L неръждаема стомана, което също е гаранция за качество. Като цяло, както можете да видите и от снимките, е изцяло класически. Без особени футуристични забежки. Часовникът изглежда стилно и не се опитва да е нещо повече от това – часовник. Който да ви е удобен и да ви служи вярно. Разбира се не само за да ви показва времето.

Интересни неща научихме и за каишката. Тя е изработена от гума, но не от стандартна, такава каквато може би си представяте. А от висококачествена смес, използвана дори от космонавти, в автомобилите както и в други сфери, в които има голяма амортизация с с времето. Предимствата, освен начина по който изглежда, се допълват от приятния и допир до кожата, както и отличните показатели когато я мокрите или цапане. И въпреки че се впечатлих от това какво внимание е положено в създаването и, не се притеснявайте – лесно можете да смените каишката в комплекта, защото тя е напълно стандарта с всички каишки, които можете да намерите на пазара.

Екран

Екранът е AMOLED HD, с доста приятна на допир повърхност, през която можете да го управлявате директно с пръстите си. Той работи в резолюция 454х454 пиксела, а физическият му размер е с радиус от 1,39 инча. Само няколко минути използване на часовника са достатъчни за да усетите, че екранът има отличен контраст и време за реакция. Работи отлично и под преки слънчеви лъчи, а работата с него е лесна.

На разположение на потребителите са редица различни цифреблати, като добрата новина тук е, че те сравнително често се обновяват през приложението и за потребителя се появяват нови възможности.

Преминавайки постепенно към самата електроника в модела, несъмнено трябва да споменем двата контакта за зареждане, които се виждат от вътрешната страна на модела, както и сензора, който измерва сърдечния ритъм, който можете да видите непосредствено. Тази технология тук е разработена изцяло от Huawei и носи името TruSeen.

Тя се комбинира отлично с нов PPG модул, патентована оптика, както и алгоритъм при измерването на пулса, който разчита и на изкуствен интелект. Крайният резултат е изключително точна информация са състоянието на сърдечния ритъм на всеки, който носи часовника. С това можете да си помогнете както докато спортувате, така и за да следите качеството на съня си и дори здравето си.

Часовникът работи с доста орязана операционна система Lite OS и няма възможност за инсталиране на допълнителни приложения, но функциите които предлага определено могат да са ви полезни, както когато спортувате, така и в ежедневието ви.

Основният екран на часовника показва най-важната информация, а ако натиснете екрана за по-дълго можете да смените много бързо начина, по който изглежда стартовия екран

Навигацията е много лесна. С плъзване по екрана можете да достигнете до повечето неща. Плъзване от ляво надясно е „назад“, Плъзване от горе надолу отваря най-важните системни функции като заключване, влизане в настройки, показване на  час постоянно, заключване и т.н. Ако плъзнете отдолу нагоре виждате последните нотификации в модела, които са дошли от телефона ви. Придвижването надясно пък ви позволява бърз поглед върху някои от важните екрани, изведени на преден план. Повечето пунктове в менюто се достигат след натискане на двете бутончета, които можете да видите на снимката.

С тях можете да видите на самия часовник можете да превключвате между функциите на менюто – с горното, както и различните спортни режим – с този отдолу.

 

   Едно от удобните неща в часовника е именно управлението с двата хардуерни бутона, които можете да видите в дясната му част. Горният, както вече казахме отваря по-голямата част от менюто на модела. Първият пункт от него де факто се дублира с това, което стартира  долния бутон. Става въпрос за различните тренировки, за които в часовника има отделни режими. Оптимизирани така, че да измерват по-добре активността на ползващия го.

За спортисти и седящи в офиса

В настоящата версия на часовника има предварително зададени следните спортове:

Тичане. Тук нещата са малко по-интересни, защото в часовника има предварително инсталирани различни режими, които можете да следвате, за да постигнете целите си. На практика в модела имате готова фитнес програма.

Разбира се имате възможност да стартирате самия режим  „тичане“ и без да използвате програмите. За сметка на това обаче можете да заложите тичане на патечка, при което движенията ви ще са други, но часовникът отново ще може да отчита показателите ви. Наред с това има ходене, катерене, бързо изкачване на планини, колоездене, колоездене в зала, плуване в басейн, плуване в открити води, триатлон, както и режим който, можете да пуснете при практикуването на някой друг спорт.

Както сами виждате – спортният подход е доста сериозен. Дори да не сте спортували много до сега, часовникът може да ви провокира да правите това. Но да се върнем на първото меню, това с което започнахме.

Там можете да откриете рекордите си в различните дисциплини, нивото на тренировките си, съветникът за активност. Той е тук, подходящ за тези, които не излизат много от офиса. В желанието за по-добро здраве, той може да ви провокира да се изправяте от време на време, да ходите определен брой крачки и изобщо – да започнете някакво движение, ако все още не спортувате изобщо. В това меню са още барометъра, компаса, прогнозата за времето, функциите на класическия часовник като аларми и т.н. фенерчето, функцията с която можете да намерите телефона си, ако не го виждате, както и приложението за контрол на съня.

Сладки сънища

Дори и да не залагате на спорта  много, часовникът може да ви помогне много да подобрите качеството на съня си. Благодарение на това, което споменахме малко по-горе – той по много точен начин измерва всичките ви показатели, така че да разбере дали и как спите. Лесно можете да разберете дали спазвате класическите 8 часа сън, но и да научите как точно сте спали. Много е интересно и разбрах не малко неща за себе си. Отговорих си на въпроси и за този месец подобрих чувствително здравето си, само използвайки този контрол на съня.

Приложението Helath

Тук не малка заслуга има и в приложението Helath. С него получавате на практика всички анализи и съвети. То е продължение на вашия часовник и може да ви даде много повече информация в графичен начин. Такава записана от телефона.

В крайна сметка

С цена под 300 лв, смело мога да кажа че този вид часовник е една от от най-добрите идеи за умни часовници, които могат да се намерят на пазара. На разположение имате нещо не твърде сложно, показващо ви нотификациите върху китката ви, но също така и здравен асистент, който може да ви помогне много. Най-големият коз остана за накрая. Това е батерията. Тя е в състояние да ви накара почти да забравите за нея, защото издържа близо две седмици с едно зареждане. Което е едно от най-важните неща във всяка носима технология. Различните спортни елементи в него по отличен начин са допълнени и от функции, които ще допаднат не толкова на спортуващите, колкото на хората, които работят в по-голямата част от дена. Дори те ще имат полза от този иначе спортен часовник.

А ето накратко и характеристиките на часовника:
  • Дисплей: 1,39“ AMOLED, 454 x 454, PPI 326
  • Бутони: включване, функции
  • GPS поддържа три сателитни системи за позициниране (GPS, GLONASS, GALILEO)
  • Bluetooth: BT4.2, BLE
  • 5 ATM водоустойчивост
  • Сензори: Акселерометър, Жироскоп, Магнитометър, Оптичен сензор за измерване на пулса, околна светлина, Барометър
  • Системни изисквания: Android 4.4 или по-нов, iOS 9.0 или по-нов
  • Размери: 46,5 x 46,5 x 10,6 мм, 46 гр
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари