fbpx
15.2 C
София

Huawei Watch GT Runner: отличен спортен часовник, но и много повече от това

Най-четени

В последно време Huawei представи много смарт часовници, но днес стигаме до ревюто си на един от най-интересните модели, които някога сме виждали – GT Runner. Защо е един от най-интересните? След като компанията свърши чудесна работа досега, това е един от най-интригуващите модели, които се отличават много от останалите модели на компанията, а и от тези на традиционната конкуренция.

Huawei Watch GT Runner е ориентиран към фитнеса, но не позволявайте на името да ви заблуди. Този модел е предназначен за всички, които харесват по-големи часовници.

В момента Huawei има три отлични предложения на пазара, когато става въпрос за смарт часовници. Huawei Watch 3, Watch GT 3 и конкретния модел. Всеки от тях е наистина добър сам по себе си. Прегледах първите два преди време и те доказаха своята стойност. Huawei Watch GT Runner обаче, според мен, прави крачка напред като цялостен пакет. При това положение нека да започнем.

Спортен часовник, който има класа и изглежда премиум

Huawei Watch GT Runner изглежда отлично. В името на този часовник се споменава „Runner“, но той лесно може да се носи и при по-официални поводи и да се превърне в бизнес аксесоар. Дизайнът му определено позволява това, особено ако към него прикрепите подходящата каишка. Часовникът е изработен от „издръжливи полимерни влакна“, както обявява Huawei и изглежда доста стилно. От дясната страна има два бутона. Горният служи и за въртяща се коронка.

Тя осигурява чудесна тактилна обратна връзка при скролиране. Докато я използвате, наистина се усеща приятен отговор от устройството. Различна е от тази на Watch 3, но отново е много добра. Самите бутони са чувствителни и се усещат чудесно при използване.

Тестовата ни бройка и тази, която може да се намери на пазара е черна. Тя има лек сив лъскав акцент около дисплея. За щастие, тази сива част е достатъчно тъмна и се слива перфектно със самия часовник. Той се доставя с добра силиконова каишка, но много бързо можете да я замените със стандартната си любима каишка, защото тя както обикновено при Huawei е стандартна. Да, часовникът е съвместим с повечето каишки за часовници, в случая 22-милиметрови. Нещо, което много ми липсва при редица други производители. Той не е тежък, но се чувства добре на ръката.

Теглото му е 38,5 грама, което изглежда точно колкото трябва, за да се усеща приятно на китката. Включената в комплекта силиконова каишка е доста удобна и предлага множество отвори за перфектно регулиране, независимо от размера на китката ви. В кутията е включена и допълнителна по-дълга, за да смените основната, ако това е нещо, от което се нуждаете. Що се отнася до дизайна, наистина нямам нито едно оплакване. Може би трябва да отбележим това, че моделът не е създаден за жени, поради самия му размер, но ако нямате нищо против по-големите часовници, дизайнът е безупречен. Това е любимият ми смарт часовник до момента, особено в този черен цвят.

Великолепен голям дисплей

Huawei по принцип включва отлични дисплеи в своите смарт часовници от по-висок клас и Watch GT Runner не прави изключение. Той се предлага с превъзходен 1,43-инчов AMOLED дисплей, който работи в резолюция 466 x 466. Екранът има наситени цветове, големи ъгли на преглед и е повече от достатъчно ярък във всички случаи на употреба. Нямах проблем да го използвам на ярка дневна светлина, дори и в слънчев ден (макар и рядкост напоследък). Това не е нещо, което мога да кажа за много часовници, които съм използвал.

Реакцията при докосване също е страхотна

За да бъдат нещата още по-добри, реакцията при докосване на този часовник е страхотна. Това е огромно подобрение в сравнение с някои по-стари модели на Huawei (преди Harmony OS), които бяха настроени по различен начин и имаха други панели. Употребата на този дисплей в общи линии е като използването на дисплей на смартфон, което е на практика и желанието на потребителите от един смарт часовник. Тази отзивчивост при докосване, в комбинация с хардуера на часовника, включително SoC на Huawei, осигурява изключително плавна работа.

Крайният резултат е, че този дисплей е отличен. Реално погледнато, няма отрицателна страна, която да подчертая тук. Не съм сигурен обаче каква защита е използвала Huawei върху него, така че ще бъде интересно да видим как ще остарее. Засега обаче е добре.

Висока производителност и бърз софтуер

От известно време насам Huawei е на висота по отношение на производителността на своите смарт часовници. Компанията не акцентира подробно какъв чип използва в модела, но това най-вероятно е Kirin A1. Този процесор се е доказал толкова много пъти преди и е възможно да тиктака в този часовник заедно с Harmony OS 2. Тук изобщо не забелязах забавяне и макар че от време на време може да прескочи някой ритъм, както всяко устройство, работата е наистина плавна. От гледна точка на производителността е удоволствие да се използва, независимо дали преминавате през приложенията, превключвате песни или правите нещо съвсем друго.

Harmony OS 2 носи някои забележителни подобрения

Софтуерът на Huawei със сигурност помага за производителността тук и неговата оптимизация го прави още по-добър. Harmony OS 2 е предварително инсталирана и е наистина добра. Тя еволюира доста от първия път, когато я използвах, макар че все още има място за някои подобрения. Менютата са добре организирани и можете да избирате между списъчен и мрежов изглед. Мрежовият изглед ще ви предостави подобен поглед върху различните приложения, подобно на това, което предлагат часовниците на Apple. Това зависи от вас. От кутията обаче е зададен изглед със списък.

Huawei подобри много неща в Harmony OS за кратък период от време. Компанията разбра как да прави правилно медийните контроли (показват се медийните контроли и на часовника, и на телефона, медийните контроли на телефона се появяват в бързо меню, след като започнете да възпроизвеждате нещо), започна да групира известията от едни и същи приложения/типове приложения, тук дори можете да отговаряте на съобщения с предварително зададени отговори. Картинките с известия изглеждат чудесно и се четат много лесно благодарение на шрифта и този голям дисплей. Това са все значителни подобрения и стъпки в правилната посока.

Известията наистина идват своевременно и когато всичко е настроено правилно на телефона ви, никога няма да имате проблем с недоставени съобщения. Харесва ми и начинът, по който Harmony OS се справя с режима „Не безпокойте“ (DND), като дори можете да планирате кога да се включи точно.

Отлична свързаност

Huawei Watch GT Runner се свързва с телефона ви чрез използване на Bluetooth 5.2. По време на моето тестване не съм имал никакви проблеми със свързаността. Използвах часовника, докато беше свързан с Huawei P50 Pro и новия nova 9 SE за известно време, а след това преминах към Xiaomi Mi 11. Работи чудесно и с трите телефона, без проблем. Ще трябва да се уверите, че апаратът ви не затваря приложението Huawei Health във фонов режим, но след като направите това, сте готови за работа. Не съм имал нито едно прекъсване на връзката по време на използването, освен ако не излязох извън обхват, но това е друга история. Въпросът е, че връзката беше много силна и нямах никакви проблеми, когато става въпрос за свързаност.

Има множество функции за фитнес и здраве, които може да предложи

Както споменахме по-рано, това е часовник, насочен към фитнеса. За да бъда по-точен, това е часовник, фокусиран конкретно върху бегачите. AI Running Coach е функцията, която е в центъра на вниманието. Тя е налична в приложението Huawei Health и ще бъде да разположение, след като свържете часовника. Тя може да персонализира плановете ви за тренировки въз основа на пола, височината и теглото. Най-доброто от всичко е, че функцията взема предвид сърдечния ритъм, така че ще настрои всичко конкретно за вас.

Какво точно можете да получите тук? Ами, приложението може да изчислява разстоянието и честотата на бяганията за вас. То обаче не предлага само един план, а доста повече. Ако сте начинаещ бегач-има план и за това. Ако сте наистина опитен бегач-няма проблем, има план и за това. Същевременно всяка седмица ще получавате обратна връзка от този „AI треньор“. По същество това е същото като да имате истински треньор, но под формата на изкуствен интелект.

За бегачите оценката на резултатите от бягането винаги е била трудна. Индекса на способностите за едно бягане Running Ability Index (RAI) е цялостен индекс, използван за измерване на нивото на издръжливост и ефективността на техниката на бегача. Обикновено бегач с по-висок RAI постига по-добри резултати. След всяка тренировъчна сесия, дори ако потребителят не е достигнал лимита си, системата може да изчисли RAI въз основа на исторически данни за сърдечния ритъм, темпото, разстоянието, честотата и други и да измерва RAI, за да класифицира точно резултатите на бегачите. Индексът позволява на потребителите да разберат ситуацията и да усетят напредъка на своето бягане в реално време.

Треньорът в часовника ще ви помогне много и ако бягате чрез аеробно или анаеробно обучение. За всеки е важно да разбере съответния сърдечен ритъм, темпото, разстоянието и VO2max, които могат да отразяват тренировъчното натоварване при различни условия на обучение. Според целта на обучението тренировките за издръжливост и експлозивна сила трябва да бъдат съответно коригирани.

HUAWEI WATCH GT Runner ще предоставя научни и професионални известия за нивото на умора. Бегачите могат да разберат собственото си ниво на умора в зависимост от циферблата на часовника. Едновременно с това той ще изчислява текущата умора въз основа на исторически данни за бягането, обратна връзка за данните на тялото и времето, необходимо за възстановяване без тренировка. HUAWEI WATCH GT Runner прави цялостна оценка на бегача, като помага на потребителите да оценят научно своето текущото физическо състояние и тренировъчния статус, така че да могат да коригират тренировъчния си план.

GT Runner предлага много различни режими на тренировка

Този часовник може и да е насочен към бегачите, но е подходящ и за тези от вас, които не са в този спектър. Ако искате да правите някакъв друг вид упражнения, този часовник може да ги проследява. Предлагат се множество различни тренировки, вариращи от бягане на закрито и на открито, плуване, туризъм, каране на ски, колоездене и т.н. Ако сте използвали някой от последните смарт часовници на Huawei, ще знаете точно какво да очаквате.

Уиджетите също са част от пакета

Някои полезни уиджети са включени в самия часовник, както за упражнения, така и за общи здравни уиджети. Този часовник може да следи сърдечния ви ритъм (24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, ако искате), а проследяването на Sp02 също е част от пакета. Двулентова GNSS система за позициониране също е тук. Проследяването на сърдечния ритъм работеше много добре по време на моите тестове, докато GPS също се справи много добре с работата си. Същото може да се каже и за анализа на съня, който е традиционно на отлично ниво при Huawei.

Животът на батерията е отличен и е едно от най-силните предимства на Watch GT Runner

Едно нещо, което е много важно за мен, когато става въпрос за смарт часовници, е животът на батерията. Не са много умните часовници, които се справят с това изискване. Часовниците на Apple и часовниците с операционна система Wear OS наистина нямат достатъчно време за автономна работа. Вярвам, че смартчасовниците трябва да могат да издържат поне една седмица с едно зареждане. Ако и вие сте на това мнение, тогава ще се радвате да чуете, че Huawei Watch GT Runner го постига.

С едно зареждане той може да ви държи в движение до две седмици

Huawei твърди, че този смарт часовник може да издържи две седмици, въпреки че реално това ще е по-близо до седмица или седмица и половина, в зависимост от това какви функции използвате и колко често натискате часовника. Аз използвах часовника средно за седмица и половина, което е чудесен резултат. Ако сте стандартен потребител, този двуседмичен живот на батерията е обещан, което е изумително. Часовникът е не само допълнение на смартфона с всички функции, които можете да очаквате, но има и голям, красив дисплей. Това ви кара да се чудите защо Apple и куп други OEM производители не могат да се доближат до този живот на батерията.

Поддържа се безжично зареждане

Huawei Watch GT Runner поддържа и безжично зареждане. Това обаче не е първият смарт часовник на компанията, който предоставя това. Huawei Watch 3 и Watch GT 3 също предлагаха безжично зареждане. Часовниците, които се появиха преди тях, обаче не го правеха. Все пак е хубаво да видим, че безжичното зареждане е тук, а часовникът се доставя със зарядно устройство. В кутията е включена поставка за зареждане, която е наистина лесна за използване. Тя също така зарежда часовника доста бързо, тъй като тук не става въпрос за огромна батерия, подобна на тази на смартфона.

Включени са както високоговорител, така и микрофон

Huawei Watch GT Runner разполага с микрофон и високоговорител. С други думи, този часовник не разчита единствено на тактилна обратна връзка. Ако искате, можете да го накарате да ви уведомява за нови съобщения и чрез звук. Освен това можете да комуникирате с някого, като използвате само часовника. Ако сте от хората, които обичат да приемат гласови повиквания на своята китка, можете лесно да го направите. Излишно е да казвам, че този високоговорител не е толкова добър, колкото тези на смартфоните, тъй като е значително по-малък. Все пак лесно можете да чуете какво се казва, освен ако средата ви не е много шумна. Истината е, че този високоговорител звучи наистина подобно на високоговорителя, който предлагаха неговите предшественици.

Микрофонът е добър, но не очаквайте чудеса

Що се отнася до микрофона –  той е на добро ниво. Хората, с които разговарях, забелязаха, че звуча различно, отколкото когато говоря по телефона, но това е нормално. Те казаха, че качеството не е толкова добро, но че нямат проблем да ме чуят. Опитах се да говоря през него както в тиха среда, така и в шумна среда. Излишно е да казвам, че вторият сценарий беше малко по-проблемен. Все пак това е осъществимо и е по-добро, отколкото при повечето смарт часовници, които съм използвал.

Huawei Watch GT Runner е отличен часовник и един от любимите ми досега

И така, основният въпрос е дали този смарт часовник си заслужава парите? Бих казал, че си заслужава. Това може да не е един от най-евтините модели на пазара, но е такъв, който вероятно ще ви служи добре години наред. Той не само се усеща и изглежда премиум, но може да мине и за бизнес часовник, въпреки фитнес характера си. Това е един от любимите ми дизайни на смарт часовници досега. Huawei Watch GT Runner предлага голям живот на батерията, има голям, красив дисплей, множество фитнес и здравни функции, а освен това се зарежда безжично. Huawei е свършила страхотна работа тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при ползване
Екран
Свързаност
Умни функции
Звук
Софтуер
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини

В последно време Huawei представи много смарт часовници, но днес стигаме до ревюто си на един от най-интересните модели, които някога сме виждали - GT Runner. Защо е един от най-интересните? След като компанията свърши чудесна работа досега, това е един от най-интригуващите модели,...Huawei Watch GT Runner: отличен спортен часовник, но и много повече от това