fbpx
20.5 C
София

Insta360 ONE X – една от най-добрите 360 градусови екшън камери на пазара

Най-четени

През последния месец в редакцията ни имахме един много интересен продукт за тест. Въпреки че през ръцете ни минават всевъзможни джаджи и имаме късмета да се докоснем до повечето нови технологии на пазара, мисля че за първи път, при това за малко по-дълго време, имахме възможност да тестваме 360 градусова екшън камера. Става въпрос за Insta360 One X, любезно предоставена ни от магазина Dice.bg

Като цяло 360 градусовите камери все още са доста нишов продукт и не са най-често срещаното нещо

Качествените представители на този вид технологии са доста скъпи и въпреки че вече има доста възможност за публикуване на подобно съдържание, дори в социалните мрежи, като че ли сравнително малко хора дръзват да ползват подобна технология.

Виждайки възможностите ѝ и колко интересни снимки и видео се правят с нея обаче, вярваме че това е на път да се промени. Особено когато и цените започват да падат под хиляда лева – в случая моделът струва 999 лв.

Пакет

Камерата пристига в много приятна картонена кутия, която позволява директен изглед над самото устройство. Както можете да видите и в нашия „ънбоксинг“ от кутията започват да излизат доста неща. Освен самата Insta360 ONE X камера в комплекта има чантичка, с която можете да я носите, аксесоар за 360 градусови видео заснемания в стил Матрицата (Bullet Time), батерия, няколко кабела за връзка с различни устройства и инструкции.

Има много допълнителни аксесоари, с които можете да оборудвате своята камера отделно, в зависимост от начина, по който желаете да я използвате, но нещата, които получавате първоначално са напълно достатъчни, за да започнете и да правите страхотни кадри.

 

Дизайн

Но нека започнем от външния вид. Той е доста изчистен, въпреки че блокчето (някои го оприличават на хапче) събужда интереса ни с доста неща по него. Размерът е подходящ за удобно държане, както в дясна, така и в лява ръка. Камерата освен това се побира идеално във всеки джоб. Размерът и е 115 x 48 x 28 мм, а теглото 115 грама, заедно с батерията, което е около два пъти по-малко от преките ѝ конкуренти.

Единственото неудобство е, че понякога докато снимате и все още не сте свикнали, можете да закриете обективите с пръстите си. Но с това наистина бързо се свиква. Добрата новина е, че към камерата има възможност за използване на най-различни приставки и стикове, така че 360 градусовите ви снимки и видео могат да изглеждат наистина невероятно.

Както можете да видите и от снимките, от едната страна на камерата има две копчета, които се използват за пускане на устройството и избиране на различните режими, в които работи то, както и копче с което започва и спира да се снима

Макар и да изглежда малко сложно в самото начало, свикването с използването на функциите на камерата е много лесно.

На профилите на Insta360 One X можете да видите слота за батерията, която се сменя много лесно, ако имате нужда от допълнителна батерия. В случаят тя е с капацитет от 1200 мАч, което поне в нашия случай стигна за един ден по-активно снимане, но много зависи от начина, по който я използвате.  Ако искате нещо по-песимистично – батерията може да позволи заснемане на видео за един час при едновременна връзка с телефон.

На отсрещната страна има microUSB порт през който можете да зареждате камерата или да я свържете директно с телефона си.

От долната страна на Insta360 One X има microSD слот, както и място за свързване с триножник или други аксесоари на ¼-инчов пин.

Един от малкото недостатъци на камерата е, че тя не е водоустойчива. За да можете да я използвате във водни условия ви е необходим допълнителен аксесоар като Venture Case , който след това може да позволи потапянето и на 5 м дълбочина. На разположение има дори и аксесоар, с който можете да я използвате дори ако се гмуркате, с който можете да я занесете под 30 м.

Качество на видеото

Insta360 OneX  идва в възможност за заснемане на видео в резолюция 5.7 К при 30 кадъра в секунда, което на практика е доста повече от конкурентите в този клас. Най-близкото, което имаме е GoPro Fusion, снимащ с 5,2 K. Камерата спечели интереса ни и с това, че спрямо другите снима с повече кадри в секунда, като може да достигне дори до 100 кадъра в секунда.

Потребителите е добре да съобразят и картата с възможността за запис при такава резолюция. Препоръчани са UHS-I V30, exFAT[FAT64] карти с максимален капацитет от 128 GB. Ако смените режима и снимате в 4K при 50 кадъра в секунда или 3К със 100 кадъра в секунда – можете да използвате всякакви карти.

При правене на снимки в JPEG или DNR RAW можете да се възползвате и от HDR режима, с който камерата  разполага, а резолюцията, достъпна за потребителя е 18 МР.

На открито и при всякакви условия камерата се справя много добре и записва доста детайлно фото и видео. Малък проблем се получава, когато светлината е по-малко, но тогава също се получават добри кадри, просто детайлите са по-малко. Което е нормално. И в двата случая едно от най-приятните неща при камерата е стабилизацията (FlowState Stabilization), което е нововъведение за марката и прави всички кадри доста приятни и плавни. Това е много полезно когато пускате стрийм в 360 градуса – още една функция, налична за сега само в тази камера при този клас.

Приложение за смартфон

Тъй като камерата няма екран за заснетите кадри, една от основните ви възможности за преглеждане на съдържанието и редактиране на снимки и видео се осъществява през приложението за Android и iOS, специално разработено за камерата.

Можете да свържете устройствата през Wi-Fi и да го управлявате много по-пълноценно от телефон си. Софтуерът позволява много различни функции, като това да „заключвате“ определени обекти или хора, които да бъдат следени и трябва да кажем, че тестовете ни показаха, че тези функции работят много добре.

Една много интересна функция, с която камерата разполага, е възможността за автоматично изрязване на всякакви стикове, към които камерата е монтирана, така че да не се виждат на снимките.

Едно от най-забавните неща е възможността да се снимате с ефекта от „Матрицата“ (Bullet Time). Можете да завъртите камерата около себе си със селфи стик, или с връвчицата в комплекта, а резултатът винаги е впечатляващ. Новото при този модел е, че вече имате възможност да го правите и с 3K резолюция.

В приложението обаче има още много – можете да забързвате или забавяте определени части, както и да използвате функцията TimeShift, с което да придадете на видеото си доста кинематографични елементи. На ред с това можете да променяте цветове, яркост, баланс на бялото и т.н. Не за забравени и опциите за добавяне на музика и всякакви други ефекти.

 

Технически характеристики

Камерата се представя отлично, но за впечатленията  ни след малко. Дойде ред на това в чист вид да обърнем внимание на техническите характеристики, с които тя разполага.

Технически характеристики:
 • Aperture: F2.0
 • Резолюция на снимката: 18 MP (6080 * 3040)
 • Резолюция на видеото: 5760 * 2880 @ 30 кадъра в секунда, 3840 * 1920 @ 50 кадъра в секунда, 3840 * 1920 @ 30 кадъра в секунда, 3008 * 1504 @ 100 кадъра / сек
 • Формат на снимката: insp, jpeg (може да се експортира чрез приложението), RAW (dng) (RAW файловете изискват софтуер на PC / Mac)
 • Видео формат: insv, mp4 (може да се експортира чрез приложението), LOG (лог файловете изискват софтуер на PC / Mac).
 • Видеокодиране: H264
 • Битрейт на видеоклипа: До 120Mbps
 • Стабилизация: Вградена 6-осна жироскопична стабилизация
 • Фото режими: Стандартни 360 снимки, timed 360 снимки, HDR 360 снимки, интервални 360 снимки, RAW 360 снимки
 • Видео режими: стандартен 360 видео, time-lapse режим, bullet time, HDR видео, log видео 360
 • Live-стрийминг: 360 Live-стрийминг, FreeCapture Live (потребителя контролира визуалната перспектива)
 • Режими на експонация: Автоматичен, Ръчен (Shutter 1/8000s-55s, ISO 100-3200), Shutter Priority (1/8000s-2s), ISO Priority (100-3200)
 • Bluetooth: BLE4.0
 • Wi-Fi: 5G (стандартен обхват от около 20 метра)
 • USB: MicroUSB
 • MicroSD карта: препоръчва се UHS-I V30 клас скорост, exFAT (FAT64) формат; Максималният капацитет за съхранение е 128 GB
 • Капацитет на батерията: 1200mAh (5V2A)
 • Метод на зареждане: Micro-USB
 • Време за зареждане: 100 минути (със зарядно устройство 5V/2A) или 60 минути с нашата допълнителна двойна докинг станция за зареждане на батерии
 • Време за изпълнение: около 60 минути при 5.7K @ 30FPS или 4K @ 50FPS видео, когато се използва самостоятелно
 • Околна среда: Стандартна батерия, подходяща за 0 ° C до 40 ° C; Батерия за студено време, подходяща за температура от -20 ° C до 30 ° C от -4 ° F до 86 ° F
 • Размери: 115 x 48 x 28 мм
 • Тегло: 115 г (с батерията)

В крайна сметка

Няма да сбъркаме, ако кажем че за да се постигнат добри 360 кадри е необходимо и човекът, ползващ камерата да има малко опит или поне да е готов да се учи. Снимането с такова устройство прилича много на това с обикновен фотоапарат, но благодарение на фантазията на човек могат да станат страхотни неща. На разположение обаче е важно да има качествени обективи, както и възможност да редактиране на терен на заснетото съдържание. А тук сме сигурни, че това го има и работи страхотно.

От момента, в който отворихме камерата до този, в който започнахме да снимаме свободно, без да се замисляме, минаха не повече от десетина минути. След това през цялото време можехме да ползваме Insta360 One X без дори да се замисляме. Камерата има много добра сглобка и е направена от качествени материали, които няма да се амортизират лесно. Въпреки че официално не е водоустойчива, можете да я ползвате спокойно във всякакви условия, без да я потапяте разбира се.

Стабилизацията работи отлично, така че кадрите, заснети когато камерата е закачена за главата ви или дори на гърба на куче изглеждат чудесно, а възможностите за постобработка са много добри. Всичко това ни кара с чисто сърце да можем да препоръчаме тази екшън камера, снимаща в 360 градуса на всеки, който желае да има нещо качествено в себе си, за да заснема любимите си моменти на 100%


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини