iRobot Roomba i7+ е следващото ниво при роботите за почистване

4
2021
През последните години новините и като цяло разговорите за изкуствен интелект, машинно обучение и роботи от нещо, което отнасяхме по-скоро към бъдещето, се превърнаха буквално в ежедневие. Изкуственият интелект, поне под началната форма, в която е наличен към момента, подпомага живота ни от редица устройства в ежедневието ни, а работите…. Ами те вече са навсякъде.

Както и друг път сме споменавали, когато сме писали за iRobot и техните продукти – това и до днес остава най-лесният начин да се сдобиете с робот във вашия дом.

Компанията, създадена през 1990-а, притежаваща редица патенти, включително за роботи, способни да обезвреждат бомби и такива за НАСА, през последните няколко години се наложи като една от най-добрите на пазара, когато говорим за почистващи роботи за дома. И въпреки че конкуренцията става все по-сериозна и на пазара има все повече марки и модели, iRobot традиционно остава най-силният играч, предлагащ пръв иновациите, за които ще говорим и в днешното си ревю.

А то е на най-актуалния модел на iRobot – Roomba i7+

Вероятно, ако сте от редовните ни читатели, преди известно време сте прочели ревюто ни за модела Roomba 980 и се чудите какво толкова може да е новото. В ревюто си тогава съвсем безпристрастно описахме колко добре работи той, какви предимства има.

Благодарение на многото сензори, по-мощен двигател и не малко интелигентни решения в него, на практика и ние не си представихме какво точно ще представлява неговия наследник.

Оказа се обаче, че iRobot отново имат изненада за нас и сега пускат на пазара продукт, който не случайно е с коренно различно име. Той просто е ново начало в работите за почистване. Начало, но на по-горно ниво

Кутия

Новите неща спрямо предишните модели, които сме тествали в редакцията ни, започват още от момента, в който кутията с робота се озова при нас. За разлика от компактните размери и сравнително ниско тегло на предишните кутии– сега при нас дойде сериозен кашон.

Не е проблем да се пренесе, след като сте си го купили, но просто, особено спрямо предишните модели разликата в теглото и поне три пъти. И има защо. Много ценен е подходът при който оригиналната кутия на продукта е поставена в малко по-груб кашон.

Така по отличен начин се предпазва по-красивата кутия, която излиза от вътре и може да се използва след това.

Самата тя е лесна за пренасяне, защото има удобни дръжки, а още щом я виждаме разбираме защо всичко е с по-високо тегло и размери.

В нея освен самата прахосмукачка е и нейна базова станция. Едно от най-интересните неща, за които ще стане дума в това ревю.

Не загубихме много време и веднага отворихме кутията. А вътре има няколко добре подредени части, които побързахме да извадим. На първо място – самият робот Roomba i7. Той е в по-малка кутия. С размери като на тези, които сме тествали преди. Сам по себе си лесно може да се пренася, защото и той има отделна дръжка и става като куфарче, но в големия кашон има още кутии.

Тук е моментът може би да уточним, че Roomba i7 e новият робот за почистване на компанията, а версията с + всъщност е пълният пакет, който имаме възможност да тестваме днес. Той е с по-висока цена, но с него можете да ползвате една много интересна функция, може би най-интересната в това ревю, за която дума ще стане след малко.

Продължихме с разглеждането на това какво има в кашона и там, освен кутията с робота виждаме малка кутия, в която всъщност са допълнителните неща в комплекта.

На разположение имате кабел за захранване, филтър за прахосмукачката, допълнителна четчица, защитна стена, която можете да използвате, за да изолирате дадена част от апартамента си, както и торбичка, която също веднага събуди интереса ни. Но и за това след малко.

Последното и най-голямото нещо в комплекта е базовата станция (Clean Base). Тя за разлика от предишните, които сме виждали, е доста по-голяма. Висока е около 50 см и макар и компактна и лесна за разполагане в дома ви си е коренна промяна. Отваряме я и в нея виждаме още една закачена торбичка. Просто защото базовата станция служи и за самопочистване на робота.

Най-голямата промяна

Тук е моментът да я разкрием. Преди всичко останало. Играта се променя коренно, защото роботът се самопочиства. Честно казано това е основният недостатък на този тип домашни помощници.

Въпреки всички оптимизации, най-вече заради размера, който няма как да е твърде голям – контейнерът за смет не може да стигне за много почиствания. С модела, който ползвам в дома си да речем (на друг производител, но и при iRobot от стари поколения положението е подобно),  контейнерът трябва да се почиства след всяко използване.

Ако подът е по-мръсен, децата са разпилели хартийки да речем, или роботът се „заиграе“ повече върху килима – за едно почистване на дома може да се наложи и два пъти да бъде махан и изхвърлян контейнера. Тук това не е така. И признавам си –много приятно е.

Когато прецени – Roomba i7 намира пътя до своята станция, закача се за нея и се самопочиства.

Как става това? Станцията има свой двигател, доста мощен, който успява да изсмуче контейнера на робота и да не остави на практика нищо в него. Всичко става без човешка намеса. i7 отива до станцията сам, тя го изсмуква и той е готов да продължи да почиства или за ново почистване. Според официалните данни от производителя, роботът може да се самопочисти цели 30 пъти при пълен контейнер, преди да се наложи да смените торбичката, която е в базовата станция.

А не забравяйте, че имате и една допълнителна в комплекта. В интерес на истината малко се изненадах, разбирайки че торбичката не се изпразва, а трябва да се хвърля след като се напълни, но всъщност е логично, особено досещайки се за качеството, на което държат от iRobot. Цената на този консуматив е около 10 лв, което е пренебрежимо малко на фона на цената на целия комплект. За сметка на това обаче качеството на всичко е на много високо ниво.

Базовата станция Clean Base освен комфорта да не почиствате често робота, на практика налага и някои други промени

Вече няма ограничение в площта, която възлагате на своя iRobot да почисти. Това ограничение от предишните модели тук се прескача защото когато има нужда роботът просто отива и се освобождава от насъбралия се боклук.

На практика i7 ще работи сам и докато батерията му се изтощи, когато може да отиде сам до станцията, да се зареди, след което да продължи с работата си.

Роботът

След като споменахме кое е най-интересното, поне в началото, нека разкажем повече и за самия робот, този който върши всъщност работата. Подобренията в него и за това как се справя.

Дизайнът отново е отличителния за марката, издържан основно в черно и сиво. Почистващият робот има тегло от 3,4 кг и размери от 339 x 92 мм. Той е лесен за пренасяне, можете да го съхранявате лесно в кутията му между дома и офиса си, така както направих аз, но пък можете да го оставите да си работи сам и да не го пипате със седмици.

При всички положения обаче за дизайнът могат да се кажат добри думи

От iRobot са останали от една страна верни на себе си и ни показват качествен продукт, който ще се вписва отлично във всеки модерен и луксозен дом. От друга страна моделът не е твърде лъскав, така че да се набива твърде много на очи, което би било малко прекалено за някои потребители. Много важно също така е, че качеството на всички материали е на високо ниво. По корпусът не остават отпечатъци от пръсти, а покритието му е специално, така че върху самия него да не се събира много прах.

Освен класическият бутон CLEAN на корпуса има още само два бутона – Home и Spot. Лесно може да управлявате функциите на робота и само от тях, но истинското удоволствие идва когато си инсталирате мобилното приложение, за което ще стане дума след малко.

Роботът отново има множество сензори, с които се ориентира отлично в помещенията, скоба отпред, която го предпазва от удари, както и сензори под него, които предпазват робота от това да падне по стълби. Лицевата броня дори е с омекотен допир, за да не надраска вашите мебели, като благодарение на нея роботът лесно почиства под легла и зад завеси и пердета.

Почистването отново става със запазената марка на iRobot – тристепенната система за почистване AeroForce. Тя, както може би знаете, ако сте използвали друг премиум продукт на марката, има три едновременно работещи елемента.

Вакуума, който е като при стандартна прахосмукачка е достатъчно силен, за да прибере основните боклуци, но той се подпомага от две главни въртящи се една срещу други четки, които безпроблемно събират прах, трохи и косми от пода. На предната страна можете да видите и въртящата се сtранична четка, която осигурява чудесно почистване покрай стените и ъглите на стаята.

Тя на практика е и единственото нещо, което се подава от перфектния кръг на i7. Това обаче помага много, когато има някакъв боклук, който трябва да се подметне към другите два елемента, за да се почисти по-лесно. За по-доброто почистване много голямо значение има и запазената технология на iRobot DirtDetect за акустично и оптично разпознaване на вида боклук, така че роботът да подходи най-правилно към него.

Въпреки че самото почистване, силата на двигателя и четките са много важни, за един подобен робот най-важна е навигацията

Тук iAdapt в неговата трета версия вече не само се ориентира, но и картографира вашия апартамент с интелигентната система за картографиране Imprint. Роботът работи отлично, благодарение на специална камера – тя, заедно със сензорите разпознава всички препятствия, а благодарение на картографирането, Roomba разпознава всяка ваша стая и ви я показва в приложението, така че да определите да речем само тя да бъде почистена.

Моделът отново разполага с множество сензори, като непременно трябва да споменем тези, с които i7 се предпазва от падане по стълби, както и любимата ми система против заплитане в кабели. За разлика от много други модели на пазара i7 няма да се оплете в кабелите зад телевизора ви, или да издърпа някой телефон, който се зарежда след себе си.

Въпреки че се почиства сам на Clean Bаse станцията предимство за модела е и миещия се контейнер, който се откача напълно от i7. Така когато решите можете да го дезинфекцирате добре, макар и това на практика да не се налага.

Приложението iRobot Home

Цялото управление в крайна сметка се свежда до мобилното приложение. Бихте могли да използвате новият i7+ на практика и без него, но то отключва множество функции, до които иначе нямате достъп. Лесно можете да го сложите на таблет или смартфон с iOS или Android, като след това лесно можете да ползвате много.

Определено най-интересната беше тази, която споменахме – картографирането. След като картата е запазена в приложението, можете да определяте границите за почистване на всяка стая и да ги наименувате. По този начин изцяло контролирате зоните, които искате роботът да изчисти. Roomba i7 може да запамети до 10 различни карти на помещения.

След като го направите можете да зададете график на почистване за всяка стая според индивидуалните ви нужди.

Нещо, което наистина оцених (притежавайки домашен любимец и дете) е възможността да накарате робота да чисти дадено помещение два пъти.  Стигайки до тук, не трябва да пропускаме да споменем и функцията SPOT, позната ни и от предишните модели, с което можете да дадете на робота да чисти зона от диаметър от 1 М, за да почисти да речем разсипана захар в кухнята.

Роботът просто вече не само се ориентира добре в пространството, но и знае кое какво е. А още по-интересно е менюто и с история, така че сами да проверите къде колко и как е чистено.

Приложението предлага на потребителите и много допълнителна информация. Приложението ви алармира, когато контейнерът за боклук трябва да бъде изпразнен или четките и други части трябва да бъдат почистени, и предлага инструкции как да направите това.

На последно място, но в никакъв случай не и по значение, трябва да кажем че свързването на Roomba i7 с домашната мрежа, използвайки приложението, е изключително лесно и интуитивно. Отнема буквално няколко минути, след което можете да управлявате всичко след всяко стартиране.

Като цяло

iRobot Roomba i7+ комплектът остави отлични впечатления у нас. Въпреки че знаехме предварително какво да очакваме, с истинска наслада разопаковахме всичко и се уверихме колко добре почиства и колко самостоятелно може да работи вече той. Изключително приятно е да се сдобиеш с подобен робот, да го гледаш как работи, да се забавляваш с реакциите на домашните любимци и децата към него. Същевремено обаче, спокойно можете да настроите i7 така, че да работи само докато ви няма, къщата ви да се поддържа чиста, а вие почти да не се виждате с него – той вече е напълно самостоятелен.

Технически спецификации

Размер на почистваната площ: неограничен

Литиево-йонна батерия: 1800 mAh

Време за зареждане: 1.5 часа

Консумация на ток по време на зареждане: 33 W

Консумация на ток в режим Stand-by: 2 W

Размери: 339 x 92 мм

Тегло: 3.4 кг

Зарядна и почистваща станция Clean Base:

Консумация на енергия при почистване на робота: 1200 W

Капацитет: до 30 контейнера за боклук

Размери: 34.8 x 39.6 x 49.9 см

Тегло: 7.3 кг

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари