fbpx
16.2 C
София

Lenovo Ideapad Creator 5 – идеална първа крачка за новите професионалисти

Най-четени

Тази година Lenovo направи някои интересни промени с бранда си Ideapad. Докато преди имаше една основна линия, която движеше серията, сега от Lenovo ни представят няколко различни подсерии с различни предназначения – Flex, Slim и Creator, следвайки миналогодишния успех на устройствата за игри от Ideapad.

И така, днес ще се съсредоточим върху Ideapad Creator 5 (15), който е особено любопитен като конфигурация, предназначение и разбира се – цена.

Въпреки, че терминът Creator не е използван от нито един от основните производители на лаптопи през последните две години и повече, това наименование е добре познато в жаргона на доста професионалисти и повече от интересно е навлизането на Lenovo именно в този сегмент, където има не малко други играчи с добри предложения.

Моделът, който резюмираме днес, всъщност използва основните възможности на Ideapad Gaming 3 (15), който сам по себе си е страхотен, но Creator идва с някои подобрения. Например дисплеят на новия Creator 5 покрива 100% от цветовата гама на Adobe RGB, има висока максимална яркост и не на последно място, идва с честота на опресняване на екрана от 144 Hz.

Разбира се, не можем да приемем нито едно от тези рекламни твърдения за даденост, затова направихме днешното ревю. И така, без повече отклонения, преминаваме към ревюто.

В комплекта

В кутията откриваме 135 W адаптер с нормални размери, обичайните хартиени ръководства за употреба и безопасност, гаранции и въобще всичко обичайно, което сме свикнали да виждаме в кашончетата с лаптопите на Lenovo. Трябва да отбележим, че лаптопът идва много добре защитен в кутията със значително количество обезопасения и антистатично покритие.

Проектиране и дизайн

Както споменахме, Ideapad Creator 5 (15) споделя същото тяло с Ideapad Gaming 3 (15). Това означава, че теглото (2,20 кг), формата и размерите (24,9 мм профил) са почти идентични. Отново материалът на изработка е пластмаса, но цветът е наистина хубав. И за щастие, шасито е устойчиво на огъване.

В това число и капака, който лесно се отваря с една ръка. Честно казано за по-дълго ползване не бих рискувал и бих го отварял винаги внимателно, за да издържи по-дълго, като все пак въпреки здравия корпус никак не е лоша идеята да се съобразим с бюджетния клас на модела. Уеб камерата е поставена на стандартното си място – точно над дисплея, като идва снабдена с хардуерен капак за затваряне.

И тук идва ред на клавиатурата

Като цяло, тя е доста удобна с писане, с приличното движение на клавишите и кликаща, но тиха обратна връзка. Също така, лаптопът има и NumberPad секция, както и набор от огромни клавиши със стрелки. След това отново има подсветка с няколко опции за яркост и тук не можем да се оплачем от нищо.

Идва ред да разгледаме и тъчпада. Той се отличава с много добро проследяване на движенията и кликовете на бутоните са добри. При нашата тестова бройка нямаше никакви забележки и той може да бъде използван включително за прецизна работа.

Не на последно място, трябва да отбележим добрата система за охлаждане, която са разработили от Lenovo. Вентилационните решетки на задния капак са близо до отворите на говорителите, като свежият въздух се поема отдолу, под корпуса на лаптопа, а горещият излиза от задните отвори.

Свързаност

От лявата страна виждаме стандартния захранващ куплунг на Lenovo, RJ-45 конектор, HDMI 2.0 порт, USB Type-A 3.2 (Gen 1) порт, USB Type-C 3.2 (Gen 1) порт и аудио жак. След това вдясно откриваме един самостоятелен USB Type-A 3.2 (Gen 1) порт. Между другото, лаптопът няма четец на SD карти, което може да е минус за модел, който носи названието „Creator“ в името си. Разбира се, потребителите винаги могат да използват USB четец за карти.

Възможности за ъпгрейд

Това, което скрепява долния капак с корпуса, са 10 винта със стандартна Philips глава и няколко скоби. След като отвиете винтовете, можете просто да издърпате панела с пластмасов инструмент, което се случва доста лесно при този модел.

Очаквано, тъй като този лаптоп е почти ребрандиран Ideapad Gaming 3, виждаме същото охлаждащо решение. Той използва две топлинни тръби, споделени между процесора и графичната карта, както и два вентилатора с различни размери.

По отношение на съхранението имаме един M.2 PCIe x4 слот, както и 2,5-инчов SATA порт, който можем да оползотворим с включената в комплекта кутия за HDD/SSD. Отделно откриваме и още един M.2 слот, който е поставен точно до отделението за SATA устройства, което означава, че можете да предпочетете него, вместо SATA. Що се отнася до паметта, ноутбукът поддържа 32 GB DDR4 RAM в двуканален режим.

Капацитетът на батерията е само 45Wh

Качество на дисплея

Lenovo Ideapad Creator 5 (15) в тестваната от нас конфигурация има Full HD 144 Hz IPS панел. Диагоналът му е 15,6“, а разделителната способност 1920 x 1080 пиксела. Съотношението на екрана е 16:9, а плътността на пикселите е 142 ppi с размери на пиксел 0.18 x 0.18 mm. Екранът почти не се различава от Retina дисплей, когато се гледа от разстояние, равно или по-голямо от 60 см. Това е нормалното разстояние, от което повечето от нас използват лаптопа си, като от него вече пикселите не могат да бъдат забелязани.

Ъглите на видимост са отлични. При гледане от 45 – градусов ъгъл, цветовете запазват точността си.

Максималната яркост, която постига лаптопа, е 516 нита в средата на екрана и 490 нита като средна стойност за целия дисплей, с максимално отклонение от 10%. Цветовата температура при бял екран е 7050K – по-студена от оптималната за sRGB стандарта от 6500K. Съотношението на контраста е наистина добро – 1130:1. Стойностите на dE2000 показателя са над 4.0.

За да сме сигурни в способностите на екрана за цветово възпроизвеждане, бихме искали да ви дадем малко въведение в sRGB цветовата гама и Adobe RGB

Като начало, има CIE 1976 Uniform Chromaticity Diagram, която оценява видимия спектър от цветове от човешкото око, като ви дава по-добро възприятие за покритието на цветовата гама и точността на цветовете.

Вътре в черния триъгълник ще видите стандартната цветова гама (sRGB), която се използва от милиони хора в HDTV и уеб съдържанието. Що се отнася до Adobe RGB, той се използва в професионални камери, монитори и др., предимно за създаване на професионални продукции или печат на материали. По принцип цветовете в черния триъгълник се използват от всички и това е съществената част от качеството на цветовете и точността на цветовете на основния ноутбук.

Дисплеят на Creator 5 покрива изцяло цветовете на sRGB / ITU-R BT.709 (уеб / HDTV стандарт) в CIE1976. Освен това, основните RGB стойности са много по-наситени от стандартните, наблюдавани в повече материали в уеб пространството, като по този начин позволяват обхват на гамата от 130% от sRGB и 96% от покритие на DCI-P3, което прави изображението да изглежда привлекателно и с добри нюанси.

Профилът, с който тествахме, е „Дизайн и игри“, като осигурява оптимална цветна температура (6500K) при яркост 140 cd / m2 и гама режим sRGB.

Тествахме точността на дисплея с 24 често използвани цвята като светла и тъмна човешка кожа, синьо небе, зелена трева, оранжево и др. Можете да проверите резултатите във фабрично състояние, а също и с профила „Дизайн и игри“.

Време за реакция (възможности за игри)

Тестваме времето за реакция на пикселите с обичайния метод „черно към бяло” и „бяло към черно” от 10% до 90% и обратно.

Отчетохме Fall Time + Rise Time = 8 ms.

IPS панелът на Lenovo Ideapad Creator 5 (15) има 144Hz честота на опресняване, Full HD резолюция, удобни ъгли на гледане, добро съотношение на контраста и много висока максимална яркост. По същество това е същият панел, който открихме на Lenovo Legion 7 (15). Това означава, че покрива цялата гама sRGB цветове и около 96% от DCI-P3. Също така, той не трепти при никое ниво на яркост и времето за реакция на пикселите е много бързо.

Звук

Високоговорителите на Lenovo Ideapad Creator 5 (15) издават звук, който не може да се похвали с много висока максимална сила. Качеството обаче е добро и целият честотен диапазон е ясен и изчистен от отклонения и изкривявания. Идеално би било при слушане на музика по време на работа, или ако гледате филм,за да си почивате.

Батерия

Тестовете за издръжливостта на батерията, които проведохме, бяха с включена настройка за по-добра производителност на Windows, яркост на екрана от 120 нита и изключени всички други програми, с изключение на тази, с която тестваме лаптопа. По време на нашия стандартен тест, успяхме да постигнем производителност от 4 часа и 41 минути автономна работа при сърфиране в мрежата и 4 часа и 13 минути при възпроизвеждане на видео.

На фона на други лаптопи на компанията, тези показатели не са особено впечатляващи, но създателите на съдържание, към които модела директно се насочва, като цяло са свикнали с това да работят настолно, както и знаят за постоянната необходимост на източник на захранване в близост до тях.

Това може би е и идеята, но все пак го имайте предвид, ако търсите лаптопа с много висока автономност. Добрата новина е, че зарядното е с голяма мощност, както вече споменахме, така че батерията се зарежда сравнително бързо.

Производителност

Нашият тестови модел идва с процесор Intel Core i7 – 10750H, който отбелязва производителност от 12 649 точки в синтетичния тест на Passmark. Процесорът разполага с 6 физически и 12 виртуални ядра, като според нашия опит тези показатели биха били достатъчни за рендериране на видео, обработка на снимки и други монтажни дейности по създаване на съдържание.

По отношение на видео картата, нашият модел е оборудван с GTX 1650 Ti, но открихме, че по същество нейната производителност почти се равнява на GTX 1650 Ti Max – Q. Налице е ограничение на TGP  от 35W и честотите са с около 400 MHz по-ниски, отколкото би трябвало да бъдат.

Финална оценка

Съвсем очаквано Creator 5 предлага редица промени и разлики спрямо съществуващите модели на Lenovo. На базата на Ideapad Gaming 3 (15) той предлага насоченост към професионалисти и създатели на съдържаение.

Лаптопът изглежда достатъчно красив и професионален, като основата му е супер здрава, което би позволило спокойно ползване и при по-неблагоприятни условия.

От добрата страна на нещата още е, че лаптопът поддържа до 32GB DDR4 RAM памет в двуканален режим и има две опции за съхранение – два M.2 слота или един M.2 и един 2.5“ SATA слот.

Дисплея на Ideapad Creator 5 15 по същество е същият панел, който откриваме в Lenovo Legion 7 (15). Това означава, че той покрива цялата sRGB гама и около 96% от DCI-P3.

И така, в крайна сметка, големият въпрос за потребителя е заслужава ли си да купи този модел за ежедневните си нужди, които са свързани със създаване и обработка на дигитално съдържание?

Моделът е отличен за всички ентусиазирани любители, както и като база за тепърва навлизащите в дейностите

Да, на пазара има много по-мощни и скъпи решения от него, но за тази цена не може да се намери нищо по-добро, Клавиатурата, дизайна, тъчпада и цялостното преживяване с лаптопа са отлични, и биха били добър старт за всеки, решил да се занимава със създаване на дигитално съдържаение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Автономност
Производителност
Интерфейс
Здравина
Цена/качество
Камера
Точност на екрана
Звук
Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Тази година Lenovo направи някои интересни промени с бранда си Ideapad. Докато преди имаше една основна линия, която движеше серията, сега от Lenovo ни представят няколко различни подсерии с различни предназначения – Flex, Slim и Creator, следвайки миналогодишния успех на устройствата за игри от...Lenovo Ideapad Creator 5 - идеална първа крачка за новите професионалисти