Lenovo IdeaPad Gaming 3i – отлично решение за гейминг в движение

0
2622

Докато Lenovo ухажва хардкор геймърите с линията си Legion, по-достъпните гейминг лаптопи се предлагат под марката IdeaPad. IdeaPad Gaming е изгодно предложение, което съчетава най-новите компоненти от Intel и Nvidia, както и AMD за съответните версии с техен процесор.

Физически i3 е здрава машина, клавиатурата му е удобна и централния процесор се справя с всички съвременни задачи, а Nvidia GeForce GTX 1650 Ti се справя задоволително с поставените му задачи.

Изчистен стил и солидна конструкция

Дизайнът на IdeaPad Gaming 3i няма кой знае колко отличителни или уникални елементи, но идва с храктерна естетика като за лаптоп от среден клас. Предпочитаме изчистената изцяло черна версия пред леко претруфената и излишно украсена, която също се предлага на пазара. Няколко цветни линии по капака могат да добавят допълнителен стил, но несъмнено не е нашия избор. Защото би повлияло на едно от нещата, които най-много ни харесват, но за това след малко.

Физическата сглобка на 3i е доста здрава, въпреки че е изцяло пластмасова – не се наблюдават огъвания или слаби места по корпуса.  Неговите размери са 359мм x 249.6мм x 24.9мм.

Екранът би трябвало да се хареса на повечето геймъри със своята Full HD резолюция и честотата на опресняване от 120 Hz. Гейминг възможностите на лаптопа са задоволителни предвид ценовия му клас. Full HD разделителната способност също така е подходяща поради умереното натоварване, тъй като ще позволи по-добра честота на кадрите, отколкото ако беше 1440p или 4K.

Дисплей

Дисплеят изглежда чудесно. Тънките рамки му помагат да изглежда елегантен. От горната си страна лаптопът е много интересно изрязан в ъглите, които допринасят за компактния размер. Въпреки че моделът изглежда по-малък, екранът му е 15,6“. На горната лайсна, както обичайно, е разположена 720p уеб камера, която има физически плъзгащ се капак за затваряне, с цел поверителност.

Удобна клавиатура и изобилие от портове

Тук идва ред на едни от най-големите достойнства на лаптопа. Качеството на клавиатурата е толкова добро, колкото и това на шасито. Изработката е стабилна, а Lenovo се славят с производството на качествени клавиатури в своите лаптопи, и изглежда, че този IdeaPad не е по-различен.

Клавишите са добре отпечатани и оформени и имат достатъчно дълбок клик, без да се чувстват нестабилни или крехки, но все пак натискането им да е отчетливо. Те са осветени от светлосиня подсветка, която излъчва привлекателен блясък. Подсветката на клавиатурата не може да се персонализира по цвят, но студеното синьо определено изглежда по-стилно от това при някои други гейминг компютри, при които клавиатурата отново е осветена от един цвят, но той е ярко червен, което идва прекалено крещящо, особено ако лаптопа се използва и за друга работа освен гейминг.

 • 1. USB 3.1 Gen 1
 • 2. Power in
 • 3. RJ45
 • 4. HDMI
 • 5. USB 3.1 Gen 1
 • 6. USB-C 3.1
 • 7. Комбо жак за слушалки/микрофон
 • 8. Novo hole
 • 9. Индикатор за енергията
Не можем да не похвалим и тъчпада

Той е стабилен и отзивчив. Поставен е малко вляво, а не е центриран, което може да бъде неудобно за някои потребители. Подравнен е с клавиша за интервала, поради което не се побира между китките, а лявата ми ръка често се озоваваше над него по време на ревюто, особено докато пишех. Въпреки това не ми се случи да го докосна случайно, но за някои потребители това разположение може да доведе до някои досадни проблема.

И накрая стигаме до портовете. В лявата част на шасито се намират USB 3.1 Type-A порт, USB-C порт, HDMI връзка, Ethernet порт и жак за слушалки. Това са повечето интерфейси, с които е снабден лаптопа. От дясната страна има само един допълнителен USB 3.1 порт.

Тестове и характеристики

Моделът в нашето ревю идва с процесор Intel Core i7-10750H, 16GB памет, графичен процесор Nvidia GeForce GTX 1650 и256 GB SSD, допълнено от 1 TB HDD. Конфигурациите на дисковете са разнообразни и има някои особености на версията, която има само SSD. Ако там може да се каже, че има възможност да не е достатъчно, то на нашата  тестова машина всичко беше чудесно. Имахме достатъчно място за игри, филми, работата си. На цената, на която се предлагат обаче всички конфигурации са много удачни.

Винаги имате опцията и да направите компромис и да инсталирате само най-желаните заглавия на вътрешния диск на устройството, а за други да използвате бърз външен SSD диск, който би постигнал доста високи скорости на трансфер благодарение на USB 3.1 портовете, с които идва лаптопа. Както ще видите по-нататък, графичната карта обаче може да е най-голямата бариера пред инсталирането на някои игри.

Нашата тестова бройка всъщност е най-високата версия с Intel процесор, която Lenovo предлага. Базовият модел идва с Core i5-10300H и с двойно по-малко вътрешно пространство за съхранение – 256 GB. Между тях има още две версии, както и множество алтернативи, базирани на AMD процесор.

За да преценим как се позиционира Gaming 3i, направихме сравнение с група конкурентни лаптопи, за да сравним резултатите от бенчмарка. Можете да видите имената и спецификациите им в таблицата по-долу.

Тестове за производителност и скорост

За да оценим производителността и бързодействието на лаптопа, решихме да заложим на изпитания PCMark 10, който симулира различни работни процеси от реалната употреба и създаване на съдържание. Използвахме го за оценка на цялостната производителност на системата за офис-ориентирани задачи като текстообработка, електронни таблици, сърфиране в мрежата и видеоконференции. Междувременно направихме тест с PCMark 8, който тества и скоростта за съхранение и четене на данни в SSD диска. И двата теста показват цифрови измерители.

Имаме 4692 точки на PC Mark 10 и 5037 на PC Mark 8. Това показва доста сходни реузултати с лапотпи, които на пазара са с до няколко стотин лева по-скъпи. Което е много добра новина за Lenovo.

Резултатът от PCMark 10 показва, че лаптопът е повече от способен да се справя с ежедневните задачи

Базираните на AMD процесори машини обират каймака, както ще забележите в тенденцията видна от проведените тестове. По-високите резултати за тяхната производителност означават по-бързо изпълнение на тежки и натоварващи задачи, но все пак разликата не е толкова голяма и осезаема, за да бъде това сам по себе си мотив за предпочитане на моделите с AMD. Що се отнася до скоростта на съхранение, SSD дисковете на всички устройства предоставят приблизително еднакво бързо време за зареждане на програми и игри, както и обработка на файлове.

Следват показатели от теста на Cinebench R15 за процесор на Maxon, който е проектиран по такъв начин, че да използва всички налични процесорни ядра и нишки. Там точките са  1275, отново нареждайки лаптопа до модели от по-висок клас. Cinebench използва процесора, а не видео картата, за да тества производителността при изобразяване на сложни графики. Резултатът е патентована оценка, показваща пригодността на компютъра за интензивни натоварвания.

Cinebench често е добър ориентир за производителността за видео обработка и други тежки задачи по създаване на съдържание, които са силно зависими от процесора и се изпълняват по-добре при по-голям брой процесорни ядра и нишки. Системите са тествани в продължение на 12-минути с демонстрационен 4К видеоклип и обработката му с Blender в 1080p 4K файл.

И за финал, изпълнени са и тестове за редактиране на изображения с Adobe Photoshop

Използвайки ранна версия от 2018 г. на Creative Cloud версията на Photoshop, ние прилагаме серия от 10 сложни филтъра и ефекта към стандартно JPEG тестово изображение. Измерваме времето за всяка операция и сумираме общото.

Както споменахме, двете AMD машини с открояват с изключение на Photoshop обработката, където резултатите са почти еднакви. Разбира се, лаптопът не представлява работна станция, предназначена за мултимедийно съдържание, въпреки че моделите с AMD процесор доста се доближават до това описание, но все пак и те срещат някои затруднения при по-трудоемки задачи. Ако сте професионалист, който се занимава със съдържание и времето ви е пари, определено има по-добри професионални лаптопи и работни станции, към които да се насочите.

Графични тестове

3DMark измерва относителната графична производителност чрез рендериране на поредици от изключително детайлни 3D графики. Изпълнили сме два различни подтеста на 3DMark, Sky Driver и Fire Strike, които са подходящи за различни видове системи. И двата бенчмарка са на DirectX 11, но Sky Driver е по-подходящ за персонализирани компютри от среден клас, докато Fire Strike е по-взискателен и създаден за тестване на персонални компютри от висок клас.

Реални тестове с игри

Синтетичните тестове по-горе са полезни за измерване на общата 3D производителност, но е трудно те да дадат същата обективност като реалните тестове с игри. Far Cry 5 и Rise of the Tomb Raider са едновременно модерни, висококачествени заглавия с вградени бенчмаркове, които илюстрират как една система се справя с реалния геймплей при различни настройки. Изпълняваме ги с резолюция 1080p при средните и най-добри настройки за качество на изображението (Normal и Ultra за Far Cry 5 под DirectX 11, Medium и Very High за Rise of the Tomb Raider под DirectX 12).

Производителността на IdeaPad Gaming 3i  е добра – малко под 60 кадъра в секунда за геймърски лаптоп с цена под 1000 щатски долара. В по-малко взискателните игри за мултиплейър честотата на кадрите ще бъде достатъчно висока, за да се използва 120Hz екран по-често, дори и стойността да не удря в тавана.

Резултатите не се различават от това, което бихме очаквали да постига GTX 1650; все пак обаче предвид ценовия клас производителността е отлична. По-скъпите лаптопи от серията на Lenovo предлагат превъзходна графична производителност, но все пак са на по-висока цена.

Тук добра новина има и за това, че, машината работи сравнително тихо, дори по време на игри, благодарение на термичния дизайн на Lenovo. Има няколко различни режима на производителност; настройката „изпълнение“ ще изцеди няколко допълнителни кадъра от игрите ви, но прави охлаждането по-шумно.

Живот на батерията

След пълното зареждане на лаптопа, ние го настроихме в режим на пестене на енергия и в същото време направихме някои допълнителни настройки за икономисване на енергия. Изключихме и Wi-Fi връзката като въведохме лаптопа в самолетен режим. По време на теста пуснахме локално съхраняват видеоклип със 720p резолюция, който настроихме да се възпроизвежда постоянно с яркост на екрана зададена на 50 процента.

И резултатите бяха добри – работа от 7 часа и половина. Ако играете игри, докато сте на батерията, времето на автономна работа с едно зареждане намалява значително, но за общо ползване системата издържа поне 8 часа. Lenovo включва и своята технология Rapid Charge, която зарежда лаптопа по-бързо.

Големият плюс

По време на ползването на машината, едно от нещата, което най-много ни допадна е свързанно, не само с проиводителността и цената, но и с външния вид. Дизанът позвоялва да ползвате 15-инчовата машина буквално навсякъде. Тя може да ви помогне, както да вършите работата си, докато се наслаждавате на обяд в парка, така и да играете, докато сте да дълго пътуване.

Същевременно външния вид, който не е строго геймърски, може да ви позволи да използвате лаптопа и за работа, като дори го носите по срещи. Това е много хубава негова черта, която в комбинация с цената, възможностите и стабилната работа правят от модела доста желана покупка.

Финална оценка

IdeaPad Gaming 3i идва със солидна конструкция, и е едно от най-добрите решения на пазара за гейминг в този ценови клас. Моделът не е никак лош дори когато говорим за ежедевни работи задачи, или учение, което за нас е едно от предимствата му.

А ето и всички технически характеристики
Процесор
До 10-о поколение Intel Core  i7
Операционна система
 • Windows 10 Home
Екран
 • 15.6″ FHD (1920 x 1080) IPS, 60Hz, 250 нита, 45% цветна гама
 • 15.6″ FHD (1920 x 1080) IPS, 120Hz, 250 нита, 45% цветна гама
 • 15.6″ FHD (1920 x 1080) IPS, 144Hz, 300 нита, 72% цветна гама
Видеокарта
 • NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti
 • NVIDIA GeForce GTX 1650
Оперативна памет
До 16GB DDR4, 2933Hz
Хард диск
 • До 1TB PCIe SSD
 • До 2TB SATA HDD
 • 16GB IntelOptane
Батерия
До 7 часа с технология за бързо зареждане Rapid Charge
От 0 до 80% за 1 час
Аудио
 • Dolby Audio
 • 2 x 1.5W говорителя
Размери
359мм x 249.6мм x 24.9мм
Тегло
От 2,2 кг
Камера
 • 720p HD
 • Физически предпазител
Цвят
 • Хамелеоново синьо
 • Ониксово черно
Свързаност
 • 2×2 WiFi 6 802.11 ax
 • Bluetooth5
Портове/слотове
 • 2 x USB 3.1 (Gen 1)
 • USB-C 3.1
 • HDMI 2.0
 • RJ45
 • Комбо жак за слушалки/микрофон
 • Novo hole

3.3 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари