fbpx
27.1 C
София

Lenovo ThinkBook 14s Yoga – удобен и функционален бизнес лаптоп

Най-четени

При нас за ревю дойде един от най-интересните ThinkBook модели на Lenovo, който според предварителния анонс по отличен начин обединява няколко различни устройства в едно и може да се използва в разнообразни ситуации.

Както и други подобни модели, този ThinkBook Yoga е универсална 2 в 1 машина. Специално внимание трябва да обърнете, както ако имате малък бизнес и е удачно компютърът да е навсякъде с вас, така и ако използвате компютъра за учене или разработване на научни проекти.

„Удобен“ е думата, която го описва много добре, още при първото докосване

Не само заради режимите, в които може да работи – като лаптоп, таблет, стойка или палатка, но и заради различни елементи, включени в него, както и заради хардуерната конфигурация, той е способен на много, но без в жертва на това да е попаднала ергономиката му. Невероятно тънък, лек, но същевременно и здрав, заради материалите, от които е направен. Навярно вече предполагате дали ни харесва – тази симпатия  се появява след няколко минути с лаптопа, но ето по-подробно представяне и нашите впечатления.

Инженерите от Lenovo са се фокусирали върху лекия и преносим корпус на ThinkBook 14s Yoga, добрата издръжливост и удобната клавиатура. Сензорният дисплей може да се използва както с пръсти, така и с включената Smart Pen, което отваря пред потребителя още много възможности и ускорява работата в редица случаи.

ThinkBook 14s Yoga ITL е бизнес конвертируем лаптоп с 14-инчов екран, който Lenovo е насочил главно към малките и средните предприятия, но според нас клиентите му далеч не се изчерпват с тях. Устройството се захранва от процесор от 11-о поколение на Intel, в нашия случай i5, но им модификации и с i7, за тези които търсят по-висока производителност.

Корпус

В този ThinkBook 14s Yoga Lenovo са заложили на алуминия като материал за изработка на шасито. Стандартният цвят на модела е светло сив (още наричан и минерално сив), като се предлага и в алтернативен вариант в тъмно синьо (Abyss Blue). Както обикновено при бизнес устройствата, Lenovo избира прост, изчистен и семпъл дизайн. Батерията не може да бъде извадена, както при почти всички съвременни модели лаптопи, а вътрешния хардуер е достъпен само след премахване на долния панел на основния модул.

Корпусът е с доста добра изработка. Размерите му са адекватни за нуждите на повечето офис служители, като благодарение на ниското тегло е удобен за пренасяне през деня. Неговата стабилност и твърдост също са задоволителни. Пантите задържат стабилно желаната позиция на капака, въпреки че може да бъдат усетени разклащания при класическата позиция на бележник. Отварянето на устройството с една ръка е изпълнимо, но не е особено удобно.

Свързаност

Lenovo е оборудвала 14-инчовия лаптоп с два USB порта Type-A (USB 3.2 Gen 1) и два USB порта Type-C (1x Thunderbolt 4, 1x USB 3.2 Gen 2). Последните два поддържат Power Delivery и DisplayPort чрез USB-C. Тъй като и двата порта позволяват на потребителя зареждане на устройството, конекторът Thunderbolt 4 може да бъде освободен за други неща – като например свързване на докинг станции външни графични процесори и други. Yoga има общо три видео изхода – два порта DP и един HDMI.

Четец на SD карти

Четецът на microSD карти е доста бърз със скорост на трансфер от 84,3 MB/s (при тест с прехвърляне на 250 jpg файлове по 5 MB всеки) и 89,4 MB/s при копиране на големи блокове на данни.

Комуникации

Wi-Fi модулът (Intel AX201) поддържа стандартите 802.11 a/b/g/n/ac/ax и предлага Bluetooth 5 функционалност. Резултатите, получени в идеални условия (когато няма други Wi-Fi устройства в пряка близост, на кратко разстояние между преносимия компютър и модема) бяха много добри. Лаптопът не предлага Ethernet слот, нито 5G/LTE модем, дори като опция.

Уеб камера

Уеб камерата (0.9 MP) създава изображения с максимална разделителна 1280 x 720 пиксела. Подобно на другите бизнес модели на компанията и тук имаме физически затвор на камерата за времето, в което не я ползвате. Няма да е необходимо да слагате нищо върху нея, да търсите лепенки и други приставки. Махнизмът е лесен за използване и доста подходящ във времето, в което повечето ни срещи са в Zoom, но понякога имаме нужда камерата да стои изключена.

Сигурност и защита

ThinkBook разполага с четец за пръстови отпечатъци за биометрична защита, който в същото време представлява и бутон за захранване. Устройството разполага с модул Trusted Platform 2.0 и слот за заключване Kensington. Уеб камерата може да бъде покрита механично благодарение на затвора ThinkShutter.

Аксесоари

Освен ръководството за бързо стартиране и информацията за гаранцията, устройството не идва с никакви други аксесоари. Lenovo обаче предлага цял набор от аксесоари, налични за закупуване, като различни докинг станции, напр. ThinkPad USB-C Dock или Lenovo Thunderbolt 3 Essential Dock, които могат да разширят свързаността на ThinkBook с широка гама от портове.

Устройства за въвеждане

Моделът на Lenovo поддържа удобна работа със стилус както вече стана ясно малко по-нагоре в текста. Клавиатурата на Yoga е тип Chiclet с подсветка. Гладките, плоски клавиши имат кратък ход и много осезаема точка на натиск. Бяхме много доволни от лекотата на писане по време на тестовете, които успяхме да проведем с лаптопа. Клавиатурата не се огъва, нито показва някакви уязвимости, дори при по-интензивно и агресивно писане. Двустепенната подсветка може да се управлява чрез специален бутон, предназначен конкретно за тази функционалност. Като цяло клавиатурата ни остави с много добро впечатление и може да се счита за един от най-добрите модели сред клавиатурите за преносими компютри.

Тъчпад

Тъчпадът поддържа жестове с няколко докосвания и е голям около 10.5 x 7 cm. Гладката му повърхност позволява на пръстите лесно да се плъзгат по нея. Плоскостта реагира бързо и точно при движения, дори в ъглите. Бутоните на тъчпада имат кратък клик и ясна точка на натиск.

Тъчскрийн

Сензорният екран поддържа 10 точки на докосване и реагира бързо на взаимодействия от страна на потребителя, като при него не срещнахме никакви проблеми. Екранът беше лесен за работа както с пръсти, така и с включената писалка Smart Pen. Батерията на писалката се презарежда, веднага щом я поставите обратно в гнездото на основния модул.

Дисплей

ThinkBook поддържа Dolby Vision. 14-инчовият сензорен дисплей има естествена разделителна способност 1920 x 1080 пиксела. Контрастът записан при тестовете от екрана 3040:1. Това е отличен показател, заедно с яркостта от 288,9 cd/m2, което е близко до перфектното. Дисплеят няма PWM трептене и подходящ, ако прекарвате много часове пред него. Тойподдържа HDR версията на Dolby Vision.

Фабрично, дисплеят има добри цветови профили и постига идеално цветопредаване със стойност Delta E3. Дисплеят няма сини оттенъци или изкривявания на цветовете в синия нюанс. Калибрирането на дисплея подобрява цветовете още повече. Отклонението на цветовете пада до 0,6 и сивите скали са по-балансирани.

IPS панелът има стабилни ъгли на видимост и може да се чете от всяка позиция. Използването на открито е приятно и удобно, както установихме докато се разхождаме в парка за някои снимки. Екранът по отличен начин продължава мобилността на машината, така че да работите буквално отвсякъде, откъдето се сетите. За това помага и батерията, която все пак зависи и от производителността, на която предстои да спрем вниманието си.

Производителност

Графичният процесор Tiger Lake реализира целия си потенциал и е напълно достатъчен за предназначението на модела. Все пак, ThinkBook 14s Yoga на Lenovo е 14-инчов бизнес компютър, който осигурява достатъчно изчислителна мощност за офис и интернет приложения.

Предварително инсталираният софтуер Lenovo Vantage дава възможност на потребителите да избират между различни режими на производителност – „интелигентно охлаждане“, „максимална производителност“ и „режим на пестене на батерията“.

Модификацията на нашия лаптоп бе оборудвана с Intel Core i5-1135G7 (4C / 8T, 2.4 / 4.2GHz, 8MB). Бързата и гладка работа на системата е гарантирана през цялото време, като тя не беше смутена дори за малко по време на нашите тестове. Процесорът предлага повече от достатъчно производителност за офис и интернет приложения. Графичната карта Integrated Intel Iris Xe Graphics дори позволява ограничено играене на някои популярни заглавия компютърни игри.Не бива обаче да разчитате на този компютър за твърде сериозен гейминг.

Добрите резултати от PCMark потвърждават нашето впечатление. Оперативната памет 8GB Soldered DDR4-3200 дава отлични показатели, но възможността за ъпгрежд на модела позволява да поставите до 40GB DDR4 DIMM

DPC латентности

Нашият стандартизиран тест за наблюдение на латентността – сърфиране в мрежата при 4K резолюция и високо натоварване с Prime 95 не разкри никакви аномалии по отношение на латентността на DPC. Системата изглежда подходяща за обработка на видео и аудио в реално време.

Вътрешна памет и съхранение

Нашият тестов Lenovo бе оборудван само с 256 GB, но това не е типичната модификация за пазара. Най-често модификациите се предлагат с 512GB NVMe SSD (M.2 2242) от SK Hynix. Това устройство предлага много добри скорости на трансфер. Потребителят може да добави втори NVMe SSD M.2 2280. Има възможност за SSD до 1TB M.2 PCIe, като дори може да се постави второ SSD до 512GB M.2 PCIe, което обаче ще повлияе на теглото на модела.

Производителност на графичния процесор

Вграденият графичен процесор Iris Xe Graphics G7 96EU на Intel отговаря за графиката на компютъра. Той поддържа DirectX 12 и достига тактова честота до 1300 MHz. Това дава възможност за спокойно ползване на всички програми, за които можете да се сетите и помага за осъществяването на добра работа с машината. Няма да можете да разчитате единствено на по-тежки игри с 3D елементи, за които все пак този лаптоп не е направен.

Живот на батерията

Лаптопът издържа с едно зареждане на 10:22 часа работа по време на нашия Wi-Fi тест, който се провежда с отваряне на предварително избрани уеб страници, а производителността в нашия видео тест  – възпроизвеждане на късометражен филм H.264 FHD с едно зареждане достигна до 13:56 часа. По време на тези тестове енергоспестяващия режим беше изключен и яркостта на дисплея беше настроена на около 150 cd/m2. Тестът за видео също работи при деактивиран безжичен модул.

Финална оценка

Lenovo ThinkBook 14s Yoga е лек модел с дълъг живот на батерията – от 10 до 14 часа с едно зареждане. Лаптопът се презарежда чрез USB AC адаптер, който може да бъде свързан към двата USB порта Type-C – един Thunderbolt и един USB 3.2 Gen 2. Lenovo ThinkBook 14s Yoga ITL е добре завършен бизнес лаптоп, който създава цялостно качествено впечатление.

Комбинацията от процесор Intel Core i5-1135G7, който можете да надстроите и до Core i7-1165G7, 8GB RAM, която може да стигне 40 в двуканален режим и 256GB NVMe SSD, което може да достигне до 1 TB, правят устройството чудесен избор за всякаква възможно употреба в сферата на бизнеса и офис работата.

Сензорният екран FHD, IPS, Dolby Vision предлага стабилни ъгли на видимост, добър цветен дисплей и много добър контраст. Сензорният екран може да се използва не само с пръсти, но и с вградената писалка Smart Pen, което е много удобно. Допълнителен бонус е ниското ниво на шум и топлина, както и клавиатурата с подсветка, която е удобна и ненатоварваща при писане.

Технически спецификации

Процесор До 11-то поколение Intel® Core™ i7
Операционна система Windows 10 Pro
Дисплей 14″ FHD Corning Glass Touch с Dolby Vision™, 300 нита, 100% sRGB цветова гама
Батерия
 • До 12 часа* с 60Wh
 • Предлага се технология за бързо зареждане с 65W AC
* Всички твърдения за живота на батерията са приблизителни и се основават на резултатите от направените тестове с MobileMark® 2014 и MobileMark 2018. Действителният живот на батерията ще варира и зависи от много фактори като конфигурация и употреба на продукта, използване на софтуер, безжична функционалност, настройки за управление на захранването и яркост на екрана. Максималния капацитет на батерията ще намалява с времето.
Пространство за съхранение
 • SSD: До 1TB M.2 PCIe
 • Опционално: второ SSD: до 512GB M.2 PCIe
Графична карта Вградена Intel® UHD графика на Unified Memory Architecture (UMA)
Камера 1M тънка камера с предпазител
Памет До 40GB DDR4 DIMM+Down (8GB вградена)
Свързаност
 • Up to Wifi 6
 • Bluetooth® 5.0
Сигурност
 • Интелигентно включване по подразбиране (четец за пръстови отпечатъци, интегриран в бутона за захранване)
 • Четецът за пръстови отпечатъци, интегриран в бутона за захранване
 • Kensington слот за заключване
Аудио
 • 2 x 2W високоговорители Harman
 • Двуредови микрофони
Размери (H X W X D) 16.9 мм x 320 мм x 216 мм / 0.67″ x 12.6″ x 8.5″
Тегло Започва от 1.5kg / 3.3lbs
Клавиатура и тъчпад
 • Пълноразмерна клавиатура с опционална подсветка
 • Цял тъчпад
Цвят
 • Минерално сиво
 • Тъмносиньо (лимитирано издание)
Портове / Слотове
 • 2 x USB 3.0 Gen 1 (1 Захранване)
 • USB-C 3.1 (Thunderbolt™ 4)
 • USB-C 3.1 Gen 2
 • Слот за MicroSD карта
 • HDMI 1.4b
 • Комбиниран жак за слушалки и микрофон
Писалка Вградена Smart Pen

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Автономност
Производителност
Екран
Звук
Шум на устройството
Клавиатура
Селфи камера
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини

Lenovo ThinkBook 14s Yoga - удобен и функционален бизнес лаптопПри нас за ревю дойде един от най-интересните ThinkBook модели на Lenovo, който според предварителния анонс по отличен начин обединява няколко различни устройства в едно и може да се използва в разнообразни ситуации. Както и други подобни модели, този ThinkBook Yoga е универсална 2 в...