Lenovo ThinkBook 15p – отлично предложение за работа и учене

1
8407

Lenovo ни зарадва с множество интересни машини през тази година. Компанията отдавна предлага в портфолиото си офис лаптопи на достъпни цени под ThinkPad-L брандиране, но още по-интересни за нас за ThinkBook моделите, които са като мост между бизнеса и лаптопите за домашни потребители IdeaPad.

По същество моделите от серията ThinkBook са комбинация между чист офис лаптоп за домашно ползване и бизнес машина, предназначена за високопроизводителни задачи. Точно такова е едно и от последните предложения на компанията, което вече може да се намери на пазара в България. Насочено към онези потребители, които имат нужда от машина на която да работят, да се забавляват, а същевременно тя да е достатъчно здрава и лека, за да може да се пренася. Като добавим към това и добра батерия получаваме новия ThinkBook 15p, който е продължение на много успешния модел със същото име от преди няколко месеца.

Сега наследникът има не малко прилики спрямо предишното поколение, но и съществени разлики, на които ще спрем вниманието си в това ревю. Факт е обаче, че знаехме какво общо взето да очакваме и предположенията ни се сбъднаха напълно.

Външен вид

ThinkBook 15p има редица визуални разлики със своя предшественик, въпреки че напомня на него. Запазили се се концепцията и пропорциите на машината. За разлика от по-скъпата серия ThinkPad, Lenovo влага в серията ThinkBook често пластмасови корпуси и по-семпли дизайни. Тук обаче капакът е метален, а интересен го прави това, че има лек релеф, създаден чрез специална технология. Рамката на клавиатурата и капака на дисплея са направени от алуминий, останалата част от устройството е пластмасова. Всички материали са в сравнително еднороден сив цвят, което прави ThinkBook 15 да изглежда доста изискан и ненатрапчив, особено в офис среда.

Като цяло шасито и капакът на дисплея предлагат добра стабилност, като нашата конфигурация не издава скърцания или слабости в никоя точка. Установихме, че клавиатурната рамка леко хлътва надолу, когато я натискаме по-силно, но това не се забелязва особено при ежедневна употреба.

ThinkBook 15p е добре изграден и няма да изпитате недостатъците в дизайна, които са характерни за по-евтините лаптопи. Механизмът за отваряне е много стабилен и може да отворите лаптопа максимлано, така че да ви е удобно. Когато работите на него не се забелязват никакви поклащания и механизмът е добре стегнат.

Видимо е  и намаляването на рамката около екрана, въпреки че според официалните характеристики е редуцирано само от 364 на 359 мм – определено изглежда по-тънка.

ThinkBook 15p е сравнително компактен като за 15-инчов лаптоп. ThinkBook 15р е доста тънък със своите 19,99 мм. Той е по-тънък от всички устройства в своя клас, с които можем да го сравним. Устройството също не е твърде тежко. Всъщност той е по-лек от всички свои конкуренти в ценовия си клас със своите1,99 кг.

Тук може би е добре да добавим и наличието на физически предпазител за камерата – нещо, което става все по-полезно с всичките срещи в Zoom и събития напоследък, когато понякога софтуера пуска камерата без ти да очакваш.

Машината всъщност е чудесна за използване именно за групови чатове, защото освен камерата да е добра със своето HD качество, налични са и добри микрофони, които потискат околния шум и изваждат глава ви на преден план.

Свързаност

Освен всичко казано досега, ThinkBook 15р е изненадващо добре оборудван от гледна точка на свързаността. Въпреки тънкия профил потребителят има всичко необходимо, дори повече от това, което би му трябвало в някои ситуации. Устройството предлага пет USB порта, което би трябвало да бъде достатъчно за повечето хора.

Един от тях е USB Type-C 3.2, , поддържащ DisplayPort и PowerDelivery, въпреки че ще ви бъдат необходимите съответните адаптери, за да се възползвате от тези възможности. Винаги обаче можете да използвате стандартния порт HDMI 2.0 за свързване на ThinkBook 15р към външен монитор, ако не се нуждаете непременно от DisplayPort. Има още ва USB Type-A порта версия 3.2 Gen, както и дори RJ45, комбиниран жак за микрофон и слушалки, както и слот за SD карти памет.

Четецът работи със скорости, характерни за трансфер през USB 3 – нещо, което установихме по време на нашите тестове. Всички устройства предлагат сравними скорости за трансфер в този ценови клас.

Комуникация

ThinkBook 15р разполага и с модул Intel Wireless AC 9560, който се справя добре с мрежовите връзки. Този модул също така поддържа Bluetooth 5.0. В нашия тест AC 9560 осигури бързи и стабилни скорости на трансфер За щастие Lenovo запазва Ethernet порта в този си модел – нещо, което също се случва сравнително рядко в този ценови клас, но за щастие е налично благодарение на бизнес ориентацията на модела.

Сигурност

В този модел ThinkBook 15р има скенер за пръстови отпечатъци, интегриран в бутона за включване, като метод за биометрично удостоверяване, който се предлага в лаптопа.

На лице, както споменахме преди малко е и ThinkShutter – капак, който при необходимост покрива уеб камерата над дисплея чрез плъзгащ се механизъм, който става все по-често срещан в почти всички съвременни лаптопи.

Клавиатура

Качествените и удобни клавиатурите са запазена марка на Lenovo от години наред. ThinkBook 15р предлага приятно изживяване при писане, като клавишите имат къс ход. Точката на натиск на всички клавиши също се усеща лесно и писането е удоволствие, което не натоварва потребителя. Самите те са достатъчно големи за пръстите на повечето потребители и Lenovo дори успява да побере и страничната цифрова клавиатура въпреки компактните размери на ThinkBook 15р.

Тези клавиши са малко по-малки от основните клавиши на клавиатурата, като същевременно са разположени близо един до друг. Същото се отнася и за клавишите със стрелки нагоре и надолу, които са с половин размер. По време на нашето ревю, ни отнема известно време на адаптация, докато свикнем с клавиатурата на ThinkBook 15р, така че бихме определили лаптопа като удобен за писане. Подсветката на клавиатурата е много приятна и с лаптопа можете да работите много добре и на тъмно.

Тъчпад

Цветът на тъчпада или в този случай ClickPad също е пределно удобен, изнесен леко вляво. Повърхността му е с размери 10,5 x 7,0 см, което би трябвало да бъде достатъчно голямо за повечето хора. По време на нашите тестове не срещнахме проблеми с тъчпада и установихме, че той е достатъчно голям, за да изпълнява жестове с няколко пръста. Текстурата на тъчпада също е гладка, което улеснява използването на един пръст за преместване на курсора на екрана.

Lenovo интегрира и два бутона за кликове, които се намират традиционно в долната част на тъчпада. И двата издават лек щракащ звук при натискане. Въпреки че акустичната обратна връзка е добра, не бихме нарекли звука от бутоните особено силен, което е бонус при работа в офис среда.

Дисплей

Една от силните страни на модела е екранът му. Той е подходящ за хора, които работят с обработка на графично съдържание, защото е с доста коректни цветове.. Моделът разполага с X-Rite Pantone цветовата калибровка. Екранът показва 100% Adobe RGB цветовата гама. В максималната конфигурация на лаптопа дисплеят е UHD и предава картина с 4K качество. Сред качествата на екрана още е поддръжката на HDR 400, както и яркостта, която при топ конфигурацията на модела достига до 600 нита. Тестовата конфигурация, е напълно достатъчна в много отношения и е подходяща за повечето потребители. Тя предлага IPS дисплей с Full HD, който е идеален за повечето нужди. При FHD варианта, цветовата гама е 100% sRGB, а яркостта е 300 нита. И двата дисплея са с Anti-Glare покритие, което неутрализира неприятните отблясъци. Също така ще отбележим нещо важно, свързано със здравето ви и по-конкретно с очите ви при по-продължителна работа с дисплея.

Много важно е наличната специална грижа за очите заради това, че екрана е направен така, че да редуцира нивата на синята светлина. А като доказателство за това моделът има специална TÜV Rheinland сертификация.

Процесор и памет

Както обикновено лаптопът на Lenovo има множество различни конфигурации, измежду които потребителите могат да избират. В нашата бройка имахме Intel Core i5-10300H, но за желаещите по-добър хардуер има налична версия и с Intel Core i7-10750H. Нашият лаптоп работеше с 4-ядрения i5, разполагащ с 8MB кеш и с тактова честота достигаща 4.5GHz.

Работата на процесора се подпомага отлично с RAM до 32 GB. В нашия модел тя беше 16 GB, каквито до колкото разбрахме са повечето модели, които се продават у ас. Тя е разделена две гнезда по 8GB SO-DIMM DDR4-2933, като са налични и по един вариант с единични 8GB и с 16GB.

Вградената памет се представлява от SSD M.2 2242 PCIe 3.0×4 NVMe памет, която в различните конфигурации може да е  – 256GB, 512GB или 1TB. Нашата машина бе с 512 GB.

Графична карта

Машината, която тествахме разполага с графична карта NVIDIA GTX1650 с MaxQ. За нея сме говорили много пъти. Те е доста използвана в редица модели и макар, че вече не предлага топ производителността сред най-новите игри, все пак на нея можем да говорим и за игра. Лаптопът не е създаден за това, но пък защо да нямате и тази възможност.

Същевременно картата помага не малко, когато работите със софтуер, който обработва видео, или дори когато искате да натоварите машината с постоянен стрийминг като нас, докато правите нещо друго.

Батерия

Батерията на модела е 57Wh. Тя се зарежда бързо, заради 135 W зарядното в комплекта (за около час и половина). В зависимост от начина на натоварване, машината може да издържи до около 6 часа в работен режим. Разбира се това е доста относително, но с ежедневната ни работа, която включва стрийминг на видео, обработка на файлове, писане и постоянно слушане на музика – шестте часа се покриват съвсем спокойно.

В крайна сметка

Чистосърдечно можем да обявим този ThinkBook за поредното добро попадение от страна на Lenovo. Нашата конфигурация, оборудвана с Intel Core i5-10300H и 16GB RAM, SSD M.2 2242 и 15,6-инчов екран, работещ във Full HD резолюция се справи отлично с това, за което е предназначена.

ThinkBook е повече от чудесен да го използване за работна машина, натоварвайки го с най-популярните софтуери, че дори и някои специализирани за видео обработка. С него можете да вършите чудесно работата си, да го ползвате за образование, или и двете. В същото време геймингът не е срамна дума за тази машина и спокойно можете да си почивате от сериозните неща с някои по-леки игри, благодарение на Nvidia картата.

Всичко това се комбинира с много качествена изработка и стилен дизайн, както и с много справедлива цена, която поставя модела на първо място сред конкурентите му в този сегмент на пазара.

Технически спецификации

Процесор До 10th Gen Intel Core i7
Операционна система До Windows 10 Pro
Дисплей
 • 15.6” UHD (3840 x 2160) IPS, 600 нита, 100% Adobe RGB, w/ X-Rite калибриране на цвета по Pantone
 • 15.6” FHD (1920 x 1080) IPS, 300 нита, 100% sRGB
Памет До 32GB
Батерия До 6.6 часа (MM18)

Въз основа на тестовете с MobileMark 2018. Животът на батерията варира значително в зависимост от настройките, използването и други фактори.
Пространство за съхранение
 • До 1TB M.2 PCIe SSD (вградено)
 • Опционално: До 1TB M.2 PCIe SSD (отворен слот)
 • Опционално: Поддръжка на двойно дисково устройство
Графична карта
 • NVIDIA GTX1650Ti with MaxQ 4GB GDDR6 с Dynamic Boost
 • NVIDIA GTX1650 with MaxQ, 4GB GDDR6 с динамично устройство и вградена Intel UHD графика
Сигурност
 • Интелигентно включване
 • Предпазител на камерата за повече поверителност
 • Модул за надеждност на платформата (TPM) 2.0
 • Kensington слот за заключване
Аудио
 • 2 x 2W високоговорители Harman
 • Dolby Audio
 • Микрофони с двоен масив
Камера
 • 720p
 • Предпазител на камерата за повече поверителност
Размери (H x W x D) 19.9 мм x 359 мм x 249.5 мм / 0.78″ x 14.13″ x 9.82″
Тегло Започва от 1.9kg
Цвят Минерално сиво
Свързаност
 • WLAN: Up to WiFi 6 802.11 AX
 • Bluetooth 5.0
Портове / Слотове
 • USB-C 3.2 Gen 1 (само за данни)
 • 2 x USB-A 3.2 Gen 1
 • HDMI 2.0
 • RJ45
 • Комбиниран жак за слушалки и микрофон
 • Слот за MicroSD карта
Предварително инсталиран софтуер
 • Lenovo Vantage
 • McAfee LiveSafe (пробен период)
 • Microsoft Office (пробен период)
3.3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари