Lenovo ThinkPad X1 Fold – уникален, компактен и изненадващо здрав

4
7940

Едно от най-интересните технологични събития през цялата 2020 година, несъмнено бе показването по време на CES на първия лаптоп със сгъваем екран – Lenovo ThinkPad X1 Fold. Моделът, който успяхме да видим за малко преди извънредното положение тази година, сега бе тук за малко повече и имахме възможност да го използваме в реална ситуация. За да установим преимуществата и да изпитаме модела в работен режим.  Устройството, за което се говори от 2019 година е дълго чакано на пазара. Вероятно заради обстановката около Covid-19 пазарната премиера на устройството, но то вече е тук и може да се купи. На доста висока цена, но тази тема ще коментираме допълнително.

ThinkPad X1 Fold е устройство от нов тип, за което тепърва ще установим дали е удобно, за кого е подходящо и има ли достатъчно хора, които да платят цената му. Факт е обаче, че в ерата на сгъваемите екрани, това е първият лаптоп, който се опитва да го приложи при по-голям размер, превръщайки по този начин устройството в комбинация между лесно пренoсим таблет и лаптоп.

Кутия

Моделът, традиционно за лаптопите от висок клас, пристига в луксозна кутия, допълнително опакована в кашон, за да бъде предпазена при транспорта. Моделът, който получихме за тест не е пазарна бройка, но най-вероятно в оригиналната опаковка нещата ще изглеждат сходно.

В доста тънката и сравнително малка кутия, освен документацията, след като я отворим, виждаме отворения X1 Fold, неговия стилус, който е включен в комплекта, както и много тънка и приятна Bluetooth клавиатура, която е толкова лека, че може и да я забравите в кутията. Тя е в дъното на кутията и въпреки че изглежда свобода, всъщност е направена така, че да се прибира в самия лаптоп. Сами можете да изберете дали да я носите със себе си навсякъде, но за това след малко.

С лаптопа идва и тънко USB-C 65W, което поддържа бързо зареждане Rapid Charge

Външен вид

Преди да преминем към каквито и да било технически характеристики и подробности, няма как отново да не се спрем на дизайна на устройството. Той е изключително интересен и заслужава внимание, защото наистина е нещо ново, което не сме виждали. Моделът отвън прилича на стилен кожен тефтер – размерът и дори теглото са сходни.

В сгънато състояние моделът има размери от 27.8mm x 158.2mm x 236mm (горе долу колкото лист А4). В разгънато състояние пък лаптопът достига размери от 11.5mm x 299.4mm x 236mm. Теглото също е редуцирано сериозно и в различните версии е около 1 килограм.

По много интелигентен начин са поставени всички контролни бутони и решетки за охлаждане по профилите – без по какъвто и да било начин да се набиват на очи. Виждаме бутон за пускане, бутони с контрол на звука, два USB Type-C порта, както и слот за сим карта, защото моделът разполага и с такава поддръжка, включително в последната си версия и на 5G мрежи.

По корпуса на X1 Fold има много хитрини, за които сигурни сме, инженерите са работили много дълго време. Кожената обвивка на компютъра не е статична, а се движи в зависимост от това колко сте го отворили. В един момент тя покрива логото на Intel, което можем да видим на едната страна, а в друга, когато е отворен го покрива напълно. Всичко това се случва заради специалната панта, която прегъва екрана и прави устройството здраво, докато кожената покривка пък го защитава добре.

Чувството при употреба е много приятно и буквално ще ви се иска да сгъвате и разгъвате устройството, наслаждавайки се на начина, по-който се прибира екрана

Тук е интересната подробност, че двете страни на модела не се прилепват плътно, а между тях има толкова място, колкото да влезе тънката клавиатура. Спокойно можете да не я носите със себе си, тогава няма да има проблем, но ако искате да я носите – тя пасва отлично. Нещо повече. За нея се закача и стилуса, за който ще споделим отделно няколко думи. Когато е отворен, X1 Fold също изглежда доста добре – около екрана има не малка рамка, която го предпазва, но предвид на всички иновации в дизайна, това не прави неприятно впечатление.

За начините, по които можете да го ползвате ще говорим след малко, но като цяло бихте могли да го държите подобно на лаптоп, като книга или да го поставите изправен, заради още нещо хитро в кожения калъф, в който е поставен – част от него леко се огъва и играе ролята на „краче“ което да държи целия компютър прав. Така лесно можете да го поставите на бюрото срещу себе си и да имат тънък екран, а пред вас да е клавиатурата – идеално за работа, когато имате повече място.

MIL-STD-810G стандарт

Корпусът покрива MIL-STD-810G стандарт и наистина се усеща много здрав и дава увереност при ползване, където и както да носите лаптопа. Не сме го изпускали, нито сме го заливали, но поне според тези данни, не би трябвало да има проблем. Като цяло идеята на този стандарт е да гарантира  здравината на ThinkPad, която прави машината да работи по-дълго във времето. Надали ще си позволите да тествате дали покрива стандарта, поливайки го и изпускайки го.

Много лаптопи покриват този стандарт, но бях приятно изненадан, че за него се класира дори първия лаптоп със сгъваем екран. Техниката, покрила този стандарт по принцип е много по-здрава, надеждна и устойчива от всичко друго. В различна степен стандартът покрива:

 •     Ниско налягане (Височина).
 •     Висока температура.
 •     Ниска температура.
 •     Температурен удар.
 •     Замърсяване с течности.
 •     Слънчева радиация.
 •     Дъжд.
 •     Влажност.
 •     Плесен.
 •     Солена мъгла.
 •     Пясък и прах.
 •     Взривна вълна.
 •     Херметичност.
 •     Устойчивост към механично ускорение.
 •     Вибрация.
 •     Шум.
 •     Механически удар и падане.
 •     Пиротехнически удар.
 •     Киселинно въздействие.
 •     Огнестрелно оръжие.
 •     Комбинация от температура, влажност, вибрация и надморска височина.
 •     Замразяване и обледeняване.
 •     Балистичен удар.
 •     Виброакустика и Tемпература.
 •     Замразяване и отмразяване.
 •     Сигнали по репликации.
 •     Въздействия при експлоатация по железен път.
 •     Вибрации по различни оси.
 •     Механични вибрации при морски пътувания

Екран

Именно той е големият акцент, който неминуемо е част и от дизайна. Когато X1 Fold е отворен, пред вас се изправя 13,3-инчов екран и доста добре функциониращ лаптоп, реално с половината от размера на подобен ThinkPad, за който също до скоро мислехме, че е максимално миниатюрен и удобен.

Екранът е съвместна разработка на Lenovo и LG. Покрит е с пластмаса, а не стъкло – заради сгъването, като цялата конструкция е направена от четири отделни пласта, за да е по-здрава. Сравните широките рамки на екрана се свързват с една панта, която е основният акцент в устройството. Именно работата върху нея и промените с времето са отнели времето от представянето на модела до лансирането му на пазара. В момента по думите на създателите си тя е безупречна – издържа хиляди отваряния, без да се отпусне.

Дисплеят е OLED и работи в резолюция 2048 x 1536 пиксела (2К)

Макар и с доста трудно създаване, екранът е с отлични качества. Той е изграден от няколко слоя, които го пазят, но това по никакъв начин не влияе на качеството. Сензитивността  му е много приятна и с течение на времето лесно можете да намерите най-добрия начин за използване, който да отговаря на нуждите ви.

Дисплеят поддържа работа с писалка с 4096 нива на чувствителност, но и чрез многоточково докосване. За устройството ще има и клавиатура, иначе как ще говорим за лаптоп. Комбинацията е интересна, защото осигурява възможност за наистина мобилен компютър, чиито екран може да бъде разделен на две при желание.

Ако 13-инчовият екран не ви е достатъчен, то можете да добавите USB-C докинг станция и да се свържете с до два външни монитора, които се поддържат от лаптопа и операционната система.

Характеристиките

Основният камък на раздора са именно те. Особено в комбинация с цената. Истината е, че това което предлага лаптопът никак не е малко в техническо отношение, но същевременно цената му в друг форм фактор би била много по-ниска. Моделът има три различни конфигурации в момента, но основно те се различават по размера. Във всички конфигурации е използван Intel Core i5-L16G7 (1.4/3GHz, 4M) с Intel UHD Graphics чип.

Това е допълнено от 8 GB LPDDR4X 4266 MHz. Вградената памет може да е 256 или 512 GB M.2 NVMe SSD. Според новините, би трябвало да има версия и с 1 TB, но за сега тя няма да се предлага изглежда на пазара. Сред характеристиките можем да откроим още 5-мегапикселова уеб камера, както и наличието на Bluetooth 5.1, 2 x USB 3.2 Gen 2 Type C с DisplayPort функция и Wi-Fi 802.11 ac/b/g/n + ax. В корпуса на сгъваемия лаптоп можем да чуем още, два говорителя, сертифицирани с Dolby Atmos технология.

Клавиатура

Във всеки един лаптоп, клавиатурата е едно от най-важните неща. Тук имате избор измежду две. Хардуерната Lenovo Fold Mini Keyboard, включена в комплекта несъмнено заслужава внимание. Невероятно тънка, но с много приятни хардуерни бутони и отлично функциониращ тъчпад – тя бе поредната много приятна изненада. Абсолютно удобна е за писане на текст или дълго сърфиране и отваряне на различни прозорци.

В случай, че я забравите, нямате батерия или има някаква друга причина, винаги можете да използвате и тази на Windows 10, с който лаптопът пристига инсталиран. Тя се отваря когато ви е необходима, а ако реално сгънете модела под 90 градуса, но на половината екран можете да разположите клавиатура и да пишете по сензорния екран, който леко вибрира под пръстите ви. Това не е достатъчно удобно, колкото хардуерната клавиатура, но определено може да спаси положението, ако трябва да напишете нещо.

Много удобен за използване е и стилуса. За да го носите със себе си обаче е добре и клавиатурата да е с вас, защото той се закача за нея. С него лесно можете да си водите бележки и да управлявате информационната система, така че това е поредният начин за различно ползване на машината.

Батерия

Цяло чудо е как са успели да поставят батерия с капацитет 50 Wh в подобен корпус. Тя според предварителните данни позволява до 10.4 възпроизвеждане на видео. Нещата като цяло са доста относителни и много зависи как точно използвате модела. Можете да сте доста по-икономични и буквално батерията да издържи цели два дни, или пък да използвате нещата на максимум и да приключите капацитета за половин ден. Когато клавиатурата е поставена в лаптопа тя също се зарежда, тъй като е безжична, но това не влияе твърде много на живота и.

Използване и тест

В рамките на няколко дни използвах устройството в ежедневната си работа, опитвайки се да заменя компютъра, на който по принцип работя. Нашите задачи са свързани предимно с обработка на текстове и снимки, за които устройството меко казано няма никакъв проблем с производителността. Обработката на снимки, воденето на бележки и бързото отговаряне на електронната поща също е нещо, което X1 Fold по-скоро улеснява. Вграденото видео и i5 чипа на Intel се справят отлично дори с базова видео обработка. В случай, че ще използвате лаптопа за работа в движение – то той би бил идеалното попадение.

Дамите без проблем могат да го поставят в дамската си чанта, а със своето тегло, той дори не би я направил тежка. Господата спокойно могат да го носят както в малка чанта, така дори и в по-голям вътрешен джоб, каквито някои палта имат. Устройството е пределно мобилно и на практика представлява една четвърт от 13-инчов ThinkPad. Същевременно то предлага доста сериозна производителност на база на форма фактора си, а цената макар и много висока е напълно оправдана за първо устройство от подобна категория.

В ежедневното ползване много помага Mode Switcher, който е вграден в модела. Чрез него се ориентират прозорците на екрана по начина, по който искате да ги използвате. Той бързо и лесно ви позволява да разделите екрана на две или да използвате пълната ширина на един голям дисплей. Също така, автоматично се настройва да показва екранната клавиатура, когато имате нужда от нея.

Така стигаме и до начините и примерите, с при които можете да използвате ThinkPad X1

Ако сте на бюро, то най-добрият начин е да го отворите като 13-инчов екран пред себе си и да свършите бързо и удобно работата си. Ако сте в автомобил обаче и трябва да прочетете нещо, дори няма нужда да отваряте цялото устройство. Можете да прочетете и да отговорите нещо набързо и само на половината екран (държейки го като книга). Моделът пасва идеално и на масичка в самолет, където можете да използвате половината екран за клавиатура и всъщност да вършите доста работа, дори и когато сте на тясно.

В крайна сметка

Няма как да кажем, че Lenovo ThinkPad X1 Fold е за всеки. Първият лаптоп със сгъваем екран в пионер, към момента изключително нишов продукт, който ще се хареса много на хората, които са често в движение, но искат да вършат работата си. Той е за тези, които не жалят пари, а искат да имат най-новото и най-интересното на пазара. За разлика от мобилните телефони със сгъваеми екрани тук вече виждаме възможност за много повече работа и намаляването на размера е по-осезателно, което ни кара да си мислим, че всъщност лаптопите със сгъваеми екрани имат дори по-голямо бъдеще от смартфоните с тази технология.

 

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари