fbpx
15.2 C
София

Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 – най-добрият трансформиращ се бизнес лаптоп

Най-четени

До скоро ThinkPad X1 Yoga беше флагманът при хибридните лаптопи от бизнес клас. Той беше алтернатива и на стандартния ThinkPad X1 Carbon. След това се появи ThinkPad X1 Titanium Yoga, още по-мощен и сериозен модел. С тънък корпус и тъчскрийн със съотношение 3:2. Той си имаше и някои слабости.

Новият ThinkPad X1 Yoga G6 е голям ъпгрейд – с нов корпус, по-бърз процесор и връщането на тъчскрийна с 16:10 съотношение, при това матов. Решихме да проверим дали от Lenovo са взели предвид обратната връзка и са направили това, което поискаха хората. Разглеждаме модел с FHD (1900 на 1200) резолюция, i5 процесор от 11th Gen на Intel, 8GB RAM и PCIe 4.0 SSD диск.

Да тръгнем от алуминиевия корпус

Той е с напълно нов дизайн и е крачка в страни от стандартния вид на ThinkPad машините. Има разлика в цвета на клавиатурата. За контраст виждаме червено лого и червения тракпоинт, които ни помагат да възприемем цялостния външен вид по-добре. Изглежда стилно.

И говорим за наистина сериозно качество. Алуминиевата повърхност е страхотна за докосване, отстрани е леко текстурирана. Стабилен е много, съвсем леко играе в средата на основата. При движение не се чуват никакви скърцащи звуци. Капакът също е много стабилен, при раздвижване картината не се влияе. По корпуса не остават много отпечатъци. Двете панти са стегнати, но се движат плавно. Предвид, че говорим за Yoga, можем да го обърнем назад до край – във формата на таблет.

Единственият проблем, който произлиза от стабилния и здрав корпус е теглото – 1.4 килограма. Малко е тежък за постоянна употреба като таблет. Трябва да си го подпрем някъде. Бутонът за захранването е отгоре и в него има вграден сензор за пръстови отпечатъци.

Капакът отдолу се сваля много лесно, с развиването на няколко Philips винтчета. Получаваме достъп до M.2 диска, модула за безжична свързаност, ако има такъв и вентилаторите, за да можем да ги поддържаме.

В сравнение с миналогодишния X1 Yoga e по-тесен и по-тънък, но е малко по-дълбок. Теглото е малко нагоре – с 200 грама.

Каква свързаност ни предлага ThinkPad X1 Yoga G6?

Промяната в дизайна води и до промяна в разпределението на портовете. Премахнат е Lenovo SideDock CS18 конектора и на негово място получаваме два Thunderbolt 4 порта – от лявата страна. Имаме и два нормални USB-A порта, заедно с пълнометражен HDMI изход. Като цяло не би трябвало да имаме нужда от адаптери през повечето време.

Що се отнася до свързаността, ако имаме Wi-Fi 6 съвместим рутер, скоростите са брутални. Работи със стандарта 802.11ax. Би могло да получим Wi-Fi 6E модул, тъй като той вече се предлага в новите модели от T-серията на ThinkPad, но не е голям проблем. Ако искаме LTE или 5G свързаност, трябва да си поръчаме лаптопа с модул, защото ъпгрейдът после е невъзможен.

Като един бизнес лаптоп, това Lenovo предлага и някои опции за подобрена сигурност

В допълнение на скенера за пръстови отпечатъци в бутона за захранването, който вече споменах, уеб камерата е оборудвана с инфрачервен сензор за лицево разпознаване. Можем да го използваме с Windows Hello модула за сигурно удостоверяване. Възможно е да си купим модел, в който има и сензор за присъствие, който пречи на машината да дава достъп, ако не сме там. Но тази опция не сме я разглеждали.

Както с всеки лаптоп на марката, и тук ще обърнем по-специално внимание на периферията за вход на данни

Клавиатурата разполага с клавиши, чийто ход е 1.5 милиметра. Не са напълно плоски, което за едни потребители помага при писането, при други има обратен ефект. Някои по-стари модели са различни в това отношение, но например клавиатурата на споменатия X1 Titanium Yoga, където пътят е 1.35 милиметра. На мен лично ситуацията тук ми харесва повече. Също така функционалните бутони са поставени малко по-високо. Подсветката свети в един цвят. Клавиатурата е доста добра, от компанията са се отказали от някои противоречиви опити. Определено има поле за развитие, но трябва да е в правилната посока. Със смаляването на дебелината на корпуса, има много неща, които могат да се объркат.

TrackPoint и тъчпад

Много добро впечатление прави по-широкия тъчпад – 11.1 сантиметра. Доста е удобен за работа. Повърхността му е гладка и пръстите ни се движат леко по него. Можем да използваме всякакви жестове. Добре е вграден в корпуса и кликването с него е приятно, не се чува много силно и като цяло изпълнението е на високо ниво. Бутоните имат малко по-странен звук и леко се мърдат, но това е нормално. Тракпоинтът на клавиатурата обаче си остава идеален за движения с курсора при висока прецизност.

При този модел много често ще използваме докосванията върху екрана

Напълно адекватен и модерен екран, който регистрира докосванията навреме и с точност. Включена е и активна писалка, която се съхранява в корпуса, където се и зарежда. Тя работи добре, но можеше да е малко по-голяма и по-дебела. Става за писане на бележки, но ако стайлусът е това, което искате, препоръчваме по-голям такъв.

Екранът се връща към съотношението от 16:10 при всичките си варианти

Имаме три варианта без мат – два с FHD резолюция, като единия разполага с ePrivacy, и един с 4K разделителна способност. Ние разглеждаме четвъртата опция, матов тъчскрийн, който има FHD разделителна способност. Размерът на диагонала е 14 инча.

Картината е добра, като трябва да се има предвид, че матовото покритие отнема някаква част от цветовото усещане. Хубавото на панела е, че се справя с висока яркост много по-добре от много други матови дисплеи. Истината е, че за работа е по-добрият вариант, в сравнение с другите три.

Средната яркост е 404 cd/m2, а съотношението на контраста е 1900:1. Не се засичат трептения от ШИМ (Широчинно-Импулсна Модулация), което е важно за очите. Подсветката на екрана е добра. При анализ на картината със софтуер става ясно, че е добре калибриран. Почти всички цветове са в правилните девиации, като единствено при синьото има леко разминаване. sRGB гамата е почти напълно покрита, така че можем да използваме екрана за работа със снимки и видео. Заради матовото покритие можем да работим навън, дори на много слънчево. Ъглите на виждане са без забележка, което предвид възможността да нагласяме дисплея във всякакви позиции е добре дошло.

Производителност

Започваме с уточнението, че лаптопът предлага много сериозна мощ на наше разположение, но е много важно да обновите версията на BIOS, за да се възползвате максимално и да избегнете някои бъгове и нестабилности. В последните няколко години е доста често срещано при всякакъв хардуер.

Процесорът, с който разполагаме, е Core i5-1135G7, въпреки че на пазара им и по-мощна версия с Core i7-1165G7

Освен това има модификация с i7-1185G7, както и с още един i5 чип. Процесорът е с 4 Tiger Lake ядра, с максимална честота от 2.4GHz за едно ядро. Хубавото е, че от Lenovo не ограничават консумацията му. Разбира се, не може да работи на максимум постоянно, но в моментите, в които имате нужда, ще може да разчитате на машината, без да страдат температурите.

Предимството на този процесор е високата производителност на едно ядро, което е от голяма полза в ежедневието. Intel продължава да има превес в това отношение над AMD. При многоядрени сценарии ситуацията се променя. Но точно в тази категория лаптопи – с конвертируема форма и от висок бизнес клас, нямаме вариант с Ryzen.

В сравнение с двата i5 модела, Core i7-1165G7 предлага значително превъзходство, включително и в частта с вградената графика. При избор на i7-1185G7, не очаквайте кой знае какъв скок.

Другото нещо, което прави машината много пъргава е използването на PCIe 4.0 интерфейс за диска и може да си вземете такъв с доста голям капацитет.

Графичната производителност

Това поколение процесори предлага голям ръст в производителността на вградената графична карта. Този i7 процесор е оборудван с по-бърза версия на Xe Graphics G7 iGPU-то. Има работна честота от 1300 MHz, което осигурява около 25% по-висока производителност спрямо X1 Titanium Yoga. Няма смисъл да го сравняваме с Intel UHD Graphics 620.

Няма да имате никакъв проблем при работата и възпроизвеждането на видео с висока резолюция.

Хардуерът е добър, но охлажда ли се пълноценно?

От Lenovo са направили пълен редизайн на охлаждащата система. Използват се два по-малки вентилатора, вместо един по-голям. По време на лека работа, те стоят изключени през повечето време. При покачване на стреса се активират бързо. Най-високата точка на шум е 36.7 децибела. Малко по-високо от стария модел, честотата на звука обаче не е висока, което е характерно за по-малките вентилатори. Шумът не е дразнещ. Дори при по-високи натоварвания не забелязваме кой знае какво нагряване в различните части на корпуса, но винаги трябва да имаме предвид, че работим с лаптоп.

Колко време държи батерията?

Капацитетът ѝ скача от 51 до 57 Wh, което води до подобрение във времетраенето на един цикъл. Пълното зареждане отнема малко под 2 часа при пуснат лаптоп. Половината от капацитета се запълва за около 30 до 35 минути. При възпроизвеждане на видео с яркост от 150 cd/m2 (67% от максималната възможна), лаптопът издържа над 15 часа с едно зареждане.

Струва си да поговорим малко и за звука, който е доста приятен

В X1 Titanium Yoga видяхме поставени само два говорителя. В X1 Yoga G6 се завръща конфигурацията с четири броя. Два се намират отдолу, а другите два са до клавиатурата. Качеството на звука е много добро – както за разговори, така и за възпроизводство на медия. Басът не е много ограничен и звукът е богат. Единственото, което е като слабост, е че при много силно ниво на звука, основата потрепва леко в предната си част.

Какво е заключението за X1 Yoga G6 на Lenovo?

Определено оставя много по-добро усещане от Titanium Yoga, който на хартия трябва да е флагмана в тази категория. В корпуса няма никакви проблеми с качеството, производителността е по-добра, имаме добре осигурена свързаност с модерни портове и интерфейси. Добро представяне по отношение на тъчпада и клавиатурата, което е задължително при мобилен компютър, на който ще се работи интензивно. Единственото ни притеснение, е че с изтъняването на устройствата ще пострадат именно клавиатурите в следващите поколения. А именно в тях се таи част от чара на ThinkPad. Между двата модела, ще изберем именно този тук.

Добра идея е, че съотношението на картината е 16:10, дава доста добро вертикално пространство, особено в комбинация с матираното покритие и възможността за управление чрез докосване. Добрата картина е допълнена от добър звук. Машината няма да разочарова в бизнес среда и дори може да се използва за умерени и разтоварващи гейминг сесии.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Автономност
Производителност
Екран
Здравина
Камера
Звук
Микрофон
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 - най-добрият трансформиращ се бизнес лаптопДо скоро ThinkPad X1 Yoga беше флагманът при хибридните лаптопи от бизнес клас. Той беше алтернатива и на стандартния ThinkPad X1 Carbon. След това се появи ThinkPad X1 Titanium Yoga, още по-мощен и сериозен модел. С тънък корпус и тъчскрийн със съотношение 3:2. Той...