LG PuriCare – на война с мръсния въздух у дома

35
8231
Проведено наскоро проучване показа, че цели 78% от българите се притесняват от наличието на фини прахови частици в домовете си. Мръсният въздух, проблем който в България е наличен от край време, напоследък  се намести сред топ темите в новините и ежедневието ни. И въпреки, че в страната ни трудно може да се говори за сериозно замърсяване от химически заводи, проблемът с т. нар. ФПЧ става все по-сериозен, заради голямата концентрация на хора в градовете, най-вече в столицата. Като неспециалисти трудно можем да обсъждаме вредата от този вид замърсяване, но е факт, че в последно време все повече хора са в търсене на някакво решение. И ако навън сме почти безсилни, то у дома определено има какво да направим.

В последно време изключително популярни стават домашните пречистватели на въздух. Такива има много на пазара, конкуренцията се засилва, а като сайт, интересуващ се от всичко технологично, ние в Kaldata решихме да погледнем към едно от най-интересните решения на пазара – LG Puri Care.

За какво става въпрос

Пречиствателят, с който част от вас вече може би са запознати, заради живото ни излъчване от офиса на компанията преди време, вече може да бъде намерен в магазините. Той е премиум решение за всички, които искат най-доброто. Техническите му характеристики, дизайна и филтрите, с които той разполага, го правят наистина уникален, а след една седмица ползване дойде ред и на това да ви запознаем с него. И най-вече да отговорим на въпроса – наистина ли е това е най-доброто решение на пазара и какво всъщност представлява то.

Приличащият на андроид уред, който има почти ръст на възрастен човек дойде вкъщи, за да е верният ни помощник срещу въздуха, замърсяван от изгарянето на дърва, въглища, автомобили. Той обаче е много повече от това, както имахме възможност да разберем и както ще споделим с вас в следващите редове.

Външен вид

Първото нещо, което отличава този пречиствател на въздуха от всичко останало на пазара – това е неговият дизайн. Той е направен с участието на едни от най-добрите в този бранш, но освен красив и интересен всъщност е и много практично решение. Кръглата му форма позволява лесния монтаж и буквално възможността да го поставите навсякъде, така че той лесно да филтрира въздуха във вашия дом. Въпреки че  доста голям като площ, която „всмуква“ той не заема много място у дома. На пространство, буквално колкото заема един стол можете да сложите LG PuriCare AS95GDWV0, така че той да охване и пречиства на 360 градуса площ, което може да достигне до 91 кв. м. Не се притеснявайте обаче да сложите уреда и в ъгъла на помещението, което обитавате най-често.

Пречиствателят работи отлично на разстояние до 7.5. метра, а заради дизайна това отново прави нещата много по-различни, отколкото са при останалите пречистватели на пазара. Дизайнът има още едно предимство. Благодарение на своята височина и това, че е разделен на практика на две част, уредът разбърква отлично въздуха в помещението и осигурява чистота, както в най-ниските части, където си играят децата, така и нависоко при възрастните.

Шестстепенно филтриране

И така стигаме до следващото предимство. А то е сред най-важните. Това са филтрите, които правят така, че това да е единствения уред на пазара, който филтрира най-малките ФПЧ – до 0.3 микрометъра (PM 1.0).  Разделянето на филтърната система е такова, че първите две нива елиминират финия и ултрафиния прах, а третата степен се бори дори с такива неща като алергени. Останалите филтри се борят с миризми и дори вредни химикали или газ. Това означава, че въздухът във вашите помещения не само ще е чист, но и абсолютно свеж. Без миризми от домашни любимци, готвено, миризма от цигари, химикали за почистване и т.н.

Гениално устройство

Принципът на действие на LG PuriCare AS95GDWV0 е съвършено прост. Стените му служат за всмукване на въздуха. Така той влиза буквално от всички посоки, а в средата и в горната част има вентилатори, които изстрелват свежата субстанция надалеч, така че де факто да разбъркат максимално въздуха в дадено помещение.

Както всяко гениално нещо, което на пръв поглед е просто и тук нещата не приключват с този начин на действие. Благодарение на своите сензори, които се намират в горната част на LG PuriCare вие можете да следите нивата на определените PM прахови частици – 10.0, 2.5 и 1.0. Уредът интелигентно регулира своят работа и прави така, че въздухът в помещението да пределно чист, на нива под 10 микрограма на кубичен метър.

Контрол

Потребителят има възможност да управлява всички неща в пречиствателя през малко дистанционно. Но и директно от горния панел на модела. Там, както можете да видите на снимките, има няколко бутона, с които се регулират различните програми на работа, скоростта на вентилатора, режима за бързо пречистване, посоката на струята, както и настройка за настройване кога уредът да е изключен.

Всички тези функции са достъпни и от приложението Smart Thinq. С него можете да следите и историята на пречистването. Колко мръсно е било в помещението, а кои периоди е работил уреда и т.н. Можете да пуснете да речем пречиствателя малко преди да се приберете у дома. Или пък да го изключите дистанционно, ако сте забравили. PuriCare няма голямо енергопотребление, но е излишно да работи докато няма хора около него.

Големите предимства при теста

Въпреки че за сега нямам пречиствател на въздуха вкъщи, на няколко пъти съм изпробвал различни решения. Всяко има своя плюс. Включвайки в уравнението характеристиките и цената разбира се. С голям интерес подходих към PuriCare. Най-вече заради позиционирането му като премиум продукт на пазара, на практика без аналог. С лек скептицизъм разбира се към това дали е толкова добър и си заслужава парите, го ползвах в продължение на седмица и с любопитство открих следните неща.

PuriCare е много бърз

Благодарение на мощните вентилатори, голямата повърхнина, от която се изсмуква замърсения въздух и може би спецификата на филтрите, това е най-бързото устройство, което някога съм пробвал. От една страна са показателите. Дори да стартира на високи стойности на ФПЧ, само за няколко минути работа на пълна мощност, стойностите се свеждат до приемливи. Дори да предположим, че показателите не са най-точните, то твърдението, че уредът работи много бързо може да се подкрепи и от това, че след стара му промяна в микроклимата се усеща най-бързо. Буквално са необходими няколко минути

PuriCare е много тих

В сравнение с всички останали уреди на пазара – поне тези, които съм срещал до този момент – PuriCare е невероятно тих и работата му просто не се чува. Вентилаторите се въртят бързо, но звукът, който издават не надвишава 19-20 dB (звукът ако долепите ухо до перката е 50 dB).

PuriCare e за големи помещения, апартаменти, офиси

Повечето пречистватели, предлагани на пазара са предназначени за малки помещения. Единични стаи или за съвсем локално пречистване. Те трудно покриват 20-30 квадратни метра. Докато тук говорим за 90. Разликата е осезаема, ако поставите пречиствателя в средата на офиса си да речем. За по-начупен апартамент е достатъчно пък да оставите уреда на мястото, на което преминават най-много хора. Там въздухът се завихря най-много. А благодарение на разпръскването от уреда и 360 градусовата работа с един уред на практика може да покриете цял един апартамент.

PuriCare премахва миризми

Това е едно от нещата, които също ми хареса много и определено ми направи впечатление. И докато ФПЧ е малко трудно да усетим, то промяната в миризмата у дома е осезаема. Миризма на домашни любимци, готвено, цигари, дори дим, ако имате камина – изчезват за минутки.

С PuriCare бършете по-малко прах

Едно от най-големите доказателства за добрата работа на уреда бе и това, че при едноседмичното му използване прахта, която се натрупа бе минимална. В рамките на седмица обикновено се натрупва слой прах, който трябва да се забърше. В тази седмица обаче подобно нещо нямаше. Очевидно филтърът бе събрал повечето от вредната субстанция.

В крайна сметка

LG PuriCare e устройство, подходящо за всеки, който може да си го позволи. На цена колкото два топ смартфона, това наистина е модел, за който последно можем да кажем, че е евтин. Всичките му предимства обаче правят така, че тази стойност далеч не изглежда преувеличена. Той е идеален за всеки, който се грижи за здравето. Както своето, така и на близките си. Със сигурност няма да го използвате само зимата, но и лятото когато медиите не гърмят с информация за ФПЧ. Но прах и миризми продължава да има.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
35 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари