fbpx
15.7 C
София

Logitech Ergo K860 и Еrgo M575 – перфектни решения за продължителна работа

Най-четени

Отне известно време, но Logitech най-сетне представи ергономична клавиатура. От години компанията, известна със своята периферия, ориентирана към офиса и производителността (да не говорим за гейминг периферията), произвежда ергономични мишки, предназначени да минимизират натоварването и нараняванията от претоварване при постоянна работа на компютър.

Въпреки успеха на мишката MX Vertical и тракбола Mx Ergo, Logitech досега не бе успяла да направи ергономична клавиатура. Най-сетне обаче Ergo K860 внася интелигентен дизайн в стандартизирано изглеждащите клавиатури, които са ни познати от класическите производители на пазара, като същевременно обединява в тях добре обмислени функции, които повишават офис производителността – като възможност за сдвояване на клавиатурата с множество устройства и бързо превключване между две устройства, използвайки Logitech Flow. Освен ергономичния дизайн, клавиатурата идва с допълнително облекчаване на натоварването при писане с по-приятен и лек отклик на клавишите, както и по-малко общо тегло.

Дизайн

Ergo K860 е клавиатура с дизайн, който някои рецензенти наричат „мек сплит“. За да сте сигурни, че при нея никога няма да бъде необходимо да докосвате твърде много лопатките си, да притискате ръцете или китките си, има триъгълна пролука между двата основни блока на клавиатурата, предназначени за писане с лявата и дясната ръка. Средата на клавиатурата също се извива нагоре, така че не е нужно да усуквате китките си, за да могат пръстите ви да достигат клавишите, които пишете интензивно и с висока скорост.

Резултатът от цялостния иновативен дизайн е, че можете да пишете, докато извършвате по-малко разтягания, резки придвижвания, притискане на китките и усилия на мускулите, както и почти без никакви неестествени за ръцете ви движения, които при редовните клавиатури са ежедневие, а бавното им и постоянно натрупване може да доведе до значителни наранявания, дори изобщо да не усещате процесите, които вредят на костната и мускулната структура на ръцете ви.

В сравнение с други подобни ергономични клавиатури, K860 има доста голям наклон, но той е по-плавен и благодарение на малко по-големия размер на клавиатурата спрямо конкурентите ѝ на пазара, наклонът не е толкова очевиден. Въпреки че визуално очаквате, че трябва да заемете по-необичайна позиция при писане, всъщност работата с клавиатурата не се различава по нищо от тази, на която и да било конвенционална такава.

Това прави сравнително лесно да свикнете с боравенето с Ergo K860 и да се почувствате комфортно веднага, което не е така при голяма част от другите ергономични клавиатури на пазара

Logitech е предприела някои допълнителни стъпки, за да улесни прехода от традиционна клавиатура. Най-очевидната такава е подложката за китката, която е закрепена в долната част на клавиатурата. Опората за китката следва извивката на клавиатурата, което я прави ефективна, независимо къде движите ръцете си. Опората е удобна за китките ви, но също така е и достатъчно стабилна, за да издържа тежестта на ръцете и да не допуска промяна на стойката на ръцете при писане, което води до чувство за умора. Тапицерията от сив плат изглежда добре и е много дишаща – телесната топлина никога не се задържа прекалено много, както обикновено се случва със синтетичната и естествената кожа.

Други усъвършенствания в дизайна на клавиатурата са по-фини

По-голямата част от 109-те клавиша са стандартните квадратни бутони Logitech Perfect Stroke, но бутоните, които се намират на границата между двата края на клавиатурата, са с малко по-различен размер. Това всъщност улеснява навигацията по клавиатурата и намирането на клавишите с докосване.

Въпреки че по време на тестването усетих, че докато ръката ми се движеше по дясната страна на клавиатурата, бутони като Backspace все още бяха малко трудни за намиране – поради извитата повърхност имах усещането, че разстоянието между клавишите е по-голямо в някои части, но това не е така – всъщност погрешното възприятие в началото леко може да повлияе на начина ви на писане и да забави стандартното ви темпо, но разбира се това е въпрос на навици – с привикването към по-необичайния дизайн, този недостатък се елиминира.

 

По същия начин краката на Ergo K860 са по-големи от предната част на клавиатурата, отколкото от задната, за да осигурят отрицателен наклон, което улеснява по-естественото разполагане на ръцете. Тъй като ъгълът на наклона може да затрудни писането или да промени траекторията на ръцете, в зависимост от височината и разположението на работното място, тук и важно да отбележим, че в комплекта на клавиатурата идват сменяеми крака – такива с 4 или 7 градуса наклон.

Пълноразмерна клавиатура

Logitech K860 е клавиатура с пълния набор от клавиши – в това число и цифровия блок, който е фиксиран за нея. Някои любители на ергономичните клавиатури предпочитат възможност за сваляне на цифровия блок, но в крайна сметка размерите на клавиатурата са достатъчно широки, за да не се отразява фиксираността на цифровия панел върху комфорта при писане – в крайна сметка той може да бъде напълно игнориран, без това по някакъв начин да промени позицията на ръцете или усещането при писане.

Като се абстрахираме от формата и ергономичните характеристики, К860 разполага с много функции, фокусирани върху производителността при писане, които традиционно бихме могли да очакваме от една от клавиатурите Master Series на Logitech. Имате възможност да превключвате между функции на Windows и macOS, включително и мултимедийни клавиши. Има и три клавиша, които ви позволяват да превключвате между до три сдвоени устройства.

Безжичната свързаност, една от силните страни на Logitech, тук също може да бъде открита като бонус

Ergo K860 идва с обединяваща безжична връзка, която може да бъде използвана за свързване на множество устройства от серията Logitech MX, така че не се нуждаете от допълнително устройства за безжично свързване на мишка на Logitech чрез Bluetooth. При тестването на множество устройства не открихме никакви проблеми със закъснение или неотчитане на работата на няколко свързани безжични устройства.

Живот на батерията

Тъй като клавиатурата е безжична, трябва да споменем и въпроса за живота на батерията. Имаме смесени чувства относно това, че К860 има нужда от две ААА батерии, за да работи. От една страна, не ни харесва това, че трябва да купуваме постоянно батерии, да ги сменяме и да ги изхвърляме – в крайна сметка не трябва да забравяме, че изхвърлянето им в кошчето не е добра идея. От друга страна, производителя твърди, че с един комплект батерии, клавиатурата може да работи две години без необходимост от подмяна – така че това не е особено притеснение.

Освен това през този период никога не е необходимо да зареждате клавиатурата си – за добро или зло. Батериите, заедно с мястото за съхранение на безжичния донгъл, са лесно достъпни, като се намират в малък панел от долната страна на корпуса на клавиатурата.

Настройте я, както ви харесва

Периферните устройства от висок клас на Logitech, предназначени за професионалисти, като К860 не прави изключение от това. Потребителите имат възможност да използват собствения софтуер на Logitech Options за конфигуриране на някои клавиши и допълнително персонализиране на работата с клавиатурата. Приложението предлага наистина гъвкави възможности за персонализиране – включително и възможност за пренасочване на функционалността на клавиши, създаване на преки пътища за натискане на клавиши и добавяне на различни функционалности за различни приложения.

Ако сдвоите K860 с мишка, поддържаща Logitech Flow, можете да превключвате между две или три сдвоени устройства, като пишете на различни машини с една и съща клавиатура, просто като преместите курсора от един екран на друг

Това е много удобна помощна програма за многозадачни и опитни потребители, които редовно се нуждаят от достъп както до лаптоп, така и до настолен компютър, въпреки че е без значение, ако купувате само K860 без съвместима мишка.

И именно в този ред на мисли отиваме към следващата част от нашето ревю, която е посветена на мишката Logitech ERGO M57, която върви отлично с клавиатурата.

ERGO M575

Мишката е модерна интерпретация на едно от най-ранните предложения от Logitech на пазара – M570. Въпреки че остава разумно вярна на по-ранния дизайн на своя предшественик, M570 е малко по-голяма, с усъвършенстван дизайн, за да подобри допълнително комфорта от употребата.

Усъвършенстваният сензор за оптично проследяване на Logitech замества лазерния сензор на предишния модел, което увеличава максималната чувствителност на мишката от 1200 до 2000 DPI. M575 разполага и с Bluetooth свързаност в допълнение към 2,4 GHz безжичната връзка и увеличен живот на батерията – до 24 месеца с един комплект батерии.

Предлага се в почти чисто бял или графитен цвят за устройства с macOS и Windows. Но заслужава ли си преминаването към мишка с тракбол? Прекарах почти една седмица, разчитайки единствено на M575 за всички аспекти на дейностите си, за да получа възможно най-добрия отговор на този въпрос. Изводът, до който стигнах, е че Logitech ERGO M575 определено промени мнението ми за мишките с тракбол.

Logitech ERGO M575 дизайн

Думата ергономичност обикновено не вдъхва голяма вяра в дизайна на продукта. Като общо правило в живота открих, че това, което изглежда добре, е неудобно, а това, което е удобно, е толкова грозно, че често дори не подлежи на обмисляне за покупка от голяма част от потребителите. Помислете за ортопедични обувки, раници и лаптопите с тракбол вместо с тъчпад и много други подобни примери.

Макар и външния вид на ERGO M575 да не привлича особено всички потребители от първия момент, особено ако помнят времената на червените тракбол устройства. Но колкото и да изглежда нестандартно за всеки, който не е запознат с работата на този тип мишки, комбинацията от заоблени ръбове, които съставляват тялото на ергономичната линия периферни устройства на Logitech, носи толкова комфорт при работа, че е силно вероятно повече да не погледнете към друга мишка.

Друг детайл от дизайна, който ми хареса особено, е решението на Logitech да направи външния вид на мишката скромен – по нея няма ненужни бутони, RGB осветление или други функционалности, които може и да са приятни за една част от потребителите, но в повечето случаи са излишни

Звездата на шоуто, разбира се, е синята топка. Долното позициониране запазва естествената стойка на ръката ви и тя се плъзга с лекота при всеки жест. Оптичният сензор е доста приспособим, предвид своята чувствителност 2000 DPI, като се има предвид, че режима, с който мишката идва по подразбиране, е 400 DPI.

От долната страна на мишката присъстват контроли за включване и изключване, както и превключване на 2.4 GHz или Bluetooth връзка. Има и отделение за батерии, което съхранява стандартна AA батерия и едновременно е чудесно скривалище за безжичния USB приемник за устройства, които не разполагат с Bluetooth.

По-обемният размер на M575, заедно с нейното тегло от 145 грама, не е голям проблем

Предвид, че всички движения на курсора, се обработват от тракбола, по-големият профил на M575 изисква по-малко място на работното ви пространство, отколкото е необходимо на  традиционната мишка. В долната част на мишката пет гумени крака правят всичко възможно, за да поддържат устройството неподвижно. Въпреки това, на гладки повърхности те понякога вършат прекалено малко работа по предотвратяване на нежеланото придвижване.

Единственият недостатък, който се забелязва при мишката, е асиметричният ѝ дизайн. Макар да постига това, за което е проектирана – а именно да предлага на потребителя фантастично ниво на комфорт и поддръжка, потребителите, които боравят с лява ръка и предпочитат да останат верни на естествения наклон на ръката си, няма да се чувстват особено комфортно да боравят с тази мишка. Макар и да е наистина удобна и да създава високо ниво на усещане за комфорт за мен, то определено не можем да очакваме, че ще се хареса на всички.

Въпреки това, работата с мишката е с особено добра точност, особено когато става дума за използване при компютърни игри – по време на тези тестове палецът ми почти никога не трябваше да напуска повърхността на тракбола, което означава, че имах непрекъснат контрол върху мишените си в игрите. Никога не ми се е налагало да вдигам мишката, за да я центрирам, което макар и да отнема милисекунди, именно те са доста ценни в игрите, а това определено е недостатък на всички традиционни мишки.

Финална оценка

Ергономичната клавиатура на Logitech K860 и мишката ERGO M575 са едни от най-удобните и естетически издържани ергономични устройства на пазара в момента, но въпреки това трябваше да извървят дълъг път, за да успеят да ни впечатлят.

През последната седмица на тестване обаче, всички предварителни нагласи и очаквания, които имах към ергономичните устройства и известните неудобства, които възникват при мигрирането към тях от стандартните периферии, до голяма степен изчезнаха, което се дължи единствено на добрата работа по дизайна и ергономията, които от Logitech са свършили по тези устройства.

Мишката и клавиатурата може да не са най-забележителните и ексцентрични на пазара, но честно казано са доста удобни, могат да се впишат във всеки стил на оформление на работното пространство, като идват с наистина удобни инструменти и усъвършенствания за професионалните потребители. Ако работата ви е свързана с дълги часове на работа и писане пред компютъра, то определено двете устройства са добър залог.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Автономност
Свързаност
Интерфейс
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Logitech Ergo K860 и Еrgo M575 - перфектни решения за продължителна работаОтне известно време, но Logitech най-сетне представи ергономична клавиатура. От години компанията, известна със своята периферия, ориентирана към офиса и производителността (да не говорим за гейминг периферията), произвежда ергономични мишки, предназначени да минимизират натоварването и нараняванията от претоварване при постоянна работа на компютър. Въпреки успеха...