fbpx
0.8 C
София

Logitech MX Anywhere 3 е най-усъвършенстваната компактна мишка

Най-четени

Още щом в края на септември я видяхме за първи път, малко след представянето ѝ, бяхме сигурни, че Logitech MX Anywhere 3 е продукт, на който заслужава да обърнем по-специално внимание.

Идеята на тази серия, от която вече сме виждали успешни модели е, че мишките са с нисък профил и са създадени за хора, които по цял ден ги държат в ръката си и работят активно с тях – творци, разработчици и изобщо всички онези търсещи максимална продуктивност и комфорт.

От една страна серията е достатъчно атрактивна с това, че представителите ѝ могат да се използват на всяка повърхност. От друга обаче ни беше много интересно да видим „малкия брат“ на може би най-добрата мишка, която някога сме тествали MX Master 3.

Тя е компактна, лека и подходяща за работа в изключително разнообразна среда – в офиса, споделени работни пространства, у дома, или дори докато пътувате.

Кутия и инсталиране

Нека започнем всичко отначало, за да ви представим плюсовете и единствения минус на MX Anywhere 3, който намерихме. Тя идва при нас в познатата компактна тъмна кутийка със зелени надписи, която бързаме да отворим.

В комплекта виждаме стандартните неща. Освен самата мишка има още кабелче и донгъл. Основният цвят на MX Anywhere 3 е бледо сиво. Именно в такъв цвят има и специален вариант, предназначен за MAC.

На разположение са още розов и любимият ни – този който тестваме – графитено. Комплектът не е много богат, но за кратко време можете да извадите мишката, да я свържете и да започнете да я използвате. Настройката е изключително лесна, а ако компютърът ви няма Bluetooth, това не е проблем.

Още щом поставите MX Anywhere 3, особено ако я ползвате под Windows 10, веднага имате възможност да изтеглите специалния софтуер за нея. Можете да използвате мишката и без него, но той ви дава допълнителни възможности за настройки на бутоните, състоянието на мишката и разяснения кое за какво е.

Дизайн

Външният вид на MX Anywhere 3 е много стилен. Ергономичната форма плавно прилепя към дланта ви, а размерът ѝ е на практика съвършен – 34.4 х 65 х 100.5 мм.

Теглото също е много подходящо за хора, които са често в движение – 99 грама. Тя обаче е толкова тежка, колкото добре да я чувствате в ръката си и работата с нея е много удобна. Практиката ни показа, че когато сте в движение никак не е трудно да я пренесете в задния си джоб или дори в тесни дънки.

Материалите, от които е направена MX Anywhere 3, са много качествени и самото докосване до използваната пластмаса е  приятно. На секси извития си гръб мишката побира освен двата основни бутона, красив метален скрол.

Неговото движение се регулира от копчето, непосредствено зад него, и можете да бързо да сменяте режимите. Освен това на сребристия декоративен елемент се вижда още логото на компанията, което е изписано по новия начин – съкратено.

В лявата част на мишката имате два програмируеми бутона, функциите на които можете да определяте сами. В нашия случай обикновено ги използваме за увеличение или намаляване на дадена страница или снимка, за Copy-Paste или пък за прелистване на PDF файлове, Сами можете да решите. По принцип са въведени като „напред-назад“.

Още малко копчета има от долната страна на мишката. Там, освен този за включване, е и бутонът, с който се определя честотата с която можете да ползвате до три различни устройства. Светлинен индикатор показва на кое точно устройство сте се спрели в момента. Това е много подходящо, ако искате с една мишка да управлявате лаптопа, телевизора и таблета си да речем. Не са ви необходими три различни мишки за целта.

Скролът

Едно от новите и приятни неща е скролът на MX Anywhere 3. Той е хромиран и също е приятен на допир. Много прилича на този от MX Master, но е малко по-малък по размер. Благодарение на електромагнитите, които са използвани в механизма, с един клик можете да променяте усещането, което той създава.

В единия режим има съпротивление, което се получава от магнитното съпротивление – по този начин мишката е с усещане на стандартна премиум мишка.

Можете обаче да изключите това съпротивление и да скролирате безкрайно и без съпротивление. Изключително приятно чувство, особено при дълги страници и документи. Остава възможността да натискате и самия скрол като отделен бутон, ако сте свикнли да използвате тази функция.

Като цяло именно скролът създава завършения премиум вид на MX Anywhere 3. Хромираната му повърхност прави всяка разцветка на модела да изглежда стилно и на място.

Друга интересна особеност е, че MX Anywhere 3 тихо скролира до 1000 линии текст в секунда със следващо поколение MagSpeed колелце и автоматично превключва между  отчетлив и хипербърз режим, осигурявайки възможно най-голяма прецизност.

Той има и приятни разширени функции. Ако скролирате с него, докато държите някой от страничните бутони, на разположение ще имате страничен скрол, който в случая отсъства, за разлика от MX Master 3. Така с доста по-малко обем на самата мишка, отново ще имате два скрола, които да използвате в презентации, графики и т.н.

Работа на всяка повърхност

Мишката е невероятно чувствителна, а освен това може да се използва и върху всяка повърхност. Всичко това е възможно благодарение на поставянето в нея на специалния Darkfield сензор с 1000 DPI, който обаче може да стигне при нужда до 4000 dpi.

Ако работите от дома си върху стъклена маса – няма да имате никакви проблеми. От Logitech обещават максимална прецизност, тъй като Logitech MX Anywhere 3 e достатъчно точна, за да спре на индивидуален пиксел.

Друго интересно нещо около нея е, че тя може едновременно да работи с до три различни устройства, тъй като се свързва по три различни канала, като преходът става с натискането на малко копче

Свързаност и батерия

Свързването става през Bluetooth, ако вашата машина го поддържа, или чрез включения в комплекта Unifying USB приемник и да превключвате между тях само с натискането на бутон. Той работи на 2.4 GHз и също дава добра свързаност, дори да по-голямо разстояние.

MX Anywhere 3 може да работи на разстояние до 10 метра от вашия лаптоп или компютър и благодарение на батерията си, която се зарежда през USB Type-C може да работи без да е свързана до 70 дни след това. В случай, че батерията ви падне в неподходящ момент, зареждане от само една минута ви дава три часа време за работа.

Недостатъкът

Много ни е трудно да намерим недостатък в такъв съвършен продукт. Някой от потребителските ревюта гласят, че размерът на мишката е прекалено малък. Не можем да се съгласим с това, защото ръцете на редакторите ни не са никак малки, а тя идеално пасва в тях.

Освен това идеята ѝ е и да е по-малка. Който иска по-голяма – MX Master 3 е за него. И така единственото до което стигнахме е, че няма място за донгълът в корпуса на самата мишка. Това отново е заради размера, но той просто няма къде да се сложи.

При пътуване това понякога създава проблеми, ако не сте го оставили на лаптопа си. Но от Logitech очевидно са минали до това решение след като са преценили, че повечето машини вече имат Bluetooth. Заради което пък следващите подобни продукти могат да са спокойно и без него, каквато е тенденцията при не малко нови устройства.

Софтуер

Програмното обезпечение, което споменахме, върши много добра работа ако искате да изцедите всички възможности на мишката. В най-общия случай то служи за преформатиране на бутоните. Тук е и функцията Smartshift да речем, която сама сменя съпротивлението на скрола, в зависимост от програмите които ползвате. Настройката за това е именно от софтуера на мишката.

Друго много приятно нещо, когато използвате софтуера е това, че с помощта само на мишката можете да местите различни папки и документи между отделните устройства, ако работят с Windows или macOS. Достатъчно е само да завлачите или да Copy-Paste-нете дадено съдържание, за да може то да се прехвърли от стационарния ви компютър на лаптопа ви да речем. Много удобно!

Благодарение на Logitech за различните бутони бихте могли да имате различни функции в много различни програми, които вероятно използване. Сами можете да настроите какви функции да имат допълнителни бутони в много програми. В това число Adobe Photoshop, Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro, Google Chrome, Safari, както и в  Microsoft Word, Excel и PowerPoint. Това дава много допълнителна производителност..

Съвместимост

MX Anywhere 3 работи с Windows, macOS, iPadOS, ChromeOS и Linux. MX Anywhere 3 за Mac е оптимизирана за macOS, съвместима с iPad и включва кабел за зареждане USB-C към USB-C за Mac.

Цена и наличност

Logitech MX Anywhere 3 и MX Anywhere 3 за Mac са в продажба през септември 2020 г. на Logitech.com и в избрани магазини. Препоръчителната крайна цена за MX Anywhere 3 и MX Anywhere 3 за Mac е 179,99 лв. с ДДС.

В крайна сметка

MX Anywhere 3 е премиум продукт и това се усеща още в момента, в който я докоснете. Тя би била идеалният спътник за вас, ако водите активен начин на живот и особено ако искате да управлявате повече от едно устройство с нея. Дизайнът, качеството на изработка, лекотата на работа и многобройните функции са основните неща, които я отличават от всички останали предложения на пазара.

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Автономност
Точност
Софтуер
Здравина
Скрол
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини