Logitech MX Master – луксозният автомобил сред мишките

1
4182

Изборът на клавиатура и мишка винаги е бил нещо, подценявано от много потребители. Малцина са тези, които оценяват, че при по-дълга работа с компютър освен очите, изключително много се напрягат и нашите ръце и по-скоро китки.

Изборът на правилния хардуер обаче несъмнено е необходим, както ако играете повече на своя компютър, така и ако работите много. Именно с тези мисли подходихме и към обявената за една от най-добрите мишки на пазара, изобщо създавани някога.

mx-master-black-gallery-1

Тези дни в офиса ни се появи за тест именно тя – Logitech MX Master, впечатлила ни първоначално с външен вид и ергономика, а впоследствие и с много други неща, свързани с управлението и лекотата на работа. Но вижте за какво става въпрос:

Кутията, в която идва Logitech MX Master, е класическа и ако сте имали други продукти на компанията със сигурност ще ви е позната. В нея освен мишката няма да намерите много други неща – USB Reciever, кабел и документация.

Външен вид и дизайн

Още на пръв поглед новата MX Master на Logitech приковава вниманието ни. Дизайнът прилича на този, познат ни от луксозните спортни автомобили. Формата и материалите, от които е направена мишката, наистина ни карат да си представяме, че държим в ръката си умален модел на някое Lamborghini, а със сигурност и на вас ви минават тези мисли, дори само докато гледате снимките.

Всъщност формата е основен акцент и от Logitech наблягат много на нея и нейната изработка в своите реклами и съобщения за премиум мишката. MX Master. За формата и създаването на външния вид от компанията са разчитали на отделна компания, занимаващи се само с ергономика и външен вид, а първоначалният модел на мишката е създаден на ръка и от дърво, както можете да видите във видеото.

Получилото се на практика е чудесно не само за окото, но и наистина пасва много добре в ръката и дори след по-дълга работа в китката на ползващия я не се чувства умора. Тествахме MX Master повече от една седмица и с нея наистина се свиква лесно, а при връщането към старата ни мишка, която също е от висок клас, определено се чувстваше неудобство – най-вече заради формата.

Със сигурност това, което са направили дизайнерите с MX Master, определено пасва отлично в китките и най-вече с поддръжката на палеца спомага за много по-дългата работа.  Тя също така е сравнително тежка със своите 145 грама, а размерите и, официално предоставени от производителя са 85.7 mm (3.4 in) x 126.0 mm (5.0 in) x 48.4 mm (2.0 in), но това на практика е идеалния баланс – чувствате я отлично, изпълнила ръката ви, но не се уморявате докато я използвате.

Бутони и елементи на управление

Тук са едни от най-големите достойнства на MX Master. Като част от дизайна е прекрасно, че на пръв поглед мишката няма много допълнителни копчета и контролери. Както ще видите обаче има предостатъчно бутони, които можете да използвате по-разнообразен начин и да настройвате в зависимост от вашите нужди.

Скрол за палеца

Разположен изключително удобно, малко над мястото на което лежи вашия палец, този скрол може да ви помогне по-лесно да преминавате между приложенията и прозорците, които са отворени в момента. Без необходимост от особено движене, вие лесно можете да сменяте два или повече екрана, на които работите. Още по-интересно е, че до него има още два едва забележими бутона, които обаче се достъпват изключително лесно отново с палец. В нашия случай тях ги настроихме за бърз контрол на звука, но благодарение на софтуера на мишката вие можете да ги използвате буквално за каквото се сетите. На разположение тук имате още един бутон, който е разположен на мястото, на което палецът ни лежи – него можете също да настроите за нещо, което ви е удобно – в нашия случай избрахме функцията за отваряне на нов прозорец в браузера.

logitech_stuff

Основен скрол

Това всъщност е и един от основните акценти в MX Master. Основният скролер на мишката е с адаптивна скорост, така че създава изключително приятно усещане когато трябва да прелистите някоя по-дълга страница. Нещо повече – самото му въртене е изключително приятно, а движенето му е свободно и леко до съвършенство  – наистина трябва да го изпитате на живо, за да си го представите – трудно може да бъде описано с думи. Самият той разбира се също е бутон, а малко преди него, както можете да видите и на снимките, има още едно бутонче, което може също да персонализирате.

Поглед отдолу

Щом завъртим мишката и погледнем от долната и страна се разкриват още няколко интересни неща, които можем да открием и в спецификациите, Можем да видим копчето за включване, бутонът за свързване посредством Bluetooth, но и още един, който настройва мишката да работи в три отделни позиции. Това е функция, която ще бъде оценена високо от всеки, работещ на повече от една машина едновременно. Спокойно можете да използвате мишката на компютър, лаптоп и дори на смарт телевизора си с Android, като само с един клик сменяте устройството, с което MX Master да работи в момента.

Хардуер

Сензорът на мишката е много чувствителен и работи между 400 и 1600 DPI, като нормалната му стойност, при която функционира е 1000. Чрез софтуера вие можете да променяте чувствителността, през 200 единици, така че да отговаря на вашите желания.

Друг елемент, който трябва да отбележим тук е батерията. Тя е литиево-полимерна и с капацитет от 500 мач.

Благодарение на вградената в мишката технология Darkfield Laser Sensor с нея може да се работи навсякъде. Не ви е необходимо нищо допълнително върху бюрото, защото дори и да сте с някое от новите луксозни стъклени бюра – тя ще се справи. MX Master работи дори върху стъкло.

Софтуер

Несъмнено това е една от най-силните страни на Logitech, независимо за коя тяхна мишка или клавиатура говорим. Със софтуера, който носи името „Logitech Options”, се работи отново много лесно. Получавате достъп до персонализирането на всеки един бутон, а същевременно пред вас се разкриват различните профили, ако използвате мишката за игра и за работа едновременно да речем. Можете да променяте нейната скорост

Батерия

Безжичната мишка е с батерия, която според официалните данни позволява до 40 дни работа на 8 часов работен режим с едно зареждане. Самото зареждане е много лесно и става с USB кабел, включен в комплекта. Той е достатъчно дълъг, така че можете да зареждате мишката и докато работите, а ако батерията и свърши, точно когато кабелът не е във вас, то спокойно можете да използвате и кабела на своя мобилен телефон, тъй като мишката има microUSB порт.

Ще споделим с вас, че така и не стигнахме до изразходването на батерията напълно, тъй като ползвахме MX Master по-кратко време от 40 дни, но триточковият индикатор, който може да се види отстрани, не стигна дори до момента, в който загасва една от трите лампички.

Обръщайки се към по-техническата част, трябва да ви напомним, че за да използвате MX Master на Logitech трябва да имате компютър с вграден Bluetooth или да използвате USB плъг, който е включен в комплекта. Мишката поддържа драйвери за работа с Windows 7, 8, 10, както и с Mac OS  X 10.8 или по-нова, но ние успяхме да я използваме и с XP, така че вероятно и вие няма да имате проблем, ако държите на тази по-стара операционна система.

Тест и лични впечатления

Самият тест на MX Master мина без никакви изненади, що се отнася до инсталация на трите устройства на които я ползвахме. Благодарение на лесното настройване, което има през бутона на долната страна, бързо свързахме мишката с компютъра в офиса, един лаптоп и смарт телевизор. Тази функция наистина е много удобна и несъмнено ще бъде оценена от професионалистите, на които им се налага често да сменят работната си площ или пък дори такива, които предпочитат да ползват мишката си на работа и у дома. Превключването става за секунди.

След кратката инсталация настроихме част от бутоните така както ни у удобно през софтуера, инсталиран с мишката, а в последствие разбира се те могат да се променят. Мишката има няколко режима на работа, като ние използвахме два основни за игри с по-голяма чувствителност и нормален за ежедневната ни работа.

Тук може би е моментът да кажем, че мишката не е геймърска, но пък нищо не пречи да я използвате и за това – доказахме го. Управлението на всяка система с нея е доста лесно, но най-големият плюс, който можем да отличим след седмица тест, е ергономиката и. Благодарение на футуристичния дизайн, комбинацията от теглото и размера, мишката прави така, че работата с нея наистина е удобна и не изморява толкова китката, колкото другата мишка, която използваме – също от висок клас.

Ако не сте ползвали мишка с два отделни скрола и  толкова бутони, може първоначално да ви е малко странно, но както се казва с хубавото бързо се свиква. Първоначално неудобни са единствени двата бутона до страничния скрол, най-вече заради това че са много малки, а и леко се застъпват, но в случая както ги бяхме настроили ние – за контрол на звука -това не се забелязва, а може би именно това са мислили и от Logitech за тях.

Друго хубаво нещо,  с което се свиква защото е ново е свободно въртящия се основен скрол. Останалите мишки имат леко прищракване на този елемент от управлението, докато тук можете да го въртите свободно и то доста по-бързо. Това обаче е изключително приятно и не натоварващо и с него несъмнено се свиква бързо. След това скролирането буквално се пренася на едно ново ниво.

В крайна сметка

MX Master оправда нашите очаквания. Въпреки високата цена от около $100 премиум чувството, което продуктът създава, удобството при работа и многото плюсове при елементите за управление, както и това, че с подобен продукт определено ще работите повече и по-добре, прави от MX Master добра сделка. Да, това не е мишка, която всеки ще си купи, но ако имате възможност – определено си заслужава.

Приликите с луксозен спортен автомобил не са случайни и през цялото време, в което ползвате мишката ще се сещате постоянно за това. Формите, материалите и скоростта на работа наистина постоянно отправят мислите в тази посока.

И тук идва моментът, в който ще споделим с вас най-големият минус на тази мишка. Тя няма версия за лява ръка, така че ако използвате основно нея, то ще бъдете лишени от удоволствието да и се насладите напълно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари