fbpx
11.7 C
София

Logitech MX Master 3S и MX Mechanical Mini Keyboard: Най-добрите мишка и клавиатура за потребителите на Mac не са дело на Apple

Най-четени

За някои цената, на която се предлага MX Master 3, както и други подобни качествени продукти е неоправдано висока, но всеки, които държи на ненадминатия комфорт и безжичната продуктивност смята това за един от любимите си продукти, още от момента, в който дебютира през септември 2019 година.

Logitech наскоро обнови серията си MX мишки и клавиатури с MX Master 3S, а клавиатурата MX Mechanical един от най-добрите компютърни аксесоари стана още по-добър с ключови подобрения с акцент върху ергономичността. Сега при нас е достойният наследник на MX Master 3 в комбинация с удобната клавиатура за наистина нов начин на работа и взаимодействие с всеки Mac.

Първи впечатления

Макар че извитата ѝ форма е строго предназначена за десничари, MX Master 3S официално не е ергономична мишка като MX Vertical на Logitech. Тя не е и геймърска мишка за бързи движения с висока до небето разделителна способност от 16 000 точки на инч (dpi), въпреки че нейният универсален сензор Darkfield е увеличен от 4000 dpi на 8000 dpi – повече от достатъчно за извършване на бързи движения по голям 4K монитор или няколко монитора едновременно

Всичко работи като по вода и ако работата ви е свързана с жонглиране между документи, много скролиране (вертикално и странично) и използване на няколко раздела едновременно, тази мишка е благословия, единственото нещо е, че е необходимо известно време, за да може човек да я разбере напълно и да свикне с нея.

За сметка на това леката безжична мишка – налична в бледо сиво, по-тъмен графит или черно и изработена от 22% или 27% рециклирана пластмаса в зависимост от цвета, който изберете – набляга на продуктивността и гъвкавостта.  MX Master 3S работи на всякаква повърхност без никакво притеснение.

Дизайн

Logitech е направила малки промени в дизайна на вече популярната си мишка MX Master 3, тъй като тя има същия ергономичен дизайн и брой бутони, които можете да персонализирате според предпочитанията си.  MX Master 3S има същото текстурирано покритие, което получавате в нейния предшественик, но идва със значителни подобрения по отношение на функциите. Освен това има нова опция в бял цвят, който изглежда меко казано красиво.

Отново има безкраен набор от преки пътища и опции за персонализиране, предлагани от софтуера Logi Options+ и колелото за скролване, което увеличава или намалява съпротивлението в зависимост от скоростта на скролване или натиска (любима наша функция). Малък бутон под колелцето превключва между прецизно и свободно превъртане, но можете да постигнете същото и само с движението на пръста си.

В допълнение към хромираното колело с възможност за щракване, основните бутони наляво и надясно и горния бутон, от лявата страна има широко хоризонтално колело за превъртане, което се направлява от десния ви палец. Под него са разположени два тънки бутона, които по подразбиране служат за навигация напред и назад в браузъра, а под тях има извито крило или пътека, или поставка за палеца, която помага да придържате ръката си в леко наклонено положение. Малка чертичка върху крилото показва мястото за жестове, което добавя още четири функции, ако натиснете с палеца си и преместите мишката нагоре, надолу, наляво или надясно.

Управление и функции

Една от любимите ни функции е именно управлението с жестове на десния палец. Има очевидно, но дискретно щракване, ако натиснете палеца си надолу – след това мишката може да се управлява като тракпад, за да плъзгате между екраните, да стигате до началния екран или да преминавате между работните плотове. Отново, както и при много други функции на тази мишка, това е умен, обмислен дизайн, който с малко практика ще използвате много по-несъзнателно, отколкото очаквате.

Освен по-острия сензор единствената друга промяна в MX Master 3S е, че основните кликвания вече са почти безшумни – според Logitech те са с 90% по-тихи и трудно се чуват, освен ако не доближите ухото си до мишката. Бутоните също така са с по-меко усещане, така че ако обичате твърдата тактилна реакция, може би ще предпочетете все още продавания MX Master 3, но аз ги намирам за напълно приятни.

Размерът на мишката е непроменен – 4,9 на 3,3 на 2 инча, и тя се усеща естествено и изключително удобно в рамките на няколко секунди, след като поставите ръката си върху нея. Установих, че трябва да движа или натискам палеца си по-силно, отколкото очаквах, за да активирам жестовете, но страничните бутони и колелцата за превъртане падат лесно в ръката.

MX Master 3S също така поставя висока летва за безжично удобство. Тя използва или Bluetooth връзка с ниска мощност, или включения в комплекта Logi Bolt USB приемник. Последният се включва в (и едва стърчи от) USB порт тип А, за да осигури 2,4 GHz връзка, която, подобно на по-стария приемник Unifying на Logitech, работи и с някоя от MX клавиатурите на компанията.

Бутонът в долната част на мишката ви позволява да превключвате между до три устройства с различни Bluetooth или USB връзки, а технологията Flow на Logitech ви позволява дори да премествате мишката от един екран на друг (например от настолен компютър с Windows на лаптоп с Mac) и да копирате и поставяте между системите. Една малка забележка: в 3S няма място за съхранение или пренасяне на приемника, ако опаковате багажа си за пътуване.

За зареждане, в кутията има порт USB Type-C на върха на мишката и кабел от USB-C към A в комплекта. Компанията твърди, че включването за една минута осигурява достатъчно енергия за три часа работа, а при пълното зареждане издържа до 70 дни, въпреки че от наблюдението на индикатора на батерията на Options+ подозирам, че потребителите на пълен работен ден ще трябва да включват батерията на всеки 15 до 20 дни. Както и в други модели обаче тук много ни харесва, че Logitech използва вътрешна батерия вместо еднократни акумулаторни батерии.

Говорейки за софтуера Options+, той предлага почти неограничена персонализация, като ви позволява да пренасочвате бутони или да използвате страничния скролер за преминаване през разделите на браузъра. В приложението Logitech Options има много опции за персонализиране. Например, лявото/дясното колело може да се използва за превъртане наляво и надясно или алтернативно, и може би по-полезно, за превключване между различни раздели на браузъра. По същия начин могат да се персонализират бутоните за движение напред/назад, а приложението дори ви дава възможност да зададете различни предварителни настройки за различни творчески приложения и програми.

Освен това поддържа различни функции на бутоните за отделните приложения, като например Adobe Photoshop и Premiere, пакета Microsoft Office и браузъра Edge, като предлага толкова много предварително зададени или лични комбинации, колкото можете да пожелаете.

Добрата мишка върви с добра клавиатура

Същевременно клавиатурата MX Mechanical Mini изглежда сладка и стилна, но е също толкова добра, когато става въпрос за производителност. Мини механичните клавиатури съществуват от доста време и обикновено са удобни за геймърите. Аз лично обичам да ги използвам за работа, тъй като са лесни за пренасяне и след като веднъж свикнете с тях, става трудно да свикнете с клавиатурите със стандартен размер.  MX Mechanical Mini for Mac се превърна в моята клавиатура, тъй като предлага фино изживяване и, което е по-важно, може да бъде свързана към 3 отделни устройства, така че става много лесно да превключвам между Mac и таблета си само с едно натискане на бутон.

Осезаемата обратна връзка от механичните клавиши е чудесна, има добро време за движение между клавишите, така че не се усеща, че клавиатурата е притисната твърде много, дори за тези с големи пръсти като мен. Можете също така да настроите интензивността на подсветката на клавишите, което е удобно в затъмнени или тъмни помещения. Клавиатурата може да се похвали с нископрофилно по-тихо механично писане от следващо ниво с превключватели Tactile Quiet на оформлението на клавишите на Mac, които предлагат задоволително усещане при докосване – за прецизна обратна връзка, реактивно нулиране на клавишите и по-малко шум.

MX Mechanical Mini поддържа зареждане чрез USB-C порт и клавиатурата лесно издържа между 1-2 седмици, ако я използвате по около 6-7 часа дневно. Хареса ми качеството на изработката на клавиатурата MX Mechanical Mini, тъй като тя е едновременно здрава, а минималистичният външен вид я прави наистина привлекателна.

На цена от около 300 лв. клавиатурата MX Mechanical Mini е наистина скъп хардуер за вашата конфигурация, но тези, които търсят една от най-добрите мини клавиатури, наистина трябва да я изпробват. Освен, че е много удобна, което е трудно да се пресъздаде, а направо трябва да се опита на живо, клавиатурата предлага множество удобства. С нея можете лесно да сдвоите вашия MacBook, iMac и iPad чрез Bluetooth Low Energy и превключвайте между тях с натискането на един бутон – свързването на до 3 устройства никога не е било по-лесно.

Комбинацията между двата продукта със сигурност ще бъде оценена от много професионалисти в създаването на съдържание. Съгласни сме, че този хардуер може да промени изцяло работния ви процес, като осигури приятно преживяване на бюрото и гарантира, че всяка работа може да бъде завършена точно и прецизно. Добрата мишка или клавиатура често се отличава и с добре обмислена и съобразена ергономичност, което означава, че натоварването на ръцете и повтарящите се травми могат да бъдат сведени до минимум.

Трябва ли да си купите Logitech MX Master 3S и MX Mechanical Mini keyboard за Mac?

Близо месец имах възможност да работя с MX Mechanical Mini keyboard и мишката MX Master 3S и смело мога да кажа, че преживяването е на изключително високо ниво, особено ако искате да подобрите настройката си за работа с аксесоари от високо качество.

В клавиатурата и мишката са вградени редица функции, които ги правят една от най-добрите възможности за потребителите на Mac. Има и някои фини подобрения в сравнение с оригиналния MX Master, които заслужават по-внимателно разглеждане, включително изключително тихото щракване и повишената чувствителност до 8000 dpi.

Докато не започнем да движим курсорите си само с мисъл, е трудно да си представим по-добър начин за взаимодействие с компютъра. Независимо дали скролирате 1000 реда за секунда, или прихващате прозорци и прилагате команди Undo и Paste със скоростта на мисълта, няма нищо по-добро от това.

Както MX Master 3S, така и MX Mechanical Mini Keyboard предлагат отлична стойност за цената и това е една от най-добрите комбинации, които можете да опитате, ако искате да обновите аксесоарите си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Ергономика
Софтуер
Функции
Свързаност
Цена/качество
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

За някои цената, на която се предлага MX Master 3, както и други подобни качествени продукти е неоправдано висока, но всеки, които държи на ненадминатия комфорт и безжичната продуктивност смята това за един от любимите си продукти, още от момента, в който дебютира през...Logitech MX Master 3S и MX Mechanical Mini Keyboard: Най-добрите мишка и клавиатура за потребителите на Mac не са дело на Apple