fbpx
16.8 C
София

Logitech MX Mechanical – най-удобната клавиатура за работа и гейминг, която съм ползвал

Най-четени

Вчера Logitech представи новата механична клавиатура Logitech MX Mechanical. Имах възможност да изпробвам възможностите ѝ през последната седмица и сам да се убедя в качествата, които се прокламират от производителите ѝ. Заслужава ли си цената от 349 лв? Ето моето мнение.

MX Mechanical предлага три вида клавиши, които покриват редица потребителски предпочитания. „Кликащите“ сини превключватели предлагат традиционното изживяване с механичната клавиатура. Има забележима тактилна обратна връзка и силно тракане при всяко натискане на клавиш. Конфигурацията „tactile quiet“ осигурява същото ниво на тактилна обратна връзка, но с много по-малко шум. Докато при „линейната“ няма тактилен удар, който да се преодолява, и се обещава „минимална сила на пружината“. При нас за ревю е може би най-удачния (поне според мен) вариант на тактилност без много шум, които са кафяви.

Клавиатурата се предлага в един-единствен елегантно изглеждащ стил: графит (тъмносив). За пореден път Logitech е заела екологичен ъгъл с този продукт. Те са конструирали клавиатурата от рециклирана пластмаса и „нисковъглероден алуминий“. Освен това тя се доставя в хартиена опаковка, което означава, че имате на разположение клавиатура с неутрални въглеродни емисии и не унищожавате планетата едно изречение по едно.

Удобството преди всичко

Механичната MX има цяла гама от функции, които ще разгледаме по-късно в статията. Тези характеристики не биха означавали нищо, ако тя не е удобна. Добрата новина е, че работата с нея е абсолютно удоволствие. Клавишите са с висококачествено усещане, което е по-важно, отколкото звучи. Моделът има много солидна конструкция – съмнявам се, че бих могъл да огъна тази клавиатура.

Нашият модел за тест създаваше истинско чувство за механичка клавитура с доста ниско ниво на шум. Въвеждането на дълги текстове редувано с игри – ми позволи да се уверява във възможностите на клавиатурата.

Клавиатурата е с подсветка, но няма RGB

Въпреки че Logitech предлага линейна конфигурация, има някои геймърски функции, които вероятно липсват на тази клавиатура. Както вече беше посочено, тя е много изчистена и професионално изглеждаща. Естествено, подсветката отразява това. Има шест „ефекта“, от които можете да избирате, и всички те се предлагат в синкаво бяло, без да са налични други цветови опции.

Клавиатурата е доста универсална. Честно казано тя е добър избор за игри, въпреки че няма решение за осветяване за бутоните WASD да речем. Идеята обаче ми харесва, тъй като моделът изглежда чудесно във всеки офис или по-строго бюро, а същевременно е максимално удобна и в двата свята.

Чудесни шорткъти

MX Mechanical разполага с ред персонализируеми комбинации за бързи клавиши на Fn реда, въпреки че опциите по подразбиране са невероятно добри. Редовно ми се налага да правя скрийншоти за статии и ревюта и сега мога да го направя, като щракна върху клавиша F7 и избера областта, която искам да заснема. Това спестява само няколко секунди, но те се натрупват с времето.

Има и опции за управление на видеоклипове, регулиране на яркостта на подсветката на екрана и клавиатурата, както и за избор на емотикони, ако сте от хората, които използват много от тях. F8 също е полезен; той заглушава или изключва звука на микрофона ви по време на виртуални срещи.

Ако не искате да пишете, един от бързите клавиши отваря приложението за диктовка на устройството ви, което ви позволява да кажете каквото възнамерявате да напишете и след това да седнете, докато то се появи на екрана – което е удобно, ако често използвате приложението за диктовка на устройството си. По подразбиране бързите клавиши функционират, без да е необходимо да натискате едновременно клавиша FN, въпреки че можете да изключите „Fn Lock“, като натиснете Fn+Esc, ако искате да използвате стандартните си клавиши F.

Множество начини за свързване и дълъг живот на батерията

Клавиатурата се предлага с „Logi Bolt“ – безжичен USB конектор на Logitech. Подобно на други безжични конектори за клавиатура и мишка, компютърът ви ще се нуждае от няколко секунди, за да инсталира необходимите драйвери, и след това можете да започнете работа. Предимство на Logi Bolt е, че можете да свързвате повече от едно съвместимо устройство с него, например мишка и клавиатура. Недостатъкът е, че всяко устройство, което сдвоявате, трябва да е съвместимо с Logi Bolt и по-старите USB ключове Logitech няма да работят.

Ако искате да спестите USB порт, вашето устройство няма USB порт или загубите Logi Bolt, Bluetooth свързаността също е опция. Свързването чрез Bluetooth също е само стандартна процедура. Включете клавиатурата си или изберете свободно място за устройство на клавиатурата си, сканирайте за клавиатурата на устройството, от което избирате, изберете я и сте готови.

Единственото нещо, което не можете да използвате, за да свържете клавиатурата си с устройство, е включеният в комплекта кабел от USB тип A към USB C. Това, което кабелът ви позволява, е да продължите да работите, докато клавиатурата ви се зарежда. Благодарение на тази функция не съм имал никакви прекъсвания на работата на клавиатурата по време на едноседмичния период на тестване въпреки интензивната ежедневна употреба и навика ми постоянно да забравям да поставям нещата за зареждане.

Ако не искате да работите с кабел, който се подава от клавиатурата ви, Logitech твърди, че 15-минутно зареждане е достатъчно, за да ви осигури енергия за цял ден работа. Logitech също така твърди, че пълното зареждане ще издържи до 15 дни, ако използвате подсветката на клавиатурата, или 40 седмици с изключена подсветка. Не успях да проверя обстойно тези твърдения, тъй като зарядът, с който пристигна клавиатурата, издържа по-дълго от периода на теста. Но съм работил успешно, докато клавиатурата е била включена към електрическата мрежа, и животът на батерията по никакъв начин не е бил проблем.

Можете безпроблемно да превключвате между устройствата

Това е единствената клавиатура, ако имате до три устройства, които да управлявате вкъщи. Можете безпроблемно да превключвате между тях с натискането на един бутон. Можете да сдвоите клавиатурата отново за секунди, ако трябва да смените едно устройство с друго. Използват се само три копчета, с които лесно се преминава между различните устросйтва.

Мога да седя и да пиша това ревю на лаптопа си, и след това бързо да сменя нещо на телевизора ми. Същевременно мога да напиша нещо бързо дори на телефона си, който стои до мен.

Можете да програмирате и препрограмирате каналите за устройства на клавиатурата или да ги управлявате чрез приложението Logi Options+ на Logitech. За да свържете устройство, задръжте натиснат клавиша на канала, с който искате да го свържете. Когато клавишът започне да мига, клавиатурата ви е в режим на сдвояване.

Има компактен модел, но основният е достатъчно преносим

Logitech разполага с компактен модел на MX Mechanical, който се пуска едновременно с пълномаслената версия. Ако изберете по-големия модел, бъдете сигурни, че той ще се побере в повечето раници и въпреки че е по-тежък за клавиатура, с тегло под два килограма, едва ли ще ви създаде проблеми, ако решите да го пренасяте.

Можете да свържете MX Mechanical към телефон, лаптоп или таблет чрез Bluetooth, така че ще се възползвате от възможността да работите с пълноразмерна клавиатура, докато сте в движение. Животът на батерията и солидната конструкция също я правят добър спътник при пътуване.

В крайна сметка

На база на едноседмичния тест и всичко, което успяхме да направим с клавиатурата, смело можем да кажем, че това е едно фантастично решение на Logitech. Моделът е чудесен за работа и дори за гейминг, въпреки че няма RGB осветление Това е фантастична клавиатура и си заслужава да я вземете, ако е във вашия ценови диапазон. Тя е много удобна за писане, а още по принцип е всички интересни шорткъти, които има, както и възможността за лесно преминаване между различни устройства.

Със сигурност можем да кажем, че Logitech са свършили отлична работа и дори в малко по-високия ценови клас – клавиатурата си заслужава всеки един лев, похарчен за нея.

А ето и характеристиките на MX Mechanical

 •     Разположение: ANSI
 •     Брой клавиши: 106
 •     Превключватели: Тактилни тихи (кафяви), линейни (червени) и кликащи (сини)
 •     Съвместимост на превключвателите: Не може да се сменя в движение
 •     Съвместимост с клавиатура: Windows, macOS, Linux, Chrome OS, iPadOS, iOS и Android 8 или по-нова версия
 •     Сдвояване: Чрез Bluetooth или USB-RF
 •     Версия на Bluetooth: Нискоенергийна (4)
 •     Видове динамична подсветка: 6
 •     Ъгъл на наклона: Да
 •     Зареждане: USB-A към C
 •     Живот на батерията: До 15 дни с подсветка; до 10 месеца без подсветка
 •     Тегло: 828 грама
 •     Размери: 433,85 мм × 131,55 мм × 26,1 мм
 •     Вход: 5V/500mA

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Подсветка
Свързаност
Шорткъти
Софтуер
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Вчера Logitech представи новата механична клавиатура Logitech MX Mechanical. Имах възможност да изпробвам възможностите ѝ през последната седмица и сам да се убедя в качествата, които се прокламират от производителите ѝ. Заслужава ли си цената от 349 лв? Ето моето мнение. MX Mechanical предлага три...Logitech MX Mechanical – най-удобната клавиатура за работа и гейминг, която съм ползвал