fbpx
33.6 C
София

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra – умен робот за почистване на дома и офиса

Най-четени

Когато Xiaomi пусне на пазара продукт, вниманието винаги е голямо и чисто новият Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra не е изключение. Прахосмукачка-робот, която е позиционирана в средно високия клас на пазара с цена от 789 лева за работа и около 400 лв за почистваща станция, е доста обещаващ и е може би един от най-функционалните подобни продукти на компанията до сега.

Данните говорят сами за себе си: 4000Pa мощност, 5200mAh батерия, възможност за миене и откриване на препятствия. Това е прахосмукачка-робот, която изпълнява задълженията си по оптимален начин. Това е и продуктът, който се доближава най-много до други подобни роботи от най-високия клас, които сме тествали.

Мнозина вероятно са чували за един от най-добрите роботи на пазара когато говорим за съотношението цена-производителност, а именно Dreame Z10 Pro, версия с база с автоматично изпразване на популярния Dreame L10 Pro. Именно това е и първообразаът на този Xiaomi. Достатъчно е да обърнете Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra с главата надолу, за да прочетете думите „Manufactured by Dreame“. Всъщност характеристиките, функциите и ефективността са същите с някои незначителни разлики.

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra е солиден, здрав и добре изработен. Горната част е с лъскаво черно покритие, докато страничните части и бронята са матово черни. След няколко седмици употреба няма драскотини или следи от износване, което е знак за добро качество на материалите. Кулата, в която се намира лазерният сензор LDS за картографиране, разполага с ToF сензор в предната част, който ви позволява да откривате малки предмети и кабели и да ги избягвате при почистване.

Това е една от малкото разлики с Dreame Z10 Pro, който вместо това използва лазерен сензор на предната линия, по-ефективен в тъмното, но с известна несигурност в случай на отразяващи повърхности.

В долната част са разположени четири сензора за повърхности, централната четка и една странична четка с три зъба. Колелата с голям диаметър са накланящи се и с гумено покритие, като по този начин позволяват да се преодолеят повечето препятствия на максимална височина до около 2 см. Резервоарът за вода също е включен заедно с кърпа за миене на пода, от традиционен тип, следователно без вибрации на кърпата, но с възможност за регулиране на потока вода през приложението.

Технически спецификации
 •     Тегло: 4,15 кг
 •     Размери: 353 x 350 x 98,8 мм
 •     Засмукваща мощност: 4000 Pa
 •     Батерия: 5200mAh
 •     Wi-Fi: 2.4GHz 802.11 b/g/n
 •     Сензори: Лазерен, ToF, 3D технология
 •     Гласови асистенти: Асистент на Google и Amazon Alexa
 •     Капацитет на резервоара за прах: 550 мл
 •     Капацитет на резервоара за вода: 200 мл
 •     Режим на засмукване: 4
 •     Режим на изпиране: 3
 
Автоматична база за почистване на робота

Зареждащата се база за автоматично изпразване на резервоара се продава отделно с цена от 400 лв в допълнение към 750 лв, необходими за закупуването на Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra, и е съвместима само с модела Ultra, а не с Mi Mop 2S и Mi Mop 2 Pro.

В пакета се доставя втори резервоар за монтиране на робота, който се различава от стандартния по добавянето на две клапи, които позволяват засмукване на събраната мръсотия, която се натрупва в торба с вместимост четири литра. В горната част има бутон с подсветка, който ви позволява да започнете почистването на робота с кратко натискане и да започнете самоизпразването с дълго натискане.

Технически спецификации
 •     Размери: 285 x 397 x 468 мм
 •     Номинална мощност: 1000 W
 •     Капацитет на торбата: 4 литра (около 10 изпразвания)
 
Приложение и функции

Приложението Xiaomi Home (налично за iOS и Android) е лесно и интуитивно за използване и също така ви позволява да управлявате множество устройства от екосистемата на Xiaomi. Чрез главното меню можете да прегледате картата и пътя, изминат от робота по време на последното почистване, да следите зареждането и да стартирате почистването.

С едно движение нагоре се регулира силата на засмукване на четири нива (тихо, стандартно, висока мощност и турбо) и измиването на три нива (ниско, средно, високо).

Чрез настройките можете да променяте и преименувате помещенията и да добавяте забранени зони. Можете да въведете виртуална стена, за да избегнете достъпа до дадена стая, определена зона, която роботът не трябва да почиства, или зона, която роботът не трябва да мие (съответстваща например на килими). В случай на много големи апартаменти можете да използвате функцията „възобновяване на почистването“: Ако роботът се разтовари, той се връща в базата, за да се зареди и да възобнови почистването от точката на прекъсване.

И накрая, възможно е да се реши дали резервоарът за прах да се изпразни след един, два или три цикъла на почистване, за да се оптимизира работата и да се намалят отпадъците. След това могат да се наблюдават консумативите и историята на почистването. Xiaomi Mi Vacuum Mop 2 Ultra не е оборудван със сензор за разпознаване на килими.

Почистване и измиване

Опитът ни с почистването е положителен. По време на тестовия период роботът винаги завършваше всеки цикъл, като избягваше препятствия, високи килими и почистваше почти цялата повърхност. Използван в турборежим, той има отлична способност да събира прах и боклуци, както и животински косми и други влакна, които, ако са твърде дълги, имат склонност да се усукват както в страничната четка, така и в централната.

Максималният шум е около 68 dB, което осигурява добър комфорт при използване и не е изключително дразнещо. Ефективността на миене е добра, но системата за миене е базова и резервоарът за вода с намалени размери позволява да се почистят с максимален дебит около 60 кв. м площ. Добър е за отстраняване на някои петна или втвърдени замърсявания, но не замества мопа.

Единичната странична четка се справя добре със събирането на прах по ръбовете на апартамента, но липсата на втора четка е най-забележима в ъглите. В крайна сметка почистването е отлично, а самоизпразващата се основа ви позволява да ограничите човешката намеса за изпразване на резервоара за прах.

За къде е подходящ робота

Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra е предназначен за почистване на доста големи апартаменти и къщи, дори над 150 кв. м. Голямата батерия с капацитет 5200 mAh, която вече е стандарт за роботите от среден и висок клас, ви позволява да достигнете 180 минути засмукване в тих режим, но доближава два часа в турбо режим.

По време на нашите тестове в апартамент с площ около 90 кв. м той покри 35 кв. м използваема повърхност за време между 35 и 40 минути, като губи около 30% от автономността за всеки цикъл. Към това се добавя и възможността за картографиране на няколко етажа, което я прави идеална за използване в жилища на няколко нива.

Сензорът ToF за откриване на препятствия работи много добре през деня и дори при ниска яркост, докато в напълно тъмна среда изпитва някои по-големи затруднения. Когато бъде открито препятствие, то не се сигнализира от приложението, както правят iRobot Roomba J7+ и Ecovacs T9 AIVI, а просто се избягва.

Опит от тестването

Роботът има доста положителни страни и почти нито една отрицателна. Опитът ми с почистващите роботи показва, че в домът ми те се справят сравнително трудно заради разнообразието на повърхности и доста поставени мебели. Факт е обаче, че Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra се представи дори по-добре от някои роботи от по-висок клас и разполагащи с много повече сензори. Може и да е на базата на някакъв късмет, но той се ориентираше доста добре и въпреки че повтаряше част от минатите места – в крайна сметка мога да кажа смело, че се справи доста добре.

Работата му с мобилното приложение е едно от нещата, които ми допаднаха най-много. То е интуитивно и с него се работи бързо, без да остават почти никакви въпроси, дори и да не сте го използвали до сега. Като цяло това може да се каже и за Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra по принцип. От момента, в който го вадите от кашона му до пълната експлоатация може да мине по-малко и от минута.

Друго нещо, което много ми хареса в робота е това, че по неговата повърхност не се събира твърде много прах. Благодарение на материалите, с които е направен, по него не остават пръстови отпечатъци, нито прах в големи количества. Същевременно почистването на Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra е много лесно и бързо.

В крайна сметка

Xiaomi Mi Mop 2 Ultra няма нищо което да ви спре от полупка, освен цената. Списъкът от 749 лева, необходим за закупуване на робота, плюс 399 лева за закупуване на основата за самопочистване, довеждат до обща сума от около 1168 лв с отстъпката. На пазара има не малко конкуренция на тази цена. Ние обаче бихме се доверили на Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra най-вече заради качеството което предлага, добавянето в екосистемата и приложението, което използваме и другите предимства, които марката носи по принцип.

     

                      


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Качество на почистване
Свързаност
Умни функции
Ориентация
Софтуер
Цена/качество
Лекота на ползване
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята...

Подобни новини

Когато Xiaomi пусне на пазара продукт, вниманието винаги е голямо и чисто новият Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra не е изключение. Прахосмукачка-робот, която е позиционирана в средно високия клас на пазара с цена от 789 лева за работа и около 400 лв за почистваща...Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra – умен робот за почистване на дома и офиса