fbpx
14.1 C
София

Microsoft Surface Laptop Go: най-добрите „сърфис“ функции в по-малък, по-удобен и по-щадящ портфейла лаптоп

Най-четени

Линията на Microsoft Surface, съчетаваща най-модерните идеи за хардуерен дизайн в екосистемата на Windows, наскоро получи едно ново допълнение на по-достъпна цена – Surface Laptop Go. С разнообразните вариации на компонентите и внедряването на някои по-футуристични функции на Surface Laptop 3, новият Surface Laptop Go ще се хареса на купувачите, които търсят по-непретенциозен лаптоп на по-достъпна цена, който да се справя с ежедневните леки компютърни задачи.

Разгледаната в това ревю конфигурация би могла да посрещне нуждите на повечето потребители, които не извършват професионална работа по създаване и обработка на съдържание на компютъра, а го използват предимно за офис задачи, които не изискват особено голям изчислителен ресурс. Това е един от първите модели на Microsoft, които попадат в „бюджетната гама“ и не е толкова впечатляващ с производителността си, колкото конкурентните машини с подобна цена с процесорите AMD Ryzen, но все пак предвид цената си предлага немалка производителност.

Surface Laptop Go е ново попълнение в серията Surface

Той не бива да се бърка със Surface Go (бюджетно 2-в-1 решение). Казано възможно най-кратко, това е класически модел лаптоп като по-голямата част от предложенията от серията Surface, но е по-малък и евтин, като моделите Surface Go.

Surface Laptop Go е с малки размери, като голяма част от съвременните лаптопи, с 12,4-инчов дисплей, но физически дизайнът му съответства напълно на останалата част от семейството на Surface Laptop 3, в което влизат по-големи и по-скъпи 13,5-инчови и 15-инчови модели.

Дизайн

Дизайнът включва алуминиев капак на дисплея и поликарбонатна основа, предлагани в три цвята: Ice Blue, Sandstone и Platinum. Целият корпус се усеща здрав, добре проектиран и без слаби детайли по шасито, което създава и премиум усещане. Макар и то да не е на същото ниво като при другите лаптопи от сериите Surface, все пак остава доста приятно предвид ценовия клас на лаптопа, като би могло да се каже, че по този показател вероятно изпреварва повечето модели на пазара в модела.

Освен че е достъпен за бюджета, Surface Laptop Go няма да тежи и на раменете ви, когато го пренасяте по вашите маршрути. Той е с размери 0,62 на 10,95 на 8,1 инча (HWD) и тежи едва 1,11 кг. Тези стойности го поставят в класа на елегантните ултрапортативни лаптопи. За сравнение, 13,5-инчовият Surface Laptop 3 е с размери 0,57 на 12,1 на 8,8 инча, докато Apple MacBook Air е с размери 0,62 на 11,97 на 8,5 инча и тегло от 1,27 кг.

 

Конфигурация

Под капака на Surface Laptop Go се намира процесор от серията Intel Core i5, чийто модел варира за различните хардуерни конфигурации на модела. Въпреки разновидностите обаче, посланието е ясно – това не е преносим компютър, който има амбициите да се позиционира във високия професионален клас, нито се опитва да ангажира вниманието на професионалистите в сферата на обработката на съдържанието. Най-базовото ниво на конфигурацията идва с 4GB RAM памет и 64GB eMMC вътрешна флаш памет за съхранение. Честно казано, не бихме препоръчали тази конфигурация на никого, тъй като тези стойности на вътрешната и оперативната памет са нищожни в днешния свят, в който програмите имат все по-големи размери и заемат все повече оперативна памет за изпълнението си. Само операционната система Windows 10 може да заеме 20GB и дори повече.

 

Вместо това бихме препоръчали на повечето хора да изберат конфигурацията, която разглеждаме ние, която идва с двойно повече оперативна памет – 16GB и заменя флаш паметта за съхранение със 256GB SSD устройство, което е едновременно по-голямо като капацитет, но и по-качество от гледна точка на скорост на четене/записване на данни и издръжливост, в сравнение с eMMC паметта.

Портове

За щастие, наличието на портове на Surface Laptop Go е подходящо за външни връзки, без да се изискват адаптери, особено предвид класа на лаптопа и неговата цена. Microsoft предоставя стандартен USB Type-A порт (правоъгълен), заедно с USB-C порт, който ще позволи на потребителите да свържат почти всички периферни устройства, които са произведени през последните няколко години.

Докато USB Type-C портът може да се използва за зареждане на батерията на лаптопа с помощта на USB-C кабел, свързан към електрически контакт, Microsoft включва собствен 39-ватов адаптер за променлив ток с щепсел Surface Connect, който се свързва към отделния порт за зареждане от дясната страна на лаптопа, който също носи името „Surface Connect“.

Портът Surface Connect може да поддържа и някои от малкото докинг станции на Microsoft. 3,5 мм жак за слушалки увеличава свързаността на лаптопа, докато хардуерът за безжичната връзка поддържа 802.11 ax (Wi-Fi 6) и Bluetooth 5.0

Екран с необичайни резолюция и размери

Екранът на Surface Laptop Go е с повече от един инч по-малък от екрана на най-малкия Surface Laptop 3, но много хора няма да намерят това като недостатък. Първо, по-малкия екран позволява на лаптопа да бъде по-тънък и лек. Също така Surface Laptop Go поддържа относително рядкото съотношение на страните на екрана 3:2, което се споделя и от някои други модели от семейството Surface Laptop, както и от моделите MateBook на Huawei. Това съотношение прави екрана по-висок и по-тесен от обичайното съотношение 16:9, използвана при повечето от съвременните лаптопи, което означава, че можете да разгледате по-голяма част от един вертикален документ – като уеб страница, както и повече редове от таблица на Excel, преди да се наложи да превъртите надолу.

Единственият потенциален недостатък на екрана на Surface Laptop Go е относително ниската му разделителна способност от 1536 на 1024 пиксела, което прави плътността 148 пиксела на инч (ppi). Като се има предвид размерът на екрана, това по същество е еквивалентно до Full HD резолюция от гледна точка на плътността на пикселите, което е напълно достатъчно за повечето потребители, но резолюцията остава значително по-ниска от тази на модели като Surface Laptop 3 13-inch (2 256 на 1 054 пиксела), така и на MacBook Air (2560 на 1600 пиксела). Разликата означава забелязване на нарушаване на геометричните форми на някои икони и изображения, както и „зърнесто“ визуализиране на текст с по-дребен шрифт.

И все пак екранът остава сравнително висококачествен, със своята 10-точкова поддръжка на докосване и повече от достатъчна максимална яркост, за да бъдат видими всички изображения на екрана, дори когато са гледани под пряка слънчева светлина.

Над дисплея има 720p предна камера

Тъй като сега толкова много хора прекарват значителна част от деня си във видео разговори, докато работят от вкъщи, е малко разочароващо, че Microsoft не е избрала да оборудва Surface Laptop Go с 1080p уеб камера. 720p камерата в повечето случаи е достатъчна, но осигурява известен шум в картината, дори когато стаята е прилично осветена. Камерата също така не предлага възможност за лицево разпознаване чрез Windows Hello, функция, която Microsoft силно популяризира и която е достъпна на почти всички други устройства на компанията с Windows. Пропускането на IR сензорите, необходими за Windows Hello и 1080p камера, вероятно са мерки за спестяване на разходи.

Вместо разпознаване на лица, Surface Laptop Go включва бутон за захранване, който служи и като четец за пръстови отпечатъци, който позволява на потребителите да влязат в акаунта си в Windows, без да въвеждат парола. Това е позната функция от лаптопите на Mac и всъщност повечето експерти я намират за по-надеждна от разпознаването на лица.

Широк тъчпад

Комбинираният бутон за захранване/четец на пръстови отпечатъци е позициониран в горния ред на клавиатурата в разглежданата от нас конфигурация, а в най-базовата конфигурация такъв липсва. Самата клавиатура предлага удобно изживяване при писане, което е характерно за всички устройства Surface, въпреки че за съжаление липсва подсветка на клавишите. Под клавиатурата има широко оразмерен тъчпад с точно проследяване и здрав, елегантен механизъм на бутоните.

Шасито на Surface Laptop Go е напълно запечатано, с изключение на вградената решетка до шарнира на дисплея, която се простира по почти цялата дължина на лаптопа. Тази решетка служи за извеждането на горещия въздух от лаптопа и поемането на свеж такъв за охлаждане на вътрешните компоненти. Решетката също обслужва и високоговорителите на лаптопа, които за съжаление възпроизвеждат звук, който е почти напълно лишен от бас. Вероятно ще искате да свържете слушалки, ако имате желание да гледате филм на вашия Surface Laptop Go.

Една техника, която производителите на лаптопи използват, за да поддържат ниски цени на потребителските лаптопи, е да инсталират много безплатни пробни версии на софтуера, което им носи допълнителни приходи. Понякога тези безплатни програми са ненужни или дори нежелани от потребителите, като в повечето случаи биват премахвани след инсталирането, но в някои случаи биват харесвани.

За щастие обаче, в Surface Laptop Go тази техника не е използвана и такива програми липсват, като изключим пробната версия на Microsoft 365, която идва инсталирана по подразбиране на всички Surface устройства. Surface Laptop Go се доставя с активиран режим на Windows S, който ограничава инсталирането на софтуер до приложенията, достъпни в магазина на Microsoft, но можете лесно да деактивирате това ограничение, като използвате настройките на Windows и преминете към пълноценната версия на Windows 10.

Производителност

Тестовете, които проведохме на Surface Laptop Go показват, че той е достатъчно способен за повечето ежедневни и офис задачи, със своя четириядрен процесор Core i5 (1035G1 в нашата конфигурация), който е част от семейството чипове на Intel от 10-то поколение Ice Lake, представени в края на 2019 г. Това поколение е заменено от най-новото 11-то поколение Tiger Lake, представено миналия месец, но все пак е изключително способно. Процесорът работи с ниска базова тактова честота от 1 GHz, за да поддържа консумацията на енергия намалена, но тя може да се увеличи до 3,8 GHz, когато това е необходимо. Процесорът също така разполага с Hyper-Threading, което означава, че всяко ядро може да обработва две нишки с инструкции наведнъж, което означава, че виртуалните процесорни ядра стават общо осем.

Заедно с 8-те GB оперативна памет и Intel UHD Graphics, този Core i5 успява да се справи почти с всяка проста задача, която бива зададена, без никаква мудност – от сърфиране в мрежата с множество отворени раздели до написването на част от това ревю в Microsoft Word

Що се отнася до теоретичната производителност, измерена в проведените бенчмаркове, обаче е ясно, че производителността на Surface Laptop Go определено не е най-доброто, което може да бъде получено на неговата цена, а по-скоро е по средата. Лаптопът е малко по-бърз от оборудвания с Core i3 Lenovo Yoga C640, но значително по-бавен при най-сложните задачи, които изискват интензивна процесорна производителност от Lenovo IdeaPad Flex 5, оборудван с AMD Ryzen 5 14. В таблицата по-долу можете да видите спецификациите на версиите на всеки от тези лаптопи, които прегледахме, за да забележите сравнителната разлика в производителността.

Финална оценка

Surface Laptop Go свежда най-добрите Surface функции в по-малък, по-удобен и по-щадящ портфейла лаптоп. Тази рецепта има огромна привлекателност за немалка група потребители, както се е доказало във времето, а особено сега все повече хора се нуждая от лаптопи, с които да работят от вкъщи, но също така свиват бюджета си, тъй като са по-загрижени за личните си финанси в тези турбулентни икономически условия.

Тъй като Surface Laptop Go е по-мощен от Surface Go 2, особено когато става въпрос за изчислителна мощност, той определено ще се хареса на потребителите, които се оглеждат за бюджетно устройство от Microsoft, което с достъпна цена може да им предложи оригинален компютър от производителя на операционната система Windows. Дизайнът и вградените периферни устройства също ще бъдат удобни за много хора.

Факт е и това, че ако не ви се експериментира, устройството има доста сериозни конкуренти на пазара. Особено харесван от потребителите например е Lenovo IdeaPad Flex 5, който привлича с доброто си съотношение между цена и изчислителна мощност.  Сред конкурентите влиза и най-ниската конфигурация на MacBook Air.. Вариант би бил и 13-инчовия Surface Laptop 3.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Автономност
Производителност
Цена/качество
Звук
Шум на устройството
Камера
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Линията на Microsoft Surface, съчетаваща най-модерните идеи за хардуерен дизайн в екосистемата на Windows, наскоро получи едно ново допълнение на по-достъпна цена – Surface Laptop Go. С разнообразните вариации на компонентите и внедряването на някои по-футуристични функции на Surface Laptop 3, новият Surface Laptop...Microsoft Surface Laptop Go: най-добрите "сърфис" функции в по-малък, по-удобен и по-щадящ портфейла лаптоп