fbpx
19.6 C
София

Microsoft Surface Pro 7+ – хибридът, от който бизнесът има нужда?

Най-четени

Surface Pro 7+ е устройство, към което реших да подходя напълно без никакви очаквания. Това е хибрид, който е изработен и се предлага специално за бизнес потребители. Оказва се, че в сравнение със Surface Pro 7, има някои доста сериозни промени и подобрения. Имаме SSD, което може да се подменя лесно и бързо, някои модели са с 4G LTE, работено е върху температурите и охлаждането.

Определено наличието на процесор от 11-то поколение на Intel, в който и да е вариант, се усеща много явно. Животът на батерията също е повлиян положително от това. И то, без да се пипа дисплеят, който е много ярък и с много живи цветове, без да се ограничават камерите, които са с доста добри възможности, и без да се орязват невероятните аксесоари.

Най-евтиният модел разполага с Intel Core i3-1115G4 процесор, 8GB оперативна памет и 128GB SSD. Най-силната конфигурация е с Core i7-1165G7 процесор, 16GB RAM и 512GB. Има и междинни варианти. От Microsoft са се постарали да има за всекиго по нещо.

Има ли промени в дизайна?

Това, което прави впечатление е най-вече малката правоъгълна вратичка под стойката. От там лесно вадим и слагаме M.2 SSD диска, като имаме нужда само от малко SIM инструментче, за да я отворим. Няма нужда от отвертки и развиване на нищо.

От там нататък, дизайнът, за добро или лошо, си остава същия като при оригиналния Surface Pro 7. Таблетът е с корпус от алуминиева сплав, с доста изчистени линии и хромирано лого на Microsoft. Между тялото и задния панел има разстояние, което служи за вентилация. Отгоре са бутоните за захранването и звука. Отдолу е магнитния 6-пинов конектор, с който свързваме клавиатурата.

На дъното на задния панел е стойката, която се разпъва до 165 градуса и позволява да постигнем най-добрия ъгъл на виждане за нас. Таблетът може да стои напълно изправен, може и да се наведе много назад, ако искаме да рисуваме например. Механизмът е много здрав и не трябва да се притесняваме, че сме отпуснали ръката си.

Най-добре се работи на плоска и твърда повърхност. При по-меко и не толкова равно покритие, контактът не е перфектен. Например можем да ползваме Surface Pro 7+ на бедрата си, но не и на корема, поне не напълно удобно.

Единствената забележка е, че за рамката около екрана може да се вземе пример от Surface Pro X, тук имаме много дебели краища, които могат да се направят много по-добре.

Размерът е почти същия като при Pro 7, все още значително по-лек от MacBook Air, и значително по-тънък.

Сигурност и издръжливост

Като устройство за работа, Surface Pro 7+ предлага някои допълнителни детайли, които правят устройството по-защитено. Над дисплея има инфрачервена уеб камера за лицево разпознаване с Windows Hello. Работи добре и това е най-лесния начин за биометрично оторизиране. Няма сензор за отпечатъци, но се продава кейс с вграден такъв.

Вътре има TPM 2.0 чип за сигурност, който подсигурява, че информацията, която влиза и излиза от устройството е криптирана. Не са правени сертификации за издръжливост, но устройството е направено много добре и е много стабилно. Няма огъвания.

Какви портове има?

От дясно имаме USB Type-C вход (без Thunderbolt 4), заедно с USB 3.0 Type-A и магните Surface Connect порт за зареждане и свързване с докинг станция. От ляво виждаме 3.5-милиметровия жак за аудио. Отдолу има слот за 4G LTE SIM, до вратичката за SD карта с памет.

Великолепният дисплей на Surface Pro 7+

Много красив екран с компактен размер от 12.3 инча и разделителна способност от 2736 на 1824 пиксела. Много ярки и живи цветове, съотношение на картината от 3:2 – идеално за работа. Машината е много добър избор за създатели на съдържание, занимаващите с видео и изображения, симулации, таблици и всичко в този ред на мисли.

Много ми харесва как когато си пусна видео, на него виждам много дребни детайли – косъмчетата, прашинки, много деликатни сенки и какво ли още не.

По-горе направихме сравнение с Pro 7 и Pro X, по отношение на размерите, където 7+ е по средата. По отношение на цветовото покритие, 7+ e лидер, като изостава малко от MacBook Air.

Яркостта е напълно достатъчна, за да го ползваме под слънчева светлина.

Клавиатура и тъчпад

Клавиатурата, освен че е много компактна и мобилна, разполага със страхотни бутони. Прехвърляш пръст от клавиш на клавиш и създаваш изкуство. Определено мога да пиша на нея по-бързо и по-точно, от колкото дори на някои клавиатури с пълен размер, дори механични, а в сравнение с клавиатурите на лаптопите, само някои изпълнения на Lenovo ме радват повече.

Комбинацията от правилното разстояние между бутоните, точния отскок и не много голямата сила на натискане е много добре нацелена. Шумът е приятен клик. Има подсветка, а единственият клавиш, който е с по-малък размер, е левият Tab. Мястото, където отпускаме китките си е мекичко и много комфортно.

Трябва да се отбележи, че хората с по-големи ръце може да не харесат клавиатурата толкова много. Няма как, предвид размера на цялото устройство.

Сега тъчпадът… Той също не е много голям – 4 на 2.1 инча. Но с него се работи много гладко и прецизно. Усещането е като за сатен. Повърхността регистрира движенията и докосванията много добре. Много удобен за работа с жестове.

Как е звукът?

Отпред имаме два говорителя, които възпроизвеждат звук с добро качество. Могат да изпълнят малка до средно голяма стая. Доста са силни. Вокалите се чуват доста добре, без изкривявания, дори на най-силното ниво на звука. Басът на моменти идва леко слаб, но не и в крайност.

Да преминем към нещо много важно – производителността

Оборудван с 11-то поколение чипове на Intel, преимуществото му спрямо по-потребителски ориентирания предшественик е огромно. При предишния модел нямахме никакви проблеми да правим каквото и да е. Тук още повече. Моделът с i5-1135G7 и 16GB RAM работи светкавично с 20 таба на Chrome, няколко прозореца на Edge, няколко 1080p YouTube видеа, дори и стрийминг в някое от популярните филмови приложения.

Постига среден резултат от 4825 на общия тест в Geekbench 5.3, което го поставя пред споменатите Surface модели, ThinkPad X12 (хибрид на Lenovo) и е немалко над средния резултат при лаптопите от 4160.

Конвертира 4K видео до 1080p за около 20 минути, при тест на LaptopMag, който при Surface Pro 7 отнема с 10 минути повече. Средното за категорията е 16 минути.

256-гигабайтовото SSD, с което пристига Surface Pro 7+ се справя окей. За 1 минута и 17 секунди прехвърля 25-гигабайтов файл, което се равнява на скорост на трансфер от 348.3 мегабайта в секунда. Трябва да се отбележи обаче, че въпреки времето да изглежда доста бързо, средната скорост в категорията е 600.8 мегабайта в секунда.

Какви са графичните възможности на Surface Pro 7+?

Интегрираната Iris Xe графика е идеална за 3D моделиране, дори за игра на някои игри. Все пак, най-интензивните приложения в графично направление ще изпитат трудност. За игрите със сигурност ще трябва да играем на по-ниска резолюция и да напасваме графичните детайли. Но все пак това не е машина за игри.

При тест с 3DMark Fire Strike синтетичния бенчмарк, Surface Pro 7+ стига до резултат от 3215 точки, при среден резултат от 4701. За работа е напълно достатъчно.

Животът на батерията – една от най-силните страни на 7+

Точно това беше голям проблем при Surface Pro 7. Чудесен вариант за компактен хибрид, с който да работим от всяко едно място, без да ни тежи по какъвто и да е начин. Да, но той можеше да е доста по-издръжлив. Тук виждаме сериозен напредък в това естество.

При тест с продължително сърфиране в Интернет през Wi-Fi връзка и яркост от 150 нита, регистрираме живот на батерията с едно зареждане от 8 часа и 49 минути. Почти 1 час и 30 минути повече от Surface Pro 7. Предпочитанията на хората се въртят около 9 часа. Тоест вече сме на едно достойно ниво, което за напред може да се развива още.

Да поговорим малко за камерите

Отпред е с разделителна способност от 5 мегапиксела. Със сигурност е от по-добрите, които можем да намерим на таблет или лаптоп. Дори при по-тъмна обстановка снимките имат нужната острота и точност на цветовете. Има и детайли. Разбира се, има някакъв шум, но камерата е перфектна за нуждите на работещите. Със сигурност няма да имате нужда от отделна такава за конферентните си разговори.

На гърба на Surface Pro 7+ има 8-мегапикселова камера, която прави добри снимки. Разбира се, най-добре е да снимаме със смартфона си, не само заради качеството, а и заради факта, че държим 12.3-инчово устройство. Все пак, ако се наложи да снимаме нещо, можем да разчитаме, че ще се получи добре.

Що се отнася до софтуера…

Surface Pro 7+ върви на Windows 10 Pro, което няма как да е изненада за никой. Пристига с няколко приложения, които не можем да намерим на други лаптопи. Едното от тях е Microsoft Whiteboard, инструмент за облачно сътрудничество – буквално бяла дъска, която споделяме с много хора и е много удобно.

Виждаме и приложение, което се казва Surface, което показва информацията за таблета ни. Има табове за аксесоари и настройките на писалката, контролите за SIM и трафика на данни. Surface Diagnostic Toolkit приложението се използва, за да проследяваме дали всичко е наред с нашето устройство.

Намираме още Skype for Business, чието използване зависи повече от личните предпочитания и политиките на компаниите. Имаме Your Phone приложението, Office, Microsoft Teams.

Какво можем да кажем в заключение?

Surface Pro 7+ е един чудесен таблет, който може да се използва като един чудесен лаптоп. От Microsoft са успели да решат доста от проблемите, които имаше със Surface Pro 7. Разбира се, винаги има още какво да се желае и още какво да се направи. Това е валидно за всичко.

Няма как обаче да си изкривя душата и да скрия, че Intel процесорите от 11-то поколение предоставят сериозен скок в бързодействието, графичната производителност също е на сериозно ниво. Батерията държи по-дълго, значително. Екранът е чудесен, камерите са доста добри, клавиатурата и тъчпада са не просто използваеми, а са перфектни.

Нововъведенията от сорта на сменяемото SSD, поддръжката за 4G LTE, наличието на Windows 10 Pro операционна система с някои чудесни бизнес приложения, са идеални за целевата група.

Нещата, които искаме да се променят и вярваме, че в следваща преработка или в следващ модел ще се отстранят са:
  • Доста обемните рамки около дисплея
  • SSD-то със сигурност трябва да е по-бързо
  • Трябва да се добавят Thunderbolt портове, задължително
  • Животът на батерията може да се докара до границата от 10 часа, което ще е перфектно

Заслужавали си да изберем Surface Pro 7+ пред Pro 7?

Да, вторият може да се намери с доста сериозни отстъпки, но истината е, че говорим за сериозни разлики. Според мен добавя достатъчно стойност, за да изберем именно плюс версията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Шумопотискане
Автономност
Производителност
Екран
Звук
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Microsoft Surface Pro 7+ - хибридът, от който бизнесът има нужда?Surface Pro 7+ е устройство, към което реших да подходя напълно без никакви очаквания. Това е хибрид, който е изработен и се предлага специално за бизнес потребители. Оказва се, че в сравнение със Surface Pro 7, има някои доста сериозни промени и подобрения. Имаме...