fbpx
28.8 C
София

Motorola G9 Power предлага екстремно дълъг живот на батерията

Най-четени

Един от смартфоните, които Motorola представи наскоро, е поредното качествено бюджетно допълнение към портфолиото на марката. Moto G9 Power е най-новият модел на компанията, появил се малко след Moto G 5G. Както и звучи, апаратът е от семейството G9, но на практика ще е по-лесно, ако си го представим към директен наследник на Moto G8 Power, който видяхме преди няколко месеца.

Още от беглия преглед на характеристиките на новото устройство, виждаме, че Moto G9 Power има по-голяма батерия, по-голям дисплей и по-голяма основна камера. Но ако си спомняте, нито една от тези спецификации не беше компромисна при оригиналния G9. Така че, ще бъде интересно да видим дали това надграждане на хардуера си заслужава по-голямата цена на новия G9 Power.

Неизбежно е и сравнението с Moto G8 Power, обявен през април

Интересно е, че за разлика от друг път това не е просто ъпгрейд на предишния модел, а по-скоро е негов нов прочит, в който е отстранено излишното и е поставен акцент върху дългото време на автономност и производителност.

Таблица с техническите характеристики

Модел Moto G9 Power
Дисплей 6.8” HD+ LCD 60Hz
Софтуер Android 10 с My UX интерфейс на Motorola
Процесор Snapdragon 662
Памет 4GB RAM + 64GB вътрешна памет | Слот за microSD карта до 512GB
Батерия 6000mAh батерия с 20W TurboPower зареждане
Задна камера 64MP (f/1.8) Основен сензор
2MP (f/2.4) Сензор за дълбочина
2MP (f/2.4) Макро сензор
Предна камера 16MP (f/2.2)
Допълнителни функционалности 4G, Двубандов WiFi, Bluetooth 5.0, 3.5mm жак за слушалки, USB-C, хибриден двоен слот за SIM, Google Assistant бутон, два микрофона и сензор за пръстови отпечатъци на задната страна
Цветови варианти Electric Violet и Metallic Sage

 

Бърз преглед

Moto G9 Power е достъпен смартфон, който носи известно надграждане спрямо G9, с подобрената резолюция на основната камера и по-големия капацитет на батерията. Устройството издържа дълго с едно зареждане, а HD + резолюцията на дисплея и липсата на ултраширок сензор са единствените компромиси. Дизайнът не е особено отличителен спрямо този на G9, като производителността е задоволителна и достатъчна за всякакви ежедневни задачи, а агрегацията на мобилните мрежи и множеството интерфейси за свързаност, навярно са сред най- големите достойнства на модела.

Първи впечатления

В кутията на Moto G9 Power откриваме самия телефон, силиконов калъф, който е предварително поставен, Turbo Charge захранващ адаптер, придружен от USB-C кабел, както и обичайния инструмент за отваряне на слота на SIM картата. Изваден от кутията, G9 Power изглежда като един много познат ни телефон – няма специфични за дизайна елементи или детайли, които да го отличават значително.

Дизайн и дисплей

Все пак обаче съществуват някои разлики, които ограничават G9 от G9 Power, които са очевидни. Първият отличителен детайл е по-модерната изрезка за предната камера в левия ъгъл. Екранът е с размер от 6,8 инча. Но освен тези два детайла, едва ли ще забележите съществена разлика във визуалното преживяване и при двата екрана. LCD панелът запазва HD + резолюцията и осигурява естествени цветови тонови с приятен зрителен ъгъл. Остротата и яркостта на екрана са средни.

Само долната рамка остава все още с голям размер, но тя е доста удобна, когато гледате съдържание на телефона в хоризонтален режим. Извитият ръб също подобрява преживяването и усещането в ръката.

Бутоните на G9 Power са осезаеми и достъпни

На задния панел откриваме конфигурацията на основната камера, придружена от обичайното лого на серията Moto. Отключването на смартфона с лицево разпознаване е сравнително стабилно и не отнема много време за разпознаване, което изглежда не се е променило от предишните модели на Motorola. При използването на друг тип заключване, екранът се отключва за около 1 милисекунда.

Motorola дава сертификат на G9 Power за отблъскване на водата и другите течности, но не и за пълна водоустойчивост. Това означава, че шасито би следвало да е достатъчно издръжливо на навлизане на случайни намокряния като пръски от лек дъжд или сняг, но както гласи дребният шрифт в потребителското ръководство на устройството, то не е проектирано да бъде потапяно във вода или излагано на вода под налягане или други течности.

Усещането на телефона при държане в ръка и продължителна работа е като на почти всички пластмасови смартфони от среден клас, които се продават в момента

Moto G9 Power изглежда класически, доста е голям, но добре пасва в ръката. За апарат от този клас можем да сме напълно доволни, както от материалите, така и от изпълнението, което дори го надскача. Ние разполагахме за тест с приятния  лилав цвят, който се нарича Electric Violet, а освен него моделът се предлага в Metallic Sage. Интересен е подходът на компанията, която предлага цветовете само за този модел, така че със сигурност може да се отличи от останалите.

Аудио, батерия и свързаност

Говорителят е солов и силно звучащ, позициониран обичайно отдолу, докато от горната страна се намира 3,5 мм аудио жак за слушалки, което е добра новина. Звукът от външните аудио устройства може да бъде конфигуриран с помощта на предварителни настройки на еквалайзера, с който Motorola е снабдила потребителите си в настройките на Moto G9 Power. Като бонус в този аспект, смартфонът разполага с двойна микрофонна система, което е рядкост за този ценови клас. Обажданията са със сравнително добро качество и са лесно чуваеми и от двете страни.

Точно по средата между микрофона и високоговорителя на долната част се намира USB-C 2.0 порт, което отново е рядкост в този ценови диапазон. Конекторът е предназначен за свързване към стоковия 20W адаптер, на който са необходими от четвърт до три часа, за да бъде заредена напълно огромната 6000 mAh батерия. С едно пълно зареждане, телефонът издържа до два и повече дни време на автономна работа.

Така че, с Moto G9 Power може да имате възможността да оставите външните батерии у дома, когато не отивате да къмпинг или продължително пътуване

От Motorola не дават информация дали G9 Power поддържа по-бързо зареждане и дали батерията би се зареждала по-бързо с по-мощен адаптер, но навярно 20W адаптера ще е напълно достатъчен за повечето потребители.

И тъй като устройството поддържа агрегиране на мобилните мрежи, можете да очаквате относително по-добри 4G скорости и покритие. Агрегирането често е ключът към значително по-високи скорости в мрежите на мобилните оператори в много страни, сред които и България.

Moto G9 Power осигурява високоскоростна 4G+ свързаност, която гарантира, че ще разполагате с най-високите скорости на сваляне и качване.  Към свързаността влизат още NFC предавателя, който може да бъде използван за безконтактни плащания, оторизиране и други дейности, както и двубандов Wi-Fi модул и Bluetooth 5.0 интерфейс, така че по отношение на свързаността, Motorola не са направили компромиси. Скоростите на интернет връзката със сигурност няма да представляват проблем при гледането на поточно видео, играенето на онлайн игри и работата с приложения и системи, които изискват постоянна връзка с мрежата.

Motorola G9 Power идва с Android 10 и няколко предварителни приложения, които за щастие, подлежат на премахване

Те включват Facebook и половин дузина добавки на Google. Обичайните Moto Action за незабавно отваряне на камерата и фенерчето също са си на мястото.

Екранът Peek е елегантен начин за визуализиране на известия. Gametime позволява пълно потапяне в гейминга, предотвратявайки прекъсванията от обаждания или известия, като това важи дори за известия от Moto Actions. В допълнение идват и адаптивна яркост, както и бърз достъп до любимите приложения за съобщения от екрана на отворената игра.

В основата на хардуера на модела стои чипсет Snapdragon 662 и конфигурация от 64GB ROM памет и 4GB RAM оперативна памет. Това е идентично с параметрите, които видяхме в Moto G9. Така че резултатите от ежедневното използване и от бенчмарк тестовете на двата модела, навярно ще бъдат сходни при повечето условия.

Резултати от бенчмарк

Софтуер за тестване Резултат (в точки)
Geekbench 5 Single | Multi 312 | 1418
PCMark Work 2.0 Performance Score 6113
3DMark Slingshot 1869
3DMark Slingshot Extreme OpenGL ES 3.1 1183
Androbench Sequential R|W 319.13 | 188.72 MB/s
Androbench Random R|W 95.4 | 87.36 MB/s
GFXBench Car Chase | Manhattan 3.0 | T-Rex (fps) 13 | 33 | 49

 

Възможно е да изпитате известно лагване и забавяне в производителността в някои игри и при мултитаскинг с различни, интензивни приложения, но не става въпрос за нещо от порядък, който може да ви притеснява. Игрите с високи изисквания откъм ресурси и производителност се изпълняват напълно ефективно, в повечето случаи. Например, при COD Mobile успяхме да измерим резултат от 30-кадъра FPS при високо качество на графиките.

Камера

Moto G9 Power идва с 16MP предна селфи камера и 64MP основен сензор, придружен от още два сензора в задната конфигурация – 2MP макро сензор и 2MP модул за дълбочина. Изходното качество на видеото е 1080 p 30 кадъра в секунда за предната камера и същата резолюция, но с честота до 60 кадъра в секунда за задната.

Въпреки че вероятно ще забележите известно изоставане във фокусирането и времето, необходимо за запазване на снимките в галерията, като цяло функциите и интерфейсът на вградените приложения за камера и галерия са забавни за използване.

Честно казано, оставаме доста впечатления от работата на камерата

При достатъчно светлина снимките идват с истински живи цветове и достатъчно ясни детайли. Що се отнася до човешките лица и фигури, портретите със задната камера се получават доста сполучливи, особено при активиране на ефекта „боке“, когато фона остава размазан.

При селфитата обаче, качеството е подобно, но само при хубава осветеност. Ако опитате да правите тъмни кадри обаче, нещата драстично се променят. Специалният режим за нощно виждане при селфи камерата осветяват рамката на приложението за камера, благодарение на което усмивките на лицата изглеждат по-видими и отчетливи.

В същото време, резултатите с макро сензора на G9 Power и Spot Color ефекта (както при снимки, така и при запис на видео) са наистина страхотни, затова бихме ги препоръчали, макар че те далеч не представляват интерес в ежедневното използване на смартфона от повечето от нас, така че не подобряват останалите компромиси с камерите, които вече изброихме. Разбира се обаче, този резултат е напълно в рамките на очакваното, когато става въпрос за смартфон от бюджетен среден клас, като конкуренцията в същия ценови сегмент, не изпъква с по-добри фотографски възможности.

Финална оценка

И така, вероятно въпросът, който повечето от потребителите, които прочетоха до края това ревю, е дали разликата в цената спрямо Moto G9 си заслужава, както и дали изобщо Moto G9 Power е лидер в своя ценови клас. За известната разлика в цената, спрямо своя предшественик, Moto G9 Power осигурява 64-мегапикселова камера и по-голям капацитет на батерията – 6000 mAh, които в допълнение със Snapdragon 662 и стоковия, чист Android, могат да бъдат сериозен фактор, който да наклони везните при обмисляне на бъдеща покупка на бюджетен смартфон.

Смартфонът е за вас, ако можете да направите лек компромис с резолюцията. G9 Power предлага достатъчно, за да покрие нуждите на редовите потребители, като надгражда с много мощна батерия. Ако не обичате да зареждате апарата си – този е точно за вас. На разположение на потребителите има повече памет и по-добра производителност. Това, в комбинация с ниската цена, прави Moto G9 Power нишов, но интересен модел, който със сигурност ще се хареса на достатъчн кръг потребители.

Положителни страни:

  • Чист, стоков Android, при който стоковите приложения, инсталирани предварително, могат да бъдат лесно премахнати
  • Голям дисплей в крак с най-съвременните тенденции за диагоналите на екрана
  • Огромна батерия, която позволява дълъг период на работа с едно зареждане, и на практика елиминира нуждата от външни батерии в градска и ежедневна среда
  • Задоволителни резултати на основната камера, които надграждат нивото, демонстрирано от Moto G9.

Недостатъци

  • Дисплей с HD + резолюция
  • Липса на ултраширок сензор на камерата

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Автономност
Производителност
Екран
Здравина
Софтуер
Камера
Селфи камера
Звук
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини

Motorola G9 Power предлага екстремно дълъг живот на батериятаЕдин от смартфоните, които Motorola представи наскоро, е поредното качествено бюджетно допълнение към портфолиото на марката. Moto G9 Power е най-новият модел на компанията, появил се малко след Moto G 5G. Както и звучи, апаратът е от семейството G9, но на практика ще е...