fbpx
0.5 C
София

MSI GE76 Raider 2021 – геймърски лаптоп без компромиси

Най-четени

Още преди да го получим за тест от MSI, бяхме сигурни, че GE76 Raider ще е една от най-впечатляващите машини, които сме тествали през 2021 година. По време на представянето му по-рано стана ясно, че това ще е машина, която разчита на наистина сериозна конфигурация и впечатляващ външен вид, който блести в буквалния смисъл със голямата си LED лента.

Характеристики на модела

Наистина бяхме  развълнувани. Все пак не всеки ден изпробваме машина, разполагаща с Intel Core i9-11980HK процесор, RTX 3080 и 32 GB RAM памет. Спецификациите са наистина впечатляващи, но изобщо не свършват с това. Екранът е 360Hz на 1080p панел, 165Hz и 240Hz 1440p панели или и 120Hz UH, а сред останалите характеристики, на фона на всичко казано до тук, 2,5Gbit Ethernet и Wi-Fi 6 почти се подразбират.

Тук можете да видите и цената на модела: https://bit.ly/GE76Raider

Кутия

Моделът пристига доста добре опакован в две отделни картонени кутии. Всичко е грижливо прибрано, а лъскавите части от неговия корпус са покрити с фолио, което допълнително предпазва корпуса на машината при транспорт. На разположение в кутията, която се отваря доста ефектно, виждаме стандартните ръководства като това, което прави най-много впечатление е 280 W зарядно, което е доста обемно – но всичко си има своя цена.

Външен вид

Геймърските лаптопи на MSI в последно време се отличават с доста впечатляващ външен вид. GE76 Raider (2021) не прави изключение и е като космически кораб. Меко казано – силно впечатляващ. Материалите, от които е направен той, са алуминий и пластмаса, като определено преобладава метала. Теглото на модела обаче не е никак голямо, особено ако вземем предвид и големината му. На лице имаме доста удобен за носене мощен геймърски лаптоп, който тежи едва 3 кг и има дебелина от 25,99 мм в най-голямата си част.

Огромна част за излъчването на машина идва от RGB осветлението, което особено в по-тъмна обстановка прави чудеса

Добрата новина за всички, които не харесват подобни „шарении“ е, че то може да бъде контролирано доста добре и дори изключвано, заедно с това на клавиатурата. Ако не обичате подобни ефекти, то може би е по-добре да погледнете към останалите мощни геймърски машини на MSI, защото малко или много – високата цена на устройството е и заради неговия дизайн.

Капакът се отваря плавно и по време на нашето използване не срещнахме никакви проблеми е него. Лесно се борави и с една ръка, но е необходимо малко внимание, за да не оставате отпечатъци по екрана, тъй като рамките около него са много тънки и е лесно при отварянето на докоснете дисплея. Това обаче е много добра новина за всички останали случаи.

Много интересно са решени пантите. Те са като кристали и правят лаптопа да изглежда наистина интересно. Заедно със задната част на корпуса имат достатъчно агресивно излъчване за геймърски лаптоп, а това помага много и на охлаждането. Не малка част от портовете е разположена точно отзад, което е много удобно, но за това след малко.

Но да се върнем на рамките. Единственото, което ги уголемява е мястото за уеб 1080р камерата, която се вижда от горната страна. Отново, както и при други модели на производителя, имаме скосени краища, допълнително подчертаващи геймърската природа на лаптопа. Всичко обаче е направено с много стил и в никакъв случай не напряга в моментите когато на екрана има не игра, а работа или нещо за учене. Много интересна е и клавиатурната част на корпуса.

Пълноформатната клавиатура също има динамична RGB подсветка, която в комбинация с лентата, намираща се под нея, създава истинска феерия. Интересна подробност обаче е, че клавиатурата е много добра не само за игра. Там качествата са недвусмислени и ще ги коментираме отделно. Копчетата са много удобни за писане, а наличието дори на NumPad прави използването на лаптопа прекрасно в много различни сценарии.

Клавиатурата се допълва много добре от тъчпада, който е поставен, така че да е максимално удобен

Много сме доволни от точността и бързината му. Друго интересно нещо, което се забелязва веднага, са големите говорители около клавиатурата. Това достатъчно добре подсказва за това на какъв звук можем да  разчитаме, но за това също след малко.

Докато все още разглеждаме корпуса, непременно трябва да отбележим доста ефективното охлаждане на машината. Основата на лаптопа е като кошер и той засмуква въздух от няколко различни места. Отстрани и отзад на корпуса пък също има големи решетки, които служат за охлаждането, но същевременно и изглеждат много добре.

Портове

Машината има всички портове, които биха били необходими на един геймър. Отзад на модела виждаме Mini DisplayPort, Thunderbolt 4 конектор, RJ-45 конектор, HDMI конектор и порта за захранване. От двете страни на модела имаме още USB Type-A 3.2 (Gen. 2), порт USB Type-C 3.2 (Gen. 2) и аудио жак от ляво, а от дясно са наредени  два порта USB Type-A 3.2 (Gen. 1), разделени от четец за SD карти.

Всичко това дава добра възможност са свързване на много различна периферия и устройства, без да се притеснявате че нещо може да ви липсва. Същото спомага много и ако използвате лаптопа и за учене или работа, тъй като към него можете да включите лесно едновременно няколко периферни устройства като принтери, скенери и т.н.

Екран

Дисплеят е едно от най-важните неща за всеки геймърски лаптоп. Тук MSI са безкомпромисни. Върховата конфигурация на GE 76 е с 300Hz Full HD IPS панел. Размерът му е 17,3 инча по диагонал, а играчите разполагат с разделителна способност от 1920 х 1080 пиксела при съотношение на страните от 16:9.

Ъглите на преглед са много големи и удобни, а всички цветове са доста живи и приятни

Особено в игрите удоволствието е истинско и благодарение на голямото опресняване. Такава висока честота на опресняване не само намалява размазването на движението, но също така увеличава отзивчивостта. Това е особено важно игри като 3D шутърите, тъй като минимизира латентността или времето между виждането на враг, натискането на спусъка и когато това действие се отразява на екрана. Това може да бъде подобрено допълнително в заглавия, които използват Nvidia Reflex.

Този екран с висока честота на опресняване идва с няколко предупреждения. Достигането на 360 кадъра в секунда няма да е възможно във всички игри. Overwatch например постига средно само 191 кадъра в секунда при настройките на Ultra в нашите тестове. По същия начин тази висока честота на опресняване ще изтощи батерията на лаптопа по-бързо от стандартен 60Hz дисплей, но това може би се подразбира.

Това обаче не е толкова голям проблем, колкото изглежда на пръв поглед, защото лаптопът автоматично ще смени с вградения в процесора графичен чип извън игрите, за да пести енергия. Ако предпочитате да поддържате върхова производителност по всяко време, GE76 Raider може да бъде настроен да работи предимно на дискретен графичен процесор в софтуера на MSI. И накрая, ако вече сте свикнали с екран с висока честота на опресняване, не очаквайте същия скок в гладкостта като надстройването от 60Hz за първи път. Това със сигурност е забележимо, но скокът се чувства много по -незначителен в сравнение от по-високите стойности.

Хардуер и тестване

GE76 Raider е един от най-модерните геймърски лаптопи на пазара. Това е двоен удар на изключителен процесор и мощна графична карта, който може да изпълнява перфектно дори и най-взискателните игри с най-високите графични настройки. GE76 е първият тестван от нас лаптоп, който разполага с новия процесор Core i9-11980HK на Intel, който осигурява изключителни резултати независимо дали искате да играете любимата си игра, да предавате поточно в Twitch или да редактирате видеоклипове за канала си в YouTube.

Intel i9-11980HK се оказа чудесен вариант за игри. Той разполага с осем ядра и шестнадесет нишки, така че интензивните задачи на процесора  като изобразяване на видео или поточно предаване на живо, като същевременно се изпълняват множество други приложения във фонов режим, са лесни за тази машина. За игри той предлага невероятно бърза 5.0 GHz едноядрена турбо тактова честота, което му позволява да доставя по-високи fps от по-бавните тактови процесори.

 GE76 Raider заедно с MSI Cooler Boost е на разположение, за да контролира температурата, която понякога достига по-високи стойности, но всичко зависи от настройките.

На разположение в този MSI Raider е най-добрата Nvidia GeForce RTX 3080 с 16GB GDDR6, 165W Max графична мощност и 1710 MHz ускоряващ режим. Сдвоен с Intel Core i9-11980HK, това е силна игрална платформа. Всички негови конкуренти също използват версии на RTX 3080, въпреки че многото различни версии на Nvidia означават, че имат различни скорости и нива на мощност.

Във Far Cry 5 и Total War: Warhammer 2 той постига съответно 111 и 99,7 кадъра в секунда, като и двете игри са настроени на най-високите графични настройки с резолюция 1080p. В Control успяхме да постигнем 62,1 кадъра в секунда с активен рейтрейсинг и 106,4 без него.

Това не означава, че всичко ще върви перфектно без малко помощ. Включването на рейтрейсинг в Cyberpunk 2077 в настройките Ultra ни остави средно само 43 кадъра в секунда, което е ниско, когато сте в средата на престрелка. Тъй като RTX 3080 поддържа технологията за мащабиране на DLSS на Nvidia, увеличаването на тези над 60 кадъра в секунда беше толкова просто, колкото превключването на опция с почти никаква разлика във визуалното качество.

За да видя как RTX 3080 може да захранва 360 Hz дисплея, стартирах Dota 2 и използвах софтуера, за да позволя максимален брой кадри. Намалих разделителната способност на 720p, а играта се движеше между 320 и 350 fps.

На Shadow of the Tomb Raider (най -високите настройки, 1080p), играта изпълнява бенчмарка при 106 кадъра в секунда

Разбира се, производителността не зависи само от процесора и графичната карта. MSI оборудва този лаптоп с 32 GB високопроизводителна RAM, която може да бъде премахната и надстроена с течение на времето. Включеният SSD също използва бързи скорости на трансфер на PCIe Gen 4.

Използвайки CrystalDiskMark, инструмента за сравнителен анализ за измерване на скоростта на съхранение, открихме максимални скорости на четене и запис съответно от 6056,7 MB/s и 4532,9 MB/s. И двете превъзхождат изискванията на съвременните игри и ще гарантират, че масивното прехвърляне на файлове, като редактиране на HD видео, няма да ви остави да чакате излишно дълго.

Батерия

Моделът разполага с огромна батерия, чийто капацитет е цели 99.9WHr. Трудно обаче можете да разчитате на голяма автономност, просто защото хардуерът е много жаден за енергия.

GE76 Raider се справи за малко под 2 часа в нашия PCMark тест, така че можете да удвоите това за почти 4 часа в реалния свят, въпреки че разбира се това не включва никакви тежки игри. Всичко е наред, ако трябва да изпратите няколко имейла, но за всяка сериозна работа или игри, ще трябва да бъдете включени в електрическата мрежа.

В крайна сметка

MSI GE76 Raider е отличен лаптоп за игри. И не само. Той е изненадващо мобилен и не много тежък Ще бъде оценен от всички, които го ползват мобилно. Машината дава първокласно представяне във всички видове игри, дори и с рейтрейсинг, но същевременно спокойно може да обработва съдържание в Adobe Premiere Pro.

Той разполага с достатъчно свързаност, за да замени стационарния персонален компютър в сценарии с ограничено пространство и ще изглежда добре, благодарение на металното си шаси и привлекателния RGB.

Повече за модела и цената му можете да научите тук: https://bit.ly/GE76Raider

А ето и всички характеристики на модела

Дисплей

Екран размер: 17.3″ (43.94 cm)
Резолюция: 3840 x 2160
Тип екран: Anti-Glare
Тъчскрин: Не

Видеокарта

Видеокарта: Добавена
Производител на видео процесор: nVidia
Модел видеокарта: GeForce RTX 3080
Специализирана видео памет: 16 GB

Процесор

Марка процесор: Intel
Серия процесор: Intel Core i9
Модел процесор: 10980HK
Брой ядра: 8
Честота: 3.3 GHz
Turbo Boost до: 4.9 GHz

Памет

RAM памет: 32 GB
Тип памет: DDR4
Максимална памет: 64 GB

Твърд диск

Вид твърд диск: SSD
Твърд диск: 2000 GB
SSD: 2000 GB

Комуникации

Безжични мрежи: 802.11ax
Bluetooth: Да (v.5.2)
Жична мрежа: 10/100/1000

Мултимедия

Оптично устройство: Без оптично устройство
Четец на карти: Няма
Уеб камера: Full HD (1080p)
Микрофон: 2

Портове

HDMI: HDMI
DVI: Няма
DisplayPort: mini DisplayPort
VGA (D-Sub): Няма
USB 3.X: 3
eSATA: Няма
ExpressCard: Няма
Аудио изход: 1

Батерия

Батерия: Li Ion 4 клетки

Софтуер

Операционна система: Windows 10 Home

Физически характеристики

Клавиатура: Латиница
Подсветка на клавиатурата: Има
Материал: Пластмаса
Цвят: Син
Тегло: 2.9 Kg
Размери (Ш x Д x В): 39.7 x 26.0 x 2.3 cm
Други: Thunderbolt 4

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Удобство при игра
Производителност
Екран
Звук
Мобилност
Клавиатура
Автономност
Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Още преди да го получим за тест от MSI, бяхме сигурни, че GE76 Raider ще е една от най-впечатляващите машини, които сме тествали през 2021 година. По време на представянето му по-рано стана ясно, че това ще е машина, която разчита на наистина сериозна...MSI GE76 Raider 2021 - геймърски лаптоп без компромиси