fbpx
20.8 C
София

MSI GP66 Leopard – бързият лаптоп, който осигурява гейминг преживяване от висок клас на достъпна цена

Най-четени

Днес ще разгледаме един гейминг лаптоп, който не е от най-бюджетните модели.  С цена от около 3600 лв обаче, той все пак е много по-достъпен от най-лъскавите машини на пазара в момента. Става въпрос за модел от MSI Leopard серията. И по-специално ще проверим какво представлява версията за 2021 година на GP66 Leopard.

Още след представянето на машината, буквално преди дни, тя предизвика интересна на гейминг общността с доста неща и нямахме търпение да сме едни от първите в България, които могат да се докоснат до новото технологично бижу.

Новият Leopard взима от високия клас чипове, които се използват в по-скъпия GE66 Raider и ги поставя в по-изгоден корпус. В нашия случай става въпрос за i7-10870H и Nvidia GeForce RTX 3060 мобилната видеокарта. Има и версия с RTX 3070. Компоненти, които се намират в много от по-скъпите мобилни компютри. Процесорът i7-10870H на Intel е с базова тактова честота от 2.2 GHz, която стига до 5.0GHz. Разполага с осем ядра и 16 нишки.

А какви са компромисите?

За да се постигне тази „ниска“ цена, съвсем естествено можем да очакваме някои неща да са по-различни от най-скъпите модели. Важният въпрос тук обаче дали това, което липсва ни трябва наистина. И дали не е по-добре да спестим хиляди левове, за да нямаме лъскава външна RGB осветеност да речем. Както казахме, корпусът не е най-голямото произведение на изкуството. По-късно ще разберем обаче, че предлага нещо, което една немалка група от хора търси в гейминг лаптопите. Животът на батерията не е кратък, но определено можем да видим доста по-високи стойности тук в други модели на MSI. В крайна сметка важното е, че можем да получим висока производителност на цена в средния клас. С този поглед тръгнахме към модела, веднага след като го разопаковахме.

GP66 Leopard е новия прочит на GP65 Leopard, който излезе през 2019 година

Ако сравним външния вид на двата лаптопа, то тук виждаме малко повече професионално излъчване и една сериозна идея по-малко геймърско такова. Освен това, GP66 е по-тънък – 2.3 сантиметра срещу 2.75 сантиметра.

Другото нещо, което прави впечатление са новите панти. Те оставят по-малко видимо разстояние между дисплея и другата част на корпуса. Лаптопът може да бъде отворен много по-лесно с една ръка.

Според мен най-големия прогрес е при тъчпада и клавиатурата. Бутоните вече са по-тихи и имаме по-плавно преживяване при боравене с курсора. Клавишите на клавиатурата, които на GP65 изглеждаха и се усещаха според някои недостатъчно добре, вече са заменени с по-широки и надеждни. Лично на мен ми се искаше да са една идея по-високи, но това е субективно усещане. Премахнати са и двата странни бутона за захранването и профилите на вентилаторите, които накараха много хора да се почесват по главата при предишната версия.

Клавиатурата на SteelSeries е едно от много приятните неща в модела, след процесор и видео карта. Тя е много удобна за игра и самото усещане при ползване е много приятно. Прекрасна е и RGB подсветката, която може да се пуска в различни режими. Изглежда изключително красиво, управлява се лесно, но същевременно, ако сте по-сериозни и това осветяване не ви харесва има и много по-консервативни решения, които се стартират с един клик.

Минимум компромиси максимум гейминг

Тъчпадът е много по-добър от този при предшественика и върши отлична работа в разнообразни ситуации, но все пак за по-сериозна игра аз лично бих си взел геймърска мишка. Разполагаме с по-малко портове, което не е непременно компромис. Този път някои от тях са отзад – един Type-C USB 3.2 Gen 2, един DisplayPort 1.4, един HDMI 2.0 и един RJ45, заедно с този за зарядното. От ляво се намират Type-A USB 3.2 порт, комбиниран аудио жак, а вдясно имаме два Type-A USB 3.2 порта. Самото разположение на портовете от задната част на компютъра за мен е много удачно решение и изключително много ми хареса при ежедневното ползвате. Кабелите, които традиционно идва зад бюрото, като тези за захранване и LAN стоят много естествено отзад и оставят гледката пред вас доста изчистена, което е страхотно.

При GP65 имаше mini DisplayPort 1.4, отдени жакове за аудиото и четец за SD карти памет

Как се справя RTX 3060 мобилната видеокарта?

В сравнение с RTX 2060, на синтетичните бенчмаркове се справя с между 30 и 40 процента по-добре. От Nvidia по принцип обещаха сериозен ръст в производителността, и поне в това отношение е вярно. Що се отнася до игрите, въпросният ръст не се забелязва абсолютно навсякъде, и това е нормално. Все пак зависи и от външни фактори.

Пробвахме най-актуалните игри с максимални настройки и машината се справи чудесно, без никаква изненада всъщност заради много сериозната хардуерна конфигурация.

Картата се представя изключително добре и на нея можем да играем голяма част от игрите на high или ultra графични настройки при 1080p резолюция, без никакви проблеми с броя на кадрите в секунда. Може да стигнете до 1440p резолюция в доста заглавия, без да се налага да правите сериозни компромиси с различните настройки за качеството на картината и кадрите да слизат под границата на нормалното (минимум 60 кадъра в секунда).

MSI GP66 Leopard предлага достатъчно мощ, за да се възползвате от възможностите на рей трейсинга

Другото нещо, в което лаптопът е страхотен са eSports игрите

GP66 предлага възможност за екран с честота на опресняване до 240 херца, които видеокартата може да изпълни с предостатъчно кадри в популярните мултиплейър заглавия като DoTA, League of Legends, CS:GO, Overwatch и т.н.

На какво охлаждане можем да разчитаме?

Leopard се охлажда от Cooler Boost 5 системата на MSI. Тя включва два вентилатора и шест тръби за отвеждане на топлината. Дори при много сериозна гейминг сесия, няма да стигнете до температури, които създават дискомфорт и подлагат на стрес компонентите. При ежедневна употреба няма да чуете звука на вентилаторите. Всъщност за мен това е една от най-гоелмите промени, които са постигнали MSI в този клас машини. Машината остава хладна в доста тежки ситуации, а вентилаторите се чуват, но определено не е силно и дразнещо.

Какво предлага MSI GP66 Leopard извън гейминга?

Можете да вършите много работа с лаптопа, но честно казано а не го виждам като работна станция. Екранът стига до максимална яркост от 205 нита, което е подходящо за продължителна игра, но не и за творческа дейност. Производителността при рендериране на видео е добра, но сякаш ли силата му наистина е в гейминга. За сметка на това, дисплеят покрива 100% от sRGB гамата и 80% от AdobeRGB, което значи, че игрите ще изглеждат наситени и с реално представени цветове.

При стандартна мултитаскинг работа и офис задачи, няма да усетите никаква липса на изчислителна мощ. Приложението Dragon Center, чрез което може да настройвате профилите на охлаждането и някои други неща, работи доста добре.

Чрез SteelSeries Engine софтуера може да нагласите цветовете и ефектите на клавиатурата, отново без никакви проблеми. Нещо, което до едно време съвсем не беше така. Може да правите настройка за всеки едни бутон по отделно. Това е доста добра характеристика, която далеч не се предлага масово към този момент.

Колко живот предлага лаптопа с едно зареждане на батерията?

GP66 предлага напълно нормален капацитет, без да впечатлява в това отношение. Батерията е 65Wh с четири клетки и може да предложи около 3 часа и 30 минути до 4 часа с едно зареждане. Със сигурност не е идеалната машина за целодневна работа, но за една пълноценна гейминг сесия извън дома е напълно достатъчно.

Определено основна роля за запазването на доброто име на машината в тази област има процесора. Ниската базова честота допринася за по-ниската консумация на енергия, като в същото време можем да разчитаме на висока честота и много ядра във времената на нужда от производителност.

Озвучението на лаптопа се осигурява от два 2-ватови говорителя

Те спокойно могат да заменят  външните говорители за по-невзискателните геймъри. Според наши колеги, маниаци на аудиото има какво да се желае от средните честоти, високите определено им надделяват. Басите и перкусиите се чуват леко омекотено. В игра може да разчитате на добро съраунд качество. Според други – това, което се чува от латопа е чудесно и няма какво повече да се желае, така че най-добре да го чуете лично.

Това, което ми хареса е присъствието на Nahimic софтуера за персонализиране на аудиото. Той предлага различни звукови профили за музика, филми, комуникация и гейминг. Има възможност за ръчна настройка на еквалайзера. Опцията за “Surround Sound”, която може да се спира и пуска, поне за мен не дава кой знае каква разлика. „Volume Stabilizer” обаче е нещо много полезно, което реално прави звука по-ясен и намаля нуждата от безкрайното му усилване. Има различни опции за вградените микрофони, които също могат да са от помощ.

Какво е заключението?

GP66 Leopard със сигурност не е универсална машина, с която можете да правите всичко, нито пък най-скъпият геймърски лаптоп, накачен с всичко. Не мисля и, че някой очаква нещо такова от него. Да, корпусът му не е най-луксозният, екранът му не е най-яркият, идва с предварително зареден софтуер (част от който е супер, но друга част ще трябва да изтриете).

В същото време дизайнът му е минималистичен. Има една група от хора, които са геймъри, обаче избягват крещящия външен вид на геймърските лаптопи. Те светят от всякъде, разполагат с какви ли не стърчащи неща по корпуса и заплашителен външен вид на охлаждането. Тук тези неща ги няма. Което за нас е чудесно.

Това, което може да предложи Leopard най-добре е това, за което е предназначен – добра производителност при играене на игри. Съвсем спокойно можем да заявим, че отвява всички бюджетни предложения, че и част от по-скъпите машини. MSI са избрали перфектната комбинация от хардуер, за да се постигне този ефект.

Определено GP66 Leopard е един мобилен компютър, който дава идеален старт на 2021 година

А ето и характеристиките на нашата тестова бройка GP66 Leopard 10UE

Процесор Up to 10th Gen. Intel Core i7
Операционна система Windows 10 Home
Екран 15.6″ FHD (1920×1080), 144Hz, IPS-Level
Чипст Intel HM470
Графична карта NVIDIA GeForce RTX 3060  6GB GDDR6
Памет 16 GB Up to DDR4-3200 Memory Type
2 Slots Number of SO-DIMM Slot
Max 64GB Max Capacity
Памет 1 GB в нашата бройка 2x M.2 SSD slot (NVMe PCIe Gen3)
Камера HD type ([email protected])
Клавиатура Per-Key RGB Backlight Keyboard
Свързаност Gb LAN
802.11 ax Wi-Fi 6 + Bluetooth v5.1
Аудио 1x Mic-in/Headphone-out Combo Jack
Портове 1x RJ45
1x (4K @ 60Hz) HDMI
3x Type-A USB3.2 Gen1
1x Type-C (USB3.2 Gen2 / DP)
Батерия 65 Battery (Whr)
Адаптер 230W adapter
Размери (WxDxH) 358 x 267 x 23.4 mm
Тегло (w/ Battery) 2.38 kg

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Нива на шум
Автономност
Производителност
Екран
Звук
RGB подсветка
Клавиатура
Селфи камера
Микрофон
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

MSI GP66 Leopard - бързият лаптоп, който осигурява гейминг преживяване от висок клас на достъпна ценаДнес ще разгледаме един гейминг лаптоп, който не е от най-бюджетните модели.  С цена от около 3600 лв обаче, той все пак е много по-достъпен от най-лъскавите машини на пазара в момента. Става въпрос за модел от MSI Leopard серията. И по-специално ще проверим...