Nokia 5.4 – отлично Android One решение в средния клас

8
3360

Откакто се завърна в играта, благодарение на HMD Global, брандът Nokia привлича внимание най-вече с моделите от среден клас. След много успешни модели в 5-а серия, на които последните години спирахме вниманието си, дойде време при нас за ревю да се появи Nokia 5.4.

Въпреки че не го обявява официално компанията поставя акцента именно над този тип модели и макар да имаше няколко флагмана, към момента повечето потребители ги разпознават именно с чистия Android, добре познатия дизайн и ценово позициониране точно в средата на ценовата стълбица.

Тук няма да можете да откриете много от най-лъскавите и луксозни екстри на флагманския клас устройства, което обаче прави модела идеален за по-непретенциозни потребители, които използват възможно най-прагматично смартфоните си, и не държат значително много на елементи като камерата, например. Добра новина все пак е, че Nokia 5.4 не е напълно изолиран от функционалностите на високия среден клас, като идва с AI обработка и сравнително сложни технологии са обработка на изображения. Предвид ценовата категория на устройството, потребителят е нормално да преглътне някои компромиси, но дали те наистина са толкова големи? В това ревю, основната ни цел ще бъде да отговорим именно на въпроса – заслужава ли си Nokia 5.4?

Качество на проектиране и дизайн

Дори ако погледнем отдалеч Nokia 5.4, веднага ще го разпознаем. Той поддържа дизайнерския стил на компанията. Скандинавският дизайн от едно време, пречупен през съвременната призма на HMD Global изглежда страхотно.

Що се отнася до цялостното качество на изработка на смартфона, при него компромис няма

При нашите по-сериозни тестове на смартфона не се появи нито една драскотина на гърба, а предната част с дисплея остана също непокътната, благодарение на защитата от протектора на екрана, който поставихме отделно. Изглежда обаче тук Nokia не е заложила на Gorilla Glass, а е избрала собствен заместител на закалено стъкло.

По корпуса на устройството ще намерите обичайния набор от портове и бутони, но с един допълнителен, който се откроява. Устройството разполага със специален бутон за Google Assistant, който е удобен, но бихме го харесали повече, ако може да бъде конфигуриран да отваря друга функция или приложения.

На същия ляв панел ще намерите поставката за две SIM карти, като единият слот е хибриден, а потребителят трябва да направи избор – дали да го използва за SD карта или за втора SIM.

На десния панел на телефона има добре позиционирани бутони за управление на силата на звука и за захранване. Смартфонът е с тегло от 181 грама и 8,7 мм. дебелина и се усеща изключително комфортно при продължителна употреба в ръката.

Така че, тук HMD Global получава похвала

Докато в горния край на Nokia 5.4 има вторичен микрофон, слушалка и 3,5 мм аудио жак, в долния край са позиционирани основният микрофон, USB Type-C порт и решетка за високоговорителя.

Завършвайки с огледа на дизайна на смартфона, ще намерите кръгъл модул с четири фото сензора, които изграждат основната камера на смартфона, светкавица и скенер за пръстови отпечатъци. За разлика от смартфоните, които сега широко срещано разполагат със скенер за отпечатъци, който е вграден в дисплея, Nokia запазва по-традиционния подход. Скенерът е удобен за използване благодарение на доброто му позициониране. Сензорите на камерите са фини и не са изпъкнали от тялото на смартфона.

Дисплей и мултимедия

В този модел има два основни аспекта. Първо, при него ще откриете 6,39 – инчов IPS LCD панел. Това далеч не е революционна големина на екрана, но за повечето потребители е оптималната, която биха искали да използват на този етап от развитието на смартфоните.

Рамките около дисплея са сравнително тънки и размерът им е ненатрапчив. Само HD + е нещо, което бихме надградили, но това е едно от нещата, които оправдават цената на модела. Няма опция за промяна на честотата на опресняване на дисплея при Nokia 5.4, и това е едно от нещата, които различават модела от по-високия клас.

Аудиото от единичния високоговорител звучи добре ако трябва да слушате музика или да гледате съдържание в по-тиха среда, но ако ползвате , бихме препоръчали да използвате чифт кабелни или безжични слушалки. Много удобно заради наличието на 3,5 мм жак за слушалки.

Потребителско преживяване и производителност

При смартфоните от среден клас не можете да очаквате особено висока производителност. Процесорът Qualcomm Snapdragon 662 на устройството обаче се справя доста добре. С всичкио съвременни приложения и задачи, отчитайки едноядрен резултат от 315 точки и многоядрен резултат от 1415 точки в Geekbench 5 не можем да не сме доволни. Nokia 5.4 се справя лесно с отворени няколко приложения на социални мрежи, няколко уеб браузъра за сърфиране и лека игра. Смартфонът разполага с 4GB RAM памет, която в повечето случаи е достатъчна, но не трябва да  прекалявате с мултитаскинга.

Отивайки към игрите, потребителското изживяване е подобно. Леките игри могат да работят отлично на смартфона, но по-тежките заглавия като PUBG го натоварват и той определено не е за тях. Можете да успеете да постигнете гладка производителност при тази игра, но това би означавало сериозно понижаване на качеството на графиките. Когато играете тези игри, смартфонът става топъл на допир, но температурата не се покачва особено много, че да става непоносимо.

За да компенсира несъвършенствата в хардуера на устройството Nokia 5.4 има атрактивен Android One интерфейс. Нашата тестова бройка дойде с инсталиран Android 10, чийто интерфейс доста наподобява устройствата Pixel на Google. Това означава, че устройството не идва с никакъв допълнителен инсталиран софтуер директно от кутията, нито използва някакви натоварващи или рекламни приложения. Това е търсен резултат от много потребители, който със сигурност ще се хареса и на тези, които ще изберат Nokia 5.4, особено като се има предвид ограничената вътрешна памет на устройството, която достига до 64GB.

Nokia е предоставила няколко предварително конфигурирани жеста, на които можем да се насладим в 5.4, като ние особено се радваме на взаимодействието със скенера за пръстови отпечатъци за достъп до известията

Няма да изпадаме в подробности как точно работят тези жестове, тъй като ръководството, което съпровожда устройството в комплекта, обяснява това достатъчно изчерпателно.

Разбира се, най-атрактивния момент, който със сигурност ще е критерия за избор на много от купувачите на устройството, а надеждната и продължителна софтуерна поддръжка от страна на Nokia.

Производителят обещава за Nokia 5.4 до 3 години актуализации по защитата и до 2 основни надстройки на операционната система, което означава, че Nokia 5.4 не само ще се надгради до Android 11, но и до следващата версия на операционната система, която ще бъде представена.

Камера

Споменахме четворната основна камера по-рано в ревюто, но сега е време да я разгледаме детайлно. Ще намерите 48 MP основен сензор на камерата на Nokia 5.4 заедно с 5MP свръхширок обектив, 2 MP сензор за дълбочина и 2MP макро сензор. В

Веднага можем да счетем, че основният 48MP сензор ще бъде този, който потребителите на смартфона ще използват за 90% от снимките. Той може да свърши добра работа с детайли и динамичен обхват на кадрите, ако бъдат намерени подходящите условия. Въпреки това, снимките започват да изглежда малко по-меките в краищата и при несъвършени условия на осветление. Освен това трябва да имате предвид, че снимките, които бъдат направени, след като смартфона ги е обработил, изглеждат значително по-добре от това, което виждаме в момента на заснемане – както споменахме в началото, AI обработката не е подминала този модел на Nokia.

5-мегапикселовият свръширокоъгълен обектив влиза в играта само за по-обширен изглед на сцената

Но поради ниския брой на мегапикселите, уловените от него детайли далеч не са най-впечатляващите. При настройка на увеличение 0,6 пъти, кадрите са приятни на моменти, но само ако нямате нищо против измененията на цветовете, които се наблюдават в сравнение с кадрите от 48MP обектива.

Когато става въпрос за 2MP макрокамерата, е забавно да я имате. В никакъв случай това няма да се превърне в ключова функционалност на смартфона, нито в основния сензор, с който снимате. Внашия случай, възможността да разполагаме с опция за значително увеличение и наблюдаване на цветята и растенията, беше интересна и донякъде удобна.

И накрая, имаме 2 MP сензор за дълбочина, който изглежда работи добре при портретните снимки и отговаря за ефекта боке. Един от портретите през нощта, които заснехме, ни впечатли и може би това е вторият сензор, след основния, от който ще изпитате някакво значимо практическо предимство.

Колкото повече използвахме камерите на Nokia 5.4, толкова повече успяхме да видим на какво е способен вградения AI за обработка на изображенията. Изглежда, че софтуера клони към прекалено изострени цветове в изображенията, особено когато се използва активиран нощен режим. Сравнителнод добре се справя предната 16-мегапикселова селфи камера. За непортретни изображения изглежда, че работи добре с приличен динамичен обхват. Nokia 5.4 също така поддържа до 1080p 60fps заснемане на видео, но без никаква стабилизация.

Живот на батерията

По отношение на батерията, не трябва да се съмнявате в Nokia 5.4. Под капака се намира батерия с капацитет от 4000 mAh, която може да издържи до два дни с едно зареждане, според официалната информация от Nokia.

Предвид средния клас процесор на смартфона и дисплея с ниска разделителна способност, това определено е възможно, тъй като се намалява разхода на енергия. Времето на работа с едно зареждане при режим на готовност на Nokia 5.4 също е отлично, като с едно пълно зареждане устройството със сигурност ще може да издържи между 2 и 4 дни, ако не се използва интензивно.

Това показа, че Nokia в действителност е вложила усилия по отношение на енергийната оптимизация. Ако все пак има от какво да се оплачем, то това е, че Nokia 5.4 идва с максимално допустима мощност на зареждане от 10W. Бихме очаквали от устройство от този среден клас, да поддържа зареждане от 25W и повече, което е нещо обичайно в пазарния сегмент, но явно и тук HMD Global са допуснали компромис.

Качество на звука

Предвид, че звукът идва само от един говорител, както вече споменахме, качеството е по-скоро задоволително. Що се отнася до качеството на звука при разговор, слушалката е като всяка друга при смартфон от среден клас, докато двата микрофона гарантират, че събеседниците ви ще ви чуват сравнително добре по време на разговор.

Финална оценка

Nokia 5.4 изглежда като смартфон, който ще покупката си, ако търсите модел от този клас. Някои от функциите на камерата, животът на батерията и софтуерната поддръжка са отлични. Въпреки това, не трябва да плащате прекалено много, за да имате модел с марката Nokia.

Ясно се вижда къде е направен компромис, но устройството се позиционира отлично в средния клас, където битката в момента е сериозна. Android One може да е една от причините да се спрете на него.

Положителни страни
  • Дълъг живот на батерията с едно зареждане
  • Чист Android One интерфейс
  • Основна камера с резолюция 48MP

И така, изборът дали да купите Nokia 5.4 или не, се свежда до личните ви предпочитания. Смятаме, че това може да бъде идеален продукт за ученик или по-възрастен човек, особено ако е първият му смартфон. Не е изключено и ползването му като втори апарат от човек, който вече има топ смартфон.

 

2.3 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари