Philips 55OLED854 – чакан гост във всеки дом

Новият модел на Philips комбинира красив дизайн, мощен процесор и великолепна картина с всички достойнства на един умен телевизор

7
5203

Съвсем скоро имахме възможност да ви запознаем с един от най-добрите телевизори на пазара, когато говорим за съотношение на цена и качество – Philips 55OLED 804. Заради големия интерес към моделите на компанията и заради възможността да ги тестваме свободно, днес решихме да погледнем и още една по-интересна негова модификация, която стои зад името 55OLED854.

Той е съвсем естественото продължение на много популярния модел OLED 803 на който спряхме вниманието си преди година. Доста прилича и на скоро разгледания от нас модел, но се предлага на пазара с малко по-различна конфигурация, а най-видимата разлика е неговата стойка. Но нека започнем всичко едно по едно.

За пренасянето или инсталирането на телевизора несъмнено трябва да разчитате на още един човек

Кутията е тежка малко под 30 кг, а дължината ѝ е 1.40 м. Няма смисъл да се опитвате да правите каквото и да било сами, защото най-много да счупите телевизора. След като го извадите, инсталирате стойката и пуснете телевизора идва наистина хубавото

Външен вид

Външния вид на модела, по всеобщото мнение на специалисти и потребители, е един от плюсовете на модела. Той създава впечатление за много по-скъп продукт заради размерите на екрана, дебелината си, както и за стилния Ambilight, който превръща всяка стая в истинска приказка, независимо дали гледате филм, музикални клипове или спорт. Тук отново е запазената марка на Philips, която отличава моделите на компанията от всички останали на пазара.

Моделът има стилен външен вид, а такава е и неговата стойка. Тя е масивна, направена от метал и с възможност за странична ротация. В случай, че предпочитате да разположите телевизора на стена – върху гърба му е предвидено място за стойка VESA стандарт.  Стойката, както казвахме вече, е малко по-различна от тази на модела 804, който вече имахме възможност да разгледаме, а добрата новина тук е, че благодарение на нея можете да въртите телевизора на около 20 градуса със съвсем леко докосване.

Това е доста удобно, ако холът ви е разположен така, че можете да гледате модела от различни ъгли. Както ще стане дума след малко, самият екран предлага доста широк диапазон на ъгли за гледане, но има и хора, които предпочитат винаги телевизорът да е централно разположен.

Тези 20 градуса позволяват малко повече свобода за разполагане на телевизора. Едно удобство, което вероятно няма да остане незабелязано от мнозина.

Независимо как разположите телевизора, един от акцентите му е тристранният Ambilight. Добре скрити зад екрана се намират множество LED диоди на системата, която допълва картината на екрана в страни от него. По този начин от една страна се получава ефект, с който човек възприема размерът на телевизора като много по-голям, защото периферното зрения не разпознава картина, а по-скоро цветове.

Практиката ни обаче показва, че по този начин се натоварват много по-малко и очите на човек, независимо какво гледа. Хубаво е, че контролът вече е качен на още по-високо ниво. От една страна разполагате с много различни режими, така че да изберете най-подходящия за себе си, подходящия за съдържанието което гледате, или пак ако по някаква причина не ви харесва – да го изключите с натискането само на едно копче.

Хардуер

Едно от най-важните неща в модела е видеопроцесорът P5 Pro Perfect Picture на Philips със съвсем ново поколение процесор за качество на картината. Той предоставя ново ниво на визуално изживяване. OLED телевизори разчита на най-истинските нюанси на черно, наситени цветове, най-реалистичните естествени тонове на кожата и невероятно плавно движение. На разположение е всеки детайл с невероятна дълбочина на изображението, чисто и по-ясно качество на образа.

Картина

След Ambilight едно от най-важните неща при всеки телевизор – картината – пак е нещо, което заслужава добри думи. На разположение в модела имате поддръжка на различни стандарти като HDR10/HLG и HDR10+/Dolby Vision, които веднага ще различите, ако имате на разположение подходящо съдържание. Важно е да отбележим, че дори най-ниско качествения сигнал от някоя кабелна телевизия би изглеждал чудесно, дори да е в по-ниска резолюция. Един от тестовете, на които според нас всеки модел трябва да бъде подложен е именно пускането на по-ниско качествено съдържание.

Матрицата се справя отлично и ъглите за гледане са на много високо ниво, но както споменахме и в началото имате и възможност за лесно завъртане на до 20 градуса

А иначе моделът се справя отлично с всякакво съдържание, благодарение на Pro Perfect Picture процесора, с който моделът разполага. Р5 процесора в реално време компенсира лошото съдържание, породено от ниската резолюция и много бързо го изкарва в 4К, така че изглежда максимално добре. Един от най-добрите подобни тестове е с филми, давани по телевизията. Огромна част от тях излъчват в ниска резолюция, но е факт, че Philips 55OLED854 се справи отлично и с това съдържание. HD картината, която е с увеличена до 4K резолюция, изглежда естествено, с много детайли и с намалено количество нежелан шум, което се дължи на новите алгоритми за справяне с него.

Това отлично се комбинира и със системата, с която моделът разполага, за потискане на шума. Благодарение на работата му всички движения стават много плавно и дори при по-бързи сцени няма никакво замазване.

При по-нискокачественото съдържание моделът се справя отлично и с преобразуването от SDR в HDR, така че спокойно можем да кажем, че някои филми изглеждат по-добре дори отколкото са замислени. Като няколко, които дори успяхме да си пуснем от видео касетка.

Подобно на всеки OLED панел, тук черното и неговите нива са на много добри нива, така че отлично се виждат всички тъмни сцени, които са предизвикателство за всеки нов модел.

Звук

Освен картинката, друго много важно нещо при всеки подобен модел, който се взима и за гледане на филми, разполага с доста добър звук. Да, той няма да замени цяла аудио система, но трябва несъмнено да кажем, че се справя съвсем прилично.  Philips 55OLED854 разполага с 2.1 аудио система с обща изходна мощност 50 вата, която е разделена между два 10-ватови говорителя за средни и високи и 30-ватов събуфър за ниски тонове. Моделът поддържа декодиране на Dolby Atmos, Dolby Digital и DTS-HD, а освен това предлага 5-лентов еквалайзер и разнообразни режими за персонализиране на звученето, включително нощен режим, подобряване на гласовете, изравняване на звука и дори оптимизиране с изкуствен интелект.

Ако сте сериозен меломан, то най-добре е да вземете някакво допълнително аудио оборудване – комплект колони, или саундбар като Philips TAPB603., който предстои да разгледаме отделно. Дори и със само наличните колони можете да се насладите сериозно на случващото се. Моделът разполага с 5-лентов еквалайзер, който ще позволи да най-взискателните хора да настроят звука си по подходящ за тях начин. А моделът се справя много добре в интерес на истината и без особена настройка. Той има поддръжка на Dolby Atmos, но и много други технологии от Dolby, чието действие се усеща във всеки един момент, независимо какво съдържание гледате.

Дистанционно

Едно от нещата, които традиционно са ни любими във всички телевизори на Philips от този клас са техните дистанционни. То има класически изглед, но има две страни. И ако от едната можем да видим нещо, което по-скоро прилича на нормално дистанционно, то от другата може да видим пълно функционална QWERTY клавиатура, с която лесно можете да урпавлявате функциите на целия модел. А те са много, но за това ще стане дума след малко.

На лицевата страна на дистанционното имате бързи бутони към Netflix и RakutenTV, което за съжаление не е много популярно в България, а другите бутони са добре познати и дават бърз достъп до всичко, за което можете да се сетите като функционалност в модела. Както споменахме вече на много лесно място, точно под бутона за пускане на телевизора е и мястото от където бързо и лесно се настройва и Ambilight осветлението на модела.

Умен телевизор

Philips 55OLED854 е умен телевизор и работи с Android TV, направен на базара на Android 9. На разположение имате оптимизиран изглед на всичко в операционната система, като тази версия на платформата включва обновения интерфейс на основния екран, който се появи в предходното издание – той улеснява организирането на приложенията и достъпа до съдържанието, което ви интересува.

С движението на джойстика, който можете да видите на лицевата част на дистанционното виждате веднага най-използваните приложения, съдържание което сте гледали, а с гласовия асистент лесно можете да урпавлявате всичко дори без да се налага да прелиствате менюто.

С едно лесно движение можете веднага да стартирате множество приложения, които са достъпни за платформата: Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Bulsatcom Fusion, HBO GO, Kodi и т.н  Устройството идва с вградена поддръжка на Chromecast за лесно прехвърляне на съдържание от телефон, а чрез Google Assistant всичко може да се управлява и чрез гласови команди.

Вградената в телевизора памет е 16GB, като можете да свържете допълнително външен диск с памет или флашка. Периферната свързаност на телевизора е изключително богата.

Като цяло нещата са на много по-високо ниво от всички Android модели, които сме ползвали до сега. Благодарение на процесора всичко е доста по-бързо и няма никакви забавяния и насичания – нещо, с което смарт телевизорите до скоро трудно можеха да се похвалят.

Операционната система се управлява лесно, а за по-запалените отново има купища настройки. Те според някои може и да са сложни или излишни, но всеки, който иска да персонализира телевизора си максимално ще ги оцени.

В крайна сметка

За пореден път оставаме с приятно впечатление от модел на Philips. Един от най-актуалните моделите на компанията за тази година комбинира поддръжка на най-иновативните технологии за звук и картина с прекрасен дизайн и мощен процесор, който обработва съдържанието, дори когато то е с по-ниско качество, така че в реално време то да се превърне в 4К HDR прекрасно изживяване. Ambilight пък за пореден път ни убеждава, че е нещото, което отличава всички модели на марката от останалите на пазара, в което просто няма друг конкурент. Всичко това прави от 55OLED854 доста примамлив вариант за покупка за всички, които обичат да гледат филми вкъщи, или които просто имат нужда от хубав нов телевизор.

 

2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари