Philips 55OLED903 – телевизор, надминаващ очакванията

2
3718
Докато тествахме един от най-новите телевизори на Philips 55OLED803, ревюто на който вероятно вече сте прочели, си мислехме, че трудно ще можем да видим нещо по-добро през 2018-а.
Успешният продукт обаче има и своя конкурент, отново дело на TP-Vision, които произвеждат телевизорите на Philips. Става въпрос за 55OLED903.

Разминавайки ги на вратата на нашия офис, установихме, че с еднакви по размер екрани, телевизорите все пак са с различна големина. А освен дизайна, това става и заради звуковата система, която е акцент в 55OLED903. И която именно предизвика най-големия интерес у нас.

Откровено казано не си представях, че нещо ще ми хареса повече от модела, завършващ на 803. Никога не съм бил особен аудиофил, но все пак реших да не подхождам с предубеждения към другият флагмански телевизор на марката, който на практика е почти същия, но се продава на доста по-висока цена.

Всеки един плюс, важащ за предишния тестван от нас модел, спокойно може да бъде споменат и тук. Първото впечатление от прекрасния OLED екран, отлично работещия тристранен Ambilight и шеметен дизайн на модела този път дойдоха абсолютно очаквано за нас.

 

Но нека ви разкажем малко по-подробно за теста си на старшия OLED телевизор на Philips, за да си отговорим на няколко въпроса, а те са:

Дали е толкова добър, колкото 55OLED803?

Аудиото наистина ли прави разликата?

Заслужава ли си цената?

Дизайн

Веднага щом извадим модела от кашона, много преди да го пуснем и свържем с останалите си устройства на очи веднага се набива външния вид на модела. Той е зашеметяващ. Изключително минималистичен, невероятно тънък.

Има здрава метална рамка и една отличителна черта – вграден саунд бар в долната част на модела, който го отличава от останалите конкуренти с невероятен звук, но за това ще разкажем малко по-късно. Впечатляващо, особено при монтиране на стена е, колко близо може да застане телевизора до нея. Той е почти като залепен, а предполагам единственото наличието на LED лампи е принудило инженерите, все пак да оставят някакво отстояние, за да може Ambilight технологията да работи по-добре.

Изборът е ваш, но според нaс моделът е идеален за прикрепяне към стена на някоя от специалните стойки, които се предлагат за него

При потребителя обаче той пристига с крачета, които също са доста стилни и можете лесно да го поставите на всяка равна повърхност. Това е хубаво да бъде направено от двама души, защото телевизорът макар и не много тежък е доста голям и ако се опитвате сами да го вадите от кашона и монтирате – има не малка вероятност да го изпуснете.

След като го разположените там, където те решили да стои телевизорът, 903 краси пространството дори без да е пуснат. Това, което се вижда на снимките и кадрите, които публикуваме към ревюто е абсолютно достоверно – той е много красив, а допълнителния саундбар му придава още по-интересен вид.

Интересна подробност е, че аудио системата също е много тънка. Тя увеличава дебелината на цялата конструкция съвсем малко и по този начин в най-широката си част моделът е дебел само 5 см. В най-тънката част обаче – панелът е по-тънък и от съвременен смартфон. Както казахме вече, все пак е оставено място и за множеството LED светлини, които обгръщат модела и създават приказния ореол, но и за това след малко.

Използването на много метал, качествена пластмаса и премиум материали като цяло, прави 903 да изглежда по великолепен начин. Всичко е на много високо ниво и това се забеляза съвсем лесно.

Подобно и на предишния тестван от нас модел, тук също има четири 4К HDMI изхода с поддръжка на HDCP 2.2, като два от тях са с поддръжка на 2160/60p резолюция. На лице още, сравнително лесни за достъп са и 2 USB порта, както и AV минижак, който можете да използвате за различни аудио системи, въпреки че ме съмнява да имате нужда от такава, след като разберете след малко за какво става въпрос. Освен стандартните портове има и Ethernet порт, но най-вероятно вие ще се възползвате от безжичния Wi-Fi 11ac, който моделът предлага.

Като част от дизайна ще споменем и двете дистанционни, които идват с телевизора. Едното е любимото ни, споменавано вече и в други ревюта – това с QWERTY клавиатурата. А другото и истински дизайнерски шедьовър. То е малко, в стила на целия телевизор и стойките, на които той седи – отлично би пасвало на всеки стилен хол или офис. Определено е крачка напред, а предлага удобно управление на основните функции на телевизора.

Звук

Това е най-голямата разлика, спрямо всички останали телевизори и 55OLED803 конкретно. Bowers and Wilkins са създали чудесно озвучаване, което успешно ви лъже, че звукът идва от самия екран, а не под него. Нещо повече.

Благодарение на качествената изработка и звуковите технологии, сигурен съм, че не малка част от хората, взели си този модел, няма да имат нужда от допълнително озвучаване.

903 предлага прекрасно аудио-визулано усещане, без да купувате нищо допълнително, защото звукът от него ви обгръща изцяло Самият саундбар си е сам по себе си уникален продукт. Той има дизайн м напълно в духа на телевизора и не го загрозява по никакъв начин. Покрит е от специална тъкан, , дело на датската компания Kvadrat, която не задържа прах и изглежда много стилно. Но най-важното е зад нея. А това е комбинация от 19-мм високочестотни титанови говорители за високите тонове, отделени от основната част на системата, както и добре познатото ни от модела 803 решение 2.1, комбинацията от които носи наистина уникален звук.

Качество на картината

Колкото и суперлативи обаче да кажем аз звука обаче, то най-важното във всеки телевизор си остава картината. А тук тя е на невероятно високо ниво. OLED панела, който е позволил на дизайнерите да създадат този шедьовър върши работата си отлично и цветовете се разпределят изключително равномерно. При никакви условия не можете да видите различна наситеност, избледняване или каквито и да било неточности, а моделът поддържа 97% от стандарта DCI-P3. Подобно и на моделът 803, който тествахме непосредствено преди този, и тук основна роля има новото поколение на процесора P5, който качва остротата на изображението, цвета, контраста и плавното движение на всяка картина на изключително високо ниво. И тук като 803 на лице имаме технологията на Philips Perfect Natural Reality, с която се постигат отлични параметри при оптимизирането на картина в HDR, дори и преди това тя да е била SDR.

Без да ви отегчаваме с излишни технически подробности, ще разкажем само, че са част от секундата визуалният процесор прави така, че това което виждате да е по-добро от заснетото на практика

За кратко време се извършва анализ на всеки отделен кадър и корекция на картината, така че има повече детайли и много по-добър контраст. Резултатът е впечатляващ.

Тук отново нивата на осветеност и разбира се не на последно място – контрастът – са на отлично ниво и към тях не бихме имали никакви забележки. За любителите на настройките обаче – в телевизора все пак има оставени различни предварителни настройки на картината, така както е и в други модели на компанията – Personal, Vivid, Natural, Standard, Movie, Game, Monitor, като впечатляващо тук е обогатяването на съдържанието до HDR, дори когато то не е такова. Специално внимание обърнахме и на ISF – ключът към реалните цветове, съобразяващи се с това дали е ден или нощ.

 

55OLED903 е умен

Настрани от качествата на хардуера, тук отново трябва да спрем вниманието си на софтуера в телевизора. Ревизирания от Philips Android по време на теста работи изключително стабилно, а предварително инсталираните приложение се махат много лесно, ако ви пречат. Същевременно Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, а от този месец и на HBO GO правят така, че пускането ви на телевизия може да се отложи или така и да не се случи, както е в много случаи.

Нещо повече. На разположение, за разлика от ситуацията при много други производители, тук имате множество приложения, които можете да изпробвате, в това число и редица игри

И все пак – не забравяйте, че не всичко, което сте видели на телефона си, може да се качи на екрана на телевизора. Моделът пристига с инсталиран на него Android N, като най-вероятно скоро ще се ъпдейтне до Oreo, получавайки най-новите възможности, които системата на Google предлага.

На кратко операционната система работи чудесно. Всичко работи много бързо и гладко, а интерфейсът от една страна е типичният за Android TV, но от друга има и не малко подобрения. Преминаването между отделните менюта е супер интуитивно и не отнема никакво време, а управлението на телевизора, дори само с Bluetooth дизайнерското дистанционно е много лесно и приятно.

Светлинното Ambilight шоу

Няма как да се прави ревю на телевизор Philips и да не включим отличителната черта на марката.  Тук той отново е тристранен и позволява да се потопите във всяко едно съдържание, което гледате. Екранът изглежда необятен, благодарение на множеството LED лампи, по профила на телевизора, а при гледане на филм, спортно събитие или музикален клип – технологията е ненадмината.

Това тук важи особено за музиката, защото заради отличното изпълнение на всеки звук и възможността светлините да се проектират в различен ритъм, спазвайки такта на музиката, можете да направите домът си да изглежда и звучи като всеки реномиран клуб и да направите партито у дома, в случай че не ви се излиза.

Реално използване

В седмицата, в която имах възможност да тествам 55OLED903 се опитах да използвам телевизора при всякакви условия. В достатъчното време, в което разполагах с него, го изпробвах по време на спортни събития, игра на PlayStation, гледане на филми и музикални клипове.

Разликата идва от звука. Наистина, картината на OLED панела, обогатена с всички технологии и оптимизация, предлагана от хардуер и софтуер правят така, че всеки, който има телевизор по-стар от 2 години, да гледа 903 с респект, но на практика същото беше и с 803, който тествахме малко преди това. Звукът обаче е друго нещо. И ако по време на предходния тест си мислех, че звукът е супер, то 903 ми показа какво всъщност може един добре оборудван в аудио отношение модел.

В крайна сметка

В края на нашето ревю дойде ред да отговорим на въпросите, които си зададохме в началото.

Дали е толкова добър, колкото 55OLED803?

Аудиото наистина ли прави разликата?

Заслужава ли си цената?

903 надграждащия модел наистина повтаря всички положителни качества на 55OLED803, с който се запознахме преди седмица. Лекотата с която работи операционната система, невероятно стилният дизайн и най-вече невероятно качество на OLED картината правят така, че изборът между двата на практика да е невъзможен. Всичко работи еднакво добре и оставя едно и също удоволствие. Освен едно.

Звукът наистина прави разликата. Всеобхватният и напълно поглъщащ звук, който идва от творението на Bowers and Wilkins е наистина огромната разлика между двата продукта. Много е трудно той да се опише с думи или да се чуе във видео ревю, но наистина нещо, което си заслужава.

Заслужава си и ценовата разлика от около 600 лв според нас, като разбира се изборът остава за вас. Хубаво е да минете на по-скъпия вариант, ако сте големи любители на домашното кино, обичате да слушате силно музика или ако вече нямате хубава аудио система към стария си телевизор. Във всеки противен случай 55OLED903 е един от най-добрите телевизори, които можете да си купите в края на 2018-а.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Anonimousmatoma Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
matoma
matoma

Няма по-голяма заблуда от задното осветление, изключих го незабавно, но 100 лв. към реалната цена за тази екстра оправдава рекламната дандания от горния вид. Интересно дали плащат или го правите от излишен ентусиазъм. Хареса ми, че моделът има 4 HDMI входа, защото от моите два единият вече не работи.

Anonimous
Anonimous

ЛайноДата Първо си Оправете шпионДатата и тогава Публикувайте РеакламДата.
Между другото живеем вече в 2019 годаина ако не сте забелязали!
Плаете да ви дам на службите зà сигурност и zащита на потребителя с тези добaвки по сайта ви ще хврънете за нула време!