fbpx
11.4 C
София

Philips E Line 346E2LAE – идеалният монитор за тези, имащи нуждa от повече пространство

Най-четени

Тези дни в редакцията ни беше поредното силно предложение от мониторите на Philips, което спокойно можем да определим спокойно като едно от най-изгодните предложения в този клас към момента. Става въпрос за ултраширокия модел от E Line на компанията 346E2LAE/00. Съотношение на страните от 21:9, IPS панел с разделителна способност 3440на1440 и 100Hz опресняване. Интересна подробност е, че компанията предлага идентичен модел, но с извит екран (346E2CUAE/00), който обаче позиционира по различен начин и който с идентични характеристики струва с около 200 лв повече. Не бива да ги бъркате, колкото до различните матрици, то спорът VA или IPS е по-добро решения е доста дълъг и без ясен отговор.

От една страна IPS панелите са по-универсални, а недостатъкът им формално е само в черната подсветка. Според специалистите VA има добро черно, но тук при IPS-а възпроизвеждането на цветовете, балансът на бялото и качеството на матрицата са на отлично ниво.

Друг казус, който имаме наум още преди да започнем с ревюто е съотношението на страните. 16:9 срещу 21:9? Въпросът е доста специфичен, но смятам, че 21:9 е за предпочитане и за това има редица причини. Форматът на монитора е по-компактен, ако сравнявате 32-инчов 16:9 и 34 21:9, вторият монитор ще бъде по-подходящ, в момент, когато първият на масата ще се чувства повече като телевизор. Всичко това произтича от факта, че височината на 34 инча е подобна на 27-инчов монитор 16:9 (1440p, имаме еднаква плътност на пикселите). Формата позвоялва и ъглите на видимост да са по-широки от тези на стандартните монитори.

Та след тези размисли, нека започнем и със самия преглед на модела, за да разберете какви предимства има и дали все пак е подходящ за всички.

 

 
 
 
 

Опаковка и външен вид

Мониторът се доставя в обикновена картонена кутия, върху която са изброени основните му достойнствата. Опаковката включва стойката на монитора, захранващ кабел, инструкции за употреба, също така класическия HDMI и Display port USB-C. Вече сме виждали тази поставка и при други модели и още от преди знаем, че е много стабилна, като налице е регулиране на височината и на ъгъла на наклона.

Мониторът е доста голям и въпреки че можете да се справите и сами с изваждането от кашона, аз все пак бих ви препоръчал да повикате помощ, защото все пак имате работа с 34-инчов модел.

За сметка на VESA монтажът е изключително лесен и единственото, което трябва да се завинти е един винт, за който обаче не ви трябва отвертка, а може да се завие с крачето, което е закачено за винта.

По отношение на портовете мониторът е направен така че портовете да са съсредоточени на едно място и мениджмънта  на кабелите е много приятен. Спокойно можете да разположите монитора така, че задната му страна да се вижда свободно и пак всичко да е много красиво, да не говорим ако използвате само USB-C кабел, който все пак е едно от предимствата на монитора.

Този дисплей на Philips включва USB type-C конектор с подаване на мощност. С интелигентно и гъвкаво управление на разхода на енергия сега можете директно да зареждате вашето съвместимо устройство. Неговият тънък реверсивен USB-C конектор позволява лесна връзка с един кабел. Може да гледате видеоклипове с висока резолюция и да прехвърляте данни със суперскорост, докато в същото време захранвате и презареждате вашето съвместимо устройство.

Един от друг виждаме всички портове: 1 x HDMI 2.0, USB Type-C с DisplayPort ф-я, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x Audio Out и четири USB 3.2 Downstream. Докато разглеждаме монитора бързо можем да видим и двата говорителя, които са по 3W, но за тях ще говорим след малко.

Не ни изненадва, но сглобката на монитора е чудесна и изглежда доста стилно. Мониторът има полугланцово с лек матов финиш, което според информация на производителите е 25%.

Меню за управление

Менюто на монитора е доста функционално, с изключение на ръчната настройка на бързите клавиши, а именно избора на режим на превключване на ниска синя светлина (lbl). Но самият режим на намаляване на синята светлина е направен добре, той е по-добър от този на много други модели. Тук вместо един плъзгач за включване и изключване, имаме 4 режима, но за съжаление те са групирани на двойка настройки на профили, т.е. можем да променим яркостта и да запазим в желания режим (1-4), но ако запазите яркостта в 1-ви, тогава 2-рият също ще се прилага, както ще бъде, ако запазите в 3-ти, 4-тият ще бъде идентичен, т.е. имаме два режима на яркост и всеки вътре е разделен на две чрез премахване на синия оттенък.

Аз ги използвам постоянно и на старите, и на новите си монитори и това е много полезно нещо. При 1-ви профил картината е леко пожълтяла (цветопредаването практически не е засегнато) и можете да го използвате постоянно, след това колкото по-нисък е, толкова по-жълтеникава става (2-ри режим също изглежда добре, тук бялото е малко пожълтяло), а в по-тъмни времена е чудесно да използвате 3-4 режим с минимална яркост. А при нормална употреба би било достатъчно просто да превключвате между изключено, режим 1-2 и режим 3-4, като по този начин се елиминира въпросът за съобразяване на яркостта с осветеността на помещението.

Отделна тема от поддръжката на монитора е софтуерната програма SmartControl, която ви позволява да променяте настройките на монитора от системата Най-важното е, че получаваме софтуер, който ви позволява да променяте настройките на монитора от компютъра (за съжаление не всички, но много от тях). Най-важното е, че получаваме възможност да променяме яркостта с мишката, без да се налага да посягаме към монитора. В програмата имаме достъп до почти всички настройки, но има малък недостатък за мен е, че не можете да избирате lbl режими.

За показване на изображение в резолюция 3440 на 1440 100Hz ви е необходим или HDMI 2.0 версия и по-висока, или Display port 1.2 версия и по-висока (версия 1.1 е в състояние да осигури само 60Gbps, а HDMI 1.2 още по-малко – само 30Gbps), ако USB-C конекторът не е подходящ поради липса на възможност за използването му.

Картина

Свиканли сме Philips да предоставят дисплеи, които показват изображения във формат UltraWide Quad HD с резолюция от 3440 x 1440 пиксела и CrystalClear качество. Те използват висококачествени панели с висока гъстота на пикселите и широки ъгли на гледане от 178/178 градуса. Форматът UltraWide 21:9 ви позволява да работите по-продуктивно, като имате повече място за сравнение и видими колони в електронни таблици. Тези дисплеи са подходящи за изискващи професионалисти, които имат нужда от изключително детайлна информация за CAD-CAM решения, или финансови експерти, които работят с огромни таблици.

По отношение на производителността, за да стартирате най-модерната единична игра на 3440 на 1440 – 5 милиона пиксела (за 4k обобщението е 8 милиона) поне при 30 кадъра в секунда, ни трябва поне RX 580 или подобна карта, а за комфортна игра около 60 кадъра в секунда – RX 6600.

Мониторът идва с време за реакция от 1ms (MPRT), което осигурява ясни и гладки изображения по време на игра. MPRT е по-лесен начин за описание на времето за реакция, което се отнася до периода от замъглено и размазано до ясно и чисто. Мониторът на Philips ефективно премахва замъгляването и размазването на движенията, за да предостави по-ясни и точни визуализации, което подобрява геймърското изживяване. Този монитор е най-добрият избор за игра на вълнуващи игри, които изискват бърза реакция.

Много вероятно е такъв монитор да бъде използван за работа. Тук идва функцията MultiView, с която дисплеят с висока разделителна способност предоставя множество възможности за свързване. С MultiView функцията можете да свържете и да гледате две устройства едновременно, като например компютър и лаптоп, и да изпълнявате няколко задачи едновременно. Така можете да се наслаждавате на максимално удобство и ефективност при работа.

Това което ми хареса много е, че мониторът отговаря напълно на нуждите на всеки, който прекарва по-дълго време пред него. От една страна въпреки, че не е геймърски, той все пак се представя отлично в това отношение. И вечер, след работа да речем спокойно можете да си позволите да играете на висока разделителна способност на много актуални заглавия при високи настройки.

Мониторът разполага с технология AMD FreeSync Premium, която предлага на сериозните геймъри гладка игра с висока производителност, без да се налага да се притесняват от накъсан геймплей и насечени кадри. Това означава, че няма нужда да правите компромиси при играенето и можете да играете уверено, благодарение на високата скорост на обновяване, компенсацията на ниска кадрова честота и ниското забавяне.

От друга страна, ако работите със софтуери, които имат много инструменти, трябва да сравнявате някакви  текстове, да превеждате, или изобщо необходим ви е някакъв мултитаскинг можете да отваряте много прозорци и всичко да е пред вас. Можете да използвате това и за забавление като пуснете едновремнно видео сигнал, отворите любимия си сайт, а в трети прозорец правите нещо друго.

Мултимедийно съдържание

Ясно е, че цялото съдържание, подходящо за широкоекранен екран, ще изглежда чудесно, филмите, видеоклиповете ще се изпълняват на цял екран, игрите ще разширяват ъглите на гледане. Ако обаче пуснете обикновено видео 16:9, ще имаме черни ленти в краищата и площта на дисплея ще бъде като на 27-инчов монитор. Много сайтове не са силно оптимизирани за това съотношение на страните, ще имате много свободно пространство в краищата.

Филмите в 21:9 обаче ще се изпълняват на цял екран и можете спокойно да седнете на подходящо разстояние от монитора или пък близо, където ще сте като в кино салон.. Работата в прозорци е по-удобна.

В крайна сметка

Като обобщение можем да кажем със сигурност, че имаме добър монитор с добро цветопредаване, баланс на бялото, богати настройки в менюто, 100Hz (не е много, но работи чудесно), ултраширок, удобна стойка, вградени говорители, USB-C-връзка и всички останали предимства на мониторите на тази марка.

Повече информация за модела и неговата цена можете да видите на Монитор 34″ Philips E Line – 346E2LAE/00:

Характеристики на модела:

Размер:   34″ (86 cm)
Разделителна способност:   3440 x 1440
Формат на картината:   21:9
Големина на пиксела:   0.231 mm
Тип на матрицата:   LCD
Ъгъл на видимост:   178/178
Време за реакция:   1 ms
Честота на опресняване:   100 Hz
G-Sync/FreeSync:   AMD FreeSync
Цветове:   16.7 милиона
Цветова гама:  
 • 100% NTSC
 • 121.3% sRGB
Покритие на екрана:   Матово
Подсветка:   WLED
Яркост:   300 cd/m2
Статичен контраст:   4000 : 1
Интерфейси:  
 • 1 x HDMI 2.0
 • 1 x USB Type-C с DisplayPort функция
 • 1 x DisplayPort 1.2
 • 1 x Audio Out
 • 4 x USB 3.2 Downstream
Други:  
 • Kensington Lock
 • Flicker Free
 • Low blue Light
 • Picture By Picture (PBP)
 • Възможност за монтиране на стена
 • EasyRead
 • SmartImage game
 • sRGB Mode
Звук:   Вградени високоговорители 2 x 3W
Стойка:  
 • Сваляща се основа
 • Регулираща се по височина
 • Регулиращ се наклон на дисплея
Енергиен клас:   F
Консумация на ел. енергия:   31 KWh
Цвят:   Черен
Размери:   817 x 491 x 235 мм
Тегло:   7.36 кг

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Картина
Работа
Гейминг
Портове
Звук
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Тези дни в редакцията ни беше поредното силно предложение от мониторите на Philips, което спокойно можем да определим спокойно като едно от най-изгодните предложения в този клас към момента. Става въпрос за ултраширокия модел от E Line на компанията 346E2LAE/00. Съотношение на страните от...Philips E Line 346E2LAE - идеалният монитор за тези, имащи нуждa от повече пространство