Philips OLED807: 4K телевизорът от среден клас, от който и по-големите батковци треперят

13
7542

Philips OLED807 е най-новият OLED модел от среден клас на компанията, който се отличава със своя дизайн. Невероятно тънкият екран и висококачественото метално покритие са допълнени по впечатляващ начин от технологията Ambilight на Philips. Тя използва монтирани отзад светодиоди, за да хвърля цветна светлина върху стената зад телевизора. Тя може да съответства на картините, които гледате, с невероятна точност, което прави всичко още по-голямо и по-вълнуващо.

Но това достатъчно ли е да спечели очите ни? Какво се крие под черупката? Време е да разберем. 

Какво още може да се каже за дизайна? 

OLED807 вероятно е най-бляскавият телевизор в своя клас. Като за начало той се възползва от четиристранната версия на технологията Ambilight на Philips, която хвърля цветна светлина върху стената зад телевизора. Тези цветове могат да проследят нюанса и разположението на цветовете в изображенията, които гледате, с поразителна точност. Philips вече предлага впечатляващ набор от настройки, за да ви помогне да накарате Ambilight да изглежда точно така, както искате.

Новата функция на Aurora дори ви позволява да комбинирате Ambilight с набор от видеоклипове и изображения за „скрийнсейвър“. Това гарантира, че телевизорът ви може да остане привлекателен център на вниманието, дори когато не го гледате. Да, хаби някаква енергия, но наистина е много красиво.

Ефектно тънкият профил на 55-инчовия OLED807 в краищата му, красиво завършеният метален заден панел и поразително блестящата сребърна Т-образна стойка го превръщат в един от най-добре изглеждащите телевизори на пазара, включително и от по-висок клас. Дори и без да включен Ambilight.

Добавена е възможност за регулиране позицията на екрана чрез стойката, така че промяната на ориентацията е доста лесна. 

Има ли обаче някакъв компромис? Да, има едно нещо. 

Централната част на задния панел на OLED807 стърчи много по-напред от екрана във външните му краища. Това се усеща, само ако гледате телевизора под доста сериозен ъгъл. Но си е там. Тази леко изпъкнала централна част е цената, която трябва да платите за впечатляващия звук на OLED807. Според мен си струва. 

Дизайнът не се отнася само до външния вид, но и до изживяването. 

Заради това ще засегна и някои функционални особености още тук. Свързаността на 55OLED807 е по-скоро добра, отколкото чудесна. Четирите му HDMI порта и трите USB порта са на нивото на първокласните телевизори. Само два от тези HDMI портове обаче могат да се справят с пълната широчина на честотната лента, HDMI v2.1 геймърските предимства на 4K при 120 Hz, променливата честота на опресняване (включително поддръжка на NVidia G-Sync и AMD Freesync Premium) и автоматичното превключване на режими с ниска латентност.

Една грешка в дизайна на преживяването, поне според мен е, че трябва ръчно да превключваме между режимите “Оптимално” и “Оптимално (игра)” за HDMI 2.1 портовете. Така се отключват всички гейминг функции на този Philips телевизор. В това влиза и поддръжката на Dolby Vision при 4K/120Hz. Имайте предвид също, че телевизорът ще намали наполовина вертикалната разделителна способност на 4K/120Hz игрови сигнал, освен ако не използвате настройката HDR Monitor, вместо HDR Game.

Да продължим с функционалностите му по същество

Както винаги при OLED телевизорите, всеки пиксел на екрана на OLED807 може да произвежда собствена светлина. Това осигурява огромно предимство на локалния контраст дори спрямо най-добрите LCD телевизори. OLED панелът в OLED807 обаче надгражда това, като е един от най-новите т.нар. OLED EX дисплеи. Има потенциала да произвежда с 30% повече яркост от много предишни OLED телевизори. Прави HDR да изглежда още по-невероятно. 

Панелът се задвижва от нова версия на процесора за обработка на картината P5 на Philips. 

Предишните поколения на тази система, която прилага десетки отделни елементи за обработка на пет основни елемента на картината. Това са контраст, цвят, движение, рязкост и откриване на източника. Те вече са постигали нива на максимална яркост, които са се изплъзвали на OLED конкурентите. В комбинация с панела OLED EX това е истинско зрелище.

Разширява се функцията за класификация на съдържанието, базирана на изкуствен интелект, с нов режим Auto Film. Има и нова функция Ambient Intelligence, която прилага сложни техники за машинно обучение за регулиране на различни аспекти на картината в отговор на условията на околната светлина.

Сензорът, използван за тази функция Ambient Intelligence, също така помага на OLED807 да предостави системата HDR10+ Adaptive HDR. Тя регулира възпроизвеждането на съдържание, овладяно във формата HDR10+ HDR, за да отговаря на условията на осветеност в помещението.

Тази HDR система се намира наред с по-обикновените формати HDR10+, HLG, HDR10 и Dolby Vision. Подобна цялостна поддръжка на HDR все още е рядкост в света на телевизорите, като много конкуренти разполагат само с HDR10+ или Dolby Vision, но не и с двата. 

Philips OLED807 ще възпроизведе най-добрата налична версия на всеки източник на материал, който му бъде представен.

OLED807 получи и статут на IMAX Enhanced. 

От IMAX са сметнали телевизора за достатъчно добър, за да се справи с поточно предаваните филми и 4K Blu-ray дискове, обработени с помощта на системата IMAX Enhanced. 

Освен това има и предварителна настройка на картината в режим Filmmaker Mode, която е разработена съвместно с UHD Association. Осигурява точни картини, които съответстват на стандартите, използвани от филмовата индустрия.

Тук получавате Android TV като операционна система, но имайте предвид, че това не е Google TV. За разлика от Sony, Philips все още не е преминал към него. Това е разочароващо от гледна точка на използваемостта. Google TV има някои предимства, чисто визуално и организационно. Когато става въпрос за това колко всеобхватна е поддръжката на стрийминг и всякакви други функционалности, тук няма какво да се критикува.

Два телевизионни тунера, двулентов Wi-Fi, Bluetooth 5.0, три USB порта, гнездо за слушалки, цифров оптичен изход и някои други дреболии допълват картината. 

За менютата с любов

Междувременно менютата за настройка на OLED807 могат да бъдат описани като… меко казано изчерпателни. Не само в добрия смисъл. Philips са се постарали да осигурят настройки за почти всеки аспект. Както на общото качество на картината, така и на безбройните специфични елементи за обработка на телевизора. Това обаче прави менютата изключително дълги и объркани. Не помага и фактът, че на моменти те са изпълнени с доста специфична фразеология, с която повечето дори сравнително опитни AV фенове няма да са запознати.

Телевизорът ви дава възможност да се превърнете във властелин на картината. Това ще отнеме малко време, но носи многократни ползи. Отделете време на тази част. Ще дадем подробности след малко. 

Картината, която трябва да подчиниш.

В някои сценарии постига почти 15% увеличение на яркостта, спрямо своя предшественик, който също беше върхов в средния клас. Пълният ефект може да усетите на версиите с 55, 65, 77 инча размер на екрана. 48-инчовият OLED807 няма да може да достигне същите високи стойности. Панелът не може да стане толкова ярък при този размер. Това важи за всички 48-инчови OLED телевизори.

По-големите модели OLED807 могат да ви осигурят още по-реалистично въздействие и интензивност, които HDR е проектиран да създаде. Philips успява да постигне значителната допълнителна яркост на новия си телевизор, без да се налага да прави жертва фантастично богатите, дълбоки и неутрални черни цветове.

Пикселите в тази технология не изискват компромис с яркостта на малките ярки акценти, нито с нивата на черното в тъмните области около тях. Въздействието на допълнителната яркост на OLED807 всъщност се усеща по-силно, отколкото би могло да се предположи от сухата статистика. 

Заради това имате има по-широк диапазон от естествено изглеждащи тонове в най-ярките части на HDR изображенията, както и намаляване на потенциала за изрязване (загуба на сенки) в областите с максимална светлина.

Процесорът P5 разгръща допълнителните възможности на новия EX дисплей с достатъчно финес и опит, за да гарантира, че ще донесе само положителни резултати. 

OLED807 запазва и дългогодишната репутация на Philips по отношение на рязкостта. Картините му изглеждат категорично като 4K с включената функция Ultra Resolution. Без значителни нежелани странични ефекти, които наскоро обсъдихме.

Допълнителната яркост на OLED807 също така разкрива повече детайли на сенките в тъмните области. HD източниците се увеличават към по-голяма резолюция с повече острота и детайли, отколкото получавате от повечето съперници.

Рязкостта не се нарушава и от завъртанията на камерата или бързо движещите се обекти благодарение на отличната обработка на Philips за компенсиране на движението. Препоръката е да стоите настрани от настройката “Стандарт”, която е твърде агресивна. Pure Cinema и Movie са отлични в премахването на трептенията, без да се разваля картината. 

Ще трябва да се заемете с настройката и на някои други опции, за да постигнете най-добрата производителност. 

Освен настройките на движението, всички функции за намаляване на шума трябва да бъдат изключени за по-голямата част от източниците с естествено 4K и висококачествено HD качество, например. 

Не се справихме и с новите режими на изкуствения интелект на околната среда, особено с начина, по който те са склонни да правят картините да изглеждат прекалено тъмни. Това води до загуба на детайлите на сенките, ако гледате телевизора в тъмна стая. Иначе се представят добре.  Затова трябва да боравите с тях проактивно. 

Бихме препоръчали също така леко да намалите остротата и цветовете с предварителната настройка Crystal Clear. В предварителната настройка HDR Personal пък трябва да добавите малко повече в тези стойности. 

Факт е, че с малко желание ще постигнете точно такава картина, каквато искате. 

Отговаря ли звукът на това, което виждаме? 

Много малко телевизори от класа на OLED807 разполагат с аудиосистема с мощност 70 W. Още по-малко с аудиосистема с мощност 70 W и специален басов високоговорител. Определено се отличава с добър звук. Малко конкуренти могат да се приближат до това ниво.

Средният диапазон на телевизора е достатъчно широк и динамичен, за да предаде с авторитет и убеденост дори плътни екшън сцени, като лесно избягва тънкото, сковано усещане, което се получава при големи филмови моменти на много телевизори. 

Мощността и динамичният обхват, които осигуряват това впечатляващо представяне в средния диапазон, допринасят и за отличните детайли. Като добре проектираната звукова сцена, която изглежда съществува далеч отвъд ръбовете на екрана и убедителните, ясни вокали.

Специалният нискочестотен драйвер не може да избегне всички смущения от бръмчене и пращене при сцени, които съдържат продължителни басови линии. Такива сривове обаче са доста редки. През останалото време телевизорът се възползва от забележимо по-богата нискочестотна основа, отколкото осигуряват повечето други. Това е абсолютно един от най-добрите телевизори за звук на тази цена.

Как се справя с гейминг? 

Наред с усъвършенстваните видеофункции на OLED807 се предлага и впечатляващ набор от поддръжка на игри. Два от четирите HDMI на телевизора могат да поддържат пълната гама от игри – 4K при 120 Hz, автоматично превключване на режими с ниска латентност и променлива честота на опресняване. Последната опция обхваща AMD FreeSync Premium и Nvidia G-Sync.

Комплектът носи и режим Dolby Vision Game. При условие че изберете настройката му Monitor, OLED807 може да осигури 4K 120Hz, без да страда от проблема с половината вертикална резолюция, който засегна някои премиум телевизори Philips.

Трябва да се уверите, че HDMI портът, на който играете, е настроен на оптималната настройка за игра, за да имате поддръжка за всички екстри. 

Philips също така поддържа системата HGiG, която ви позволява да използвате менютата за настройки, вградени в конзолата ви, за да установите най-доброто HDR изживяване в игрите. 

Ключовите характеристики на видеоизображенията на OLED807 – рязкост, контраст, цвят и движение – също го правят превъзходен монитор за игри. 

Philips е намалил времето за забавяне при игри на OLED807 до 15.1 ms при подаване на 1080p/60Hz. 

Какво е заключението? 

Цената му започва от 2199 лева за 48-инчовата версия, минава през 2899 и 3799 лева за 55 и 65 инча размер на екрана и стига до 5799 лева за 77 инча.  За нивото на качество на картината и звука, което осигурява, телевизорът се предлага на доста добра цена. Стойността е издигната на друго ниво благодарение на необикновения му Ambilight дизайн и първокласното качество на изработката, широката му поддръжка на игри и всеобхватните му функции за смарт телевизори. 

Philips OLED807 със сигурност има много конкуренция тази година – но ние бихме казали, че той има повече от достатъчно уникални качества, за да се открои от тълпата.

Качеството на картината му пък възприема сравнително агресивен подход, който ще му спечели много почитатели както в претъпканите магазини за електроника, така и във всекидневните. Все пак той носи и режими, способни да ви осигурят по-точна картина, ако това е вашата стихия. Дори звукът му е много по-мощен от този на повечето съперници.

Ако цената ви устройства, в този диапазон това със сигурност е един от топ изборите ви.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари