fbpx
29.8 C
София

Redmi Note 11 – пореден Xiaomi хит в средния клас

Най-четени

По същество Redmi Note е самостоятелна марка. Да се каже, че това непременно са смартфони с по-големи екрани, отдавна е невъзможно – включително и поради факта, че почти всички съществуващи смартфони се превърнаха в някаква степен в „Note“ еквиваленти.

Redmi Note 11 също не е точно голям. Изглежда, че с непрекъснатото нарастване на диагоналите бихте очаквали нещо, което се доближава до седем инча, но тук той е напълно приемлив – 6,43 инча, като POCO M4 Pro. И като цяло случаят, дори и да се различава по дизайн, до голяма степен повтаря „pocophone“ по размер. Това означава, че бележката в този случай е напълно адекватна и дори компактна до известна степен.

Останалите спецификации отново са повече от очакваните: платформа Qualcomm Snapdragon 680, 4 или 6 GB RAM, 64 или 128 GB памет, необходимият набор от безжични модули, добра селфи камера, четири сензора на основната камера – изобщо всичко, от което можете да имате нужда. Цената е малко над 320 лв, което изглежда доста разумно при сегашните обстоятелства – същият POCO M4 Pro струва с 50 лв. повече.

Дизайн, ергономичност и софтуер

Панелът на Redmi Note 11 е много интересен – докато вече споменатият пълен размер съвпада с POCO M4 Pro и теглото се различава с един грам, той има напълно различен дизайн.

Xiaomi, с цялото си историческо внимание към компанията от Купертино и нейните методи, не постъпи като Apple и не вкара различен дизайн в идентичен калъф (имам предвид iPhone SE 2020 и iPhone 8). В крайна сметка монтажната линия е различна – а това е прекрасно.

Въпреки това не е чак толкова трудно да объркате тези смартфони отвън, когато ги гледате отпред – точно както почти всеки съвременен смартфон. Предният панел е почти изцяло зает от екрана, с изключение на малка рамка (дисплеят заема 84,5% от повърхността) и отвора за предната камера, подчертан от тънка сребриста рамка.

Краищата също са идентични – бутоните са същите, както и портовете и решетките на високоговорителите (и тук те са три, като две от тях са в краищата), с матово пластмасово покритие.

Но гърбът на POCO и Redmi не може да бъде объркан – гърбовете са напълно различни и, честно казано, Redmi ще хареса на някои потребители повече. Дизайнът на джаджата е класически: модулът на камерата е в ъгъла, покритието на панела е приятно на допир и нехлъзгава (смартфонът може спокойно да се използва без калъф). Трябва да отбележа, че джаджата в същото време е устойчива на пръски (стандарт IP53) – матовият корпус също има своите плюсове, защото не остават почти никакви отпечатъци.

За теста си ние получихме черната версия. Сините и сините варианти („blue stars“ и „blue twilight“) изглеждат значително по-интересни и са покрити с искрящ материал, но в интерес на истината и класическото тъмно е доста приятно.

Скенерът за пръстови отпечатъци е вграден в страничния бутон за включване работи правилно и ще е много удобен за мнозина. Можете да изберете дали да използвате обикновено докосване или пълно натискане. Ако някога сте имали проблеми с отключването на смартфона в джоба си, това ще ви помогне да ги разрешите. Скенерът може да бъде дублиран чрез разпознаване на лица с помощта на предната камера – той работи бързо, но както винаги само с камерата, има въпроси относно неговата надеждност. Най-добре е да не използвате този метод като основен.

Xiaomi Redmi Note 11 работи с Android 11 с обвивка MIUI 13. Всичко е класическо: черупката вече е позната, включително с близкия роднина POCO M4 Pro, но без Poco Launcher с каталога си от приложения. Лявата част на екрана в същото време е заета от лентата Google Now. Корпусът работи стабилно и сравнително бързо – използването на Redmi Note 11 като цяло е удоволствие.

Дисплей и звук

Redmi Note 11 има същия дисплей като POCO M4 Pro: AMOLED, диагонал 6,43 инча, разделителна способност 2400 × 1080 точки (плътност на пикселите – 401 ppi) и поддръжка на по-висока честота на опресняване (90 Hz).

По подразбиране смартфонът работи на шестдесет херца, по-висока честота трябва да се зададе самостоятелно в настройките – и имайте предвид, че времето за работа на смартфона ще бъде намалено с 5-7 процента. И може би дори по-малко, ако ще играете много – повишената честота в популярните игри не се поддържа. Възниква въпросът: защо тогава изобщо се нуждаем от него? Отговорът е прост – за по-приятно и плавно превъртане на главното меню и някои приложения.

Измереното гранично ниво на яркост без софтуерно увеличение с автоматична настройка е 543 cd/m2  – отличен резултат за OLED екран, като е удобно да използвате смартфона както при слаба светлина, така и под палещото слънце.

Настройките на изображението са доста обширни. Има специален режим за четене с топъл тон на екрана, настройки на шрифта, тъмен режим и дори специални настройки за VR. Налични са и настройки на цветовете. Има режим, при който цветовете се настройват автоматично според показваното съдържание (нарича се „ярък“), режим на наситени цветове и стандартен режим. Във всеки от тези варианти можете ръчно да настроите цветовия тон по свой вкус. Измерих цветопредаването на дисплея в светъл и стандартен режим с цветовия тон по подразбиране.

В ярък режим, както се твърди в настройките, екранът на Redmi Note 11 трябва да регулира цветовете, за да съответстват на съдържанието. Цветовата гама е много близка до DCI-P3 – дори леко я надвишава по площ, но с отместване. Гамата на сивото е близка до идеалната – 2,25. Кривите се отклоняват леко от нормата само в бялата област. Цветовата температура не се повишава твърде значително, а кривата също е напълно ясна – стабилно се задържа на 7 600-7 700 K. Средното отклонение DeltaE по скалата Color Checker, която включва както широка гама от цветове, така и нюанси на сивото, е 4,27 при норма 3,00 – не е идеално, но не е лошо.

Когато е активиран стандартният режим, цветовата гама се стеснява до очакваната sRGB и я съчетава с добра степен на точност. Гамата спада до 2,16, но и кривите се държат стабилно. Цветовата температура е в съответствие с еталона (6500 K). Средното отклонение DeltaE по скалата на Color Checker все още е малко близо до стандарта, но не го достига – 3,96.

Със звука ситуацията отново повтаря това, което видяхме в POCO M4 Pro. Има мини жак с обикновен аудио канал и Bluetooth 5.0 с поддръжка на ключови профили за пренос на данни с високо качество (aptX, LDAC) и поставени отстрани на стерео високоговорителите – докато говоренето съществува отделно и служи само за действителния разговор.

Хардуер и производителност

Xiaomi Redmi Note 11 е вторият смартфон с Qualcomm Snapdragon 680. И явно не е последният – има всички основания да се смята, че той ще бъде една от най-популярните платформи в долния среден сегмент, както обикновено се случва с шестстотинте серии „Snapdragon“. Освен ако настоящите решения на MediaTek не могат да предотвратят това, те ще стават все повече във всички сегменти, с изключение на горния.

Qualcomm Snapdragon 680 е снабден с четири ядра Kryo 265 Gold (модифициран ARM Cortex-A73) с честота 2,4 GHz и четири енергоефективни ядра Kryo 265 Silver (модифициран ARM Cortex-A53) с честота 1,8 GHz в компанията на графичната подсистема Adreno 610 (с поддръжка на Vulkan 1.1).

Нивото на производителност на Snapdragon 680 е очаквано за този клас, но определено производителността не страда заради това. Операционната система работи бързо, не се забавя при отваряне на приложения, самите приложения също работят гладко. Но сериозен потенциал за игри в смартфона не се наблюдава – например CoD Mobile работи най-много със средни настройки.

Но няма никакви проблеми с охлаждането. Корпусът не се нагрява дори при продължително натоварване, а тестът на ресурсите от софтуера 3DMark показва, че просто няма тропане. Но, между другото, по-тежкият тест Wild Life Extreme в ресурсната версия на смартфона не може да премине, като дава многократни грешки в хода на бенчмарка. Не е известно с какво е свързано това.

Redmi Note 11 се предлага с 4GB LPDDR4X RAM в компанията на 64GB или 128GB UFS 2.2 памет. Има и версия с 6 GB RAM, но тя не се доставя официално в Русия. Има и слот за разширяване на паметта с MicroSD карта с капацитет до 1 TB.

Свързване и безжични комуникации

Xiaomi Redmi Note 11 работи с 4G мрежи – без особени проблеми, поддържат се всички необходими ленти. Производителят не посочва скоростта на модема – но от спецификациите на хардуерната платформа знаем, че инсталираният тук X11 LTE може да изтегля информация с максимална скорост до 390 Mbps.

Налични са всички безжични модули: двулентов Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), Bluetooth 5.0, инфрачервен порт, NFC, навигационен модул с GPS (A-GPS), GLONASS, BeiDou, Galileo.

Камера

Xiaomi Redmi Note 11 получава комплект от четири камери, но сравняването му с това, което видяхме при Redmi Note 11 Pro, не си заслужава – тук нещата са значително по-семпли. Самият комплект осигурява две „естествени“ фокусни разстояния – стандартно и широкоъгълно – и „хибридно“ 2-кратно увеличение (благодарение на модула Quad Bayer). Другите две камери отговарят за макрофотографията и за подпомагането на портретния режим („сензор за дълбочина“).

Основната камера използва 50-мегапикселов сензор (размерите му са 1/2,76″, размерът на отделния субпиксел е 0,64 микрона) и обектив със стандартно фокусно разстояние (около 26 еквивалентни милиметра) и съотношение на диафрагмата f/1,8. С този фотоапарат работи фазов автофокус, но няма стабилизатор.

Широкоъгълната камера има 8-мегапикселов сензор (размерите на сензора са 1/4″, размерът на отделните пиксели е 1,12 микрона) с бленда f/2,2. Няма автофокус.

Основната 50-мегапикселова камера демонстрира задоволително ниво на ефективност. При добра светлина той създава умерено детайлна и рязка картина, без забележими артефакти, но с прекалено студено цветопредаване. При силен спад на светлината вече има риск от размазване на снимката. През нощта може да ви помогне специален режим, но повече за него ще научите по-долу.

Широкоъгълната камера дава доста очакван резултат за смартфон от този клас – сензорът няма голяма разделителна способност и динамичен обхват, но при добра светлина можете да получите приемливи снимки.

Двойното хибридно увеличение се проявява добре – да, забелязва се изкуствено увеличаване на рязкостта на контурите, но за социалните медии нивото е съвсем приемливо, включително при слаба светлина. През нощта, разбира се, при увеличаване на смартфона не дава много високо качество, но това е на нивото на основния модул, който се използва за увеличаване: въпреки изрязаните, качеството не спада драстично.

По подразбиране основната камера снима с 12 мегапиксела, но по всяко време можете да превключите на 50-мегапикселов режим и да получите изображение с повишена детайлност.

Нощният режим, който обединява снимки, направени при различни експозиции, е наличен за стандартния зрителен ъгъл и 2-кратното увеличение – уви, широкоъгълната камера се счита за неподходяща за нощна фотография, освен за снимки на ярко осветени улици. Нощният режим ви позволява да постигнете ясна и рязка картина, но рязкото повишаване на качеството на изображението няма да се случи – сенките все още са изрязани, липсва наситеност.

Третата камера отговаря за макрофотографията – тя има двумегапикселов сензор и обектив с f/2,4. Няма автофокус. Фотоапаратът работи добре и с краткото разстояние на фокусиране, но резолюцията е ниска (1600 × 1200).

Трудно е да се каже как „сензорът за дълбочина“ влияе на портретния режим, но смартфонът се справя с размазването на фона доста уверено, без очевидни артефакти на границата на обектаОстротата на модела е показана правилно, детайлите са добри, но поради използването само на стандартно фокусно разстояние с ненарушена перспектива може да се правят само портрети от височина – при снимане в близък план пропорциите значително се променят. Трябва да отбележа, че хладните цветове, характерни за основния модул на Redmi Note 11, ви позволяват да правите портрети на изкуствена светлина с леко смъртоносен, но подходящ за реалността баланс на бялото.

Приложението за камерата е стандартно за Xiaomi – в сравнение с това, което може да се намери във всички други смартфони с MIUI 13, няма промени. Навигацията е малко странна (например макрорежимът се намира в отделно подменю, а не във въртележката с режими или дори в менюто „Още“), но като цяло е съвсем нормален софтуер.

При снимане на видео Xiaomi Redmi Note 11 се представя задоволиелно: смартфонът записва видео с максимална Full HD резолюция при 30 кадъра в секунда. Стабилизацията е налице, но не е много ефективна. Няма специални функции за видео. Има филтри, но те работят само при разделителна способност 720p. Можете да заснемате видео с макрокамерата, но и с разделителна способност 720p.

Селфи камерата на Redmi Note 11 е 13-мегапикселова с бленда f/2,4. Няма автофокус или светкавица. Фокусното разстояние е зададено правилно, но модулът е твърде широкоъгълен и пропорциите на лицето са изкривени. Камерата разполага и със софтуерно замъгляване на фона (по-слабо от това на задната камера, то прави снимката твърде „мека“) и разкрасител.

Самостоятелна работа

Батерията на Xiaomi Redmi Note 11 е с капацитет 5000mAh, 3,8V. Съвсем очаквано – от смартфон от този клас купувачът често очаква просто добър живот на батерията. Redmi Note 11 без проблем поддържа заряд през целия ден при почти всички сценарии на използване – и до два дни, ако смартфонът се използва по-рядко.

В традиционния ни тест с възпроизвеждане на Full HD видео при максимална яркост, с активирани актуализации и известия, Redmi Note 11 издържа над 16 часа.  За зареждане се използва портът USB Type-C, а системата за бързо зареждане се поддържа с 33W адаптер в комплекта. За пълното зареждане на смартфона е необходим около час. Не се поддържа безжично зареждане.

Заключение

Новият Redmi за втора поредна година изглежда като много добро решение за всички потребители, които търсят по-достъпен модел. Животът на батерията е отличен и всички портове са на място. Стерео високоговорителите са налични, и дори защита от пръски (макар и не пълноценна защита от влага, но все пак по-добре от нищо) е повдигнат.

Няма как да очаквате най-доброто представяне от екрана, камерата или процесора на апарата, която да е съизмерима с флагман. Въпреки това обаче за 7-8 пъти по-ниска цена от флагманите, на разположение потребителите ще имат устройство, което работи отлично, върши работа и има всички предимства, които изброихме в статията. Не можем да искаме и повече от него.

Предимства:
  •     Ярък AMOLED дисплей с поддръжка на 90Hz;
  •     добър живот на батерията;
  •     стерео високоговорители;
  •     специален слот за карта с памет;
  •     устойчивост на пръски;
  •     мини жак, инфрачервен порт.
Недостатъци:
  •     класически дизайн;
  •     увеличената честота на екрана не се активира в игрите;
  •     снимане на видео само във Full HD с 30 кадъра в секунда

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Екран
Звук
Производителност
Камера
Софтуер
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Redmi Note 11 – пореден Xiaomi хит в средния класПо същество Redmi Note е самостоятелна марка. Да се каже, че това непременно са смартфони с по-големи екрани, отдавна е невъзможно - включително и поради факта, че почти всички съществуващи смартфони се превърнаха в някаква степен в "Note" еквиваленти. Redmi Note 11 също не е...