Samsung QE55Q7FN – красив и умен

15
2084
Ако досега не сте го направили, 2018 е годината, в която моментът да обзаведете дома си с 4K Ultra-HD TV не просто е настъпил, а едва ли би могъл да бъде по-подходящ

Технологията е по-добра от всякога, а 4K съдържанието все повече се превръща в новата норма. Както за стрийминг услуги като Netflix и Amazon Prime, така и за Blu-ray.

След като отдавна вече не е нишовата технологията, която бе в самото начало на съществуването си преди няколко години, 4K, или още UltraHD, означава четири пъти по-добро изживяване от гледането на телевизия и абсолютно задължително допълнение към системата ви за домашен гейминг като PlayStation 4 Pro или Xbox One X, например.

Разбира се, за да сте сигурни, че 4K телевизорът, към който сте се насочили, наистина е добър, броят на пикселите (3840 x 2160) не е единственият параметър от спецификациите, на който да обърнете специално внимание

Като с всяко друго нещо, качеството (на пикселите) е не по-малко важно от количеството. Достатъчно е засега да споменем относително новите технологии High Dynamic Range (HDR) и Wide Colour Gamut (WCG), които правят истинската магия, говорейки за пиксели.

И макар Q7F на Samsung, на който са посветени следващите редове, да не е позициониран на първо място, когато говорим за QLED технология (въведена от Samsung с анонса на първите QLED телевизори на CES 2017), защото то е запазено за Q9F, това безспорно е една от най-добрите серии 4K смарт телевизори като съотношение цена-качество в този ценови клас.

Преди да продължим с Q7F и в частност с 55-инчовия модел (QE55Q7FN), още няколко думи за QLED. Ако се чудите какво означава това Q пред LED и дали не става дума за OLED с тайпо на първата буква, отговорът е:

Не, Q си е Q и идва от quantum – квантовите точки, които действат като филтър, чрез който се постига по-чиста и ярка светлина, отколкото самите светодиоди могат да осигурят, и на които се дължат по-високата производителност и съвършенство на картината.

От Samsung твърдят, че QLED телевизорите предлагат нива на яркост, които превъзхождат всяка конкурентна телевизионна технология, предлагат по-добри нива на черно от другите LED телевизори и могат да възпроизвеждат повече цветове от LED телевизорите без квантови точки.

QLED телевизорите са получили потвърждение от световноизвестната асоциация за тестване и сертификация – Сдружение за електротехника, електроника и информационни технологии в Германия (Verband Deutscher Elektrotechniker – VDE) за способността им да възпроизвеждат 100 процента от обема на цветовете.

Представяйки първите си QLED телевизори през 2017 година, от Samsung демонстрираха на какво са способни металните квантови точки, когато бъдат вложени в 4K HDR телевизор – тези телевизори бяха ярки, дръзки и красиви. И ако сте чували за несъвършенства като качество на контраста и широчина на зрителни ъгли, то в новото поколение очевидно от Samsung са взели мерки и година по-късно триумфират с изключителния Samsung Q9FN QLED, признат почти единодушно за най-добрия 4K телевизор на 2018 година.

Ако разполагате с бюджет за телевизор от висок клас, без колебание може да се насочите към Q9FN, в който Samsung са се справили с всички недостатъци на първата вълна QLED телевизори. Ако ли не, Q7FN е достатъчно добро решение, за да му отделите и от времето си, дочитайки тази статия, и от спестяванията си, говорейки за сума от порядъка на 3500 лв.

Една от най-сериозните разлики на Q7FN спрямо Q9FN е подсветката – при първия тя е разположена по периферията на екрана (edge-lit), докато при втория светодиодите са разпределени равномерно по цялата матрица (full-array). Оттам и различната детайлност на картината при зрителна перспектива, различна от фронталната, независимо от многото светлина, която светодиодите на Q7 излъчват.

Всъщност, именно многото светлина и по-точно яркостта е една от силните страни на този телевизор и най-вече по отношение на HD/SDR възпроизвеждането, като се има предвид, че за съдържание в тези формати 300 до 400 нита яркост са повече от достатъчни за изобразяване на всеки детайл.

От Samsung твърдят, че Q7FN е в състояние да отдава яркост в диапазона 1400 до 1600 нита, което е два пъти повече от конкурентните LED-LCD дисплеи и много над препоръчваните 1000 нита, установени като стандарт от UHD Aliance. Допълнителната яркост на този модел гарантира прекрасна картина на ярка дневна светлина и дава на Q7F нива на контраста, приближаващи се до тези на OLED телевизорите.

За да се възползва в максимална степен от тази допълнителна яркост, когато възпроизвежда HD/SDR съдържание, всеки нов Samsung 4K HDR TV модел от 2018 година поддържа режим, наречен HDR+, който разширява допълнително цветовата палитра (говорим за повече от 1 млрд. цвята!) и контраста на картината.

Разбира се да гледаш HD/SDR съдържание в HDR+ режим не е като да гледаш картина, заснета в HDR, но подобрението е значително и усещането, че гледаш нещо от миналия век до голяма степен се тушира.

Тук е мястото да обърнем внимание, че когато е активен, HDR+ режимът едва забележимо променя цветната температура към по-топла, добавяйки деликатен сепия ефект на картината. Особеност, на която много потребители надали ще отдадат особено значение, но ако все пак държите да имате по-естествена картина, ще трябва да влезете в настройките и ръчно да върнете цветната температура към нормалното.

Връщайки се към въпроса с подсветката, edge-lit VA LED панелът на Q7F не е нещо, за което ще се сещате, гледайки HD/SDR съдържание, тъй като съотношението на контраста между най-светлите нюанси на бялото и най-тъмните на черното не са толкова изявени, и все пак понякога може да даде отражение върху картината.

Достатъчно е да се изместите няколко градуса вляво или вдясно спрямо телевизора, за да отчетете загубата на насищане на цветовете, а ако ъгълът е по-голям от 30 градуса, тази загуба започва да става дразнеща. Това се отнася както до изместване по хоризонталата, така и по вертикалата, което идва да подчертае огромната важност на мястото на стената, където смятате да позиционирате телевизора – тоест, важно е да съобразите и височината, на която ще го поставите. Затова пък успеете ли да изберете най-доброто място за своя Q7F, ще можете да се радвате на великолепни цветове в пълния им обем, което, както вече казахме, е резултат от квантовата технология на QLED, и на максимален контраст дори при силна осветеност в помещението.

По-горе вече стана дума за специалния режим HDR+. Освен него, Q7FN поддържа HDR10, HLG и все още набиращия скорост HDR10+, но не и Dolby Vision, което означава, че ще гледате повечето оригинални програми на Netflix в стандарта HDR. Затова пък геймърите най-вероятно ще се влюбят в Q7F поради наличието на функцията Auto Game, който автономно отчита възпроизвеждането на конзолна или PC игра и автоматично се превключва в режим на максимално бърза реакция, и услугата Steam Link, която позволява възпроизвеждането на Steam заглавия без необходимост от отделен сет топ бокс.

От Samsung планират да добавят и Variable Refresh Rate, осигурявайки минимален input lag с почти нулево закъснение при игрите (до 7ms, което, както и да го погледнем, е забележително постижение).

Макар да има още какво да се каже по отношение на изображението, на което е способен Q7F (като например издръжливостта на квантовите точки на QLED телевизорите, благодарение на която дисплеят не се износва с времето, а параметрите му се запазват и след дълго време), преминаваме към друг не по-малко важен аспект на цялостното преживяване от гледането на телевизия, а именно звукът.

И тук Samsung заслужава повече признание, отколкото критика, за постигнатия оптимален баланс между хардуер и полезни функции. Така например лесната за инсталиране Bluetooth приставка позволява да използвате телевизора като говорител на вашия телефон или таблет, а вграденият в говорителите Chromecast Built-In, да стриймвате директно, без каквито и да било допълнителни настройки, любимите си музика, радио или подкастове от мобилно устройство през говорителите на телевизора.

Може би най-интересната функция, касаеща звука на Q7 обаче, е Smart Sound – уникален софтуерен алгоритъм, заимстван от аудио лабораторията на Samsung в Калифорния, който анализира входния сигнал и автоматично настройва звука спрямо вида на съдържанието, което гледате.

Казано накратко, телевизорът впечатлява с качеството на звука, изпълвайки стаята с реалистични звукови ефекти и ясен говор, и функциите за автоматична настройка и стрийминг, така че освен ако не сте аудиофили, надали ще изпитате критична необходимост от инсталирането на аудио система, специално за телевизора.

Добрите новините продължават със смарт функциите на Q7FN, за които отговаря базираната на Linux операционна система Tizen, a от потребителска гледна точка – удобният и интуитивен интерфейс. Както и в предишната версия на Tizen, приложенията са разположени в лента в долната част на екрана, а Netflix, Amazon и YouTube идват предварително инсталирани на системата.

Новите допълнения, които няма как да останат незабелязани, са интеграцията на Bixby – виртуалният асистент на Samsung, и Samsung SmartThings. Както вероятно се досещате, това е услуга, позволяваща контрол върху всички IoT (умни) устройства и уреди в дома ви чрез гласови инструкции (за целта в дистанционното на телевизора е вграден микрофон).

Разбира се, бидейки съвсем нова, Bixby не е от най-прецизните виртуални асистенти и може да сбърка инструкциите, които й давате, особено след първия литър бира или под афекта на изоставането във футболните резултати. Не бързайте обаче да отписвате тази конфигурация, тъй като трябва да знаете, че Tizen е една от най-добрите смарт платформи за телевизори, а Bixby тепърва ще се усъвършенства.

Може би трябваше да го споменем още в началото, но сме оставили най-хубавото за накрая и след като вече говорихме за картина, звук и интелект, може би вече се досещате, че става дума за дизайна на Q7F.

С 4-странният си безрамков екран Q7F и новата функция Ambient Mode, този телевизор не просто изглежда ефирен – той се слива с интериора и има всички качества да се превърне в една от най-красивите ви вещи, която да съзерцавате и когато не е включена – нещо, което не може да се каже за много телевизори. За максимален ефект си струва да закупите допълнително стойка за стена No Gap (телевизорът идва с емблематичната за Samsung T-Bar рамка), която позволява монтаж без каквото и да било отстояние от стената.

Ambient Mode е още едно уникално дизайнерско решение, което се нарежда сред многото достойнства на QLED телевизорите на Samsung на 2018 година

Това е икономичен режим на работа на екрана, който позволява на телевизора да мимикрира подобно на хамелеон, сливайки се с околната среда, когато не се използва. Ако трябва да се опише с думи, тази функция представлява нещо средно между стандартен скрийнсейвър и маскиране на екрана с фотография на стената, върху която е монтиран телевизорът. Освен ако не искате да се наслаждавате на различни изображения, избирайки от библиотеката на Samsung, от галериите на мобилните си устройства, или да получавате актуална информация за времето, температурата навън и основни заглавия от новините с интерактивен фон, който придава на QLED полупрозрачен ефект.

На последно, но не по значение място, обръщаме по-специално внимание на друга иновация, която заслужава адмирации както от дизайнерска гледна точка, така и от чисто практична.

С QLED серията си от 2018 година Samsung въвежда One Connect Box – периферно устройство, обединяващо всички портове на телевизора, към което води единственият кабел, излизащ от телевизора, при това почти незабележим и с дължина цели 5 метра. One Connect Box има четири HDMI порта и един HDMI A, 3 USB, един оптичен изход за цифров звук, един RF вход, един CI слот, един Anynet+ (HDMI-CEC), Ethernet порт (освен него има вградена безжична LAN мрежа), Ex-Link (RS-232C ) и HDMI Quick Switch, и може да бъде поставен в някой шкаф, така че да остане напълно скрит от погледа.

В заключение може да се каже, че Samsung Q7FN е красив телевизор с естетичен, минималистичен дизайн, забележителни цветове и яркост, отличен звук и множество иновации и удобства, които сами по себе си го правят интересен и привлекателен, стига да сте сигурни, че не сте готови да отделите по-голяма сума и да закупите безкомпромисния Samsung Q9FN.
* QE55Q7FN, QE65Q7FN и QE75Q7FN са наименованията на 55-инчовия, 65-инчовия и 75-инчовия Q7FN за европейските пазари.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
7 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
Палуестиниецak47***ИванСветльо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Палуестиниец
Палуестиниец

От прекалено ярките екрани болят очите

SiKo
SiKo

Много думички за реклама, но нищо за цената. Имате нещо за криене ли?

123
123

„говорейки за сума от порядъка на 3500 лв.“ !

Митко
Митко
ak47
ak47

kolkoto aifonq, kakvo sikash..

ronsim
ronsim

Идеален Телевизор 4К да гледаш турските сериали 🙂

SLAYER
SLAYER

По новините казаха, че SAMSUNG подаряват по един такъв телевизор на всеки коментар в Kaldata относно цената.
Хубавите неща струва скъпо. Но за това има десетки производители и стотици модели от които може да избирате. Статията няма за цел да ви продава, а да ви запознае с новите технологии.

Митко
Митко

Глупости, баш рекламна статия си е за да го купим.

Oracle
Oracle

„Aĸo дoceгa нe cтe гo нaпpaвили, 2018 e гoдинaтa, в ĸoятo мoмeнтът дa oбзaвeдeтe дoмa cи c 4К Ultrа-НD ТV нe пpocтo e нacтъпил, a eдвa ли би мoгъл дa бъдe пo-пoдxoдящ“ … Това пък въобще не е вярно … Аз имам 4к ТВ на Самсунг от година и половина и да, голям екран, яка матрица и … няма достатъчно съдържание, за да захрани тези 4к и да се оправдае разход от 3500 лв. Купих си два филма /Dark Tower и Passengers/ и толкоз. Щот няма други в озон-а. Е … и DOOM поцъквам на 4к чат пат на Xbox… Виж още »

Оракул 4К
Оракул 4К

Има достатъчно 4К съдържание в тубата, маймунда…

Светльо
Светльо

Бате, тв ще е последното нещо, което ще гледам на тоя телевизор. Да не кажа изобщо.

***
***

Виж го на живо, но не в режим за магазин, и ще ти стане ясно, че тази статия няма нищо общо с действителността. Прекалено ярки цветове, и най-обикновен LCD екран на свръх висока цена. Само защото е Самсунг, а мерси. Думички, думички…..

Иван
Иван

Не съм съм съгласен. Имам Q7F 2017 г. от ноември миналата година. Телевизора е 6. Макар и да не разполага с всички екстри на модела от 2018, телевизора си струва трите бона с които се изръсих за него. Единствен проблем при мен е, че модерното му дистанционно отвреме навреме се опуйчва и се налага да изчакаш около 10-15 сек докато влезе пак в час. И още нещо: „С QLED серията си от 2018 година Samsung въвежда One Connect Box“ – не е вярно, и моя модел го има и то наистина действа прекрасно. Има и друг кусур, но той е… Виж още »

***
***

Мхм, аз мислех Q8F да си купя, но го погледнах до един LG OLED C8 и не ми трябваше повече. Картина, звук, настройки, уникални. Тия тунери дето ги има за сателитка може да ги ползваш само ако ползваш такова гумно. А случайно ако си избрал да плащаш за две само за да записваш печелиш ТОП 😀

Палуестиниец
Палуестиниец

С няколко думи обобщение на рекламата
LED < QLED < OLED

QLED си е подобрена технология на LED